Белезите: Кенакорт, лепенки и хирургична намеса

След всяка рана остава белег и това е неизбежно. Кенакорт е едно от средствата, с които можем да си помогнем. Ще ги разгледаме по-долу.

Обикновено повечето белези изчезват с времето, но от дълбоки наранявания или тежки операции, остават. Мястото, на което се намира белегът, също е от значение. Едва ли ще ви хареса, ако имате белег на лицето.

ФАКТОРИ ПРИ ЗАРАСТВАНЕ

Белезите при младите хора зарастват по-бързо от тези при възрастните. Важно е и къде точно се намират по тялото, дълбочина в епидермиса, еластичността на кожата, генетичният фактор и най-вече – напрежението на кожата.

Епидермисът е като ластик и когато се опъва от едната страна, се свива от другата и обратно. Това означава, че там, където кожата се опъва, тъканните фибри имат по-малка разтегливост и съответно белезите заздравяват по-трудно.

Затова е от голямо значение и в коя посока е белегът (по посока или перпендикулярно)на фибрите.

ЛЕЧЕНИЕ

Адхезивна хартиена лепенка

Белезите се изравняват и се зашиват внимателно с хирургичен конец. След отстраняването на шевовете, раната и заобикалящата я тъкан могат да бъдат подпомогнати от адхезивна хартиена лепенка. Това ще предпази раната от допълнително разтягане докато тя зарасне. Пациентите могат дори да се къпят с нея, ако мястото е по чистено със спирт преди да се сложи.

Дайте мнение и Вие тук!

Стероиди

Големи хипертрофични белези може да се облекчат с инжекционно прилагане на мощни стероиди като триамцинолон или кенакорт-А. Тези стероиди ограничават метаболизма на клетките в засегнатата област и по този начин не позволяват удебеляване на коричката. Така за срок до 2 седмици белегът омеква и коричката пада. За по-добри резултати се прави второ инжектиране, но не по-рано от в седмици след първата. Стероидите действат в продължение на 3 месеца, затова не е добре да се прилагат твърде често, защото водят до изтъняване на кожата, което може да предизвиква разкъсвания на епидермиса, нови белези и кървене.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Хирургична намеса

Последната възможност е хирургичната намеса. Преди да прибегнете до тази алтернатива, е важно да оставите белезите да се успокоят от предишни интервенции. Съществува техника за корекция на белезите, която се нарича „Мултиплена Л-пластична операция”. Това е техника за коригиране на белези чрез промяна на посоката на раната.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин?

Мнения за Хепароид Зентива и заместители. Лиотон, Троксевазин, Хепарин гел

Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин? Мнения и приложение за хемороиди, за синини и белези, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *