Синдром на хроничната умора и лечение на миалгичен енцефаломиелит
Подробности по темата Синдром на хроничната умора и лечение на миалгичен енцефаломиелит

Синдром на хроничната умора и лечение на миалгичен енцефаломиелит

Състоянието Синдром на хронична умора се характеризира с пристъпи на необяснима и силна умора за период над 6 месеца.

В миналото се описваше като миалгичен енцефаломиелит, синдром на хроничната умора и имунната дисфункция, синдром на поствирусната умора, синдром на Епщайн-Бар, упорито вирусно заболяване и неврастения.

Приблизително четири от пет човека със синдром на хроничната умора са жени. Най-често той се проявява във възрастта между 20 и 40 години. При поставянето на диагнозата е необходимо да се изключат други проблеми с подобни симптоми, например инфекциозната мононуклеоза.

Синдромът на хроничната умора значително усложнява живота на болния и може да се проточи с месеци или години, като се изявява с различни по интензивност симптоми, а освен това и често рецидивира.

Причината за синдрома на хроничната умора

е все още неизвестна.

Понякога тя настъпва след вирусна инфекция (с вируса на грипа или на Епщайн-Бар, който предизвиква инфекциозна мононуклеоза). Според някои специалисти обаче инфекциите са случайни или са резултат от понижения имунитет в ранните етапи на развитие на синдрома.

Наскоро проведени проучвания са установили, че болните имат повишено ниво на мелатонин в кръвта – хормон, образуван от епифизата, който вероятно въздейства върху денонощните биоритми на организма. Сред другите възможни причини са пестицидите или отравянето на организма с олово, както и пониженото ниво на естроген.

Психологическите фактори също оказват влияние за това състояние. Всеки втори засегнат страда и от депресия, а един от четирима има други психически проблеми, но не е ясно дали те са причина или следствие от синдрома на хроничната умора.

Въпреки че според изследванията факторите с най-висок риск са депресията, тревожните разстройства и стресът, те могат и да са следствие, особено ако симптомите продължават с месеци или години.

Умът и тялото са неразривно свързани чрез хормони, невромедиатори и други химически вещества в организма, чиито нива могат да се променят както при наличието на «физическо», така и на «душевно» заболяване.

СИМПТОМИ на синдрома на хроничната умора.

Освен силно изтощение, синдромът на хроничната умора включва и главоболие, гадене, проблеми със съня, както и мускулни болки, слабост и спазми. Други симптоми са: отслабване на концентрацията и паметта, постоянно чувство за студ, увеличаване на лимфните възли, световъртеж, нарушения в говора, болки в гърлото, припадъци, задух и свръхчувствителност към шум, светлина, допир и миризми.

ПРОФИЛАКТИКА на хроничната умора.

Подобрете начина си на живот чрез балансирано хранене и редовни физически упражнения. Избягвайте стреса и използвайте ефективни техники за справяне с него, особено ако вече са налице някои симптоми.

ЛЕЧЕНИЕ на хронична умора.

Специалистите препоръчват степенуване на физическото натоварване. При хора, страдащи също и от депресия, може да бъде полезна когнитивно-поведенческата терапия. Тя ви помага да промените начина, по който възприемате болестното състояние, и да се справите със симптомите му.

1. Покой и физическа активност

Когато оплакванията са най-силно изразени, всекидневната почивка под формата на следобеден сън е особено важна. Но имайте предвид, че продължителното бездействие може да доведе до загуба на мускулна маса и съответно до засилване на отпадналостта, затова, щом се почувствате достатъчно добре, постепенно увеличавайте физическото си натоварване. Отначало започнете с леки упражнения като ходене или плуване. Когато състоянието ви започне да се подобрява, повишете интензивността и продължителността на упражненията, но спрете, преди да се почувствате уморени. Ако симптомите ви често се появяват и изчезват, непременно си починете веднага щом усетите, че настъпва влошаване.

2. Справяне със стреса

Намалете стреса, като покажете на близките си, че следва да ограничат изискванията си спрямо вас. Освен това е особено важно да се научите да казвате «не», когато е необходимо. Редовното слушане на спокойна музика или практикуването на леки и достъпни пози от йога и техники за дишане също оказват успокояващо въздействие.

3. Хранителен режим

Здравословният хранителен режим укрепва имунната система и стимулира способността на организма да се справя със стреса. При синдрома на хроничната умора избягвайте честата употреба на храни, съдържащи захар, особено ако е налице и липсата на апетит. Прекаляването със сладкото може да предизвика рязко увеличаване и впоследствие бърз спад в нивото на кръвната захар, което води до усещане за умора. Освен това намалете кофеина и алкохола, като приемате други течности в достатъчно количество.

Непоносимостта към една или повече храни в съчетание със синдрома на хроничнатаумора влошава още повече симптомите. При съмнения за хранителна непоносимост установете причината и се старайте да избягвате дразнителя (обикновено това са прясното мляко, пшеницата и ферментационни продукти като оцет, сирене, туршия и соев сос).

4. Хранителни добавки

Някои хора смятат, че витаминните добавки ще повлияят положително върху синдрома на хроничната умора, но твърдението не е подкрепено засега с научни факти.Ако обаче желаете да укрепите имунната си система, приемайте антиоксиданти (витамин А, С и Е, както и селен, коензим Q10, витамин В комплекс, магнезий, калий и цинк) или мултивитамини и минерали. Рибеното масло също е полезно.

5. Билколечение

 • Пийте чайове, приготвени като комбинация от ехинацея, къдрав лапад, лепка и багрилна баптиса. Приемайте по 1 чаша дневно в течение на поне 6 седмици. Може да се наложи лечението да продължи няколко месеца.
 • Голият сладник притежава противовирусно действие и повишава нивото на кортизола -естествен хормон, който ни помага да се справяме със стреса. Вземайте 2-3 грама корени от билката 2 пъти дневно. Ако почувствате подобрение след 6-8 седмици, постепенно намалете количеството и започнете приема на всекидневна малка доза женшен (до 3 месеца), притежаващ антидепресантни и възстановяващи свойства. Вместо него можете да използвате и ципесто сграбиче.
 • Жълтият кантарион често помага с действието си като антидепресант.
 • Маслото от вечерна иглика оказва благотворен ефект.

6. Растителни стимулатори

Много билки укрепват имунната система и повишават устойчивостта спрямо стреса. При синдрома на хроничната умора най-добре действат ехинацеята, лепката, къдравият лапад и голия сладник.

7. Преносимо тонизиращо средство

мнения, отзиви, коментари, форум
Дайте мнение и Вие тук!

Когато се чувствате психически и физически изтощени (но не и през първите 20 седмици на бременността), вдишвайте аромата от носна кърпичка, напръскана с няколко капки розмариново масло.

8. Ароматерапия

Когато се нуждаете от отпускане и освобождаване от стреса, вдишвайте аромата от носна кърпа, напръскана с няколко капки лавандулово масло.

Вземете отпускаща топла вана, към която сте добавили по 2 капки гераниево, лавандулово и сандалово масло и 1 капка масло от иланг-иланг.

За да повишите настроението си, когато сте депресирани, сутрин и вечер вдишвайте аромата от носна кърпа, напръскана със следната смес: 20 капки масло от мускатен конски босилек и по 10 капки розово масло и масло от босилек. Не използвайте последните 2 масла през първите 20 седмици на бременността.

9. Ободряващо масло

Добавете към бутилка зехтин 1 супена лъжица пресен розмарин, който премахва умората. Използвайте сместа за готвене и за салати.

10. Мигновено отпускане

Седнете удобно със затворени очи. Вдишвайте бавно и равномерно и мислено се концентрирайте върху някаква спокойна картина. Оставете всички натрапливи мисли извън съзнанието си.

11. Цветни есенции на борба с отрицателните емоции.

При синдрома на хроничната умора обикновено се наблюдават както физически, така и психически симптоми. Смята се, че цветните есенции помагат на човек да преодолее емоционалните трудности, които възпрепятстват физическото оздравяване.Цветните есенции са специално предназначени за облекчаване на психическите и емоционалните проблеми. Те са особено полезни, ако се чувствате потиснати или сте загубили интерес към живота.

Изберете едно или повече от следните

средства против хронична умора:

 • Изправен повет: препоръчва се за повишаване на тонуса.
 • Маслина: при всякакъв вид стрес.
 • «Рескю Ремиди» на д-р Бах: за преодоляване на последствията от неочакван стрес, особено ако чувствате световъртеж и треперите.
 • Дива роза: при апатия.
 • Върба: при гняв поради ограниченията, които това болестно състояние налага.

Хомеопатия срещу хроничната умора:

Следните препарати често се използват при умора и изтощение:

 • Arnica: при стрес поради преумора от работа или от някаква друга дейност.
 • Eupatorium: при болки в мускулите или други, подобни на грип симптоми.
 • Ignatia: при стрес, водещ до депресия и нарушения в съня.
 • Rhus toxicodendron: при болки в мускулите или други, подобни на грип симптоми, особено ако се влошават вечер и ви е студено.
 • Sepia: при умора, придружена от депресия, плачливост и неспособност да се справяте с проблемите.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 • Изтощението и другите симптоми не се подобряват от лечение с домашни средства.
 • Симптомите ви пречат на работата, съня, взаимоотношенията с хората и други важни дейности.
 • Оплакванията ви се възвръщат със значителна сила след дълъг период от време, през който сте се справяли добре.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 коментара

 1. Имам симптоми от това заболяване, 12 часов сън не помага да се почувствам бодър и свеж. Има дни в които съм инзванредно уморен и не мога да се справям с дневните задачи(да си оправя леглото, да разходя кучето и др.). Прочетох статията и е доста изчерпателна.

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви за положителната оценка. Синдромът на хроничната умора за съжаление е все повече разпространен в наши дни и е добре тази информация да се разпространява в социалните врежи, за да помогне на хората. Само в България страдащите от това заболяване са десетки хиляди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!