нексиум странични ефекти, омепразол, еманера
нексиум странични ефекти при рефлукс, язва, гастрит. Мнения, странични ефекти.

Нексиум 20, 40 или Омепразол? Мнения, плюсове и минуси. Приложение

Нексиум 40, 20, Еманера или Омепразол? Мнения, странични ефекти. Може ли с алкохол?

Съдържание:

Още в текста: Нексиум като средство за намаляване на киселините в стомаха; как да вземаме лекарството. Диагнозите, при които медикаментът може да е полезен. Има ли противопоказания? Аналози и заместители

Нексиум е един от медикаментите, които стават почти насъщни на съвременния човек. В днешно време патологиите на стомашно-чревния тракт се срещат все по-често. Симптомите не се свеждат единствено до преходни болки и дискомфорт, но могат да алармират и за много по-сериозни усложнения.

Този медикамент нерядко е препоръчван при болки в епигастралната област, стомашни киселини, оригване, храносмилателни нарушения от различен тип. За да си спестите подобни неприятности, не е достатъчно да посегнете към пакетчето с хлебна сода или към лекарства от типа на нексиум. Идете първо при лекар – по възможност гастроентеролог. Точната диагноза ще подскаже и верния път за решаването на проблема. Да – възможно е лекарят наистина да препоръча нексиум. Лекарството има славата на добър продукт за отстраняването на болежките в стомаха и храносмилателната система. Да видим тогава – какво е нексиум.

Какво е нексиум

Най-общо казано – нексиум е лекарствен продукт, с чиято помощ се намалява киселинността на стомашните сокове. Може да се приеме под формата на таблетки, перорален или инфузионен разтвор. Разтворът се влива венозно в случаите, когато пациентът не е в състояние по някаква причина да погълне таблетките.

Съдържание и принцип на действие

Медикаментът е част от лекарствена група, чието основно действие засяга продукцията на солна киселина в стомаха. Активната съставка е езомепразол; таблетките нексиум могат да са във варианти от 20 или 40 мг езомепразол всяка. Допълнителните съставки са кросповидон, глицерил моностеарат, оцветители, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, макрогол, титан, талк.

Активната съставка – езомепразол, намалява действието на солната киселина като компонент на стомашните сокове. Това се постига чрез инхибиране или потискане на т.н. протонна помпа в специфични клетки на стомашната лигавица. Намалената продукция на киселината води до редукция на неприятните симптоми, за които вече стана дума. Максималната си активност медикаментът постига около час след приема на таблетките. Последователният прием на нексиум в продължение на седмица например трайно променя киселинността на стомашните сокове и потребителят все по-слабо и рядко усеща специфичната киселина като привкус в устата си.

Другите съставки

Езомепразолът няма устойчивост в киселинна среда, затова таблетката съдържа няколко допълнителни съставки. Тяхната роля е да направят хапчето устойчиво спрямо стомашните сокове. Освен това те трябва да предпазят активния компонент от въздействия върху секретите на панкреаса.

нексиум 20, 40
Идеята е с нексиум да се предпазим от такива тежки проблеми

Полезните компоненти на лекарството почти стопроцентово се свързват с белтъците от плазмата; до максималната активност на нексиум се достига в рамките на един-два часа след приема.

Лечебен ефект на нексиум

Нексиум има един единствен фармаологичен ефект: намалява продукцията на солна киселина от стомашните жлези и съответно редуцира киселинността на стомашния сок. Този ефект има огромно значение, тъй като необходимостта от по-слаба киселинност на стомашния сок е ключова в терапията на множество заболявания.

Нексиум често се квалифицира и като инхибитор на протонната помпа. Това е свързано със способността на медикамента да намали стимулираната или спонтанна наднормена продукция на киселина. Така например ако пациентът приеме нестероидно противовъзпалително, това ще стимулира усилена секреция на солна киселина в стомаха. Ако обаче се вземе и нексиум, този ефект ще бъде неутрализиран.

 • Ако например потребители с гастроезофагеален рефлукс вземат по 40 мг дневно нексиум в продължение на четири седмици, в края на периода 78% от тях ще са излекувани. При двойно по-дълъг период излекуваните ще са 93%.
 • При лечение с антибиотици срещу хеликобактер пилори приемът на 20 мг дневнов продължение на две седмици е достатъчен да съдейства за оздравяването на 90% от пациентите.
 • Нексиум е с доказан положителен ефект и при лечението и профилактиката на медикаментозната язва на стомаха.
Какво е „инхибитор на протонната помпа“?
“Фигурин

Протонна помпа е другото название на специфичен ензим – водородно-калиева-аденозин трифосфатаза. Ензимите са разположени по мембраните на специфични клетки в стомашната лигавица, които са отговорни за продукцията на солна киселина, съставна част от храносмилателните сокове. Блокирането или инхибирането на тези ензими с лекарства от типа на нексиум силно ограничава продукцията на киселина и така се постига по-слабата киселинност на стомашния сок.

Как понижава отделянето на солна киселина?

Приемът на нексиум намалява продукцията на солна киселина по описания току що механизъм. Така киселинността на стомашния сок отслабва за времето, през което действа медикаментът. Това време не е продължително, лекарството е активно в продължение средно на два часа. По тази причина инхибиторите на протонната помпа и в частност нексиум трябва да се приемат по няколко пъти на ден.

На гладно или заедно с храната?

Таблетките нексиум не трябва да се вземат по време на хранене, тъй като действието им се забавя и не е пълноценно. Препоръчва се интервал от 30-60 минути между приема на лекарството и храненето, като последователността няма значение. Т.е. таблетките могат да се вземат преди хранене, което е за предпочитане, или след това.

омепразол или нексиум
Таблетката нексиум се гълта цяла или се пуска в чаша вода, за да се разтвори
Дъвчат ли се таблетките?

Таблетките не трябва да се дъвчат, чупят или стриват, а да се поглъщат цели. Задължително с тях се изпива пополовин чаша негазирана вода.

Раздробяване във вода

Ако пациентът не е в състояние по някаква причина да погълне таблетката нексиум, тя може да се пусне – цяла! – в половин чаша вода и да се изчака разпадането й. Сместа се разбърква и се изпива не по-късно от половин час след приготвянето.

Приготвяне на разтвор с нексиум на прах/гранули

Перорален разтвор нексиум се прилага при малки деца или при възрастни на стомашна сонда. За приготвянето на една доза – саше от 10 мг, са необходими 15 мл негазирана вода. Съотношението 10:15 се спазва пропорционално ако е необходимо дозата да се приготви като по-голяма, за възрастен. Съдържимото на пакетчето се изсипва във водата, разбърква се и се изчаква сместа да започне да се сгъстява. Отново се разбърква и се изпива в рамките на 30 минути.

Нексиум разтвор за инжекции

Нексиум се предлага и под формата на прах за разтвор/инфузия в стерилни флакони. Едно флаконче съдържа 40 мг от активния компонент. Такава форма е приложима в по-тежки случаи, като например болки и възпаление на хранопровода. Пациентската листовка на продукта пояснява, че този вид въвеждане на медикамента обикновено се прилага от медицинско лице веднъж дневно – до 10 последователни дни, след което се преминава към перорален прием на таблетки.

Приготвяне на инфузионен разтвор

Разтворът за инжектиране или инфузия – венозно вливане, се приготвя, като съдържанието на един флакон се разтваря в 100 мл разтвор на натриев хлорид (0.9%) за венозна употреба. Ако предписаната доза нексиум е 20 мг, инжектира се или се влива само половината от приготвения разтвор; ако е 40 мг – цялата.

Приложение на нексиум, доза, прием

еманера или нексиум
Нексиум може да е точното решение при болки в стомаха

Прието е този медикамент да се взема веднъж на ден, а дневната доза се определя в замисимост от комплекс от фактори: имат значение диагнозата, възрастта, възможността на пациента да приема таблетките и пр. Персонално се определя продължителността на приема, както и съчетаването и паралелният прием с други медикаменти.

При рефлукс (киселини в хранопровода)

При рефлукс,  включително ерозивен – с разранявания по лигавицата на хранопровода, обикновено се препоръчва прием на една таблетка от 40 мг нексиум веднъж дневно, в продължение на четири седмици. Ако резултатът е незадоволителен, този лечебен модул може да се повтори.

 • Дозировка за възрастни. Дозирането за възрастни и за деца с маса над 30 кг обикновено е 40 мг дневно в продължение на 4 седмици, а поддържащата терапия предвижда по 20 мг веднъж дневно. Ако лечението е протекло успешно и пациентът няма оплаквания, нексиум може да се взема за овладяване на симптоматиката при необходимост.
 • Лечение, продължителност. Основният лечебен модул е с продължителност четири седмици-месец. Препоръчва се при продължаващи оплаквания да се направят допълнителни изследвания, преди да се реши дали да бъде изпълнен още един едномесечен лечебен модул с нестиум.
 • За профилактика. Обичайната доза нексиум, която се взема профилактично з предотвратяване на рецидиви, е 20 мг дневно. Лекуващият определя продължителността на приема и дали пациентът е готов да взема медикамента само при необходимост.
 • Ако симптомите не отминат. Ако симптомите не отминат след приложената лечебна схема с нексиум, лекуващият назначава допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата и при необходимост – за корекции на терапията.
 • За деца след 12 години. Нексиум се прилага при деца само за лечението на гастро-езофагеална рефлуксна болест. Тези на възраст над 12 години и с телесна маса над 30 кг приемат медикамента по схемите за възрастни. Деца под едногодишна възраст и тегло под 10 кг не трябва да се лекуват с нексиум. Обикновено “младшата” група пациенти – на възраст под 12 години, използват разтворимата форма и могат да изпиват съдържанието на едно саше нексиум – ако са под 20 кг, или две – ако са над 20 кг.

Рефлукс: Значение на ГЕРБ. Симптоми и лечение с билки и лекарства

Болки в корема, свързани с лекарства

Приемът на нестероидни противовъзпалителни нерядко е причина за възпаление на стомашната лигавица и дори за разраняването й. пациенти, които продължително трябва да приемат лекарства от тази група, се определят като рискови – с опасност от язва на стомаха. Обяснението е във факта, че този тип медикаменти повишават киселинността на стомашните сокове.

 • Опасности от НСПВ-терапията. Рискът от терапията с нестероидни противовъзпалителни е в развитието на медикаментозна язва или гастрит. Ако такова лечение е предстоящо, пациентът следва да се консултира със специалист за профилактичен прием на нексиум или за терапия с нексиум след приключването на модулите с противовъзпалителни.
 • Язви от болкоуспокоителни. При проявена медикаментозна язва от болкоуспокоителни може да се приложи нексиум – веднъж дневно, в доза 20 или 40 мг. Продължителността на лечението е от 4 до 8 седмици. Ако се касае за профилактика на медикаментозна язва – на стомаха или дванадесетопръстника, приемът е в същите дози и с продължителност, определена индивидуално от лекуващия за конкретен пациент.
При язва и гастродуоденит

За лечение и профилактика  на язвена болест схемата на терапия е в зависимост от причината и фазата на болестното състояние. Обикновено при проявена язва приемът е 20 мг дневно нексиум в състава на комбинирана терапия. Профилактично продуктът се взема самостоятелно. Ако се провежда профилактика след язвен кръвоизлив, може да се наложи киселинопотискаща терапия  с венозни вливания по 40 мг веднъж дневно, в продължение на две-три седмици. След това се взема таблетка от 40 мг – веднъж дневно, в продължение на четири седмици.

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

При гастрит

Обикновено при гастрит се препоръчва продължителна терапия с нексиум при дневен прием от 40 мг, като едновременно с това трябва да се спазва диета – без  пържено, мазно, без люто и пикантни подправки. Според потребители, които са били лекувани от гастрит с този медикамент, лечението трябва да продължи поне четири месеца, за да има траен резултат. Нещата са още по-сложни, ако гастритът е причинен от доста упоритата и устойчива хелкобактер пилори.

мнения, отзиви, коментари, форум
При хеликобактер пилори инфекция

Инфекциите, причинени от хеликобактер пилори, нерядко се диагностицират едва когато са настъпили трайни увреждания на стомашната лигавица или лигавицата на дванадесетопръстника. В този случа вече се касае за лечение на язва и терапията е комплексна, задължително е да се прилага антибиотик по избор на лекуващия. Паралелно с антибиотика се взема и нексиум – два пъти дневно по 20 мг, в продължение на седмица или докато трае приемът на антибиотик. След “затварянето” на язвата терапията се трансформира в профилактика срещу рецидиви, като в този период обикновено се счита за достатъчен прием от 20 мг нексиум веднъж дневно.

При състояния с кървене първата фаза от лечението с нексиум може да бъде въвеждане на инфузионен разтвор или инжекции в продължение на седмица – до 10 дни, и една тогава се преминава към перорален прием на таблетки.

Съчетание с антибиотици. Кларитромицин. Амоксицилин

Амоксициклин и кларитромицин са двата антибиотика, най-често съчетавани с нексиум при лечението на състояния с причинител хеликобактер пилори. Съчетаването на двата типа медикаменти е задължително, за да се потисне растежът на бактерията и свръхпродукцията на киселини едновременно. Този първоначален период продължава една седмица, след което – при необходимост, може да бъде удължен с няколко дни и да се изработи план за профилактика срещу рецидиви с всекидневен прием на нексим за 2-3 месеца най-малко.

Спазването на диета е задължително за успеха на терапията.

Zollinger-Ellison синдром

Синдромът се изразява в свръхсекрецията на стомашни киселини, обикновено поради развитие на хормонопродуциращи тумори. Специалистите препоръчват начална доза от по 40 мг нексиум – два пъти дневно, а продължителността е въпрос на преценка в зависимост от клиничната картина при конкретния пациент. Има случаи, при които се е наложил прием на 120 мг нексиум два пъти дневно.

При панкреатит

Нерядко пациентите с панкреатит, възпаление на задстомашната жлеза, се оплакват от болки в засегнатата зона. Причина за тях е нарушения отток на панкреатичен сок и активното действие на съдържащите се в него ферменти. Като обезболяващо средство се прилагат инхибитори на протонната помпа, а нексиум е един от тях, при това често предпочитан.

За лечението на панкреатит е достатъчно да се взема по 20 до 40 мг нексиум дневно. Важно е таблетката да не се дъвче или стрива, а да се погълне цяла. Ако пациентът е с нарушения на гълтателния рефлекс, препоръчва се разтваряне на хапчето в половин чаша вода.

В някои случаи – при остър панкреатит, е възможна пареза на стомаха и тогава се използва сонда за поддържане на функциите на храносмилателната система. При пациенти със сонда медицинско лице въвежда по специален ред воден разтвор от нексиум в пропорции, определени от лекуващия.

Опасности при прием на Нексиум

При неправилен прием нексиум може да демонстрира неприятни странични ефекти, въпреки че като цяло се приема добре. Установени са последващи симптоми като прояви на алергични реакции, главоболие, световъртеж, гадене, мускулна слабост, влошено качество на съня. Ако при лечение или профилактика с нексиум при вас се проявят тези или други, неспоменати тук признаци и можете да ги свържете с медикамента, на всяка цена направете допълнителна консултация с лекуващия.

Алергия към съставка на лекарството

При алергия към активната съставка или към някой от спомагателните компоненти приемът се прекратява и без отлагане се търси медицинска помощ. Симптомите са от групата на рядко проявяваните и се изразяват н сърбеж и обриви, но също в отоци на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни проблеми – включително бронхоспазъм и дори анафилактичен шок и оток на Квинке.

Рядко срещани са също странични ефекти като хепатит, болки в ставите и мускулите, промени в кръвната картина – намаляват левкоцити и тромбоцити; не са изключени депресии, спад на концентрацията на натрий в кръвта, стоматит, кандидози, прекомерно потене и слабост.

Алергия към омепразол, лосек и др.

Омепразол и лосек са инхибитори на протонната помпа от същата генерична група, както активната съставка на нексиум – езомепразол. Ето защо има логика в предупреждението да не се взема нексиум, ако пациентът вече е проявил свръхчувствителност като продукти от типа на омепразол и лосек.

Понякога приемът на нексиум води до болка

Нексиум по условие следва да неутрализира болката, като неутрализира причината за нея, а именно повишеното киселинно съдържание в стомашния сок. Въпреки това има данни, че при някои пациенти приемът на лекарството провокира главоболие, болки в стомаха и корема, болки в мускулите и ставите. В някои случаи те са преходни, но ако  се проявяват често или са в прогресия, може би следва да се коментира промяна в терапията.

Повръщане на храна, примесена с кръв

Гадене и повръщане са симптоми, които стомашно-чревният тракт понякога проявява при лечение с нексиум. В такива случаи е логично да се помисли за въвеждането на продукта чрез инжекция или система, докато настъпи известно успокояване на стомашната лигавица. Повръщането с кръв може да е знак за злокачествен процес, или пък за обострено състояние на гастрит или язва, още един аргумент за избягване на пероралния прием на таблетки. Наличието на кръв в този материал, както и появата на черни екскременти са знаци за вътрешен кръвоизлив, който се нуждае от точно диагностициране на причината – а приемът на нексиум може да забави това.

При проблеми с черния дроб

Пациентите с лека или умерена чернодробна недостатъчност могат са имат някои леки смущения при преработката на лекарствените компоненти, но обикновено не се налагат  промени в режима на прием. Ако обаче чернодробната недостатъчност е тежка, настъпва забавяне на лекарствения метаболизъм; задържането и натрупването на медикамента е неблагоприятна ситуация, при която работата на черния дроб е силно затруднена. В такива случаи приемът на нексиум може да се окаже противопоказан или най-малкото да се ограничи дневният прием до 20 мг.

При тежки бъбречни заболявания

При заболявания на бъбреците и особено при бъбречна недостатъчност изписването на нексиум и определянето на дозировката му следва да е особено внимателно и да се решава индивидуално. Знае се, че малка част от лекарствените метаболити се изхвърлят от организма чрез бъбреците; при зле работещи бъбреци това е сложно и може да има неблагоприятни последици за общото състояние на организма.

В съчетание с алкохол

По начало алкохолът е противопоказан на състоянията, заради които се препоръчва нексиум. Обикновено при прием на нексиум се препоръчва отказ от всякакви газирани напитки и алкохол, за да се изключат дразнителите на стомашната лигавица и терапията да протича по-пълноценно.

Дайте мнение и Вие тук!
При бременност и кърмене (под наблюдение)

Нексиум няма клинични изпитания върху бременни и това е причината продуктът да не се препоръчва на бъдещи майки. При изпитания върху животни продуктът не е показал негативно въздействие върху плода; затова в редки случаи, когато прилагането е крайно наложително, то може да бъде разрешено за кратко и само под лекарски контрол. Тогава е валидна формулата за очакваните ползи, които превишават потенциалния риск.

Не е известно и дали нексиум преминава в кърмата, затова лекарството не е сред позволените за кърмачки.

При деца под 12 години и при напреднала възраст

Децата под 12-годишна възраст по условие не бива да вземат нексиум, особено тези на възраст под една година или с тегло под 10 кг. Някои източници категорично забраняват приложението на лекарството при малки деца. В други то е допустимо в много ограничени случаи и в дози, изчислявани в зависимост от телесната маса. Ако тя е под 20 кг може да се допусне прием на едно пакетче от разтворимата форма – 10 мг, за денонощие. При тегло над 20 кг се допуска ограничена употреба на разтворима форма до 20 мг за 24 часа.

При хората в напреднала възраст няма специални условия за прилагането на нексиум, ако не страдат от тежки бъбречни или чернодробни заболявания.

Опасни комбинации (веднага при лекаря!)

Лекарствените комбинации могат да бъдат опасни, ако съчетават медикаменти със сходни странични ефекти или ако съвместната им употреба усилва/отслабва терапевтичните ефекти. Това е причината да припомним правилото: всеки пациент е длъжен да информира лекуващия за други лекарства, които е приемал наскоро преди нексиум или които – заради други заболявания – следва да продължи да приема. Лекуващият ще прецени какви промени да направи с оглед възможните рискове за здравето на пациента.

С кетоконазол, итраконазол или др. против гъбички

Паралелният прием на нексиум с противогъбични препарати не се препоръчва, тъй като при комбинирането се намалява усвояването и съответно – ефективността на противогъбичните.

С диазепам, валиум за успокоение

Ако вземате нексиум заедно с продукти като диазепам или валиум, трябва да знаете, че инхибиторът е причина диазепамът да се поддържа в повишени плазмени концентрации. Подобно взаимодействие се квалифицира като минимално клинично значимо, но трябва да се отчита при дозирането на успокоителните. Най-добре е те да се редуцират с около една трета.

С фенитоин при епилепсия

Ако лекарството против епилепсия фенитоин се взема заедно с нексиум, в кръвта се повишава концентрацията на антиепилептичния продукт, т.е. комбинацията има усилващ ефект. Установено е например, че при подобно паралелно приложение у епилептици може да се открие повишена с 13% остатъчна концентрация на фенитоин. По тази причина при неизбежно съвместяване фенитоинът следва количествено да се намали с 30 до 40%.

С варфарин за кръвосъсирване

Някои специалисти препоръчват да се избягва комбинацията варфарин+нексиум заради неочаквани промени във времето за коагулация в посока забавяне. Същевременно има данни за това, че при пациенти на дългосрочна терапия с антикоагуланта варфарин няма особени промени, ако приемат дневно по 40 мг нексиум.

С цизаприд за стомах

Цизаприд е лекарствено средство, с чийто прием се постига по-бързо освобождаване на стомаха от съдържимото в него. При комбинирането на лекарства, чието действие е насочено към намаляване на киселинността и облекчаване състоянието на стомаха, логично се държи сметка за възможните лекарствени взаимодействия. Нексиум и цизаприд заедно постигат усилване на активностите с около 30%, затова под лекарски контрол дозите се коригират с тенденция към намаляване с около 30%.

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

С атазанавир при ХИВ и СПИН

Нексиум доказано си взаимодейства с медикаментите, прилагани при пациенти с ХИВ и СПИН – диагностицирани и провеждащи терапия. Освен атазанавир в тази група влизат и медикаменти като ритонавир, нелфинавир, саквинавир. Комбинацията променя усвояването на противовирусните препарати, както и концентрацията им – включително остатъчна – в кръвта. Подразбира се отслабване на терапевтичния ефект на атазанавир; ако се увеличи дозата на противовирусните, това въздействие не се неутрализира. Ето защо нексиум не бива да се използва в случаите, когато даден пациент с ХИВ или СПИН взема атазанавир или аналог.

При пропусната доза или предозиране

При пропусната доза препоръката обикновено е таблетката да се вземе при първа възможност. Ако обаче е близо часът за следващия прием – добре е той да се изчака. При това еднократно вземаната доза не бива да се увеличава, за да се компенсира пропуснатото. Превишаването може да има странични ефекти, за които пациентът следва да е предварително информиран. Има информация за случаи със силно предозиране – от порядъка на 280 мг наведнъж; именно тогава в категорична форма се проявяват възможните странични ефекти като сънливост, световъртеж, обща слабост, гадене и повръщане, болки в стомаха.

Евентуални нежелани ефекти

Ако нексиум се приема според инструкциите, вероятността от проява на странични ефекти е малка дори при продължителен прием. Въпреки това на всеки симптом, чието изразяване може да се свърже с приема на лекарството, следва да се обърне внимание и да се изясни възможната причина: свръхчувствителност, неподходяща доза, несъвместимости с други приемани от пациента медикаменти.

Газове, главоболие, запек

Главоболие и проблеми със стомашно-чревния тракт (газове, запек) – това са често съобщаваните странични ефекти от приема на медикамента. В някои случаи симптоми като главоболие и световъртеж са толкова ясно изразени, че могат да попречат на безопасното шофиране или на работата с тежки машини.

Често проявявани странични ефекти, засягащи стомашно-чревния тракт е и тежкото разстройство.

Други странични ефекти

Сравнително чести странични ефекти са и дерматит, сърбеж, споменатото замайване, безсъние, пресъхване на устата, влошено и замъглено зрение.

По-редки са симптоми като отоци и анафилактичен шок, бронхоспазми, хепатит, болки в мускулите и ставите, стоматит, кандидози, усилено потене.

Има данни и за единични случаи на промени в кръвните показатели, халюцинации, агресивност, бъбречна недостатъчност, нефрит, гинекомастия, токсична епидермална некролиза.

Съхранение

Нексиум трябва да се съхранява при температура, не по-висока от 30 градуса по Целзий. Най-добре е продуктът да се държи в оригиналната опаковка и да е на място, недостъпно за деца. Срокът на годност по фармакологична характеристика е три години.

Видове нексиум на пазара, приложение, цена

Лекарственият пазар у нас предлага таблетки от 20 и от 40 мг; инжекционен/инфузионен разтвор – сух продукт от 40 мг за флакон; нексиум саше за приготвяне на перорален разтвор от 10 мг за пакетче.

На таблетки от 20 милиграма

Таблетките от 20 мг са предлагани в два типа опаковки, по 7 и по 14 хапчета. По-често продавани са опаковките от 14 таблетки на цена около 10 лв. Таблетките от 40 мг – 14 бройки, струват около 18 лв.

На флакон от 40 милиграма на прах

Флакончетата за приготвяне на инжекционен/инфузионен разтвор съдържат прахообразна маса с еквивалента на 40 мг нексиум. Разтворите се приготвят от медицинско лице непосредствено преди използването им. Опаковка с 14 флакона струва около 18 лв.

Нексиум саше е единствената форма, препоръчвана за деца над едногодишна възраст – употреба под лекарски контрол. Едно прахче съдържа 10 мг нексиум; допустима е употребата му при диагнози като ерозивен рефлукс-езофагит, дуоденална язва от хеликобактер пилори и др. Формата е подходяща и при възрастни, които имат проблеми с поглъщането на суха или разтворена таблетка нексиум. Цената на опаковка сашета – 28 броя, е приблизително 63 лв.

Аналози и заместители

На фармацевтичния пазар могат да се намерят аналози и синоними/заместители на нексиум. Синонимите са лекарствени продукти, съдържащи същото активно вещество. Аналозите са медикаменти със сходни лечебни въздействия, постигани чрез други активни компоненти.

Омепразол, пробитор

Омепразол е лекарство с активен компонент омепразол – също като езомепразол инхибитор на протонната помпа. Приемът, показанията и противопоказанията са подобни на тези при нексиум, цената е 10 лв за 28 таблетки от 20 мг.

Пробитор е синоним на омепразол; може да се купи по 13 лв за 30 таблетки от 20 мг.

Омепразол – когато стомахът боледува

Ранитидин

Ранитидин е аналог; активен компонент в продукта е ранатидинов хидрохлорид. Предлага се под формата на таблетки от 150 или 300 мг. Продуктът понижава киселинността на стомашния сок, като блокира хистаминовите Н2 рецептори в стомашната лигавица. Определян е като противоязвен продукт. противопоказан е при деца под 8-годишна възраст, бременни и кърмачки, пациенти със заболявания на черния дроб, бъбреците, с ритъмни нарушения на сърцето или брадикардия. Не се прилага при потребители с остра форма на порфирия.

Продукт за дългосрочен прием; дневната доза се определя индивидуално и се планира за 2-3 приема в зависимост от диагнозата.

Цената на лекарството е 6 лв за 60 таблетки от 150 мг.

Еманера, квамател

Еманера е аналог на нексиум – продукт с активна съставка езомепразол. Предлага се под формата на капсули от 20 или 40 мг; капсулите се поглъщат цели или съдържанието им се изпива разтворено в половин чаша вода. Важат същите ограничения – както при нексиум. Цената на опаковка еманера – 14 капсули по 20 мг, е пет лева.

Квамател: има го като таблетки от 20 или 40 мг, и инжекционен разтвор в ампули от 20 мл. Активна съставка на лекарството е фимотидин: компонентът намалява производството на солна киселина и фермента пепсин. Използва се основно при язви на лигавиците в стомаха и дванадесетопръстника – за лечение и профилактика. Не се дава на деца, бременни и кърмачки. Цената е 4 лв за 14 таблетки от 40 мг.

Лосек, Париет, Де-нол
 • Лосек: синоним на омепразол, със същата активна съставк. Предлаган под формата на капсули от 20 или 40 мг, и прах за инфузионен разтвор по 40 мг.
 • Париет: активна съставка натриев рабепразол – още един инхибитор на протонната помпа. Не е от най-популярните лекарства, вероятно и заради цената: 46 лв за 14 таблетки от 20 мг.
 • Де-нол: аналог; продукт с активен компонент  изсушен колоидален бисмут субцитрат. Активният компонент се свързва с киселинните фактори в стомашния сок и образува защитен филм, който предпазва лигавицата и възможните ерозии от последващо агресивно въздействие. Приема се при язва и гастрит. Противопоказан при бъбречна недостатъчност. Цената е 16 лв за 40 таблетки от 120 мг.
Мотилиум, контролок

Принципът на действие на мотилиум е активиране движенията/контракциите на стомаха и червата; това освобождава оттам съдържимото и намалява риска от връщане на стомашно съдържимо в хранопровода с последващи негативи.

Контролок е тип инхибитор на протонната помпа, подобен на вече разгледани медикаменти за намаляване киселинното съдържание на стомашния сок. Активната му съставка е пантопразол. Продуктът е приложим при вече описваните диагнози; може да се приема продължително, като обичайната дневна доза е една таблетка от 40 мг.

Други заместители

Подобен ефект върху киселинността на стомашния сок могат да имат още и продукти като гастроцид, вимово, сопрал, хелицид. Възможно е при внимателна оценка на всички обстоятелства за даден пациент да бъде подбран най-подходящият лекарствен продукт.

Отговорете, молим, по-долу: Доволни ли сте от нексиум? За какво и как го ползвате?

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се излекувах от гастрит

Как излекувах гастрит с примерна диета. Бърз лек при болки и храни

Кисело мляко при язва и гастрит. Локум и др. храни. Домашно лечение на гастрит с …

2 Мнения

 1. Димитър Филипов

  Някои от тези описани лекарства са доста скъпи. Може би старият домашен цяр – хлебната сода, ще свърши същата работа като всеки от тях?

 2. На мене содаа за хляб не ми върши никаква работа-облекчението е кратко, след което получавам още повече киселини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.