Вертиго

Световъртеж – виене на свят

Виене на свят: Силните емоции като гняв и шок могат да причинят световъртеж и други оплаквания.

Точковият масаж помага за възстановяване на необходимото равновесие.

Чувството на замаяност и нестабилност (световъртеж) обикновено отшумява бързо. Но ако е по-продължително и силно изразено, е необходима консултация с лекар. Натуралните домашни средства и промените в начина на живот често могат да допълнят медикаментозното лечение. В повечето случаи пристъпите на световъртеж се причиняват от краткотрайно спадане на налягането в артериите, които снабдяват мозъка с кръв. Това намалява притока на кръв в мозъка и той страда от недостиг на кислород. Световъртежът често се появява след рязко изправяне от легнало или седнало положение (постурална хипотензия) и продължава само няколко секунди.

Той възниква и при значително понижаване на кръвната захар в резултат на гладуване или нелекуван диабет. Обезводняването на организма поради недостатъчен прием на течности или загубата им, например при диария, също е възможна причина. Вертигото (виене на свят) може да настъпи поради заболяване на вътрешното ухо.

Други причини за световъртеж

Вижте и другите абсолютно задължителни материали за световъртеж:

 1. Световъртеж – това винаги е сериозно!
 2. Вижте кои билки за световъртеж ще ви помогнат!
 3. За световъртежа е виновен вестибуларният апарат.
 • Артериални заболявания
 • Отравяне с алкохол или наркотични вещества
 • Нарушение на сърдечния ритъм.
 • Инсулт.
 • Преумора на очите.
 • Остеохондроза в ставите на врата.
 • Хранителна алергия.
 • Внезапен емоционален стрес.
 • Хормонални промени.
 • Епилепсия.
 • Инфекция на мозъка.

ПРОФИЛАКТИКА

Избягвайте постуралната хипотензия, като поемате няколко пъти дълбоко въздух, преди да се изправите от седнало или легнало положение. След това се движете бавно, като се изправяте поетапно вместо с едно отривисто движение.

Поддържайте стабилно нивото на кръвната захар. За целта се хранете редовно и приемайте голямо количество фибри. Ограничете храните, съдържащи бяло брашно и захар.

Подобрете работата на сърцето и белите дробове и обезпечете снабдяването на мозъка с кислород чрез всекидневни 30-минутни аеробни упражнения (например ходене и плуване).

Тонизирайте кръвоносните съдове и подобрете кръвообращението, като редувате няколко пъти горещ и студен душ или седяща вана. Така стимулирате кръвния поток и предотвратявате пристъпите на световъртеж. Внимавайте ваната да не бъде прекалено гореща, защото може да се разширят вените на краката, кръвното налягане да спадне и при излизане от ваната да настъпи замайване.

Дайте мнение и Вие тук!

Водовъртежът на вертигото

При тежкия пристъп на световъртеж, наречен вертиго, имате усещането, че целият свят се върти около вас. Ако затворите очи, за да се отървете от това чувство, то обикновено остава. Ако усещането продължи повече от минута, е вероятно да се появи гадене или повръщане, невъзможност да се изправите, а може и да припаднете. Състоянието обикновено се дължи на засягане на вестибуларния апарат във вътрешното ухо, например при вирусен лабиринтит (възпаление на лабиринта на вътрешното ухо) или болестта на Мениер

ЛЕЧЕНИЕ

При световъртеж незабавно повдигнете краката си. Хапнете нещо калорично, ако са минали над 2 часа от последното ви хранене.

Акупресура.

 • За подобряване на кръвообращението приложете силен натиск с въртеливо движение на палеца върху точка СЗ 6, която се намира на 2 пръста под пъпа.
 • За да се справите с вертигото, натиснете с палеца вдлъбнатината между долната челюст и черепа (точка ТН 17), точно зад ушната раковина.

Физически упражнения: Определени упражнения за главата и тялото помагат при вертиго. За да ги усвоите успешно, може да се обърнете към специалист по ушни заболявания.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

 • Световъртежът се повтаря.
 • Освен него имате болки или схващане на мускулите на врата, висока температура, болки в ухото или главоболие.
 • Приемате лекарства по предписание.

Незабавно потърсете лекар, ако:

 • Налице са и нарушения в зрението, изтръпване на лицето или крайниците, сърцебиене, болки в гърдите, задух или дезориентация.
 • Световъртежът не минава въпреки самолечението.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

вестибуларен апарат

Проучване за най-доброто лекарство за вестибуларния апарат

Кое е най-доброто лекарство за вестибуларния апарат? Проучваме кои хапчета за вестибуларен апарат наистина вършат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.