мания за чистота психоза невроза
Тази жена не задължително страда от психоза и невроза, но не е лошо да бъде сигурна в това.

Манията за чистота е форма на психоза

Манията за чистота е един от класическите симптоми на невроза и психоза, твърди психоанализата, която отдавна е проучила този проблем.

Ако сте обсебени от темата за чистотата и изрядността на дома ви, добре е да се обърнете към специалист, който да определи какво е вашето психическо състояние, съветват експерти. Според тях манията за чистота е не просто част от възприятията на човек, а израз на прикрита невроза, а в някои случаи дори на психоза.

Когато една домакиня до такава степен се е вманиачила на тема чистота, че дори изпитва вина, когато не почиства дома си основно по няколко пъти в месеца например, това е знак за сериозно разстройство, към което трябва да се подходи с разбиране и да се потърси компетентна помощ.

С особена сила тези отклонения важат за жените в напреднала възраст, които имат изграден и наложен стил на живот и отношение към чистота.

мания за чистота психоза невроза
Тази жена не задължително страда от психоза и невроза.

Върху тяхното усещане и състояние каквито и да било терапии трудно биха повлияли, тъй като те са възприели ролята на вечен съблюдател за реда и чистотата в дома, на който никой няма право да се противопоставя.

В повечето случаи дамите, които страдат от подобна форма на невроза, предпочитат върху техните плещи да падне цялата отговорност по почистването на дома, защото никой друг не е в състояние да го свърши толкова добре, колкото те самите. Останалите обитатели са задължени обаче да спазват наложения ред и да не роптаят.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b9%d0%b4-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на кардионевроза (сърдечна невроза)

Кардионевроза. Сърдечната невроза е повече страх, отколкото заболяване

Всеки втори българин над 20 години поне веднъж в живота си е преживял сърдечна невроза, без да разбере

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!