Отговори на ваши въпроси

Кръвно 130-140 на 90. Високо ли е? Стадии и фази на хипертонията

Кое кръвно налягане е високо и кое е нормално. Какво е това артериална хипертензия? Моят личен лекар все няма време да ми обясни?

Кардиолозите не се придържат към това определение. Според тях артериалната хипертензия е «твърдо» (това значи периодично, а не епизодично) повишаване на хидростатичното налягане на кръвта в кръвоносните съдове. Остава да добавим, че в наше време с такава диагноза се е «сдобил» всеки пети, а по други неофициални данни – всеки трети човек.

НОРМАЛНОТО ПУЛСОВО НАЛЯГАНЕ Е 40

Кое кръвно налягане е прието да се смята за нормално?

Нормалното кръвно налягане на здрав възрастен човек е 100-129/70-80, а нормалното пулсово налягане е 40. Ако кръвното налягане се повиши до 130-140/80-90, то се нарича «нормално повишено». Но трябва да се има предвид, че нормалните му показатели зависят от индивидуалните особености, от начина на живот, от вида работа. Стойността на кръвното налягане се променя с възрастта, нараства при физическо натоварване, при емоционално напрежение и т.н. Обаче хората, които редовно се занимават с тежък физически труд, а също и спортистите, могат да достигнат кръвно налягане в рамките на 100-90/60-50.А сега да кажем на родителите как биха могли да изчислят нормалното систолично кръвно налягане на детето си по следната формула: 80+2хА, където с «А» се обозначават годините на детето.

СОЛТА И НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО СА КЛАСИЧЕСКИТЕ ПРИЧИНИ

Каква е причината за хипертонията? Има ли и други симптоми, освен повишено кръвно налягане? Как се развива това заболяване?

Въпреки всички усилия, които се полагат, причината за есенциалната артериална хипертония go този момент не е установена. Повечето специалисти са на мнение, че това е многофакторно заболяване. Това значи, че то се развива по силата на няколко и то различни причини.

Ето основните:

  • наследствена предразположеност;
  • продължително психоемоционал но напрежение;
  • затлъстяване – наднормено тегло.

На втория ви въпрос: да, артериалната хипертония има и други симптоми. Въобще, болестта набира сили постепенно. Всичко започва с периодично главоболие, с виене на свят, сърцебиене, слабост, шум в ушите и от време на време – скачане на кръвното налягане. Не е изключено понякога да изтръпват пръстите на ръцете и на краката, влошава се сънят, увеличава се уморяемостта, повишеното кръвно налягане се установява твърдо, в кръвоносните съдове постепенно се появяват склеротични изменения. Това може да продължи няколко години.

НАД 140 КРЪВНО НАЛЯГАНЕ Е ХИПЕРТОНИЯ

На основание на какви данни лекарят поставя диагноза «хипертония»?

Диагнозата артериална хипертония се поставя, когато на човек му открият кръвно налягане, по-високо от 140/90 поне при две посещения при лекаря.

КАК СЕ РАЗВИВА ХИПЕРТОНИЯТА

Кардиолозите определят няколко стадия в развитието на артериалната хипертония.

СТАДИЙ ПЪРВИ, ФАЗА А, предхипертонична. Кръвното налягане се повишава епизодично, предимно след емоционално натоварване;

Дайте мнение и Вие тук!
“Демир

СТАДИЙ ПЪРВИ, ФАЗА Б транзиторна. Тук, също както и при фаза А, са възможни хипертонични кризи;

СТАДИЙ ВТОРИ, ФАЗА А, неустойчива. Кръвното налягане е постоянно повишено, придружено с виене на свят и с главоболие. Появяват се болестни усещания в областта на сърцето, а също и сърцебиене. Налице са чести хипертонични кризи и спазми на кръвоносните съдове;

СТАДИЙ ВТОРИ, ФАЗА Б, устойчива. Хипертоничните кризи протичат тежко, развива се изменение в съдовете на очното дъно и на сърдечния мускул;

СТАДИЙ ТРЕТИ, ФАЗА А, компенсирана. Незначително нарушаване на функциите на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове на главния мозък;

СТАДИЙ ТРЕТИ, ФАЗА Б, декомпенсирана. Нарушаване в работата на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове; повишава се налягането в очните дъна, а това води до инсулт, до инфаркт на миокарда, до влошаване на зрението и т.н.

Освен това, се различават три степени на артериална хипертония:
  • първа степен – стойности от 140-159/90;
  • втора степен – 160-179/100-109;
  • трета степен – по-високо от 180/110.

ТЯ Е ЕСЕНЦИАЛНА И СИМПТОМАТИЧНА

Вярно ли е, че има различни видове хипертония?

Да, има. Хипертонията е есенциална, или първична (среща се при трима от четири болни), и симптоматична, или вторична. Тя възниква при заболявания на бъбреците, нарушения в ендокринната система и при някои други нарушения.

УДРЯ ГЛАВНО В БЪБРЕЦИТЕ

Вторичната артериална хипертония не е самостоятелно заболяване, а е следствие на други нарушения. Откъдето идва и логичният извод: за лечение на тази форма водеща роля играе излекуването на основното заболяване. Съществуват няколко форми на вторична артериална хипертония:

  1. БЪБРЕЧНА. Възниква при свиване на бъбречната артерия, когато в бъбреците постъпва недостатъчно количество кръв. Тогава в тях се синтезират вещества, повишаващи кръвното налягане. Свиването на бъбречната артерия се появява при атеросклероза на артерията, при притискане от тумор или от хематом, при травми, при възпаление на стените на бъбречната артерия, при вродена дисплазия, при пиелонефрит, гломерулонефрит и амилоидоза {заболяване, възникващо поради нарушена обмяна на веществата) на бъбреците.
  2. ЕНДОКРИННА. Развива се при заболявания на ендокринната система, като хиперпаратиреоидит (повишена продукция на хормоните на паращитовидната жлеза), хипертиреоидит.
  3. ХЕМОДИНАМИЧНА (МЕХАНИЧНА). Възниква при свиване на аортата.
  4. НЕВРОГЕННА. Развива се при тумор на главния мозък, инсулти, травми и повишено вътречерепно налягане.
  5. ЛЕКАРСТВЕНА. Възниква при прием на контрацептиви, нестероидни противовъзпалителни препарати, някои стимулатори на нервната система.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

високо кръвно и висок холестерол диета

Диета при висок холестерол. Меню за сваляне, режим на хранене

Хранене и диета при висок холестерол. Начини за сваляне на лош холестерол и триглицериди. Разрешени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *