полипи на матката, операция

Как да се отървем от полипи на матката? Кои билки помагат?

Полип на шийката на матката и други полипи – как да реагираме, когато се установи, че ги имаме!

Полипите са познати на човека много отдавна, но никога броят на страдащите от това неприятно заболяване е е бил по-голям, отколкото през последните години.
Най-вероятна причина за полипите е лошата екологична среда, качеството на водата, «химизираната» храна, стресовете, а може би и нещо друго, за което медицината не знае.

Тя обаче със сигурност знае, че полипите трябва да бъдат отстранени, или по-точно казано – полипите може и трябва да бъдат лекувани.

„Излишните“ тъкани

Нежната лигавица, покриваща всички наши вътрешни органи, изведнъж започва да се разраства и се появява доброкачествен тумор, напомнящ аденом. Ето това е полип. Понякога полипите се появяват във вид на грозд, и тогава се казва, че болният страда от полипоза.

Полипи могат да се появят навсякъде – в дихателната система, като се започне от носа и се стигне до бронхите. Могат да се появят в храносмилателния тракт, като се започне от устата и се стигне до ануса. Те могат да засегнат и жлъчния мехур, и пикочния мехур, и шийката на матката.

По своето разнообразие и форма полипите съвсем малко отстъпват на гъбичките. Те са меки и твърди, плътно разположени и „на крачета“. Състоят се или от тръбички, или от власинки, или представляват смесени епителни клетки. Понякога са едва забележими, но понякога са толкова големи, че заемат цялата кухина на съответния засегнат орган.

Сами по себе си полипите не са опасни, но лошото е, че има и такива, способни да се изродят в рак.

Не ги пренебрегвайте, за да не отидете след време при онколога

Проходимостта на дихателните пътища в носа може да се наруши по различни причини – от свиване на носовите проходи или изкривена носова преградка до банална хрема, синузит или алергичен ринит. Лечението на инфекцията и алергията обикновено възстановява носовото дишане, но невинаги. Едно от тези изключения се появява тогава, когато в носната кухина се появят полипи.

Тези образувания понякога могат да запълнят цялата носна кухина – чак до носоглътката и дори да стигнат до мекото небце. Най-често от полипи в носа се оплакват хора, които дълго и упорито са страдали от алергичен ринит. Отнесете се към това заболяване много сериозно.

Полипите са доброкачествени новообразувания, но ако не се лекуват, нищо чудно след време да опрете до услугите на онколога. Освен това полипите в носната кухина често „отключват“ развитието на бронхиална астма.

Полип на шийката на матката е проблем и за гинеколозите

Полипите на женските полови органи са едни от най-разпространените проблеми в гинекологията. Те са на шийката на матката и маточното тяло, на ендометриума (лигавицата на матката), на цервикалния канал, на плацентата. Любимото им място все пак е шийката на матката.

“Демир

По-рано се смяташе, че полипи се получават само при жените, които са раждали и са във възрастта между 30 и 50 години. Сега обаче полипи се откриват както при много по-възрастни жени, така и при млади момичета.

Причината за това заболяване и до този момент не е изяснена, въпреки че се смята, че полипите израстват на фона на хормонални нарушения, ерозии или възпалителен процес.

Обикновено лекарите предписват отлепване, отстраняване на полипите или изскубване. Но ако полипите се образуват по време на бременност или по-рано, те се лекуват успешно. Не е изключено да изчезнат от само себе си след раждането.

Полип на матката: премахване (полипектомия), цена. Кога е злокачествен?

Представляват опасност за червата

Най-сериозна опасност ни грози, ако полипите се появят по стените на червата и запълнят пространството им. Причината в този случай много често е хронично възпаление. Повечето доброкачествени, както и много от злокачествените, полипи на дебелото и правото черво могат да се отстранят с помощта на колоноскоп. Това е дълъг сгъваем оптичен апарат.

Другите видове се отстраняват чрез операция и във всички случаи се изследват за евентуално наличие на злокачествени клетки.

Това се отнася и за така наречените ювенилни полипи, които се срещат в дебелото черво при децата и юношите.

Полипите могат да не бъдат открити с години, затова лекарите смятат, че всеки, стигнал 50-годишна възраст, е длъжен да прегледа червата си. Това е основната мярка за профилактика на рака.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ ИЗРАСТЪЦИ?

По принцип лекарите най-често предлагат полипите да се отстранят по хирургичен път. Съществуват по-малко травматични методи, които се прилагат в добрите клиники със съвременно оборудване. За нещастие обаче полипите имат навика да рецидивират. След като бъдат отстранени хирургично, те израстват много бързо в двойно по-голямо количество.

Големите дози хормонални препарати са способни да потиснат разрастването на полипите, но това носи повече вреда, отколкото полза.

Дайте мнение и Вие тук!

Затова в някои клиники прилагат методи, при които лекарството се нанася директно върху полипите със специални впръскватели, съчетано с вътрешен прием.

Но най-голям ефект дава комплексното лечение. В много случаи помагат и народните методи.

Първо, отстранете причината

Полипите възникват на фона на нарушена обмяна на веществата. Това са занемарени гастрити, колити, гинекологични заболявания, болести на бъбреците и т.н. Под влияние на ефикасното лечение на основното заболяване полипите могат да изчезнат от само себе си.

Такива случаи се срещат много в медицинската практика. Оттук следва, че могат да се прилагат успешно и методите на натуропатите за лечение на болестите на вътрешните органи. Става дума за прочистване на организма, гладуване, специални диети, суровоядство, физкултура и т.н. Когато неразположението в организма е преодоляно, полипите „губят почва под краката си“.

Гъби против полипите

Някои видове гъби успешно се справят с полипите, особено в съчетание с настойка от невен. Приготвя се настойка с водка или вода и се прилага във вид на клизма при полипи в женската полова система. Настойките могат да се приемат също така и вътрешно.

мнения, отзиви, коментари, форум

Много често след едномесечна или двумесечна терапия полипите изчезват, като предизвикват само леко кървене.

В допълнение към настойката от невен и гъби се приема и сребърен разтвор.

В по-голяма концентрация сребърните йони се използват за впръскване или клизми, а по-слабите разтвори могат да се приемат и вътрешно.

Змийското мляко също помага

Лечебните свойства на това растение са широко известни, но сега лекарите са решили да го изпробват и в борбата с полипите на дебелото черво. На една част смляна зелена маса от растението се падат 10 части вода. За една процедура са достатъчни най-много 50 г от растението. На болния се прави първо изчистваща клизма, а след 3 часа се вкарва екстракт от змийско мляко, пак във вид на клизма. След 10-20 процедури полипите изчезват.

Вместо екстракт могат да се използват и отвари от сушена билка. На една чаша вода се пада една супена лъжица от суровината.

Съществува дори методика с използването на сок от змийско мляко. Той се събира през лятото и се консервира в спирт – на 2 части сок се слага една част спирт. За клизма е достатъчна една чаена лъжичка такъв сок.

Екстрактът от змийско мляко трябва да “встъпи” в пряк контакт с полипите с помощта на впръсквания или клизми. Вътрешният прием се препоръчва само при полипи на жлъчния мехур и черния дроб, защото невенът избирателно се натрупва в тези органи.

Това, с което можем да си помогнем:

НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ ПОЛИПАЗАТА

При полипи и аденоиди в носа в половин литър гореща вода се слага една супена лъжица готварска сол. След като солта се разтвори, се прелива в друг съд и може да се изплаква гърлото. Процедурата се повтаря 2 пъти на ден в продължение на 9-10 дни. Друг метод: капват се по 1-2 капки сок от змийско мляко във всяка ноздра. Капкомерът се вкарва, колкото се може, по-навътре. След като отмине лекото пощипване (4-5 минути), процедурата се повтаря.

При полипоза на правото черво се провежда 3-дневно гладуване по всички правила. Преди началото на гладуването се приготвя смес от 3 части змийско мляко, 2 части невен, 3 части блатен тъжник, 2 части жълт кантарион и една част сюнгер (пресноводна гъба). Една лъжица от тази смес се залива с 300 мл гореща вода, престоява 6 часа и се прецежда. Със сместа се правят микроклизми (с по 50 мл настойка). Прави се един час преди сън по време на 3-дневното гладуване. Процедурата продължава до излекуването на полипите.

При полипи в стомашно-чревния тракт ви предлагаме следното средство: 3 пъти на ден между приемите на храна се приема по половин чаша солен разтвор. Това се прави 5 дни, после следва 5-дневна почивка. Провеждат се 4 курса на лечение. Или друго: една чаена лъжичка змийско мляко се залива с чаша гореща вода. Приема се по една супена лъжица 20-30 минути преди ядене. Курсът на лечение е 2 месеца с прекъсвания от 6-7 дни на месец.

При полипи на шийката на матката се взема голяма скилидка чесън и се смила, слага се в марля и се завързва с по-дълъг конец. През нощта този своеобразен тампон се вкарва във влагалището. На сутринта се изхвърля. Това се повтаря всеки ден, докато полипите изчезнат.

Погледнете непременно и ТОВА:

След отстраняване на матката (хистеректомия) настъпват много промени

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

менопауза

Менопауза и кървене: какво да очакваме?

Менопауза е етап от женския живот, в който тялото и мисленето търпят дълбоки промени. От …

Едно мнение

 1. Румяна С.

  Здравейте. Преди 10 месеца направиха операция за изправяне на моя съпруг на носната му преграда. От тогава оплакванията не спират. Многото прегледи прегледи при опериращия лекар не дадоха яснота и след консултация с друг се установи
  1. Носната преграда все още е S скенер
  2. Има полип в левия максиларен синус 17х18х25
  3. Има сериозна стафилококова инфекция.
  Моля за съвета Ви сериозно сме разтревожени.
  Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.