Депресия. Сигурните симптоми и лечение | Велизар Вангелов, психотерапевт (видео интервю)

Видео интервю с психотерапевта Велизар Вангелов за характерните симптоми на депресия, начините за нейното лечение, опасностите от приема на антидепресанти, фазите на излизане от депресия и “лечението” с вода и алкохол. Има ли излекувани от депресия?

Въпрос: По какви симптоми вие разпознавате депресията? Има ли някакъв сигурен симптом, при който, като го видите, да кажете “Аха, това е депресия”?

Депресивните състояния обикновено са доста очевадни, когато са добре изразени. Депресията може да бъде различна като степени, може да бъде с по-лека симптоматика и наистина много крайно състояние. Крайните депресии могат лесно да бъдат разпознати и от човек, който не е специалист в областта. Там обикновено нещата стигат дотам, че да липсва всякакво желание за социални контакти, за активност, за излизане навън, дори ставането от леглото може да бъде проблем при такива по-тежки състояния.

Накратко за депресията:
Лесен начин за лечение:Влюбване и ненасочване на агресията навътре
АнтидепресантиМоже, но само временно и само под контрол
Лечение с алкохолДейства закратко, после става по-зле
Има ли излекувани?Да, но депресията е състояние, а не болест

А иначе при депресиите, които са по-леки и по-често срещани, там обикновено също имаме нежелание за общуване, също липса на физическа и социална активност (разбира се, не в много крайни степени, но все пак). Има постоянно присъстваща ниска самооценка, скептично и негативно отношение към хората, към дейностите, които имаме да правим, страх, тревожност, които не можем да си обясним, потиснатост. Също така занемарен външен вид е също нещо, което започва да си личи.

Цялото видео можете да видите ТУК:

Физически симптоми

Въпрос: В тази връзка какви са физическите симптоми? Има ли някакви такива психосоматични моменти?

Ами потиснатост, безпричинна тревожност, страх, неспособност да се поема инициатива, като с това може да се стигне наистина до трудности в това дори да се грижат за себе си. Да не говорим за нещо повече, като социална такава инициатива да поддържат хигиената си, инициатива за това, да отидат до магазина или да се свършат елементарните задължения. Доста често се наблюдава и покачване на тегло, което е комбинирано и с употребата на антидепресанти. Но може също така да я има и другата крайност примерно. Рязко спадане на килограми, отказ от това, човек да се храни, нежелание да продължава да живее, естествено суицидни мисли…

Антидепресантите

Въпрос: Според вас антидепресантите съдържат ли някаква опасност при преодоляването на депресията? Има ли по-естествени начини за това?

Естественият начин е психотерапевтичната работа и ако се налага, временно подкрепена от употреба на антидепресанти. Временно, подчертавам. При по-леките форми на депресия дори може да се мине и без тях. Вече при по-сериозно изражение като суицидни мисли и опити, може да се наложи психотерапевтичната работа да бъде съчетана известно време и с психиатрична помощ. Да се работи и с психотерапевт, и с психиатър, който да назначи медикаментозно лечение.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Въпрос: Какви са опасностите от приема на антидепресанти?

Опасностите възникват, ако се проявяват самоинициативи за това нещо и употребата започне да става хронична, в смисъл постоянна, а не се работи с основните причини за депресивното състояние и за излизане от депресията. Тогава естествено се получава едно привикване, едно свикване с това, да се живее на антидепресанти. От там много често се случва определената доза да не е достатъчна, минава се на по-високи дози, сменят се медикаменти и това започва да става стил на живот, като до някаква степен с години дори пациентът може да поддържа някакъв що-годе нормален живот, но общо взето това не подобрява качеството на живота.

Още едно видео за лечение на депресия:

Депресията не се премахва, продължаваме да си живеем с депресия, но с антидепресанти. Те до някаква степен ни закрепят. Антидепресанти се вземат до тогава, докато се свърши работата с основната причина. И трябва да се правят постоянни опити те да се спират. Това трябва да бъде тенденцията по време на лечението на депресията. Не трябва да се свиква и да се употребяват тези неща цял живот. Вместо това да се работи с причината, да се излезе евентуално от депресията и идеалният вариант е да се намалят и напълно да се спрат тези лекарства. Ако, разбира се, степента на заболяването го позволява и ако не говорим за съпътстващи по-сериозни заболявания на психична основа.

Въпрос: Читателите често питат има ли антидепресанти без рецепта? Търсят това или може би нещо като заместител, който да има горе-долу същия ефект.

Антидепресантът без рецепта е адекватната психотерапевтична работа, която би трябвало да доведе до там, човекът с депресия да си разбере причините за това, как се е случило при него. Причините като цяло не са кой знае колко различни, но е много важно да бъде подходено аналитично към конкретния човек, за да се досети и да бъде той наясно откъде се е случило при него. След това се работи по въпроса. Примерно най-важното нещо е да имаме удовлетворяващо чувство на емоционална връзка или ако имаме връзки, които ни докарват до състояния, в които сме гневни, задържаме гнева си и т.н., да се реши този проблем. Също е много важно да се работи с агресия, когато вече позволява клиентът да се стигне до там. Защото депресията е също до голяма степен предпоставка за агресия.

Още по темата ТУК:

Видове антидепресанти: Имена, цена. Със и без рецепта. Леки, на билкова основа и др.

Въпрос: Някъде четох, че депресията е знак, че навлизаме в нов период на живота си, че настъпва едно разширяване на съзнанието и ако ние успеем да я превъзмогнем по някакъв естествен начин, това само може да ни обогати. Вие споделяте ли едно такова виждане?

Това е едно много красиво художествено съждение, което не бих го приел по този начин. Всеки проблем, който ни сполетява през живота ни, бил той на психично или на друго ниво, е възможност за това да видим ситуацията, предишния си опит и че нещо в живота ни не е ок, това ни дава шанс от тук нататък да се опитаме да го променим. От тази гледна точка всеки проблем, дори всяко заболяване е такъв шанс. Но това наистина, ако съумеем да го направим, ако заболяването ни е помогнало да си оправим живота в позитивна посока, ок. Но ако така си живеем, без да си разрешим проблемите, това е просто заболяване.

Лечение на депресия

Въпрос: Какви са вашите методи на работа? Как точно помагате на хората в депресия?

Това, което нахвърлях преди малко: Първо е много важно да се подходи аналитично към конкретния човек. Специално при депресията основният подход трябва да бъде следният: Депресията има два стълба, на които се крепи, ако мога така да се изразя. Както казах преди малко, единият е агресията, задържаната агресия, дори в чисто емоционален план. И другият е – преградите, които си слагаме по пътя към удоволствието. Било то и характерови наши прегради. Под пътя към удоволствието имам предвид това, да стигаме до удовлетворяваща емоционална връзка с хората около нас. Казано накратко да имаме човек или хора, с който или с които да се обичаме и да ни обичат. Това са двете основни посоки, в които се работи: Агресията навън и достигане на удовлетворяващо чувство на емоционална връзка.

Когато тези два фактора са изпълнени в положителен смисъл, няма как да се влезе в депресия. Те са антагонисти на депресията. И обратно – когато има депресия, винаги имаме проблем в отношенията и винаги имаме задържана агресия в себе си. Много често например млади хора или тийнейджъри, които живеят с родителите си, на несъзнателно ниво ползват депресивната симптоматика, за да наранят, да накажат или да си върнат на родителите. Това също трябва да бъде отчитано. Дори суицидните опити до голяма степен са точно това.

Фази на излизане от депресия

Въпрос: Как се познава кога човек започва да излиза от депресия? Има ли някакви фази на излизане от депресията?

Цялата симптоматика, която показва депресия, когато започне да се случва наобратно, показва, че вече се излиза то депресията. Човек започва да става по-активен, с по-добра самооценка, започва да усеща, да отчита как се чувства. Това е много важно – и особено в личния си живот започва да бъде съответен на това, как се чувства като поведение. Да усети от какво има нужда, да усети кои общувания са проблемни за него и да започне да им реагира. Тревожността трябва да поспадне, безпричинният страх също. Просто човек трябва да стане малко повече здрав егоист. В това, което казваме “Да обичам себе си” имаме предвид това, да започнем да отчитаме как се чувстваме и да започнем да се грижим за себе си, независимо че това може да докара някакви конфликти или проблеми навън.

Депресивните хора много често избягват конфликтността навън, само че я пренасят навътре. За да започнем да преодоляваме депресията е нужно конфликтността да излезе отвътре навън. Така че е нормално понякога да се случват конфликтни ситуации. Възможно е хора, които преди са ни възприемали като удобни, сега може да започнат да ни реагират неприятно, защото спираме да бъдем удобни. Но това е един от сигурните признаци, че започваме да излизаме от тези състояния и започваме да се грижим за себе си. Важно е конфликтът да бъде навън, не навътре, както депресивният обикновено е свикнал. Много често и ситуацията не позволява конфликтността да бъде навън, примерно едно дете с по-авторитарни и по-агресивни родители, то няма много как да реагира в такава семейна среда. Тогава всичко отива навътре и рискуваме депресивно състояние. Там примерно ситуацията е доста по-трудна. И трябва да се работи и с родителите, и да се разчита те да бъдат отворени.

Лечение на депресия с вода

Въпрос: В интернет също много се пита за лечение на депресия с вода. Има ли нещо в цялата тази работа или отново говорим за приказки и фантасмагории?

Не знам как да го коментирам, това за мен не е сериозно. Вода е хубаво да се пие, но по-скоро обратно е добре да погледнем нещата: Значи когато един човек не се чувства добре и е насъбрал в себе си, и е автоагресивен, то личи навсякъде в неговия живот. Това личи в здравословното му хранене, ако липсва такова, това личи и в по-голямата употреба на месо, това личи и в непиенето на достатъчно вода. Може би от там някой е решил, че ако започне да прави това, то ще му свърши работа и за депресията. Да, може да се имат предвид тези неща, но едва ли само пиенето на вода или храненето ще реши проблема. То е хубаво да бъде съпътстващо.

Алкохолът

Въпрос: А какво ще кажете за алкохола?

Нито с пиене на вода, нито с пиене на алкохол може да стане, въпреки че пиенето на алкохол е един доста несъзнателен и често срещан опит за излизане от депресивни състояния и то може да има примерно временен ефект. Той продължава докато ни държи алкохолът, но действително след това става с обратен знак. Влизаме в депресията повече, отколкото преди е било. Или пък някакви други субстанции като кокаина, амфетамините, използването на марихуана и тъй нататък.

Въпрос: А вие може ли да препоръчате някакъв бърз и лесен начин за излизане от депресия? Има ли такава тайна методика?

Чрез някакъв вид спорт и изкарване на агресията навън, така че тя да не е проблем за мен и за околните хора, плюс влюбване. Това са най-добрите начини. Звучи сякаш е лесно да се каже, но това се прави и в терапевтичната работа. Да се оправят нещата в емоционален план, насъбраната агресия да се изкара, да се осъзнае откъде идват проблемите и да направим така че да си подредим приоритетите и нещата в живота. И когато се случи да обичаме и да ни обичат, не сме задържали агресия, тревожността не е в нас, тогава депресията трудно може да ни завземе. Но накратко и шеговито казано, това е отговорът.

Има ли излекувани?

Въпрос: Вие познавате ли много излекувани от депресия? Съществуват ли тези хора и къде можем да ги срещнем?

Дайте мнение и Вие тук!

Да, да, аз имам много клиенти, с които сме свършили тази работа, но на мен ми се иска на депресията да не гледаме точно като на болест, а по-скоро като на състояние. Както се влиза в депресивни състояния, така се и излиза. Така че да говорим за излекувани не е съвсем точно, а по-скоро за излезли от депресията. Защото така я определяме като някакво заболяване, което има рязка граница, а в съвременния свят, особено ние западните хора, е нормално да се влиза в апатични състояния и понякога в депресивни. Така че е важно ако има такава ситуация, по-скоро да се излиза от нея, а не да се слага рязка граница: “Вече съм излекуван, вече не съм болен”.

За връзка с психотерапевта Велизар Вангелов посетете сайта му: velizarvangelov.com

Интервю на Георги Календеров

***

Ето какво сме писали по-рано по темата:

Чувството на тъга е болезнена емоционална реакция при смъртта на любим човек или депресия, но е неизбежна част от живота.

Други трагични събития като развод, загуба на работата или дома също провокират подобни чувства, Хората преживяват тъгата по различен начин, но всички преминават през едни и същи етапи след тежка загуба.

Чувството на тъга варира по сила в зависимост от това, колко тежка е загубата и в какво душевно състояние е бил човекът, който я е изпитал. Повечето хора, преживели такъв труден момент, намират утеха в присъствието на приятел или роднина, който да ги изслуша внимателно и да ги подкрепя.

ПРОФИЛАКТИКА на чувство на тъга при депресия.

Не съществува начин за предотвратяване на чувството за загуба, но е възможно да се смекчат най-тежките последици, свързани с него. За целта подобрете взаимоотношенията си с роднини и приятели. Това ще ви предпази от горчивата болка, породена от съжалението, гнева или неудовлетворението заради «нещо недовършено», което сте оставили.

Етапи на скръбта.

Повечето хора преминават през 4 етапа на тъга и депресия, които следват един след друг или отчасти съвпадат.

  1. Чувство на вцепенение характеризира първия етап на състоянието, когато смъртта и загубата изглеждат нереални. Възможно е да се появи и несъзнателното им отричане. Етапът трае от няколко дни до няколко месеца.
  2. Щом излезете от вцепенението, може да попаднете във водовъртеж от чувства, защото се изправяте срещу реалния факт на загубата.
  3. Тези бурни емоции могат да отстъпят място на продължителна депресия, понякога съпътствана и от физически оплаквания: безсъние, главоболие и загуба на апетит.
  4. Бавно и непредсказуемо, първо от време на време, а след това все по-често ще влизате в нормалния си ритъм на живот, докато приемете загубата и започнете да мислите положително за бъдещето. И все пак, дори години по-късно, ще е нормално все още да усещате тъга, а загубата да ви се струва съвсем скорошна.

ЛЕЧЕНИЕ на депресия и тъга.

Грижете се за себе си по време на този нестабилен в емоционално отношение период. Не губете надежда, че един ден ще дойдат и по-добри времена.

Хранителен режим и добавки:

Ако сте загубили апетит, хранете се в компанията на друг човек и приемайте добавки от мултивитамини и минерали.

Билколечение:

Всекидневният прием на жълт кантарион влияе добре на депресията. При тревожни състояния опитайте валериана, пасифлора или лайка.

Хомеопатия

  • Aconite: в случаи на тежък шок, настъпил след внезапна смърт.
  • Ignatia: при продължителна скръб, когато постоянно плачете или изпадате в хистерия, или при невъзможност да плачете.

Физическа активност.

Упражненията повишават нивата на естествените химически вещества, отговорни за доброто настроение (ендорфини). Ходенето пеша, особено в компанията на приятел, и слънчевите бани влияят благотворно върху настроението.

Цветни есенции.

  • Орлови нокти: когато непрекъснато се връщате към миналото.
  • Гарвански лук: при състояние на шок и чувство на загуба.
  • Сладък кестен: при мъка и отчаяние.
  • Орех: помага да се приспособите към обстоятелствата.
  • Върба: когато изпитвате горчивина и самосъжаление.

Масаж и ароматерапия при депресия.

  • Допирът по време на масаж успокоява, а за по-добър ефект използвайте етерични масла: смесете 6-8 капки масло с 1 супена лъжица олио от сладък бадем или прибавете същото количество етерично масло към ваната.
  • При мъка, съпроводена с безпокойство, прилагайте масло от лавандула иланг-иланг или ветиверия.
  • Ако поради тъга чувствате умора и апатия ползвайте гераниево масло, от нероли, жасмин, роза или бергамот.

Релаксация при депресия и тъга.

Добре е да изразявате чувствата си, особено ако ги таите в себе си. Отделяйте време, през което да останете сами и на спокойствие. Може да ви подейства благотворно да се занимавате с визуализация.

Йога и медитация при депресия и скръб.

Редовните занимания с йога, дихателни упражнения и медитация помагат да си възвърнете емоционалното равновесие. Йогата ви насърчава да разкриете болезнените си чувства, конто таите в себе си, за да приемете загубата.

Друга терапии за депресия.

Психотерапевт или свещеник могат да ви окажат подкрепа и да ви окуражат да говорите за чувствата си, особено ако нямате доверен човек до себе си. Терапии, основани на творчески занимания, също дават израз на чувствата.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ.

  • Продължителното състояние на тъга влияе зле на работата или взаимоотношенията ви.
  • Преживявате тежка депресия.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • У вас се породи желание за самоубийство.

А вие? Дали не сте в депресия? Вижте отговора ТУК:

Лечение на депресия с вода. Принципи, билки, санаториуми

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 …

Едно мнение

  1. Ганеца Мишев

    Има няколко основни фази на излизане от депресия: Да си дадеш сметка, че си болен; да си направиш съответния списък на проблемите; да се захванеш с нещо творческо, нещо да майсториш; да започнеш да полагаш грижи за тялото си и да започнеш да се обучаваш в нещо. Така ги разбирам аз нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *