За какво се използва Урбазон инжекция (ампули 40 мг) и
Метилпреднизолон, Дексаметазон или Урбазон.

Урбазон: Ампули или таблетки? Странични ефекти, цена

За какво се използва Урбазон инжекция (ампули 40 мг) и Урбазон таблетки? Странични ефекти, цена, откъде? Метилпреднизолон, Дексаметазон или Урбазон. Кога започва действието на Урбазона?

Урбазон е глюкокортикостероид, който прекъсва процесите на възпаляване и потиска активността на имунната система. Днес препаратът се продава под други имена, названието Урбазон не се ползва в България.

препарати с methylprednisolone
лекарствена форманаименование / производител
инжекционна суспензияДепо-Медрол
инжекционен разтвор на прах с разтворителЛисаметил, Софазолон
таблеткиМедрол, Метилпреднизолон Кортико
ампулиМетилпреднизолон на Софарма, Чайкафарма, Кортико, Фармадвайс

За какво се използва Урбазон?

Той подава синтетичен аналог на хормоните на надбъбречните жлези, с което оказва мощен противовъзпалителен ефект.

Приложението му е огромно – при ревматични, автоимунни, остри и животозастрашаващи състояния, остри и хронифицирали възпалявания, някои типове рак, шок и силна алергия. Широкият спектър произтича от интензивния противовъзпалителен ефект, който в ред ситуации не просто облекчава състоянието, но и съхранява живота.

В допълнение стероидът се дава на пациенти с нарушени функции на надбъбречните жлези в качеството на заместваща терапия.

Някои конкретни приложения на Урбазон.

  • При алергия – генерализирани реакции като кожни обриви, сърбеж, анафилактичен шок, местни реакции, алергични заболявания на очите (язви, конюнктивит);
  • При ужилване – пресича инсектни алергии, проявени локално като оток, зачервяване и обрив, крайно рядко – генерализирани или като остра еритема с увеличени лимфни възли. Ефективен е при ужилване от оси и пчели, чиято отрова създава риск от анафилактичен шок;
  • При уртикария е показан само при тежки форми и широк обхват на алергичния отпор;
  • Бронхиолит, кашлица, умерена до тежка пневмония, задух, туберкулоза, саркоидоза, обострен ХОББ и др. белодробни патологии;
  • Хормонални последствия от надбъбречна недостатъчност при операции, травми, хиперкалциемия, рак, тиреоидит и др.;
  • Ревматични изменения – подагроден, ревматичен псориатичен артрит, бурсит, неспецифичен тендосиновит, възпаляване на стави след травмиране, сраствания и др.;
  • Лупус, поли и дерматомиозит, кардит и др. патологии на съединителните тъкани;
  • Кожни изменения като мехури (пемфигус), ексфолиативен дерматит; тежки форми на псориазис, и себореен дерматит; гъбично инфектиране;
  • Други: при възпаления на очите, определени патологии на кръвта (анемии), левкемия, улцерозен колит, оточни състояния, против гадене при рак, при трансплантиране на органи и др.

Урбазон или Метилпреднизолон?

Метилпреднизолон Урбазон възпаление 01
Урбазон е търговска марка на фарма компанията Санофи, която не се продава в Бг

Урбазон е търговско име, под което по-рано е продаван метилпреднизолон. Лекарственият агент се нарича метилпреднизолон – подобрена версия на преднизолон, синтетичен хормон. Днес четири фарма компании продават в България препарати с името Метилпреднизолон. Регистрирани са и други наименования (в таблицата).

Откъде да купим Урбазон? Цена

Метилпреднизолоновите препарати са рецептурни, отпускат се по указания от лекаря в аптеките.

Урбазон инжекция (ампули 40 мг)

Най-богата гама от дозировки предлага Софарма, но не всички са едновременно налични в мрежата.

  • 6.31 мг (10 единици в кутия), цена 23.81 лв в Софармаси;
  • 15.78 мг (10 единици в кутия), цена 30.50 лв в Софармаси;
  • 40 мг (10 единици в кутия), цена 45.07 – 45.10 лв в разните вериги;
  • 125 мг (5 единици в кутия), максимална цена 44.64 лв (Фрамар, Софармаси);
  • 250 мг (5 единици в кутия), цена в Ремедиум 76 лв, в Софарма – 79.92 лв.

Някои аптеки продават ампулите и поединично и дават цена за 1 брой. Например в Ремедиум 1 ампула Лисаметил, което е 40 мг метилпреднизолон струва 4.29 лв.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В Марешки е необходимо да се провери в конкретен обект дали има зареден от този тип препарат, защото той няма широка употреба. В евтината верига Гален например не се предлага метилпреднизолон към момента.

Предлагат ли готова инжекция?

Ампулите са най-разпространената лекарствена форма. Разтворът не е готов, той се смесва преди употребата. В кутията има ампула с прах и ампула с разтворител.

Как се бие Урбазон? Венозно или мускулно?

Разтворът метилпреднизолон се въвежда венозно или мускулно като инжекция и само венозно като инфузия.

  • При неотложни състояния се предпочита старт с инжекции. При избора на метод и дозиране се отчита тежестта на състоянието и реакцията на пациента на терапията, а не възрастта и теглото му.
  • При анафилактични реакции първо се въвежда епинефрин или норепинефрин, а след това венозно метилпреднизолон за получаване на бърз хемодинамичен ефект.
Как се използва Урбазон ампули

За приготвяне на разтвор за мускулно или венозно инжектиране се отваря ампулата с лиофилизирания прах. Към него се добавят 4 мл вода за инжекции или разтвора от другия тип ампули в кутията. Полученият разтвор трябва да е прозрачен, без видими примеси.

За венозна инфузия към така приготвения разтвор се добавят 100 – 1000 мл разтвор декстроза 5%, физиологичен разтвор или техни смеси.

Урбазон таблетки, хапчета. Откъде?

Медрол таблетки 4 мг и Метилпреднизолон Кортико таблетки 4 мг и 16 мг са наличните към момента в аптечните вериги.

Метилпреднизолон Урбазон възпаление 02
Метилпреднизолон от Пфайзер – на таблетка и суспензия
  • Медрол 4 мг се продава в кутии по 100 броя, като цената е 10.01 лв във Фрамар, 9.90 лв в Салвия и Оптима, 9.53 лв в Софармаси, 9.14 лв в Ремедиум;
  • Метилпреднизолон Кортико 4 мг се продава по 20 бройки в кутия, като цената е 3.98 лв във Фрамар, 3.10 лв в Салвия, 3.28 лв в Софармаси, 2.85 лв в Ремедиум;
  • Метилпреднизолон Кортико 16 мг се продава по 20 бройки в кутия, като цената е 11.14 лв във Фрамар, 10.51 лв в Софармаси, 9.98 лв в Ремедиум.
Урбазон за деца, дозировка

Дозата се определя от специалиста с отчет на теглото и площта на засегнатата повърхност от тялото.

  • При недостатъчност на надбъбречните жлези се назначава в доза 0.18 мг на кг или 3.33 мг на м2 за денонощие, разделени на три приема;
  • При други показания се назначава по 0.42 – 1.67 мг на кг или 12.5 – 50 мг / м2, отново разделени на три приема.
Приложение на Урбазон таблетки

Таблетките се ползват при последствия от възпаления и алергии, при липса на спешност и силна изразеност на реакцията. С тях се въвеждат стероиди при недостиг на ендогенно синтезираните. Помагат след оперативна намеса, трансплантации, стресови състояния и др.

Приложение на Урбазон за деца

Показанията за ползване на метилпреднизолон при деца с нищо не се отличават от тези за възрастни. Единствената разлика се отбелязва при дозирането.

Кога започва действието на Урбазона

За бързината на действие има значение в какво съединение е метилпреднизолон, но това не се посочва от производителите.

При всеки начин на въвеждане натриев сукцинат се хидролизира най-бързо и се образува активна форма – свободен метилпреднизолон.

  • При венозна инфузия пикова концентрация се достига след около 15 минути.
  • При венозна инжекция пикът е след около 25 минути.
  • При мускулна инжекция пиковата стойност е по-ниска. Средно максималната концентрация в кръвта се достига след 1 час при доза от 40 мг и се извежда напълно до 18 часа.
След колко време действа и колко дълго

Метилпреднизолон е стероид с продължително действие. На него може да се разчита за минималния срок от 12 часа, понякога ефектът се удължава до 18 – 36 часа.

Странични ефекти от Урбазон

Възможните негативи са дотолкова широк кръг прояви върху разни органи и системи, че не е възможно да се изредят всички. При каквото и да е изменение четете листовката.

Честотата на развитие и изразеността на негативите зависи от продължителността на употреба и големината на използваната доза.

  • Системни ефекти: ендокринни изменения, задържане на вода и отоци, загуба на калий, напълняване;
  • Храносмилане: язва с перфорания и кръвоизлив, гадене, езофагит, панкреатит, подуване;
  • ЦНС: главоболие, виене на свят, психически разстройства, конвулсии;
  • Сърце и кръв: хипертония, аритмия, брадикардия и др.;
  • Двигателен апарат: мускулна слабост, миопатия, остеопороза, разрив на сухожилия, компресионни счупвания на прешлени и на дълги кости;
  • Други: намалена устойчивост спрямо инфекции, възпалителна реакция в мястото на инжектиране, парене, болка, пигментация.

Противопоказания: системни микози, мозъчни травми, кърмене, едновременна ваксинация. Не се препоръчва при инфаркт. С внимание се прилага при колит, абсцес и гнойни инфекции, язви, паразити, шарки, диабет, бронхоспазъм в анамнезата. При сърдечна недостатъчност – само по крайна необходимост.

Дайте мнение и Вие тук!

Бременност: риск за порок на плода при високи дози. Прониква през плацентата. Риск от раждане с ниска маса. Влияние върху процеса на раждане: неизвестно.

Метилпреднизолон Урбазон възпаление 05
Серията на Софарма
Урбазон и алкохол

Съвместяването с алкохол, антиациди и нестероидни противовъзпалителни повишават риска от повреди върху стомашната лигавица и кръвоизливи.

Вреден ли е Урбазона?

Вреди настъпват при продължителна терапия и ползването на високи дози.

  • В качеството на спешно средство и при кратки терапии ползите десетократно надвишават евентуалния риск.
  • При системно ползване на стероида възникват разни рискове, според индивидуалното състояние.

Например за диабетиците вредата е в увеличаване на глюкозата. За хора с лабилна психика рискът е във възникване на разстройства от типа на еуфория, безсъние, неустойчивост и изменения на личността.

Изчистване на организма от Урбазон

Според фармакологичните описания 18 часа през въвеждане на метилпреднизолон вече не се откриват никакви следи от него в организма.

Заместители, аналози, съчетания

Аналозите на Урбазон на пазара са препаратите, описани в таблицата. Всички те са с активна съставка метилпреднизолон и имат еднакво по качества и ефект действия.

Най-близък заместител на метилпреднизолон е преднизолон. Те спадат към стероидите със средна продължителност на работа.

Преднизолон

Двата синтетични хормона се различават единствено по метиловата група. Тя дава огромен ефект, правейки метилпреднизолон в пъти по-ефикасен, мощен и бързо действащ. Терапевтичният ефект се достига с по-малко количество лекарство.

Подобрена е поносимостта, намалена е изразеността на страничните ефекти, срокът на действие е увеличен. Оказва се, че метилната група защитава веществото от окисление в организма, поради което ефектът става по-явен, а негативите – по-слаби.

  • Препарати с преднизолон: Преднизолон Кортико. Внимание, Преднизолон F съдържа друг кортикостероид – дексаметазон.

Други заместители са кортикостероиди с висока противовъзпалителна активност. Тази група е огромна, със специфика в приложенията. Тук спадат бетаметазон, хидрокортизон, дексаметазон и др.

Урбазон и Алергозан

И двата препарата се прилагат при силни алергични прояви, но те не са от един клас. Урбазон е хормон, Алергозан е антихистаминно лекарство. Хормонът не предоставя лечение на причината, а само потиска нейните прояви (симптомите). Антихистаминът оказва лечебно въздействие, като пряко повлиява медиатора на възпалението – хистаминът. Това позволява тяхното съчетаване в комплексна терапия при силни алергични изяви.

Медаксон и Урбазон

Медаксон е антибиотик от групата на цефалоспорините. Приемането на цефалоспорини и метилпреднизолон заедно води до потискане на метаболизма и на двете лекарства.

Какво ползват вместо писалка с Урбазон?

Писалки с Урбазон, както въобще писалки с кортикостероида не се продават. Замества се с инжекция от ампула или суспензия.

Листовка на Урбазон

Листовката на кортикостероида е дълга и с подробни описания на предупреждения, негативи, противопоказания. Непременно прочетете отдела за нежелателни реакции и запазете файла за евентуални справки в бъдеще. При всякаква нередовна проява потърсете симптома, за да се убедите в неговия причинител.

Медрол или Урбазон?

Медрол е аналог на Урбазон.

Фарма компанията Pfizer продава метилпреднизолон под търговското име Медрол. Към момента в аптеките се зареждат три варианта: таблетки по 4 мг и инжекционни суспензии с количество от стероида 40 мг и 80 мг. Инжекционната форма е под името Депо Медрол.

Вижте и ТОВА: Медрол. Схема на прием. Дневна доза. За какво се използва? Има ли вреда от него? Схема за спиране.

Дексаметазон или Урбазон?

Въпросът е кой хормон е по-добър – дексаметазон или метилпреднизолон.

Дексаметазон превъзхожда по активност преднизолон 7 пъти. Но не превъзхожда метилпреднизолон.

Преки изследвания върху двата препарата при пациенти с ХОББ показват, че метилпреднизолон води до по-съществено снижение на симптомите. Пациентите на метилпреднизолон постигат по-бързо подобрение, отколкото тези на дексаметазон.

Освен това дексаметазон показва по-силни нежелателни прояви върху мускулната тъкан и кожата. Продължителното му ползване е нежелателно. Плюс на този стероид е, че съхранява активността си до 96 часа.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

3 Мнения

  1. Моника

    И защо са го спрели Урбазон, познато име—

  2. Веднъж допряхме до инджекция урбазон, спаси ни!

  3. При силна алергия колко дни се пие Медрол, моля кажете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *