лечение на депресия
Ефикасно упражнение за лечение на депресия (автотренинг)

Депресията – как да излезем от нея (ПРАКТИЧЕСКО УПРАЖНЕНИЕ)

В повечето случаи след стрес човек изпада в депресия. Според последните статистически данни от депресивна невроза страда всеки пети човек на планетата.

И което е още по-интересно – от депресия страдат дори животните: маймуни, кучета, котки.

Болест на интелектуалците ли е депресията?

Съществува мнение, че депресията е заболяване на хората, които се занимават с умствен труд. Но не е точно така. От т.нар. ендогенна депресия страдат хора от различни професии. Но на депресивни реакции след стрес, които могат да продължат месеци или година, наистина са подложени интелектуалците – хората, които се занимават с умствен труд.

Понякога се случва да отмине стресовата ситуация, проблемите да се решат идеално, а депресията остава. И се усложнява.

Депресията възниква индивидуално по различен начин

Едни от болните се затварят в себе си, стават тъжни и потиснати. Те винаги са мрачни, отдават голямо значение на негативната страна от живота си. Има и такива, които винаги са раздразнителни, избухват без причина или са обидчиви като малките деца.

Има и такива, които започват да говорят много и високо – това също е един от признаците за развиваща се депресия. Други губят апетита и съня си, никога не са в настроение, изпитват душевен дискомфорт.

В началния стадий на депресията болният дава негативни оценки на всичко онова, което се случва около него. Тъжните и трагични случки от живота започват все по-често да изплуват от паметта му, предизвиквайки чувството на силна душевна болка, съжаление, разкаяние и обида. При възникването на такъв проблем трябва да се започне лечение.

ВНИМАНИЕ: Вижте и тези задължителни материали за депресия:

 1. Чувство на тъга и депресия;
 2. Депресия – тест и профилактика;
 3. Депресия в напреднала възраст.

Има още една, най-често срещана форма на депресията – наричат я скрита или маскирана. Тя обикновено се крие под маската на някакво друго заболяване, най-често соматично (телесно). Страдащите от скрита депресия са постоянни пациенти на терапевтите, кардиолозите и гастроентеролозите. При тях депресията се проявява по толкова различни начини, че може да заблуди дори добрия специалист.

КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ДЕПРЕСИЯТА? Представете си, че сте… морски фар

Вечерта, когато си легнете, опитайте да излезете от депресията със следния тренинг. Представете си, че се намирате на голям скалист остров сред морето. На най-високото място на острова – фар. Неговите стени са здрави и дебели и най-силният вятър не може да ги събори.

Дайте мнение и Вие тук!

От окото на горния етаж излиза силна светлина и ден и нощ е надежда за всички кораби, фарът е символ за безопасност на хората, които са в морето. Представете си, че вие сте този фар. Опитайте се да откриете вътре в себе си източника на тази силна светлина, която никога не гасне. След това намерете сили у себе си да простите на тези, които са ви обидили. Направете към тях първата крачка на помирението, макар и само мислено.

Новият ден ще ви донесе добро настроение

Започнете сутрин да ставате преди разсъмване и наблюдавайте събуждащата се природа през широко отворен прозорец.

“Демир

Повтаряйте си, че днешният ден ще ви донесе добро настроение. Проблемът при вас е в това, че една от причините за появата на депресия е хормонът меланин, изработката на който се увеличава през нощта и се намалява с появата на първите слънчеви лъчи. Силата на естествената светлина е причина да се намали значително съдържанието на този хормон в кръвта.

Започнете да правите упражнения

лечение на депресивна невроза
Ефикасно упражнение за лечение на депресия (автотренинг)

Намръщете се така, че кожата на челото ви да се сбръчка като хармоника, а след това върнете лицето си в предишното състояние.

След като повторите това упражнение няколко пъти, ще усетите успокоение. Добре е да повтаряте това упражнение поне десет пъти за деня. Така депресията ще отстъпи и постепенно ще излезете от нея.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

6 Мнения

 1. Antoaneta Petkova

  kolko dobre bi bilo

  • Лекар.БГ

   Упражнението против депресия между другото е съвсем ефективно, пробвали сме го, действа!

 2. ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА СТРАДАМ ОТ ДЕПРЕСИЯ КАКВИ ЛИ НЕ АНТИДЕПРЕСАНТИ ПИХ НИЩО НЕ ПОМАГА МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ

  • Здравей вече от 1година съм в депресия и искам да изляза от нея защо чуствям че ме убива. Може ли да ми помогните. Благодаря ви

 3. Afa na aquasouece pomaga

 4. Хрисимир

  Страхотна статия. Много ни помогна я борбата с депресията. Вярвайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *