Как да се отървем лесно и безболезнено от цигарите

Отказване на цигарите: Пушенето освен, че носи голяма вреда за здравето, в дългосрочен план, то също така е и заробваща зависимост и във все повече държави не е приемлив навик.

Не е никак случайно това, че в Европа все повече намалява търпимостта към тютюнопушенето. Но всъщност вече не стои толкова въпроса пред повечето хора, защо да откажат цигарите, а как да го направят.

Защото всъщност опитите да се спре приема на никотин като цяло не влияе на причините, поради които да се откаже. Ето защо няма начин да се постигне определен ефект, ако никотините и алкалоидите не преминават през устата, а през кожата например, защото крие и рискове.

Да, понякога може да стане така, че минавайки от друго място, мозъкът, отчитайки, че никотина минава през друг път, например през кожата, както са направени лепенките за отказване от цигари, да промени и зависимостта и да помогне да се прекрати по-лесно тютюнопушенето.

Но ако причините, които са довели до пристрастяване, не се повлияят от метода, то тогава почти е сигурно, че скоро пак може да се изкушите да запалите. Много по-безвредни методи са психотерапията и акупунктурата, които също много помагат за справяне с тази зависимост, но често те са с временен ефект.

Дайте мнение и Вие тук!

Но съвременната наука е открила, че депресивните състояния и по-точно липсата на някои видове неврохормони може да доведе до определени зависимости. Това е от голяма помощ за отказващите цигарите, защото веднъж като се намери първопричината за зависимостта, може да се лекува, за да се премахне, т.е. ако сте депресирани да се излезе от депресиращото състояние.

За целта, ако се увеличи секрецията на двата важни хормона – серотонин и допаним, се повишава и настроението. Много е важно и наличието на витамини от В комплекса. Те помагат за процеса на превръщането от едни хормони в горепосочените.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

На какво и как вредят цигарите? С цигари дишаш по-малко!

Всеки човек сам решава дали ще пуши, или не. На какво и как вредят цигарите? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *