Muskuli 03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и схващане на бедрения мускул. Средства за отпускане. При възпаление как да действаме?

Болки в мускулите: Съществуват изпитани народни средства за справяне с проблема, наречен “Мускулни болки и скованост”. Той най-често е резултат от разтегнат мускул, схващане и нараняване.

Схващането е болезнено съкращение на един мускул или на мускулна група, което възниква спонтанно и не се поддава на волеви контрол. Такива спазми създават неприятно до болезнено усещане, затрудняват движението, изкривяват стойката.

Те са симптом за общо нарушение в организма, понякога показват скрито заболяване, което няма общо с мускулатурата. Игнорирането на схващанията води до задълбочаване на процеса и поява на усложнения.

От какво се схващат мускулите на краката (бедрата)
хипертонусфизическо натоварване над възможностите
травмиранеот неудобни обувки, неестествена стойка, изкривяване, неправилна походка
нарушен обмен на в-ватана фона на стрес, преохлаждане
метаболитни нарушениянедостиг на магнезий, калций, калий
изтощениена фона на строги диети, обезводняване, интоксикация
патологичен симптомпри неврологични нарушения, хипертония, висока Т°С при инфекции, диабет, метаболитен синдром, сърдечна недостатъчност, анемия, съдови патологии и др.

На лечение подлежат не самите мускули, а причините, довели до тяхното стягане и обездвижване.

Откриване на провокиращия фактор е ключово. Същевременно се провежда симптоматична терапия за премахване на болезнените съкращения и отпускане на мускула.

Схващане на бедрения мускул

Схващането на масивния  бедрен мускул е особено болезнено. Често се съпровожда с парене, боцкане или сърбеж. Възможно е болката да бъде дотолкова силна, че останалите признаци да минат на заден план.

Какво се случва: на практика това е спазмиране на мускула, което може да се съпроводи с обездвижване, т.нар. схващане. Проблемът може да идва от кръста, например заради спазмирани мускули на таза или прищипване на нерв. И обратното е вярно – бедрения мускул отдава болезненост към кръста.

Най-честа причина за подобен спазъм е натоварване на крайниците при спорт и работа. 78% от пациентите с това оплакване са спортисти. Заради умора на четириглавия мускул, който отговаря за сгъването на крайника, може да се предизвика съкращение на двуглавия мускул, който отговаря за разгъването.

Нерядко спазмирането се случва нощно време. Събуждането от такава болка е крайно неприятно, но разбираме, че схващането е спонтанно.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Опитайте първо:

  1. Да смените положението на тялото. Въпреки болката и ограничаването на движението, станете от леглото, стъпете на студения под. Това възстановява кръвообращението в мускула и способства неговото отпускане;
  2. Направете масаж или просто се нащипете силно. Това ускорява кръвния поток. Ако с щипане не става, започнете ритмично да натискате болезнената област. След няколко минути спазъма ще отмине;
  3. Разтегнете мускула. Бързото преминаване на схващането се благоприятства от разтягане на спазмирания крайник. Седнете на пода, изпънете крака, хванете палците и силно притеглете ходилата към себе си. Останете така, колкото издържите;
  4. Загряване. При многократни спазми повече ще помогне несилно загряване за възстановяване на кръвния поток. Седнете и първоначално направете няколко движения със стъпалата в различни посоки. Станете и се вдигнете на пръсти. Рязко се отпуснете на пети. Ако можете, сгънете се в коленете, като плавно минете от пета към пръсти. Най-добре се разтягат бедрата при отпускане на тялото напред. В такова положение ще чувствате разтягане под коляното.

Ако схващането стане във вода, запазете спокойствие. Емоционалното вълнение може да усили спазъма. Легнете на гръб и изпънете ходилата към небето, да усетите опъване на прасеца.

мускули
Понякога проблемът е в гърба и само отеква към краката

В краен случай убодете мускула с карфица. Мнозина, които получават периодично схващания, носят безопасна игла на банския си, за да могат да си дадат първа помощ.

Ако схващането стане вкъщи, направете следното: станете, съберете краката и ги изпънете. Изтеглете стъпалото на поразения крак към тялото. Разтрийте бедрото, пощипете го, удряйте и пляскайте със средна сила.

При схванат мускул отпред, вдигнете коляното към корема и с две ръце прихванете отзад и теглете със сила. Когато спазъмът отмине, вдигнете стъпалото на ниво, по-високо от главата – това е, за да не се повтори.

muskuli-02
Кракът е прецизно инженерно съоръжение на природата
Магнезий при схващане на мускулите

Магнезият работи в организма в съчетание с други минерали. Той активно помага на скелетните мускули да се съкращават и отпускат. Липсата на достатъчно количество магнезий с голяма вероятност води до мускулни проблеми като спазми и крампи, изразена слабост или болезненост след положено усилие.

Магнезиевият дефицит понякога е виновник за аритмии, сърцебиене и хипертония, доколкото сърцето също е мускул. Неговата работа зависи от регулираното стягане и отпускане, както и от нормалната концентрация на електролитите.

На магнезиевият дефицит приписваме още потрепването на мускулите на очите, ъгълчетата на устата и други мимически мускулчета. Приемането на магнезий помага при синдрома на неспокойните крака. При жените влияе на матката – също мускулен орган, затова е решение при изразено ПМС.

Достатъчното количество магнезий подобрява понасянето на физически натоварвания, поддържа мускулното здраве.

Активното натоварване, особено при липсата на навици и тренираност, представлява стрес за организма. Мускулите не са готови за подобно развитие на събитията. Нужно е приемаме богати на магнезий продукти и да взимаме хранителни добавки с магнезий, за да им помогнем в периода на адаптация.

Накратко, има достатъчно причини да допълваме магнезий при реакция на мускулите, спазми, схващания, неконтролирани потрепвания. Тези прояви ясно ни показват разстройване на електролитния баланс.

Ако искате хубави капки против колики, пробвайте ТОВА: Капки Лефакс!

Други микроелементи, влияещи на състоянието на мускулната с-ма са K, Na, Ca, Zn, Mn.

Витамини за схващане на мускулите

Витамините, влияещи на мускулната система са В1 и В5.

Витамин В1 (тиамин) получаваме от дрожди, семена, зърнени, бобови, ядки и месо. При допълване се приема в съчетание с други В-витамини. Симптоми на неговия дефицит са обриви, дерматити, възпаляване на езика, безсъние и раздразнителност, депресия и проблеми с паметта. И по-важното – боцкане и парене в ръцете и стъпалата.

Витамин В5 (пантотенова к-на) участва в производството на енергия, в процеса на преработка на въглехидрата в глюкоза. Подпомага усвояването на другите витамини, особено В2. Дефицит от В5 се среща рядко, но не и ако злоупотребяваме с кофеин, алкохол, барбитурати, диуретици, антибиотици или имаме чревни проблеми. Ще го разпознаем по бързото уморяване, парене в стъпалата, както и по някои общи симптоми като повръщане и болки в корема.

Витамин Д е крайно нужен за мускулите. Участва в куп физиологични процеси, в това число метаболизма на мускулни тъкани. Приемането му укрепва мускулите, особено ако мускулната с-ма е подложена на редовни натоварвания (от спорт или физическа работа) или ни безпокоят мускулни болки и спазми. Употребата на витамин D намалява болката и спазмите, профилактира срещу травми на мускулите при товаренето им. Много добавки предоставят леки и достъпни за усвояване форми на вит. D, по-често в съчетание с други ключови витамини и минерали.

Още крайно нужни за мускулите витамини са:

  • Кобаламин (витамин B12) поддържа тъканите на нервната с-ма и нервите, които предават сигнали към мускулите. Чрез нервните клетки стимулира мускулите да се съкращават, координират и нарастват;
  • Биотин участва в метаболизма на аминокиселините и производството на енергия;
  • Витамин А има ключово значение в нарастването на мускулатурата. Има голямо значение при подготовката за състезания;
  • Витамин Е представлява силен антиоксидант. Възстановява и способства ръста на мускулни клетки, от него зависи здравето на клетъчните мембрани;
  • Ниацин (витамин В3) участва в 60 метаболитни процеси, свързани с производството на енергия, разширява съдовете и подобрява храненето на мускулатурата;
  • Пиридоксин (витамин В6) способства белтъчния обмен и утилизацията на въглехидратите;
  • Аскорбинова к-на (Витамин С) усилва възстановяването и нарастването на мускулните клетки. Участва в образуването на колагена, основна съставка на съединителната тъкан, която държи костите и мускулите заедно. Например наднорменото тегло е изключителен стрес за мускулната структура. Ако съединителната тъкан не е достатъчно здрава, възникват условия за травми.

Вижте непременно ТОВА:

Болки в мускулите на бедрата – причини и лечение

Мускулни крампи на краката през нощта

Около 70% от хората поне веднъж са изпитали внезапното спазмиране на мускул през нощта.

Защо се случва през нощта: тогава двигателната активност е минимална. Мускулите са абсолютно разхлабени, кръвоснабдяването е намалено. Ако в това време кръвта е възпрепятствана да достави нужното на мускулните тъкани, то получаваме цял спектър от причини за спазмиране на крайниците.

Лекарите свързват неконтролираните спазми със старческа възраст, повишено физическо товарене, плоскостъпие, кислороден глад на тъканите и с неврологични разстройства. Жените са подложени на това поради високите токчета, които претоварват коленете. При възрастните може да е от лекарства, които дисбалансират микроелементите.

Зачестяването на нощните крампи е сигнал да се прегледаме. Възможно е да се открият патологии на гръбнака, възпаляване на ставите на краката, обезводняване.

Нерядко нощните крампи са соматична проява на съвсем различни патологии като диабет, атеросклероза, варикоза, бъбречно изменение, хипертония, хипотиреоза, анемия. Обърнете си внимание, ако приемате диуретици, хормони, статини, бета-блокери, имунни депресанти.

Дайте мнение и Вие тук!

Основното лечение на нощно схващане е отстраняване на причината за него. За облекчаване на болката и рецидивирането на спазмите се предписва увеличаване на двигателната активност, но постепенно. На пациентите се назначават лечебна гимнастика, масажни процедури, топли бани преди сън и много разходки на открито.

Още нещо интересно ТУК: Нашият специален материал за болки в краката!

Възпаление на бедрения мускул

Наричат го миозит – възниква поради травми, прекалено натоварване, инфекции и по ред други причини. Монотонното ползване на мускулите е нерядка причина за възпаляване. Такова явление се наблюдава при спортисти и офис служители. Първите често пренебрегват мерките за предпазване при тренировки, а вторите не се стараят да разнообразяват статичната поза и дълго време товарят една и съща група мускули.

Провокиращ фактор за развитие на миозит е също преохлаждането, причинено от течение. Затова възпаляването нерядко започва между сезоните, когато времето е променливо.

Главен симптом на миозита е локалната мускулна болка, по-рядко тя е обща, описвана от заболелите като болки в цялото тяло. Обичайно болката е остра, прострелваща. Тя се отдава към други зони, например при шиен миозит може да ирадира зад тила, към главата и раменете. Болките се усилват нощно време или при промяна на времето.

Болевите усещания при възпаляване могат да са спонтанни и да се усилват при движене и докосване. Особено болезнени се явяват участъците, в които мускулът се закрепва към кост. В областта на възпаление мускулите са напрегнати, сковани. Възможно е да се появи оток и да се покачи цялостно Т°С. Като следствие се ограничава подвижността. Това по-често се случва при раменете и шията и по-рядко на бедрата.

мускули
Крампи и схващане могат да засегнат всички мускули в тялото

Миозит, причинен от преохлаждане и лека травма не е опасен. Но нелекуваното възпаление рискува да се хронифицира.

Терапията на миозитите е комплексна. Целта е да се свали възпалението и да се намали болевия синдром. В лечението влизат лекарства, физиопроцедури и масаж. Като допълнение се дават местни нестероидни противовъзпалителни – маз, крем, гел, които добре купират болката. Някои от тях като тези на основата на диклофенак повлияват проявите, независимо от етиологията на възпалението и дават забележим аналгетичен ефект.

Лекарства и лечение

За отпускане на мускулите и сваляне на болевия синдром се прилагат следните групи лекарства:

  • Мускулни релаксанти: Баклофен, Мидокалм Форте, Тизанидин, Тиозид и др. Те се прилагат само при спазъм на скелетните мускули, по назначение и под контрол на лекар;
  • Спазмолитици: Но-шпа, Папаверин, Спазмалгон. Те отстраняват спазъма на гладката мускулатура на вътрешни органи;
  • Нестероидни противовъзпалителни с обезболяващ ефект: Ибупрофен, Волтарен, Пироксикам, Напроксен, Диклофенак и др.

Посочените лекарства са безрецептурни, но за предпочитане е да ви се изпишат от специалист.

Други лекове

Билкови отвари:

  • Горицвет (адонис). Изсушете и смелете листенцата. Попарете в съотношение 1 ч.л. на 100 мл течност. След охлаждане приемете 3 малки глътки, следващата доза – след 24 ч.;
  • Липа. Изсушете и смелете цветове. Попарете в съотношение 1 ч.л. на 200 мл течност, след 20 мин. отделете цветовете. Взимайте по няколко неголеми глътки след всяко хранене;
  • Лавандула. Приемайте на чай по 2-3 чаши дневно за отпускане на мускулатурата;
  • Лукови люспи. Преди сън изпивайте по 1 чаша отвара от люспите на стар лук. Запарете ги за десетина минути, леко охладете и пийте.
  • Кефир с мед. При събуждане изяжте 1 ч.л. мед и изпийте чаша кефир, пълният курс е 4 дни.

Домашни мазила:

  • Лимонов сок. Преди сън втрийте в областта на схващане. Обвийте с бинт и сложете нещо затоплящо отгоре;
  • Дафинов лист. Смелете няколко листа и добавете растително масло. Оставете за 14 дни в затворен шкаф. Втривайте прецеденото масло в болния крайник;
  • Хрян. За нощен компрес смелете хрян и го намажете на лист хартия, добавете мед и посипете със сол. Фиксирайте на мястото на схващане. Сутринта свалете компреса и промийте кожата.
  • Лавандулово масло. Втрийте в болезнената зона. Отгоре наложете салфетка, намокрена с топла вода, и загърнете да се затопли.
    мускули
    Крампи – когато собствените ти мускули те предават

Стягане на мускулите на краката

Продължителното парализиране на мускулите на краката е симптом за неврологично заболяване. Изразява се в нарушаване на двигателните функции и обездвижване – временно или постоянно.

Частично ограничена активност (пареза) се лекува сравнително просто и бързо. Но въпреки това е нужно да обърнем внимание. Това не е самостоятелно заболяване, а само маркер за проблем тялото. Възможна е атрофия на мускулатурата, загуба на чувствителността, снижение на тонуса. Възможно е проблемът да бъде в мозъка или в съдовете. За изясняване на причината се обърнете към невролог.

Отпускане на мускулите с упражнения

Определени упражнения отпускат мускулите и предпазват от повторно схващане.

Преди да се започне с тренировката е нужно отлично да се разгреят крайниците. Правилното загряване е гаранция срещу травми и пренапрежение на болния мускул. Подходящо е да стартираме с няколко подскока или с кратко бягане.

След като сме раздвижили кръвообращението, пристъпваме към разтягане. Средно то отнема 10 минути, но се водете от състоянието си. Ако изпитате дискомфорт, прекратете.

  • За разтягане на мускулите на бедрата вземете в ръце коляното и го притеглете към вътрешната страна на крака.
  • За разтягане на мускулите на гърба и кръста правете наклони, по възможност се старайте да се задържате в максимално наведено положение;
  • За разтягане на гърдите и раменете направете няколко лицеви опори с малка амплитуда;
  • За разтягане на врата движете главата напред-назад и в страни.

Няколко специални упражнения за бедрата даваме със снимка:

muskuli-01

Ако периодично имате проблеми с краката – те се спазмират и схващат, постоянно следете да почивате през работния ден. Спазъмът може да атакува по всяко време. Когато се случи, седнете на пода, изпънете крака, наведете се напред, хванете с ръце пръстите и ги притеглете към себе си. Задръжте.

Препоръчително е гимнастиката да се съпровожда с масаж и топъл компрес на мястото на спазъма.

Схващане на сухожилията

Сухожилията не се схващат, те се разкъсват и се възпаляват, но ефектът от това е като при схващане. Губи се възможността за използване на повреденото сухожилие, от което следва обездвижване и на цялата мускулна група, свързана с него.

Нарушаването на целостта на сухожилията се получава при открити и закрити травми. Открити са на ръцете и пръстите, закрити – на четириглавия мускул на бедрото, на ахилесовото сухожилие и на връзката над коляното. Лечението е предимно хирургично.

Възпаляването познаваме под термина тендинит. Процесът протича остро или хронично. При хроничен тендинит с времето се развиват дегенеративни процеси. По-често страда частта от сухожилието, която е близо до костта, по-рядко цялото сухожилие.

Възпаленото сухожилие се проявява с болка при движение, с незначителен оток, зачервяване и местно повишаване на Т°С.

Болката при тендинит е интензивна, на пристъпи. Тя пречи на обичайните дейности. Засилва се при движение, а по време на пасивност затихва. При палпация на сухожилието се изпитва болка.

Лечението е консервативно и оперативно. При хроничните тендинити голямо значение има профилактиката срещу обостряния.

  • При слаба болка крайникът не се обездвижва, а само се изключва неговото натоварване. След изчезване на болезнеността, натоварването се възобновява, но в щадящ режим и постепенно.
  • При силна болка се предприема краткосрочна имобилизация. Прилагат се местни нестероидни препарати против възпаляването (маз и гел). Подходящи са рефлексотерапия и физиотерапия с новокаин или хидрокортизон. След отстраняване на интензивната болка се преминава към лечебна гимнастика.
  • При много силна болка се правят блокади с глюкокортикостероид.

Болки в мускулите, лечение

Как да се избавим от болките в мускулите? При еднократен проблем помагат нестероидни препарати и аналгетици, но при повтарящи се ситуации трябва да се изясни причината. Диагностицирането се извършва лабораторно и чрез образна диагностика (компютърна, ядрено-магнитна томография).

Причината за болката е ключов фактор, който предопределя лечението. Различни са подходите например при съдови болести и при възпаление на мускул. Каквато и да е причината, първото е да се свали болката.

Медикаментозната терапия разчита на познатите ни средства – ненаркотични аналгетици, спазмолитици, нестероидни противовъзпалителни външно и вътрешно. Винаги се включват миорелаксанти срещу дискомфорта и спазмите.

Понякога се налага пациентът да приема антидепресанти, за да понася хроничната болка при системни болести. В случаи на бактериални инфекции се прибавят антибиотици, при вирусни – интерферони, при паразитни – противохелминтни средства. При съдови проблеми болният получава антиагреганти за подобряване на кръвния поток в засегнатия мускул (при атеросклероза и ендартерит). При варикоза се добавят венотоници и препарати за стабилизиране на качествата на кръвта.

Каквото и да се изпише, винаги в схемата присъстват витамините от В-групата. Те подобряват трофиката на нервните влакна, нормализират предаването на нервни импулси. Ефективен е токоферол като антиоксидант.

При тежки форми на системно поражение на съединителни тъкани и злокачествени новообразувания се изписват цитостатици с глюкокортикостероиди.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

6 Мнения

  1. Zoia Todorova

    statiiata e prekrasna.Iskam da popitam ,moje li da mi izpratite niakakav material,otnosno skovanost v muskolite(zaboliavane-Parkinson).Blagodaria vi predvarotelno

  2. Т. Динева

    какво заболяваме е скованост в мускулите и болки в мускулите,

  3. Здравейте, имам скованост в мускулите на прасците на двата крака а също и на бедрото на единия. Работя почти без почивка и постовнно съм права. Имам болки в едното коляно и неусетно започнах да куцам – несъзнателно си пазя коляното а от там и стъпването на този крак е с различно натоварване. Освен, че работата ми е по цял ден на крак правя и упражнения за коляното (физиотерапия). Сега ми е трудно да ходя дори и с най- удобните обувки. Възможно ли е мускулите да се отпуснат с масаж, какви витамини да поемам? Обмислям да спра упражненията и да правя само разтягане, това ще помогне ли?

  4. Милена от Кричим

    В един период постоянно имах схващане на бедрения мускул, буквално се блокирах на място. Започнах да пия витамини и магнезий и постепенно проблемът приключи.

  5. Кичка Ботева

    Страдам от стягане на мускулите на краката абсолютно безпричинно. Кръв, урина в норма. Не намират причината. Взимам обезболяващи, но никой не казва защо.

  6. Повече от година ме болят мускулите на краката, за 5 минути ходене се изморявам и болката започва, все едно съм се катерила. Куцам, ако не направя отпускане на мускулите на краката. Моля, помогнете със съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *