На какво и как вредят цигарите? С цигари дишаш по-малко!

Всеки човек сам решава дали ще пуши, или не. На какво и как вредят цигарите?

В състояние ли са обаче цигарите да окажат негативно въздействие върху зародиша, който все още дори не е планиран.

Да, в състояние са. Това става най-общо по два начина.

На първо място, приемът на никотин намалява фертилността на жената, повлиявайки върху производството на хормони, стоящи в основата на успешното забременяване.

Освен това тютюнопушенето намалява способността на яйцеклетката да се придвижи към матката по фалопиевите тръби.

Що се отнася до мъжете и влиянието, което цигарите оказват върху способността им да се възпроизведат, доказано е, че спермограмите на пушачи показват с 15% по-ниска оценка на качеството на спермата в сравнение с тези на мъже, които не пушат.

Налице е и намаляване на броя на сперматозоидите, отделени по време на еякулация, на тяхната форма, както и на способността им да се придвижват.

Дайте мнение и Вие тук!

Пушенето влошава като цяло и състоянието на кръвоносните съдове, поддържащи тонуса на пениса и осъществяващи ерекцията.

Една от големите, но подценявани, вреди на цигарите е че те нарушават нормалния ритъм на дишане. Ако един непушач вдишва и издишва над 20 000 пъти в денонощие или 15 пъти на минута, това изобщо не може да се каже за пушачите.

Пушачите доброволно забавят дишането си с всички следващи от това последствия. Изобщо тук не включваме никотина катраните или глицерина при пушачите на електронни цигари. Дори и самото забавяне на дишането изважда пушача от нормалния космически ритъм, което задължително води до влошаване на здравето му.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *