херпес, стрескавица

За колко време минава херпес и как? Лечение на стрескавица

Подробен материал за най-вероятните причини за поява на херпес на устата, неговото бързо лечение с кремове и хомеопатия и други интересни и важни неща, свързани с това доста неприятно заболяване.

Първото научно издържано описание на херпесна треска е направено от известния античен историк Херодот. Преди повече от 2000 години римският император Тиберий забранявал на нежните си сенатори да се целуват при среща. Те се огорчавали силно от това ограничение, но разбирали, че по този начин императорът интелигентно се опитва да задържи епидемията от херпес.

За това заболяване споменава и самият Шекспир в “Ромео и Жулиета” – камериерката предупреждава младата Жулиета да не се целува със случайни хора, защото красивото ѝ лице ще заприлича на английски пудинг. Но да караме по същество: Как се появява херпесът и как да се борим с него.

Херпесът коварно попада в организма в ранно детство.

Обривите на устните възникват от вируса на т.нар. прост херпес (херпес симплекс), който се намира в организма на 95 на сто от хората. Вирусът попада в крехкия организъм още докато детето е на 3-4 годинки, когато го целуват любящи носители на инфекцията – скъпи родители, мили братя, сестри и други заразени роднини. Инфекцията се настанява трайно върху лигавицата и достига до нервните окончания. По лимфен път тя се придвижва до черепа, скрива се в троичния т.нар. ганглий и “спи” там до момента на повторна активация.

Реактивацията на херпеса при отслабнал имунитет:

  • при обикновена простуда;
  • при някакъв грип или ковид;
  • при менструация (дори и всеки месец);
  • емоционални сътресения и разстройства, а също и всякакъв стрес;
  • силно и не толкова силно ултравиолетово облъчване;
  • прекаляване или злоупотреба с алкохола;
  • разстройства на червата и стомаха или пък умора.

След като се пробуди, вирусът хурпес симплекс поема към кожата, използвайки самите нерви като транспортно средство. Обривите най-често са върху устните, но може понякога да се появят и по носа, по бузите и дори в областта на ушите, по челото, венците.

Етапи в развитието на херпеса

Преди да “цъфнат” като пролетни цветя обривите, в ъгълчетата на устата се появява лек, но досаден сърбеж. На местата, където ще се появи “стресницата”, се усещат предвестниците на познатата болест: болка, леко пощипване, натрапчиво боцкане, забележимо почервеняване на кожата.

Ако сърбежът се окаже много силен, обмислете да вземете таблетка аспирин или някакъв парацетамол, може и в течна форма.

Не след дълго върху устната рязко се появява малко болезнено течно отвътре мехурче. Когато то се разкъса или се пукне, от него изтича неприятна безцветна течност. Тя е пълна с милиарди вирусни частици, които са силно заразни, а на мястото на мехурчето се образува язвичка.

В този период самият болен не само притеснява хората с подутите си устни, но също така и отделя огромно количество вирусни частици. Затова е добре да се пазят от него, а и той от тях (за да не ги зарази).

БЪРЗО И ЛЕСНО ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕРПЕС

Битката с херпеса се води на три фронта.

  1. Едни от доказаните специалисти наблягат върху чудодейните свойства на ваксинацията,
  2. други държат на т.нар. имунотерапия, а
  3. трети наблягат върху нуждата да се атакува самият вирус.

Ваксинацията може и да не доведе до очакваните резултати, както впрочем и имунотерапията, и ваксинациите срещу други подобни вирусни заболявания.  Вирусът на херпеса все пак (вари го, печи го) си стои в мозъка за цял живот. Остава обаче третият начин – създаването на такова средство, което да го спре и да гарантира бързия резултат от лечението.

Усилията на фармацевтите този път дадоха резултат – беше създаден известният препарат Ацикловир, който с успех се противопоставя на херпеса. Впоследствие беше изобретен и по-модерният валацикловир – ацикловир от второ поколение. Повече подробности ТУК: Лекарството Ацикловир: Мнения и действие. Колко бързо се лекува един херпес.

Действие на лекарствата против херпес

“Фигурин

Ацикловирът действа абсолютно гениално. Препаратът представлява сбъркан или “неправилен” елемент на ДНК на херпеса. Майчината клетка на вируса използва лъжливия ацикловир като строителен материал за дъщерна клетка. В резултат се получава “дефектна” нова клетка: тя вече е загубила способността си самостоятелно да се размножава и край. По този начин се спира развитието на херпес.

Ацикловирът притежава още една приятна за нас особеност – той прониква само в нашите увредени от херпес симплек клетки, без да влияе на незасегнатите или на здравите. Затова ацикловирът влиза в същинския състав на много съвременни и ефективно действащи препарати срещу херпеса. Най-известната форма на тези препарати е т.нар крем срещу “простуда” на устните. Той лесно се усвоява от организма и затова действието му е много бързо.

Това е много важно и полезно свойство, защото при обостряне самият херпес се развива напълно мълниеносно и може да избие буквално за няколко часа. По-добре е да го изпреварим, нали? Още щом усетим, че участък от кожата започва да ни сърби, боцка и пощипва, трябва незабавно да започнем лечение с Ацикловир крем.

Съвети за жертвите на херпеса (вкл. и генитален)

Херпесът се появява, когато нашата имунна система отслабне и тялото вече не може да се справи с вируса. За да избегнете появата на кошмарното сърбящо мехурче, трябва бързо да укрепите имунната си система.

  • Добър начин за сигурна защита от херпеса на устата е да хапвате повече богати на витамин Ц цитрусови плодове. Този витамин ще ви помогне да се преборите с вируса. Можете да си вземете и Витамин С на ампули или ефервесцентни таблетки от по 1000 мг. 1-2 такива на ден са добро начало. Но не прекалявайте с витамина!
  • А като допълнително средство си правете имунизационен коктейл: чаена лъжичка сироп от шипка смесете с две лъжици пресен сок от цвекло и малко кисело мляко, добавете в него и сока на половин лимон.
  • Чесънът е друг ценен и работлив помощник на вашия имунитет. Вярно, много хора се мръщят при споменаването на миризливия чесън. Фармацевтите затова и са измислили алтернатива – в аптеките се продават чеснови капсули, които не миришат толкова. Витамините в тях са напълно запазени. Ако все пак предпочитате лечението “натюр” с истински стар и хубав чесън, след всеки сеанс на чеснова терапия изплаквайте устата си обилно с вода, в която е добавен лимонов сок. Това ще ви помогне да се отървете от миризмата в устата.

Билковите смеси също много помагат за повишаване на имунитета. Ето няколко примера

ПРИГОТВЕТЕ СИ СЛЕДНАТА ОТВАРА

Две части овесени стъбла, по 1 част свежи листа от мляна пиперница и бабина душица. Една супена лъжица от сместа запарете внимателно с чаша вряла вода и оставете 20 минути. Пийте редовно по половин чашка 1-2 пъти на ден преди хранене.

Въпреки взетите мерки за трайно стабилизиране на имунитета, херпесът “цъфва” върху устните. Има обаче още много добри народни средства за справяне с тази инфекция.

ПРЕПАРАТ ЗА СЪРДЕЧНИ БОЛЕСТИ ВАЛОКОРДИН

  • Третирайте херпеса върху лигавицата няколко пъти дневно и той ще си тръгне.
  • Клончетата на малината са известни с доброто си противохерпесно действие. Отрежете няколко клонки, измийте ги с вряла вода и ги нарежете на парченца с дължина 1-2 см. След това намачкайте клончетата на кашица и я намажете върху болното място. В малиновите стъбла има естествени вещества, които потискат развитието на вируса.
  • Ето и още един начин за лечение на херпеса: разбъркайте половин чашка кисело мляко с чаена лъжичка нес кафе. Добавете 2 ситно нарязани скилидки чесън, по една лъжичка мед и царевично брашно. Разбъркайте добре и намажете херпеса. Когато сместа изсъхне и падне, повторете процедурата.

КАКВО ДА НЕ ЗАБРАВЯТ БОЛНИТЕ от херпес.

  • Спазвайте строго правилата за лична хигиена. Херпесът е заразен.
  • Винаги мийте ръцете си със сапун преди и след пипане на херпеса, както и след нанасянето на крема.
  • Не пипайте херпеса, макар много да ви сърби и боли!
  • Не се целувайте, особено с деца.
  • Не използвайте чуждо червило и не давайте своето на друг.
  • Не пушете от една цигара с някого.
  • Не се опитвайте да отстраните насилствено коричките – има опасност да пренесете инфекцията върху други части от тялото.
  • Откажете се от оралния секс. Херпесът върху устните може да премине върху гениталиите на партньора и да предизвика тежка херпесна инфекция.
  • Ако имате херпес върху устните, използвайте индивидуални съдове и кърпи, не пийте от чужди чаши.
  • Когато почувствате пощипване, действието на вируса вече е започнало и значи е време, без да отлагате, да започнете лечение с противовъзпалителния крем или с други противовирусни препарати.

Лекарствата могат да спрат развитието на рецидив или да ускорят оздравяването.

Xерпесът не само че изглежда неприятно и причинява неудобство, но е и заразен. Кой крем го премахва и каква хомеопатия се ползва при генитален херпес?

Затова трябва да внимавате да не предадете инфекцията и на други хора. Ако вземете мерки веднага щом усетите пощипване или парене, което подсказва за скорошната поява на херпеса, можете да го предотвратите.

Херпесите са малки мехурчета, конто се образуват върху или около устните и носа. Обикновено са налице признаци, конто предшестват появата им. На мястото може внезапно да усетите сърбеж, щипане, парене или разраняване.

Дайте мнение и Вие тук!

След ден-два се образуват мехурчета, конто постепенно нарастват и се пукат, покриват се с коричка и изсъхват. Повечето херпеси оздравяват до седмица независимо дали се третират или не.

Херпесите по устните и лицето се причиняват от херпесен вирус тип 1 (Herpes simplex).

Може да се инфектирате при пряк контакт с херпеса, от течността в мехурчетата или чрез слюнка на заразен човек. Първичната инфекция обикновено е без симптоми, но при децата може да протече в тежка форма. Особено застрашени са новородените. След заразяване се изгражда имунитет, но вирусът остава в латентно състояние в организма, докато не се провокира новата му изява.

Най-честите причини за неговото активиране са:

  • Излагане на много високи или ниски температури.
  • Силно слънце.
  • Простуда.
  • Силен стрес.
  • Преумора и изтощение.
  • Менструация.
  • Недохранване.

ПРОФИЛАКТИКА

Не разпространявайте инфекцията

Херпесите са заразни, затова не целувайте никого, сменяйте всекидневно хавлиената кърпа и спалното бельо, конто са строго индивидуални. Не докосвайте херпеса, а ако това се случи, веднага си измийте ръцете. Избягвайте да пипате очите си, за да не ги инфектирате.

Можете да се предпазите от появата на херпеси, като стимулирате имунитета си. Приемайте здравословна храна , богата на витамини, спете достатъчно и се занимавайте всекидневно с физически упражнения.

Традиционен стимулатор на имунната система са корените от ехинацея. Приемайте я под формата на таблетки или тинктура или приготвяйте запарка от корените на растението. Чесънът, голият сладник и женшенът са добри имуностимулатори, но при високо кръвно налягане избягвайте употребата на сладник.

Аминокиселината лизин може да спре развитието на инфекцията, въпреки че ефектът и не е бърз. Вземайте я няколко седмици по 500 мг два пъти дневно. Консумирайте богата на лизин храна (месо, картофи, прясно и кисело мляко, риба, фасул и яйца) и се въздържайте от продукти, богати на друга аминокиселина, аргинин (шоколад, фъстъци, ядки, семена и зърнени продукти).

ЛЕЧЕНИЕ

генитален херпес, хомеопатия
Статистиката за разпространението на херпес на интимните органи сред двата пола е стряскаща. Особено за жените.

Започнете лечението възможно най-рано.

Домашни средства: Тези традиционни средства помагат за оздравяването на херпесите.

Веднага щом почувствате предстоящата им поява, поставете върху мястото мокро пакетче чай или го намажете с памуче, потопено в изстудено кафе или алкохолна напитка (джин, водка или уиски). Кубче лед върху засегнатия участък също оказва добър ефект.

Ароматерапия: Маслата от здравец, бергамот, евкалипт, лавандула и чаено дърво притежават адстрингентни и антисептични свойства, а здравецът съдържа и вещества, конто помагат в борбата с вирусните инфекции.

  • Добавете по 4 капки бергамотово, евкалиптово и гераниево масло в 2,5 чаени лъжички лосион от невен. Сместа не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, затова я съхранявайте в бутилка от кафяво стькло и я нанасяйте с памуче няколко пъти на ден върху засегнатото място. След третирането избягвайте да излизате на открито поне до 30 минути.
  • Смесете 10 капки масло от мащерка или чаено дърво с 2 чаени лъжички тинктура от лавандула и 4 чаени лъжички вода. Нанасяйте разтвора с памуче 2-3 пъти дневно.

Генитален херпес

Заразяването с друг херпесен вирус, Herpes simplex тип 2, води до мехурчета и ранички в областта на гениталиите. Вирусът се предава по полов път, както и от майката на бебето по време на раждане. Не разчитайте на самолечение – потърсете лекарска помощ.

Билколечение

Намажете засегнатия участък с памуче, натопено в разредена тинктура от невен или охладен чай. Смачкайте няколко цвята невен и нанесете с памуче течността направо върху херпеса.

Намажете засегнатото място с крем от маточина.

Хомеопатия: Natrum muriaticum или Rhus toxicodendron ускоряват оздравяването на херпеса.

Други методи: Нанесете върху херпеса някаква мазна субстанция. Прилагайте витамин А или Е, вазелин или цинкова паста.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ако херпесът не минава до седмица.
  • Ако се появява често и отшумява трудно.
  • При болка в окото или чувствителност към светлината.

Вижте и ТОВА:

Херпеси. Кой крем е добър? Хомеопатия за генитален херпес

Първоначално публикувано на:30.08.2008 @ 2:27

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

симптоми и лечение на херпес зостер

Херпес зостер. Компреси и къпане. Лечение

Къпане при херпес зостер. За колко време минава с компреси и лечение. Заразен ли е? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *