Манията за чистота е форма на психоза

Манията за чистота е един от класическите симптоми на невроза и психоза, твърди психоанализата, която отдавна е проучила този проблем.

Ако сте обсебени от темата за чистотата и изрядността на дома ви, добре е да се обърнете към специалист, който да определи какво е вашето психическо състояние, съветват експерти. Според тях манията за чистота е не просто част от възприятията на човек, а израз на прикрита невроза, а в някои случаи дори на психоза.

Когато една домакиня до такава степен се е вманиачила на тема чистота, че дори изпитва вина, когато не почиства дома си основно по няколко пъти в месеца например, това е знак за сериозно разстройство, към което трябва да се подходи с разбиране и да се потърси компетентна помощ.

С особена сила тези отклонения важат за жените в напреднала възраст, които имат изграден и наложен стил на живот и отношение към чистота.

мания за чистота психоза невроза

Тази жена не задължително страда от психоза и невроза.

Върху тяхното усещане и състояние каквито и да било терапии трудно биха повлияли, тъй като те са възприели ролята на вечен съблюдател за реда и чистотата в дома, на който никой няма право да се противопоставя.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В повечето случаи дамите, които страдат от подобна форма на невроза, предпочитат върху техните плещи да падне цялата отговорност по почистването на дома, защото никой друг не е в състояние да го свърши толкова добре, колкото те самите. Останалите обитатели са задължени обаче да спазват наложения ред и да не роптаят.

Непременно погледнете и ТОВА:

Невроза според психоанализата и Фройд – признак на лоша адаптация

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *