Контрактубекс при белези от акне
Контрактубекс? Как се ползва при белези от акне. Слага ли се на деца?

Мнения за Контрактубекс за лице, след операция и против белези от варицела

Какви мнения съществуват за Контрактубекс за лице и след операция? Как се ползва при белези от варицела или акне. Слага ли се на деца? При стрии. Цена и откъде се взема? Пластири.

Контрактубекс може да се окаже лекарството, което ви трябва. Стрии, зле зараснали белези от рани и изгаряне, шевове от операции, следи от пъпки – всичко това са дефекти по кожата, които понякога силно повлияват самочувствието, а и качеството на живота ни.
За да се спасим от подобни несгоди, не винаги е нужно да се подлагаме на сложни и скъпи процедури с неясен резултат. Понякога е достатъчно да намерим точното мазило и да го използваме в подходящия момент. Контрактубекс е една чудесна възможност за това.

Какво точно представлява контрактубекс?

Контрактубекс е лекарствено средство за локално външно приложение. Предлага се под формата на отлично попиващ гел, но понякога можете да го срещнете назован и като крем или маз. Гелът контрактубекс редуцира деформацията на дермата, изравнява и омекчава белезите. Подобрява подвижността на сухожилията и гарантира еластичност на новообразуваната съединителна тъкан.

Производител на контрактубекс е немската компания MerzPharma. На пазара могат да се намерят тубички от мазилото по 20 и по 50 грама.

Съдържание:

Какво съдържа? Действие на съставките

Гелът контрактубекс съдържа три активни съставки, чието действие осигурява описаните резултати. Това са хепарин натрий, алантоин и течен екстракт от лук. Нека да видим как точно действа всяка от тези съставки.

Хидриране с Heparinum sodium, хепарин натрий

Хепарин натрий е компонент с противовъзпалително и противоалергично действие. Това вещество ограничава растежа на съединителната тъкан – този растеж е естествената реакция на организма да компенсира кожното нараняване по възможно най-бързия начин. Освен това хепаринът обогатява новата тъкан с влага и съдейства за нейното задържане, което подпомага смекчаването на острите, твърди образувания по кожата.

Омекотяване с Allantoin, алантоин. Изглаждане

Алантоинът осигурява кератолитичен ефект – това означава, че разтваря и омекчава вроговения слой на патологичната новообразувана тъкан. Освен това задържа влагата в увредения участък на кожата, подобрява проницаемостта на епидермиса за лекарствените компоненти и подобрява местното кръвообращение.

Течен екстракт от лук, екстрактум цепе усилва омекотяването

Цепалин или лученият екстракт (екстрактум цепе) също действа противовъзпалително. Той има и фибринолитичен ефект, т.е. разтваря съсиреците на мястото на травмата и потиска размножаването на фибропласти (това именно са клетките, които образуват груби ръбци в проблемната кожна зона).

контрактубекс
Съставките на гела контрактубекс предотвратяват образуването на твърди ръбци, опъване и деформация на кожни участъци

Съчетаването на тези три компонента подобрява възстановителните процеси в наранената кожа и предотвратява нарастването на излишна фиброзна тъкан, която се образува при хипертрофичните и келоидни белези.

Основа: гел, разтворим във вода за проникване

Основа на този лекарствен продукт е гелообразна консистенция, разтворима във вода, която бързо и лесно прониква в кожата заедно с лечебните съставки. Пълноценното проникване на лекарствения продукт в дълбочина е условие за успешното избягване на груби белези.

Други съставки
“Фигурин

Спомагателните компоненти в медикамента са сорбинова киселина, метил-парахидроксибензоат, ксантанова гума, полиетилен гликол 200, ароматизиращо масло и вода.

Още в текста: Контрактубекс: съставки и основно предназначение на медикамента. Кои белези се повлияват от продукта за локално външно приложение. Как е най-правилно да се прилага. Става ли за деца; възможни странични ефекти и как да ги избегнем. Противопоказания. Други мазила с подобен ефект

За какво е предназначен Contractubex? Приложение

Най-общото определение за приложението на контрактубекс е – за белези. Пациентските листовки обаче са по-подробни и описват различните групи травми и болестни проблеми на кожата, при които употребата на гела може да помогне. Ет кои дефекти могат да се повлияят от медикамента при правилна употреба:

  • Келоидни белези – те се образуват на мястото на някаква травма, термично или химическо изгаряне, след операции. Тези белези са изпъкнали и неравни; те се издигат безформено над увредената кожа и могат да се разпрострат и извън първичната поразена зона.
  • Хипертрофични белези – приличат на келоидните по вида и начина на образуването си, но не излизат извън първичната зона и с времето дори могат видимо да намалеят.
  • Атрофични белези – появяват се след заздравяването на фурункулозни образувания, циреи, акне. В такива точки се развива възпалителен процес, гнойни образувания, като следите от тях се коментират като вид травма на кожата.
  • Анкилози – това са ставни и други контрактури, предизвикани от свиване на сухожилия и специфичната съединителна тъкан фасция. Фасцията е нещо като фолио, еластична ципа, която обвива мускулни групи, кости и органи. Ако фасцията загуби по някаква причина еластичността си, настъпва втвърдяване и свиване, което е последвано от различни деформации. Показателна в това отношение е т.н. контрактура на Дюпюитрен, която може да засегне дланите по драматичен начин. В дланта, непосредствено под кожата, има фасциална тъкан; нейното контрахиране, срастване или свиване “придърпва” един или повече пръсти към дланта и прави разгъването им невъзможно, а самата ръка – безполезна. Прилагането на контрактубекс помага това негативно развитие да бъде предотвратено.
  • Травматични контрактури на сухожилия;
  • Стрии след бременност, след рязко отслабване или загуба на мускулна маса.

Контрактубекс се използва и профилактично – след травми и операции, включително пластични, за да не се формират нови белези.

Кога да започнем лечението?

Лечението с контрактубекс може да се приложи както на пресни, така и на стари белези от различно естество. Разбираемо е, че при старите белези терапията ще е значително по-продължителна, например от порядъка на 3-6 месеца или дори година. При това апликациите трябва да се правят редовно, всеки ден. Пресните белези се повлияват значително по-успешно; но за да се започне прилагането на контрактубекс, наранената кожа трябва да е епителизирана, т.е. раната или изгарянето да са зараснали.

контрактубекс
Рани, изгаряния и стрии се повлияват от мазилото
Нараняване. Порязвания и охлузвания

При наранявания със засягане на по-дълбоки слоеве на кожата (порязване, охлузване) лечението с контрактубекс трябва да започне колкото може по-рано. Разбира се, раната трябва да заздравее и образуваната при това коричка да падне сама. Раните от порязване често заздравяват без образуването на белег, но само ако процесът на реепителизация протича чисто, без инфекция. При охлузванията нещата са по-сложни, тъй като най-често в травмираната зона попадат частици от веществата, с които кожата е имала досег под натиск. Задължително нараняванията, без значение какъв вид са, трябва да преминат медицинска обработка, дезинфекция или допълнителен прием на медикаменти, за да се предотвратят инфекции или опасни състояния със заразяване на кръвта. Според инструкцията на лекуващия проблемното място се маже с малки дози от гела, като движенията са внимателни и са насочени от основната точка към периферията на потенциалния белег (contractubex.bg) .

Белезите: Кенакорт, лепенки и хирургична намеса

Белези от акне

Контрактубекс решава проблема с белези от акне, ако те са пресни и не особено дълбоки. Прилагането на гела помага за изравняване на повърхностите и пигментацията, избледняване на ръбове и възстановяване на елакгичността. Ако белезите са по-стари или са твърде дълбоки, контрактубекс може да е само допълнително средство, което да се съчетае с някоя от съвременните апаратни процедури за лечение на белези от акне.

Стрии

Стриите са неприятна последица от бременност или рязко смъкване на килограмите. Както се знае – образуват се по такива зони на тялото като бедра, корем, задни части. Представляват деформирани участъци на кожата – така става при бърза промяна на обемите, при което съединителната тъкан не е в състояние да се развие и нарасне с подобна скорост. След като настъпи обратна промяна, разтегнатата кожа остава със следи от деформацията. Тези следи първоначално са червеникави или синкави, но с времето избледняват – и все пак остават видими. При бременност обикновено се препоръчва профилактика на стрии, която предвижда редовна обработка на проблемните места с масла или специални продукти за поддържане еластичността на кожата. Обработката на вече формирани стрии с контрактубекс помага за заличаването им.

Премахване на татуировки

При премахването на татуировки ранното прилагане на контрактубекс предпазва от образуването на ръбци и груба тъкан на мястото на рисунката. Обикновено процедурите по премахване се извършват с щадяща лазерна техника, но въпреки това травмираната кожа е податлива на компенсаторни реакции с изграждане на съединителна тъкан в третираната зона. И в този случай важи правилото – контрактубекс да се прилага след епителизацията на мястото; продължителността на терапията е в зависимост от реакцията на организма.

Белези от варицела

При варицела е възможно да останат белези от обривите във форма на малки, плитки кратери – особено ако пъпките са били разчесани и са се инфектирали. Контрактубекс може да помогне за оптично намаляване на неприятния ефект, като изглажда ръбовете на тези белези и изравнява кожните участъци като пигментно оцветяване. Прилагането може да започне, след като са минали две седмици след падането на коричките от обрива и новата кожа е напълно изградена.

Бременност. Секцио (Цезарово сечение)

Споменахме проблема със стриите при бременност, но има и още едно положение, при което контрактубекс идва на помощ на бъдещите майки. Ако се налага раждането да протече чрез секцио, след операцията остава доста сериозен белег на коремната стена и е добре да се вземат мерки за неговата редукция. Необходима е консултация за точното време, когато може да започне третирането на белега с коментирания гел. И тук, както при всяка операция, важи правилото – мястото да е зараснало стабилно. Прилагането на контрактубекс спасява от сърбеж, разтягане и други неприятни усещания, както и от образуването на твърди и грозни белези.

След ампутация

Ампутацията е тежка оперативна интервенция, при която се отстранява част от тялото с цел спасяване на живота. Следоперативният период е тежък и продължителен, с немалко рискове и неприятни преживявания от различно естество. Естествено, контрактубекс може да облекчи адаптацията към новото състояние, като редуцира усещанията за дърпане, стягане, сърбеж. За да се използва този гел, отново трябва да се изчака раната да зарасне напълно. Приложението е под лекарски контрол.

Белези от операция

Прилагането на контрактубекс срещу постоперативни белези може да започне 3 седмици след махането на конците или около месец след операцията. Важно е последователното обработване на белега с този гел, което може да продължи няколко месеца или дори година. В крайна сметка усилията ще бъдат възнаградени, защото ще си спестите един груб и неприятен белег.

контрактубекс
Правилно проведената терапия с контрактубекс предпазва от белези
Белези от изгаряне

Белезите от изгаряне са доста неприятни като визия и като усещане, но с контрактубекс това може да се облекчи. Специалистите могат да ви посъветват кога да започнете обработката; разбираемо – ако изгарянията са леки, това ще е по-рано. При дълбоки изгаряния уврежданията са по-мащабни и рисковете за инфекция са по-сериозни. Персонално се решава в кой момент кожата е готова за третиране с контрактубекс. Пригответе се за последователно обгрижване на проблемното място в продължение на месеци, ако не искате кожата ви да си остане с вид на стар пергамент.

При синехия

Синехиите са болестни сраствания на малките срамни устни при момиченца. Този проблем се разрешава успешно чрез консервативна терапия – прилагане на различни масила и внимателен масаж. Контрактубекс е едно от препоръчваните лекарствени средства за това.

За лице: против бръчки, след блефаропластика

Съставът на контрактубекс гарантира добра хидратация на кожата, както и насърчаване на регенеративните процеси в нея. Тези ефекти са достатъчно основание да пробваме гела като средство за заличаване на бръчките. Всъщност това се практикува и има твърдения, че наистина ефектът е налице. Вижте как се прави:

Лицето се почиства и изплаква добре с топла вода; подсушава се. Еднократната апликация допуска полагане на количество колкото едро грахово зърно – разнасяме го в зоната между веждите и в ъгълчетата на очите, където са разположени бръчките “патешко краче”. На сутринта измиваме хубаво лицето и полагаме овлажняващ крем.

Блефаропластиката подмладява зоната около очите – чрез дребната интервенция се повдигат клепачи, опъват се торбичките под очите и/или се повдигат ъгълчетата на очите. По принцип тези операции не оставят белези, тъй като самите разрези са малки и в “невидими” зони – миглената редичка на долния клепач или сгъвката на горния. Въпреки това заличаването на миниатюрните белези може да бъде подпомогнато и ускорено с помощта на контрактубекс. Важно е при полагането му да внимаваме – да не попада вътре в окото.

Продължителност при нови и стари белези

Режимът на полагане на контрактубекс се определя индивидуално; обикновено апликациите се правят един или два пъти дневно, но при необходимост броят на процедурите може да е и по-висок. Много е важно използването на гела да започне в точното време и да се спазва терапевтичен план. Както споменахме, лечението на нови, пресни белези може да приключи успешно и за месец, докато при старите – в зависимост от вида им, да продължи 6 месеца и повече, дори година. Всеки ден.

Противопоказания на контрактубекс, нежелани ефекти

Въпреки всичките си полезни ефекти и добра поносимост, контрактубекс може да се окаже неподходящ за конкретен пациент. Затова е добре да се направи една предварителна консултация със специалист, тъй като продуктът си има противопоказания. Пренебрегването на тези предупреждения може да има неприятни последици за увредената кожа, която и без това е твърде чувствителна в съответната зона. Така вместо да си помогнем – можем да си причиним алергичен обрив, възпаление или влошаване на вида на белега. Не е утеха, че подобни случаи са редки, ако точно вие сте сред “късметлиите”! Гелът не се препоръчва също при трихомикози и атопичен дерматит.

Свръхчувствителност към метил-парахидроксибензоат

Метил-парахидроксибензоатът е един от помощните компоненти в продукта. Има вероятност да причини локална алергична реакция – сърбеж и зачервяване, което си е проблем при вече налична повишена чувствителност в травмираното място. Затова преди системното лечение е препоръчително контрактубексът да се пробва за подобни въздействия – малка доза се намазва от вътрешната страна на китката и се следи за евентуална реакция. Ако мястото си остане спокойно, смело започвайте лечението! Все пак следете за късни реакции при редовна употреба, защото негативният ефект може да бъде отложен, особено при полагане на по-големи количества от мазилото.

Тази проба е задължителна и защото не е изключено още някой от компонентите да причини подобна реакция. Има информация например за свръхчувствителност към течния екстракт от лук.

Физическо дразнене на белега (раната)

Полагането на контрактубекс върху зоната с белег трябва да става винаги много внимателно, без натиск. Масажирайте леко – интензивният масаж е противопоказан, тъй като физическото дразнене на уязвимото място намалява полезните ефекти на медикамента.

Изстудяване

Сред препоръките при лечение с контрактубекс е и предпазването на тялото и по-специално на третираната с контрактубекс кожа от преохлаждане. Ниската температура и температурните колебания не се отразяват добре върху лечебния процес и буквално го обезмислят, ако белезите са стари. Точно затова при стари белези се препоръчва гелът да не се полага върху кожата директно, а да се нанася вечер върху превръзка и след това тя да се поставя и прикрепва за тялото за цяла нощ. Така въздействието е по-продължително и е избегнато температурното колебание, за което споменахме.

Дайте мнение и Вие тук!
Ултравиолетова светлина

Излагането на директно слънце и в частност – на процедури с ултравиолетови лъчения, също е сред нежеланите  постъпки при терапия с контрактубекс. Това предупреждение е особено важно за лечението на пресни белези – тогава кожата е особено чувствителна към всяко външно въздействие като лъчения, физическо дразнение, ниски температури и пр.

Прекаляване с интензивното втриване

Хората, които искат да заличат някой белег колкото може по-бързо, правят грешка като се лекуват прекалено интензивно. В смисъл – използват повече гел или изпълняват повече апликации в рамките на един ден, а също и масажират при втриване твърде енергично. По този начин няма да се постигне по-бърз ефект, само ще нарасне рискът от проява на алергична реакция, болка или сърбеж в раздразнената зона.

Сорбинова киселина в гела и дерматит

Сред помощните компоненти в лекарството е и сорбиновата киселина: не е изключено тя да предизвика упорит сърбеж и обрив и да се развие дерматит. Ако пациентът и без това си има такъв проблем, употребата на контрактубекс би била неуместна.

Рядко: възможни обриви. Сърбеж

Лечението с този медикамент може да е свързано с прояви като сърбеж и поява на обриви. Тези симптоми могат да са свързани със свръхчувствителност, с прекалено интензивно изпълнение на апликациите. Може да са провокирани и от твърде ранното прилагане, когато раната все още не е напълно епителизирана. Добре е да се направи консултация с дерматолог  и да се изпълни една процедура пред него – така могат да се установят възможни отклонения в изпълнението и да се коригират в полза на пациента.

Как точно се прилага Contractubex?

Контрактубекс гел се използва при терапия на по-големи белези, стрии и изгаряния. Добре се повлияват и по-малките белези, включителто такива отпреди две-три години. Пресните белези могат да се третират по указания на лекар няколко дни след премахването на шевове или след пълната епителизация на травмираното място. Третирането с гел може да се съчетава с физиотерапия; апликациите обикновено се изпълняват два-три пъти на ден.

Измиване и подсушаване

Обработваният белег трябва да бъде в зона от кожата, която е добре измита и подсушена. Преди полагането на контрактубекс мястото не трябва да се обработва с други медикаменти или козметика.

Дозировка и предозиране

За да има осезаем и дори видим резултат, контрактубекс трябва да се полага около 3-4 месеца. Средно на процедура е допустимо да се изразходва стълбче от тубичката с размер половин сантиметър – за площ от 20-25 квадратни сантиметра кожа. Предозирането в никакъв случай не гарантира по-бърз резултат, само нараства рискът от прояви на свръхчувствителност. Важно е в рамките на допустимите количества да намерим онази доза, която кожата ни е в състояние да попие на всяка процедура при внимателен масаж и втриване.

Втриване, нанасяне. Техники за масаж

След изстискването на определената доза от тубичката контрактубекс, гелът се разнася внимателно върху целия белег и се втрива с леки движения до пълното му попиване. Първоначално разнасянето става от централната зона към периферията, докато целият белег се покрие с тънък филм, след което се прави кръгов масаж  до попиване.

Превръзка, действие през нощта

Ако белегът се намира в участък от тялото, който по принцип не е открит, след полагането на гела може да се постави превръзка или да се избере формата пластир, за да се спести допълнително дразнене и цапане. Превръзката е полезна и при лечение на стари белези, когато новата тъкан е доста плътна и груба и трудно се поддава на бързи въздействия. Тогава именно се препоръчват превръзките, намазани с контрактубекс, които се полагат за цяла нощ. Възстановителните процеси в този случай протичат по-качествено, тъй като е задействана парасимпатичната система.

Колко време може да се прилага?

Колко може да продължи такава терапия, зависи от вида на дефекта. Старите и доста уплътнени белези трябва да се третират с нощни превръзки най-редовно в продължение на четири до 6 месеца. Ако пък контрактурата е специфична и с някои усложнения при зарастването, това може да изисква коригиращи дейности в рамките на 10-11 месеца и дори година.

Кога идват първите положителни промени?

Първите положителни промени могат да се очакват след около четири седмици от началото на терапията с контрактубекс. Трябва все пак да си признаем, че зарастването на белезите си има своя логика и подобрението може да се види и почувства и без такъв гел. Просто организмът включва програмата си за репарация, така че в края на първия месец пресният червен белег започва да избледнява. След още месец – месец и половина той изтънява и придобива еластичност. Окончателно възстановяването приключва около шестия месец, но понякога за това е необходима и година.

Приблизително така ще се развият нещата и ако не използваме контрактубекс, но значително по-бавно и мъчително. Гелът спестява неприятните усещания като сърбеж, втвърдяване и стягане. Освен това при изпълнението на описаните процедури крайният резултат винаги е по-добър, белегът остава по-незабележим и дразнещ. Ако нараняването е било дребно и ако например се касае за порязване, мястото зараства без шевове и чисто, така че е възможно след година там да не остане никаква следа.

Премахва ли белезите напълно?

При сериозни наранявания би било наивно да очакваме пълно премахване на белезите. Но чрез контрактубекс можем да очакваме доста добро протичане на възстановителния процес, изравняване на грапавини и “кратери”, по-омекотена линия на ръбове, съхранена еластичност на засегнатата зона. Една по-приемлива визия за големите белези и (почти) пълно изглаждане на малките.

Годност и трайност след разпечатване

Ако гелът е в срок на годност, той може да се използва до 6 месеца след отварянето на тубата.

Как се поставят пластирите?

Пластирите са по-удобният вариант за използване на контрактубекс при средни и малки белези. Поставят се под дреха, веднъж на ден; могат да се лепнат и след изпълнението на козметична процедура. Такъв пластир се носи в продължение на 6 до 12 часа. ако белегът е съвсем малък, използваме само част от него – отрязваме и излишната част прибираме за следваща апликация.прибраният отрязък трябва да се използва до две седмици. При по-дълъг белег пък може да поставим два пластира един до друг.

Тази форма на лечение може да се прилага до три месеца. Дава прилични резултати при пресни белези.

Приложение при деца

Гелът се използва и за лечение на белези при деца, но те трябва да са навършили една година. Някои източници сочат прилагане след 6-месечна възраст, но със сигурност подобни уточнения могат да направят единствено специалисти. Има значение също каква е площта на белега, къде по тялото се намира и пр. Прилагането на контрактубекс в такива случаи предпазва от образуването на твърде много ръбцова съединителна тъкан, намалява червенината, сърбежите и усещането за опъване – все неща, които дразнят децата. С помощта на разглеждания продукт може да се постигне по-успешно в сравнение с възрастните и изглаждане на белезите.

  • Както и при възрастните, прилагането на контрактубекс при деца зависи от вида на белега. Ако е пресен, достатъчни са 2-3 обработки дневно в продължение най-малко на четири седмици. Движенията трябва да са леки и внимателни. По-интензивен масаж с гела е допустим при стари белези – до три пъти дневно в продължение на три до 6 месеца и при използване на нощни превръзки. Забележителното е, че при децата регенеративните процеси протичат по-бързо, така че видимите резултати със сигурност ще дойдат и по-рано.

Видове контрактубекс на пазара, цена, приложение

Въпреки наличната информация в специализирани сайтове за различни форми на продукта като крем, маз и гел, единствено може да се намери гел контрактубекс. В чужди сайтове се споменава, че всъщност се касае само за един продукт за локално външно приложение. По-стара аптечна информация свидетелства за наличие на тубички крем от 100 г по около 13 лв, но за този хподукт липсват каквито и да било данни освен последната цена – около 13 лв.

Приблизително толкова струва и 20-грамова тубичка гел контрактубекс. Продуктът не е от евтините, но се счита за ефективен и по-достъпен в сравнение с други от същия тип и за доста повече пари.

контрактубекс
Лепенките контрактубекс са удобен вариант на терапията

Другата възможност да се спасим от белезите с контрактубекс е като се снабдим с удобните пластири. Тази форма  има двоен ефект върху увредената кожа: предпазва я от въздействия на външната среда и освобождава контактно същите съставки, каквито съдържа и гелът контрактубекс – екстракт от лук и алантоин. Така на проблемната зона се осигурява комфорт, в който да протече възстановителният процес – без инфекции и излишно нарастване на съединителна тъкан, без втвърдяване, сърбеж или болка при досег. Пластирът никога не се поставя върху оперативна рана с шевове, върху отворена рана или възпалена кожа. Цената на една лепенка с размери 12/3 см е около три лева. Опаковка от 21 лепенки със същите размери е към 65 лв. Терапията с такива лепенки трябва да продължи около три месеца.

Заместители и аналози

Контрактубекс, както лесно ще се досетим, не единственият продукт с подобно предназначение. Изборът на един или друг гел, крем, унгвент, мазило или лепенка зависи от множество фактори. Сред тях: какъв точно е белегът, който ще третираме; как понасяме лекарството и можем ли да си го купуваме дълго време.

Други кремове. Вазелин. Дерматикс. Кело-кот

Вазелинът е един от евтините варианти за дългосрочна обработка на белези. Основната му заслуга се очаква да бъде предотвратяване на специфичното втвърдяване, хидратиране на проблемната кожа, избягване на сърбеж и пр. Има и билкови вазелини – с невен, лайка, които действат противовъзпалително и са подходящи за чувствителната и често пъти раздразнена зона на белега.

Крем за белези: Кой е най-добър при заличаване на оперативни и др. щети

Дерматикс е силиконов продукт под формата на гел или прозрачна лепенка. Подходящ за келоидни и хипертрофични белези. Той създава комфорт в зоната на белега, като спестява неприятни усещания от рода на опъване и сърбеж; предпазва мястото от външни агресивни въздействия и инфекции и улеснява възстановяването на кожата, без да се допусне неконтролирано нарастване на съединителна тъкан в мястото на оперативни разрези, травми и изгаряния. Единственият недостатък на този успешен продукт е цената му: туба от 15 г струва близо 80 лв, а лепенка с  размери 20/30 см е за над 240 лв.

Кело-кот: предимството на този гел е, че е достатъчно едно намазване дневно – образуваният бързо съхнещ филм издържа до 24 часа, като през това време защитава проблемната кожа от различни влияния и физически въздействия. Изглажда новообразувания релеф, като спомага за изравняване на тена, заличаване на някои ръбове, предотвратява свиване, сърбеж и възпаления. Тубичка от 15 г може да се купи за около 60 лв.

Специално за Витасин

Витасин е пример за ефективен продукт, който няма да натовари непосилно бюджета ни и ще постигне добър ефект при терапията на  белези. Бурканче от 50 мл струва не повече от пет лева. Съдържа растителни и животински чисти мазнини, билкови екстракти, борова смола и пчелен восък. Точната рецепта е тайна на производителя. За разлика от всички разгледани дотук лекарства, включително контрактубекс, витасин може да се използва при открити рани. Идеята е да се помогне за зарастването на раната – без значение каква е причината за нея – като при чистото зарастване да не се създадат условия за образуване на големи белези. Т.е. продуктът не лекува формирания белег, а предотвратява образуването му.

Лечението с витасин визира два подхода: обработка на раната с крема и поставяне на превръзка, или предварително приготвяне на пластири с крем и превързване на наранения участък.

Крем Витасин за белези или Родопско чудо? Видове. За лице. Мнения

Билки и народни мехлеми против белези

Народната медицина също има какво да каже по въпроса за белезите и тяхното лечение и премахване. При приготвянето на домашни лечебни мазила се използват доказани маслени продукти като зехтин, какаово масло, чиста свинска мас; мед, билки – невен, лайка и пр. Приготвените мехлеми не съдържат химически компоненти, с тях не рискуваме да получим обрив или оток. Вижте как може да си ги приготвите без особени усилия, а сега да видим една примерна рецепта:

  • Равни количества какаово масло и зехтин се смесват на водна баня до хомогенизиране. Към сместа се добавя една супена лъжица мед, докато тя още е топла. Ароматизираме с 5-6 капки лавандулово масло. Мазилото е за възстановена кожа с белези; проблемното място се намазва и масажира внимателно два пъти дневно, до подобрение.

А вие? Използвали ли сте контрактубекс? Как го правите и доволни ли сте от него? Споделете!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да използваме какаово масло за тен. Рецепти за лице.

Ползи от какаово масло за тен, коса, лице. Как се ползва? Цена

Как да използваме какаово масло за тен. Ползи от какаово масло за коса. Рецепти за …

6 Мнения

  1. Стефан Господинов

    Ако си мислите, че след едно сериозно нараняване няма да ви остане белег, просто се лъжете. Остава, но този продукт помага белегът да е по-слабо видим, освен това мястото не е така болезнено, “не дърпа” и не го усещаш като чуждо.

  2. Виолета Грозева

    На мен ми беше полезно заради стриите. Само да беше по-евтин…и тубичките са толкова малки!

  3. Елена Атанасова - Йорданова

    Понякога петната появили се непринудено от нещо не е нужно да се почистват !
    С тях да ги познават. Някой са от рождението определени да ги познават, т.с. майчин лист лява ръка над и под лакътя, за цял живот! ¡ липа, лоза, кестен, черница, дъб !

  4. От контратунекса съм много доволна, понеже дори и след татуировка само него ползвам. Уникален продукт. Всичко заздравява перфектно и за кратко. Препоръчвам задължително!

  5. Алекдандра Дамбова

    Здравейте, искам да попитам за рецептата за домашния мехлем, какво трябва да е количеството на какаовото масло и зехтина? Някой пробвал ли го е?
    Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *