Изкривено стъпало при новородено и при възрастните

Появата на „изкривено стъпало” най-често се явява като следствие от парализа на някой от мускулите на крака.

Като резултат от нея противоположни групи мускули губят от своята дължина, а самият крак се изкривява.

Състоянието може да е по рождение или да се придобие в следствие на заболяване.

Когато става въпрос за вродено изкривяване, то в повече случаи се дължи на неправилно развитие на костите на плода, още докато той е в майчината утроба.

За придобита форма на изкривяването може да се говори като следствие от прекарани заболявания като детски паралич и възпаления или травми от рода на изгаряне на сухожилията.

Основните признаци на изкривяването на стъпалото са свиване на колянната става, в следствие на което пациентът е принуден да стъпва единствено на пръстите на крака, само на вътрешната или външната част на ходилото.

Лечението на заболяването задължително трябва да се извърши от ортопед, като в случая народната медицина може да помогне със съвети за цялостно засилване на организма.

Според съветите на Петър Дънов лечение трябва да се започне с топла клизма, правена няколко вечери подред.

След това всяка сутрин още в кревата на болния се прави разтривка на цялото тяло или с ръка, или със суха четка. След нея се прилага фрикция на гръбнака с отвара от морски водорасли и пациентът се оставя да полежи.

Дайте мнение и Вие тук!

Следва слънчева баня в рамките на 15 – 30 минути и къпане в река или море или поливане със слънчева вода за няколко минути.

През вечер преди сън се прави масаж на стъпалото на засегнатия крак, а гръбначният стълб се натрива с памук, натопен в камфоров спирт.

“Демир

В останалите вечери се прилага топла баня с отварка от морски водорасли, орехова шума, корени от коприва, овесена слама и морска сол. Добре е по време на лечението да се наблегне на млечната и растителната храна за сметка на месото и да се избягва консумацията на алкохол и тютюн.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *