джинджифил на прах, захаросан, на сок, продукти и рецепти
Как се приготвят Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти и рецепти, откъде се купуват и на каква цена?

Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти (РЕЦЕПТИ). Цена и как се прави

Как да си приготвим сами полезни  и вкусни продукти от джинджифил. Лечение със захаросан джинджифил, на прах; джинджифилова вода, сок и масло (проверено)

Джинджифил може да се купи вече почти през цялата година; има обаче моменти, когато не можем да си намерим или предлаганият не е от добро качество.

Тогава иде ред на продуктите от джинджифил – сушен, сушен на прах, захаросан, маринован.  Полезен ли е той в подобен преработен вид? Можем ли да се запасим в удобно време с по-голямо количество свеж корен и да го преработим сами у дома? Предлага ли се в аптеките джинджифилов продукт от типа хранителна добавка

Джинджифил на прах и капсули

Джинджифил на прах вече може да се купи от щандовете за подправки. Любопитното за този продукт, който е познат още от времето на Древна Индия и Китай: използвали са го не само за подправка и за лечение, но и като платежно средство!

Джинджифил на капсули може да се купи от аптеките или да се поръча онлайн. Има доста предложения от утвърдени марки и цената не е непосилна, към 90 капсули струват 30-40 лв. Достатъчни са за около два месеца. Такава хранителна добавка може да се включи към комплексни терапии или да се използва профилактично за стабилизиране на имунната система.

Ползи и употреба

Сушен джинджифил на прах се използва в кулинарията и като лечебно средство. Помага при множество заболявания – от срив на силите до профилактика на ракови заболявания. Знае се например, че мореплавателите от Древна Гърция са вземали със себе си на път сушен и счукан на прах джинджифил. Те са били наясно, че това ще ги спаси от всички симптоми на морската болест: гадене и световъртеж, главоболие и болки в корема. И до ден днешен това е признато и често прилагано средство за редукция на наднорменото тегло.

Джинджифил на прах
Джинджифил на прах може да се приготви и вкъщи

Няма съмнение, че сушеният и смлян джинджифил се различава от пресния корен: той има по-остро действие, затова много специалисти препоръчват да се накисва преди употреба. Освен това те предупреждават да се внимава с количеството му както при готвене, така и при приготвянето на лечебни смеси.

Рецепта за домашно приготвяне

За приготвянето на джинджифилов прах трябва да се въоръжим със здрави екземпляри от корена и…с търпение. Почистеният, измит и подсушен джинджифил се реже на много тънки кръгчета или се рендосва на ренде “мандолина”. Получените “листчета” се нареждат върху партия за печене и се поставят за два часа във фурна на 50 градуса. Вратата на фурната трябва да остане през цялото време леко отворена. След като мине посоченото време, температурата се увеличава с още 20 градуса. На всеки десетина минути проверяваме какво е състоянието на материала. Когато стане трошлив, трябва да го извадим на стайна температура до пълно охлаждане. Едва тогава следва стриването му в хаван или смилане в блендер.

Продуктът на пазара, приложение, цена

Джинджифил на прах може да се намери у нас в различни разфасовки и на различни цени. Продуктът се внася основно от Индия и Китай. Килограм индийски млян джинджифил може да се купи за около 41 лв. Продуктът с етикетче “био”, анонсиран като продукт от биологично земеделие, може на дребно да достигне и до около 100 лв за килограм. Разбира се, голяма част от предложенията са за малки количества – от порядъка на 150, 60, 40 г. Добър прах за терапии, за рецепти за отслабване и кулинарно приложение  може да се купи за 4.50 – 60 г, или 3.90 – 40 г. Съветът на специалистите е продуктът да се съхранява като другите подправки – в сухо стъклено бурканче с плътна капачка.

Захаросан джинджифил

Джинджифилът може да се съхрани и по начин, характерен за захаросаните плодове – т.е. сушен в захар. Захарта не е диетичен продукт – за разлика от самия джинджифил, но в този случай тя се използва като консервант и не може да се замени с нищо друго, даже и с мед. Захаросаният джинджифил е траен продукт, който при това съхранява лечебните свойства на корена. Калоричността му изисква внимателна употреба: в 100 г имаме 330 килокалории. Същевременно при умерена употреба – само няколко късчета за прием, той не може да предизвика напълняване. Дори потиска усещането за глад и позволява по-ефективен контрол върху апетита.

Захаросан джинджифил не бива да консумират все пак диабетици, хора с болна жлъчка и язва.

Какво лекува, прием
“Демир

Джинджифил захаросанПриемът на захаросан джинджифил не бива да надхвърля 4 г дневно – това са няколко малки късчета, с чиято помощ можем да задоволим тягата си към сладкото или да залъжем глада. Малко парче можем да използваме и като подсладител за чай, като при това ще обогатим топлата напитка с ароматна и витаминозна добавка.

Ползата от такова лакомство е при лечението на простуда и грип; стабилизира имунитета и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт.

  • Захаросаният джинджифил обаче може и да навреди – въпреки че е богат на витамини, минерали и фибри. Не се препоръчва за деца, бременни и кърмачки. Високият процент етерични масла могат да се окажат опасна съставка за хора с хронични заболявания; освен това компонентите на продукта биха влезли в опасно взаимодействие с някои лекарства. Въпреки че помага при настинки – можем да го вземаме за загряване само при ниски или леко повишени температури. Не се препоръчва при температурен пик. Не е подходящ и за хора с кожни заболявания. За да сме спокойни за безопасната му употреба, най-добре е да се посъветваме с лекар за ползата от продукта при конкретни обстоятелства.
Рецепта за захаросан джинджифил

Захаросан джинджифил може да се приготви по следния начин:

  • Почистваме няколко млади и здрави корена и ги нарязваме на тънки филийки. Заливаме с гореща вода – колкото да ги покрие, и варим на тих огън около час. По време на варенето водата по желание може да се смени 2-3 пъти; така продуктът ще смекчи вкуса си и няма да се усеща характерната лютевина. Отработената вода не се изхвърля, а се събира – може да се пие като чай.
  • Захаросването се прави с помощта на сироп; за него отмерваме такова количество захар, каквото е на сварения джинджифил – на око. Захарта се залива с вода, чийто обем е два пъти по-малък от този на захарта. Когато сместа заври, пускаме джинджифиловите филийки и ги оставяме да се варят около 20 минути при постоянно бъркане. След това се изваждат една по една, овалват се в захар и се подреждат върху восъчна хартия да изсъхнат. Съхраняват се в стъклен буркан, плътно затворен – могат да издържат цяла зима.
Цена, употреба, марка

https://youtu.be/JqF5yFhzQSM

На хранителната борса  захаросаният джинджифил върви по 12-14 лв за килограм. Разфасовки по 100 г могат да се намерят за около 2.20 – 2.40 лв за 100 г. Има предлагане от марки като “Паула Фруутс”, “Борче”, “Земела” и др.

Джинджифилова вода

Джинджифиловата вода по същество е лека запарка от пресен корен. Не е трудно да се приготви вкъщи и е доказано полезна, особено за желаещите да стопят наднормени килограми.

За какво се ползва и как?

Основно приложение джинджифиловата вода  има в програмите за отслабване. Има няколко прости правила за употребата й, които наистина помагат да се топят нежеланите мастни депа. Всъщност приема на водата потиска апетита, тъй като интензивният вкус на джинджифила неутрализира дразненията на вкусовите рецептори. Водата се пие 20-30 минути преди хранене и човек се насища с по-малко храна.

  • Максималното количество вода, което може да се изпие за денонощие, е два литра. Нейната роля е да ускори извеждането от организма на продуктите от стимулирания разпад на мазнини. Но ако това разграждане е твърде интензивно, лимфната система ще бъде претоварена. Не бива да се гони много бърз ефект на всяка цена! Да не забравяме и това, че трябва да се приемат и други течности – вода, сокове, чай.
  • Джинджифиловата вода действа ободряващо – затова не бива да се пие късно вечер; последната доза за деня може да се вземе не по-късно от 3-4 часа преди лягане.
  • За приятен вкус на водата задължително се избират свежи, млади корени и се запарват само току що нарязани или настъргани.
  • Ако решим да подсладим напитката с мед – това може да стане едва когато тя е изстинала.

Правилата всъщност не са трудни за изпълнение и ако приемът на джинджифилова вода се съчетае с подходяща диета, отслабването е гарантирано. Заедно с това може да се разчита на укрепване на имунната система, подобрено състояние на кожата, косата и ноктите, и сериозен запас от енергия за бодрост и добро настроение.

Рецепта, как да си я направим сами?

джинджифилова вода, вода с джинджифилНай-лесно джинджифиловата вода се приготвя от 1-2 супени лъжици прясно настърган джинджифил и литър и половина вряла вода. Смесваме двете съставки в термос, затваряме го плътно и оставяме за 4 до 6 часа. Прецеждаме; пие се по 200 мл около 25 минути преди хранене. Тази вода е доста силна и вкусът й може да не се хареса на много от потребителите.

  • По-мек вариант се получава, ако към дозата джинджифил прибавим един цял лимон, смлян заедно с кората. След прецеждането се добавя и мед.
  • Още един вариант: запарваме литър зелен чай според вкуса ни. Заливаме с него 20 г настърган джинджифил и сока на един лимон. Сместа престоява в термос 4 часа; прецежда се и се пие по 150 мл, половин час преди хранене.
Може ли да се купи, цена и къде

Няма информация за търговия с подобен продукт. Очевидно трябва да се разчита на самостоятелно приготвяне – а това никак не е трудно, както видяхме. Може да се опита и с джинджифилова тинктура, т.е. спиртен извлек от т.н. “бял корен”. Продава се по билковите аптеки – 5 лв за шишенце от 50 мл. Приемът е три пъти дневно, 15 минути преди хранене – по 25 капки в 100 мл вода. Помага при възпаления на бъбреците и храносмилателния тракт, укрепва имунната система, тонизира. Ускорява оздравителните процеси при настинка и грип, при проблеми като гадене и метеоризъм.

Сок от джинджифил

Джинджифиловият сок съдържа маса полезни вещества: витамините А, С, В1 и В2, магнезий, цинк, калций, натрий, желязо, фосфор, почти всички незаменими аминокиселини, органични киселини. В състава му има голямо количество етерични масла и фенолоподобни вещества, което придава на продукта специфичен вкус и аромат.

Как да си го изцедим сами?

Да се изцеди джинджифиловият сок изобщо не е трудно – още повече, че за един прием е достатъчна доза от една чаена лъжичка. Просто обелваме кожицата – това става лесно с лъжица, настъргваме на ренде и изстискваме през марля.  Изцедената маса не се изхвърля; “стружките” вършат работа при приготвянето на топли блюда.

За какво е полезен?

Сокът от джинджифил без съмнение е полезен за много неща, но трябва да знаем как да го пием. Ако решим да го приемаме без разреждане, рискуваме да си изгорим не само лигавицата на стомаха, но и на устната кухина. Затова се препоръчва да се смесва с други прясно изцедени сокове от плодове или зеленчуци, с чай или дори с мляко. Първите опити трябва да са с много малки дози, буквално по няколко капки, докато се достигне до стандартния максимум от две чаени лъжички дневно. Добре е през цялото това време да се следи за реакциите на организма. При добра поносимост и ако телесното тегло е високо, се допускат и по-високи дози – но не над 50 мл дневно.
сок от джинджифил, цена

  • Сокът от джинджифил стимулира храносмилателните процеси, активира освобождаването от токсини и шлаки и действа общо укрепващо на организма. Стабилизира имунната система и оптимизира храненето на тъканите и енергийния баланс. Добър е при настинки и грип с кашлица, хрема и болно гърло. Тъй като има антибактериално действие – не просто облекчава симптоматиката, но и действа оздравително. Зарежда при големи физически натоварвания, тонизира при преумора от различен характер, балансира при авитаминози и минерални дефицити. Действа добре на сърдечно-съдовата система, нормализира мастната обмяна и предпазва от трупане на холестеринови плаки. Във всички изброени посоки може да се прилага като продукт за ефективна профилактика. И нещо не по-малко важно: подобрява потентността, затова още в древността е използван като афродизиак.
Продава ли се някъде и цена

Сок / био сок от джинджифил може да се купи от щандове и магазини за здравословни храни. Лесно се намира стандартната разфасовка от 200 мл, която можем да си купим по около 20-22 лв.

Корен от джинджифил

Джинджифиловият корен е истинско чудо на природата. Познат е от древността като ценна кулинарна добавка, но тези му качества отстъпват пред възможностите на корена да лекува.

Дайте мнение и Вие тук!

Той обезболява, притежава антибактериално въздействие, с негова помощ зарастват без усложнения различни рани. Това растение отлично укрепва имунитета и успокоява различни раздразнения. Системната му употреба осигурява балансирани функции на храносмилателната система; оптимизира продукцията на стомашни сокове. Много работа върши при настинки и грип – лекува болно гърло,  спира кашлицата, смъква повишената температура. Отлично стопля тялото отвътре и помага на организма да се справи с различни инфекции.

Преди да минем към темата за маслото от джинджифил по-долу, вижте по-подробния ни материал за ползите от корена:

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Масло от джинджифил

Джинджифилово масло може да се получи при парна дестилация; този продукт има широко приложение в козметологията и при лечението на немалко заболявания. Маслото запазва и упражнява много от свойствата на натуралния корен, при това в многократно увеличен мащаб. То е тонизиращо, има антибактериално действие, нормализира праносмилането и кръвообращението, повишава либидото и възстановява потентността, извежда токсините, изгаря мазнините, подмладява и успокоява кожата.

Вижте при какви диагнози маслото успешно се включва в комплексна терпия:

  • Херпес зостер;
  • Катаракта;
  • Кашлица, ангина, настинки и вирусни заболявания;
  • Токсикози и разстройства на храносмилането;
  • Импотентност;
  • Затлъстяване;
  • Артрити, ревматизъм, болки в ставите.

Джинджиbиловото масло при редовни разтривки бързо отстранява хематоми и подкожни кръвоизливи; с негова помощ зарастват драскотини и рани, изчезват отоци и се овладяват спазми. Неутрализира лошия дъх – включително и след прием на алкохол.

В козметологията има важни функции за поддържането на старееща и суха кожа – спира стареенето и връща сияйния вид. Овлажнява и тонизира, възстановява подкожната мастна тъкан. Лекува обриви и гнойни пъпки и може да предотврати появата им. Маските за лице и за коса с масло от джинджифил подхранват, успокояват, възстановяват нормалното клетъчно хранене. Вършат чудесна работа в съчетание с мед, лимонов сок и пр.

Сушен джинджифил

Сушеният джинджифил спокойно може да замени пресния корен в много случаи: специалистите уверяват, че ефективността на продукта не зависи от физическото му състояние. Изсушен, този продукт си остава склад от витамини А, В, К, С, минерали, фитонутриенти, фибри. Чаят от сушен и стрит на прах джинджифил е един от най-приятните и вкусни продукти, като в същото време успешно топи килограми. Полезни са лечебните вани с джинджифил на прах – те помагат срещу мускулна умора, възстановяват когато се усещате разглобени от умора. При много заболявания се препоръчват апликации и компреси със запарки от сушения корен.

Неслучайно сухият джинджифил се използва при отслабване – усвоява се отлично и има мощно проникващо действие.

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB/

https://youtu.be/c2HXvDO-oiU

Източници:

Първоначално публикувано на:26.10.2018 @ 9:03

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Домашни маски за черни точки

Премахване на черни точки в домашни условия. Маски

Как се прави домашни маски за черни точки? С желатин, с белтък, с мед. Мнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *