присаждане на коса
Трансплантация на коса, присаждане на коса в България, цени. Бербатов, странични ефекти.

Присаждане на коса: Как се прави в България. Цени. Странични ефекти при трансплантация

Защо да се занимаваме с присаждане на коса; на каква цена? Достатъчно добра ли е услугата в България? Бербатов. Странични ефекти от трансплантация на коса.

[tov]Още в текста: Присаждане на коса в чужбина. Клиники с добра практика; популярни личности с присадена коса. Всичко около технологиите за присаждане на коса – безопасно ли е. Мнения на професионалисти и потребители

Присаждане на коса: тази тема има значително повече смисъл и измерения от обикновеното суетене пред огледалото с гребен в ръката.

При развитието на човешкия организъм постоянно има опадване на косми; процесът е непрекъснат. Но ако нещо се обърка – започва косопад и дори се стига до оплешивяване. Тези неща съвсем не са безобидни, отразяват се на самооценката и психическата стабилност и могат да отключат различни здравословни проблеми. Ето защо е важно, че съществуват начини за присаждане на коса.

присаждане на коса
Донорска зона за присаждане на коса е тилът

Присаждане на коса – това е козметична операция, чиято цел е да запълни оголените участъци на скалпа с космени фоликули, взети от зона със съхранена космена покривка. Първоначално за тази цел са били екстрахирани косми от тила, с които са били “сгъстявани” участъци над слепоочията и на темето. Сега техниките са доста напреднали и съществуват много повече методики за трансплантация на коса, които са различни по същност, цена и резултативност.

Колко струва присаждане на коса. Къде се прави и цени

В тази област на пластичната хирургия се борави с понятието графт – това е единица трансплантационен материал, съдържаща един или няколко космени фоликули. Процедурата присаждане на коса ценово зависи от това – колко графта се присаждат. Най-често при трансплантиране на до 500 ще ви поискат около 1000 евро; от 500 до 1000 – хиляда и петстотин, над 1500 трябва да имате две хиляди евро. Приблизително такива цени обявяват повечето специалисти и клиники, които извършват присаждане на коса.

Клиники за присаждане на коса в България

Присаждане на коса по правило извършват клиниките по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Родните специалисти могат да работят както с биофибри, така и с естествена коса, като подготвят предварително пациентите си за плюсовете и минусите на всеки от вариантите.

Клиники, методи, цени, резултати

Нормално е да получим такъв отговор на въпроса “къде” – естествено, в столицата и големите градове, където има изградени подобни клиники и центрове. Тук ще обобщим част от информацията в мрежата, но още за възможностите за присаждане на коса може да се научи от личния лекар, познати медици, както и хора, преминали през подобно търсене и през самата процедура.

В София

Клиника Галатея, д-р Цветалин Зарев

Работата на тази клиника е представена в сайта hairtransplantation.bg/index.php/bg/. Тя разполага с модерна техника и практикува AVA FUE методика за присаждане на естествена коса. Същността й се свежда до щадяща екстракция на живи фоликули от окосмени зони на скалпа чрез вакуумна апаратура. Получените графтове са с минимална добавъчна тъкан, което е щадящо както за зоната, откъдето се вземат – така и за терена на присаждането. При тази техника е възможно да се постигне естествена гъстота на новата коса. За информация – в тази клиника могат да постигнат присаждане на до 70 фоликулни гнезда на един квадратен сантиметър. Този вид микроприсаждане намалява риска от увреждане на материала и от постоперативни усложнения.

Д-р Цветалин Зарев е възпитаник на Медицинския университет в София. Специализира естетична пластична хирургия, по-точно присаждане на коса, вежди и мигли. Развива и практикува най-нови методи, като широко застъпена в практиката му е споменатата AVE FUE-техника за вакуумна трансплантация. Работи с френската роботизирана система PUNCH HAIR MATIC.

Демир бозан за безсъние

Консултация със специалистите от тази клиника струва 50 лв, за присаждане на коса се плаща по конкретен ценоразпис. По 500 графта тарифата е 4 лв на присадка, от 500 до 1000 – по 3.50 лв, над хиляда е по три лева. Трансплантацията на вежди излиза от две до четири хиляди лева.

Д-р Михаил Скерлев

Д-р Михаил Скерлев е създателят на клиника Галатея – през 2001 година. Възпитаник е на Варненския медицински университет; той е и сред основателите на клиниката по изгаряния и пластична хирургия при Варненската военноморска болница, в момента ръководи хирургията на МБАЛ “Здравето”. Има специализации по пластична хирургия в Южна Африка.

DHI България

DHI България е звено от медицинска верига с 58 клиники по цял свят. Според анонсите в dhibulgaria.net тази клиника използва революционни технологии, чийто резултат е “коса за цял живот”. Сред офертите е системна подкрепа в грижите за косата, която включва и консервативни методи на терапия при косопад от андрогенен тип, стимулиране на собствените репродуктивни способности и пр.

Присаждане на коса в тази клиника се прави по т.н. DHI-технология, която представлява директно “преместване” на космен фоликул от донорската зона към проблемния участък на скалпа. Космените фоликули за извън плътта буквално за секунди. Счита се, че тази технология е най-щадящата и с минимални постоперативни усложнения. Цената на цялостната процедура се определя индивидуално, но стартовата е 2000 евро.

Други клиники

Центърът по пластична хирургия на д-р Николай Георгиев също анонсира присаждане на коса. Прилага се полуавтоматичната FUE-техника, при която от донорски зони под ушите и над тила се вземат фоликули, обработват се и се трансплантират. Възстановяването завършва напълно до 6 месеца. Коментира се също и PRP – плазмена терапия при присаждането на коса, чиято цел е стимулация на кръвообращението и клетъчното хранене в скалпа. Съчетаването на двата типа процедури гарантира успешното приключване на процедурата по присаждане на коса.

В провинцията
присаждане на коса
За присаждане на коса е необходима сериозна предварителна подготовка

Ето още къде се прави успешно присаждане на коса у нас:

Варна – при пластичния хирург д-р Николай Пашалиев от Военноморската болница (също и в МБАЛ – Търговище). Процедурата, която е описана в drpashaliev.com представлява трансплантиране на графтове с до 40 собствени фоликула от собствени донорски зони. Посочва се, че между отделните интервенции при обработка на по-големи участъци от скалпа са необходими паузи. Пълната реконструкция на коса може да отнеме до две години преди пълното възстановяване.

Сливен – медицински център Beaute със специалисти от Пловдив и Стара Загора (beaute.bg).

Не са изключени и други възможности, но като цяло в мрежата повечето данни са за клиники в София. Вярно е, че операция за присаждане на коса не е животоспасяващо занимание и се чувства, че пазарът все още е по-слабо развит. Освен това модерните методи за трансплантация изискват скъпа техника, а и турските клиники – на няколко часа път! – предлагат доста изкусителни варианти. Вижте какво мислят по въпроса за този род операции форумци, които са запознати с практиките у нас и зад граница:

  • Milen_Sokolov от cosmopolitan.bg: “…Процедурата не е страшна, разбира се като всяка интервенция болка има, но не е за умиране както се казва. Системата по която ми беше направена трансплантацията е FUE, като се вземат присадки от задната част на главата, хубавото е, че бързо се възстановяват и не си личи нищо след това. Единственото малко по-неприятно нещо е, че в началото около присадките се образуват едни като съсиречета които за около седмица – две минават. После има едно опадване на присадените косъмчета, което се оказа напълно нормално и може би около третия месец след трансплантацията започва да расте новата коса. Година след трансплантацията косата е налична върху главата ми и никой който не ме познава не би казал, че някога съм бил плешив. Дано съм ви помогнал поне малко и късмет на всички които са се решили на тази процедура.”
  • Станимир от kosopad.bg: “Преди 7 дни се върнах от Турция, бях при dr.Demir, там имаше още 4-5 българи с мен.
    Доволен съм от цялото организиране, от доктор Demir , той обясни всичко за операцията, беше много внимателен, хареса ми как работят, разбрах от представителя че от Бг всеки месец идват по 30-35 човека, също така от Швеция, Англия, Германия идвали. За Бг имат промоционална цена която е доста изгодна, нормално цената им е доста по-висока.
    Сега косата ми почна да расте, като се мия всеки ден с лосиона и шампоана както ми каза доктора. Радостно е да видиш коса където нямах няколко години, съвсем друго си е. Ще чакам 1 година търпелив съм за крайния резултат. “
  • 4d7066dac8 от spodeli.net: “На косъм е 4 евро в чужбина и всичко излиза около 20-30 хил евро в чужбина (Брюксел), но все пак зависи от случая. В Бг е в пъти по-евтино (5-10 хил лв), но не е за препоръчване, защото си е опасно. По принцип тази операция крие сериозни рискове. Например няма гаранция, че ще прихване. Ако не прихване, остават само дупките по кожата на главата и гледката не е никак приятна. Ако искаш, потърси снимки в нета на такива несполучливи опити. Просто можеш да повърнеш, отвратително е. Никой не може да ти гарантира, че ще прихванеш. Абе, риск си е и трябва много добре да обмислиш, защото може вместо да станеш малко по-красив да станеш в пъти по-грозен.”

Присаждане на коса в Турция

Интересното е, че според анонсите в нета у нас има достатъчно надеждни клиники с възможности за присаждане на коса, но потребителският интерес е насочен повече към аналогични заведения в Турция. В клиники като DHI България се работи с апаратура и технологии най-ново поколение, щадящи и с добър резултат, докато  сред турските има и такива, в които още се практикува присаждане на цели лентички кожа с космени фоликули. Пазар! Въпрос на индивидуален избор и лично решение. Сред офертите за Турция има и посреднически пакети, които включват пътни, хотел, самата процедура, трансфери и пр.

Авразия хоспитал (Avrasya Hospital), Истанбул

Това е известна болница от многопрофилен тип; естетичната хирургия е само едно от направленията – включително присаждането на коса. При опит да се намери повече информация  се натрапва името на пластичния хирург д-р Демир, представен като водещ специалист в тази област, прилагащ модерни технологии в присаждане на коса и терапии на косопад. Публикувани са и имена на туристически агенции, които посредничат по линия на медицинския туризъм и осигуряват съдействие за пациенти от България. Форумите съдържат като цяло положителни отзиви за процедурите в Авразия хоспитал, както и предупреждения за съмнителни клиники, в които процедурата се извършва от техници – не от лекари. Сайтовете, които представят д-р Демир, също предупреждават за подобен риск. Хората, които са решили да изберат присаждане на коса в Турция, трябва да разчитат на много сигурен посредник, преди да се решат на пътуването си. Не бива да забравяме, че някои от суперлативите по повод терапията в Турция са рекламни. Някои от офертите дори примамват с идеята за съчетаване на лечението с екскурзия и разходки из забележителности.

В повечето случаи присаждане на коса заедно с парите за пътуване и престой излиза около две-три хиляди евро, но сумата е индивидуално изчислявана при всеки пациент, според потребностите му. Наши специалисти признават, че родното здравеопазване изостава в някои области и това е причина да се търси решение на здравословни прроблеми в южната съседка. Препоръчвани са 10 болнични вериги с 60 здравни заведения, за които посредничи агенцията Медикъл Караджъ.

Присаждане в Германия

Тази процедура в Германия логично би струвала значително повече в сравнение с Турция и България, но който може да си го позволи – би трябвало да предпочете немското качество. Като водещи в областта на естетичната хирургия са сочени клиники в Дармщадт и Аахен. В мрежата информацията за присаждане на коса в Германия е по-скоро оскъдна. Съществуват обаче лицензирани посредници, които биха могли компетентно да посочат какви са конкретните възможности при проблем като коментирания: health-in-germany.com/bg/home; medspa.bg/medicinsko-lechenie-germania/

Мнения, истории за подобен опит в чужбина

Вижте потребителски мнения за присаждането на коса в чужбина:

присаждане на коса
Процедурата изглежда примамлива, когато я предприемат известни личности

K.Atanasov от kosopad.bg: “Преди 2 месеца бях в Истанбул за присаждане. Ще разкажа общо взето как беше.
Пътувах до там с автобус, на сутринта ме чакаха на автогарата от клиниката, закараха ме до клиниката, много чиста и съвремена, обясниха ми за операцията, дадоха ми документи с информация (всичко това на български, което ме успокоии беше голямо улеснение за мен,тъй като бях изнервен от пътуването и от това което ме чака), взеха ми кръв и след това ме оставиха в хотела. На другата сутрин беше операцията, преоблекоха ме, подстригаха ме, доктора започна да ме рисува, през цялото време ми превеждаха на български и към 10 часа започна операцията. Доктора и сестрата бяха дружелюбни, казаха да се отпусна, всеки ден правят операции и имат доста опит, така че знаят какво правят. Започна се с упойките, не помня колко ми сложиха но си болеше, след 10 минути вече не усещах нищо, усещах през цялото време само как с машинката нещо правеха отзад. Към 2 часа имаше почивка, донесоха ми обяд, чувствах се леко замаян и се чувствах странно. Както и да е към 3 часа продължиха, този път заспах без да усетя и в 6.30 всичко свърши, голямо облекчение….. Превързаха ми главата, все още нищо не чувствах. Дадоха ми лекарствата, казаха как да ги вземам и ме оставиха в хотела. трудно спах, защото ми казаха да спа по гръб първите вечери, а аз изобщо не съм свикнал, не ме болеше нищо, както и да е мина. На другият ден вече си чувствах главата, поразходих се около хотела и почивах. На следващият ден ми махнаха превръзката, измиха ме внимателно, чувствах се много добре, дадоха ми лосион и шампоан които трябваше да ползвам десетина дни,след това ме изпратиха до автогарата. Всички бяха много приятни хора, помагаха ми за всичко, нито за момент не се чувствах чужденец.”

Staniss от framar.bg: “Процедурата трае 9 ч. Предният ден, се правят кръвни изследвания. Самата процедура какво представлява. лягаш по корем, така че от донорната част (тилът) да се вземат фоликули. Преди това се поставя упойка неколкократно това е единствената леко неприятната част, докато изтръпне, след това нищо не се усеща. След като привършат, почивка, и се започва поставянето отпред. Като преди това се подготвя тази област, с упойка. Държа да отбележа, че метода изисква подстригване с машинка, така че за жените е малко кофти това. След приключване ти издават сертификат за качество. На следващият ден имаш почивка, а последният имаш едно 1-во измиване там. Осигуряват ти шампоани и лосиони от тях. Добавям само, че в края на манипулацията ти правят и плазма и нанасят върху главата, за допълнително здрава коса!.”

Как се прави, особености

Да си припомним, че присаждане на коса – това е специфично преместване на “материал” от участъци с по-висока генетична устойчивост към оголените проблемни зони на скалпа.

Когато говорим за присаждане или трансплантация, възниква въпросът за донора. В този случай донор на самия себе си е пациентът: не се практикува вземане на космени фоликули от друг човек и това е обяснимо. Реакцията на отхвърляне неизбежно би се проявила, ако не се приемат имунодепресанти – а това е неоправдано при присаждане на коса. Все пак подобна сериозна терапия не би била оправдана при отстраняването на един козметичен дефект, който при това не е животозастрашаващ.

Преди време са правени опити за трансплантиране на синтетични космени единици, прилагани са експериментално различни технологии на присаждане. Но те още в самото начало са проявили множество странични ефекти – сърбеж, възпаление и формиране на белези. Освен това подобни косми не растат и това е силно ограничаващо. Съвременните пластични хирурзи просто са се отказали от подобни варианти. Работи се със собствени фоликули; технологиите се различават по начина на набавянето им и по начина на присаждане.

Откъде се вземат космени фоликули?

Най-често мястото, откъдето се вземат космените фоликули, е тилът. Окосмяването в тази зона е устойчиво на хормонални влияния. Затова присадените фоликули, взети от тила, могат да имат растеж през целия живот, дори ако оплешивяването на пациента от мъжки тип прогресира. Този подход се използва също и в случаите, когато загубата на коса няма връзка с хормонални промени.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако например по време на консултацията с лекар-трансплантолог става дума за алопеция, нищо не гарантира, че в бъдеще пациентът няма да развие и андрогенно оплешивяване. Присадките от тила обаче ще проявят очакваната устойчивост.

Окосмяването в донорската зона на тила е с 30%  по-гъсто, отколкото в останалите части на скалпа. От това място могат да се ексцерпират до 7500 фоликули, без това да се отрази особено видимо. Разбира се, такова масирано присаждане на коса се прави много рядко, обикновено работата се свършва с по-малки количества.

Все пак има и такива случаи, когато тилът няма достатъчно гъсто окосмяване и трябва да се търсят още донорски зони. Тогава се търси решение от окосмяването на тялото. Фоликулите  от тялото имат спомагателна функция – те се добавят към присадените от тилната зона, за да постигнат необходимото сгъстяване в граничната линия на челото, слепоочията и темето. Космени фоликули ог гърдите и гърба могат да се използват за сгъстяване на миглите и веждите. Те дори са по-удобният вариант за такива места заради някои свои специфики. А те са:

  • Тези косми са по-тънки;
  • Не растат повече от 1.5 до 2 см;
  • Къдрят се.

При такава характеристика присадените космени фоликули дават ограничен растеж и няма нужда новите вежди и мигли да се подстригват.

Присаждане на естествена коса (истинска) при жени

При жените потребностите от присаждане на коса са малко по-различни в сравнение с тези на мъжете; оплешивяването има малко по-различен характер. Най-често се касае за дифузно оплешивяване. Растежът на присадената коса и пълното възстановяване е по-бавно в сравнение с това при мъжете, но крайният резултат е аналогичен.Важно е да отбележим защо се налага присаждане на коса при жените. Ето основните причини:

  • Генетична предразположеност;
  • Хормонални промени – особено след раждане или в периода на менопауза;
  • Автоимунни нарушения;
  • Боядисване, къдрене и често подлагане на коафьорски въздействия – направа на прически, сушене, третиране с лак и пр.

Преди да се наложи присаждане на коса, при дамите може да се използва мезотерапия за коса – това помага да се намали интензивността на косопада, да се подобри структурата на косъма и да се увеличи обемът на косата като цяло. При мезотерапията в скалпа се инжектират различни вещества, които подхранват фоликулите и оптимизират растежа на космите. Подобрява се и тяхното качество. Този вариант е добър с избягването на хирургична интервенция, но не може да “събуди” мъртвите или атрофирани фоликули.

Показание за присаждане на коса при пациенти жени е изключително личната активност. В случаите с алопеция е важно предварително да се изясни характерът на проблема и причината за загуба на част от косата. Установява се дали донорската зона е достатъчно плътна, за да бъде използвана. Също така се изяснява дали оплешивяването е причинено от наследствен фактор, възрастови изменения или някакви външни фактори. Ако например проблемът е предизвикан от изгаряне или травма, присаждането може да постигне очакваните резултати. Ако пък хормоналните изменения са причинили равномерно опадване на цялата коса, тогава трансплантирането на нови фоликули ще постигне само временен и частичен ефект.

При мъже. Нашумелите Бербатов и Боби Михайлов

Проблемът с присаждане на коса става все по-актуален заради увеличения брой хора, страдащи от оплешивяване. Причина за оплешивяването при мъжете е на първо място в наследствеността, която се проявява при определени условия. При генетична предразположеност мъжките полови хормони тестостерон и дихидротестостерон въздействат пагубно върху космените фоликули. Настъпва атрофирането им най-вече в зоната на челото и темето, както и на слепоочията. Изходът тогава е само един: трансплантация, тъй като външните козметични въздействия нямат никакъв ефект при хормонална първопричина за косопада.

За разлика от фоликулите в посочените рискови зони, тези на тила съхраняват жизнеността си независимо от действието на хормоните.

Модата присаждане на коса е доста популярна във футболния свят. Клюкарските издания не спират да се задяват при всяка възможност с “перуката” на Боби Михайлов, като дебатират върху проблема дали перчемът му е от истински или от синтетичен косъм, къде точно се е подложил на трансплантацията и наистина ли е добавил към образа си ботокс на мястото на характерните дълбоки бръчки. Коментира се и “натискът” му върху Наско Сираков да се погрижи по същия начин за себе си. В същата група е и Димитър Бербатов.

Присаждане при алопеция ареата

В търсене на най-сигурния начин за присаждане на коса, потенциалният потребител може да намери пребогата информация с точни описания на предимствата и недостатъците на всяка от прилаганите технологии. Както във всяка област на трансплантационната медицина, и в това отношение наблюдаваме развитие и усъвършенстване, така че  решението на този естетически – и психологически! – проблем да бъде решен с най-малко негативи.

Най-общо казано – извличането на донорски фоликули от описаните зони може да се направи по два начина: strip- или FUT- методика за набавяне на материала, или HFE, извличане и “монтаж” без разрези.

В първия случай от донорската зона се изрязват малки лентички кожа заедно с фоликулите. Мястото се зашива, а взетият материал се нарязва на “дози” – графти, като във всяко късче кожа има от един до 6 фоликули. Монтирането в някои случаи също става с разрез, но в повечето случаи се практикува “засаждане” с миниатюрни инструменти-игли. Тенденцията на развитие е към FUE, т.е. HFE-техниките, при които и вземането на фоликули, и присаждането им става с фин инструментариум. Има модерни технологични решения, вакуум-техника за ексцерпиране на фоликули и пр. Целта е колкото по-малко да се наранява скалпът въпреки всички уверения, че микрохирургията не оставя белези и че всичко зараства без следа. Всъщност кожата на скалпа е доста твърда и всяко “събиране” след вземане на лентички с фоликули води до напрежение след зарастването. Белези все пак остават, така че по-скъпите съвременни методи все пак са за предпочитане, ако можем да си го позволим.

Алопеция ареата е един от честите мотиви за присаждане на коса, като в този случай трябва внимателно да се проследи причината за проблема, последвано от избор на подходящата методика за трансплантиране. При алопеция е възможно скалпът да се оголва на гнезда или петна, или да има масово опадване с различна интензивност по целия скалп.

Най-добри резултати дава съвременната FUE или безшевна техника, при която с помощта на инструменти се вадят фоликули от донорските зони и директно се присаждат върху оголените участъци. Тук няма изрязване на кожа – просто фоликулите, обикновено 1 до 4, се извличат от местата им с помощта на специални тръбовидни микроигли (диаметърът им е от половин до 0.9 мм). При набавянето на този материал се държи сметка за жизнеността на фоликулите, наклонът на израстващия косъм и други подробности, които се оказват важни при развитието им на новото място. Сортираните фоликули се “инжектират” на подготвения за тях терен, като се следи и за състоянието на донорската зона, и за визуалния ефект на присадената растителност – как тя се вписва във вида на съответната част от скалпа и пр.

Операцията е доста бавна и обикновено продължава няколко часа – до 8!- но възстановяването след това е значително по-бързо и с по-малко рискове в сравнение със strip. Тук може да се коментира дали не може да се пробва и по-стария тип присаждане на “кръпки”, късчета кожа с повече растителност, но винаги има риск от видимост на белезите.  Специалистите предупреждават обаче, че е сложно да се прави този тип трансплантация на големи площи или при напълно опадала коса. Хубавото пък е, че ако оплешивяването продължи, може допълнително да се “залесяват” новите проблемни зони като продължение на вече стореното.

Методът определено е с предимства, тъй като изваждането и поставянето на фоликулите  не оставя белези: тъй като е микроинвазивно, след него се виждат само точки, които изчезват в рамките на три до пет дни. При самата процедура не се получават отоци и продължителни болезнени състояния. Скалпът остава чувствителен и без белези както в донорската зона, така и на прясно окосмения терен.

Върху белег

След травми, изгаряния и операции по скалпа могат да се образуват белези, които са оголени и по тях няма да порасне коса. Понякога подобни неща могат да останат скрити под прическата, но това не е възможно винаги и постоянно. От това, естествено, самооценката на всеки човек, било то жена или мъж, сериозно страда.

Може ли да се прави присаждане на коса върху белег? Отговорът е положителен; в този случай технологията FUE е напълно успешна и проблемът може да се реши при правилно извършена манипулация. Присадените космени фоликули могат успешно да се вградят и да продължат развитието си на новото място, независимо от по-специфичната структура на тъканта – наличието на белези и задебеляване на скалпа.

Сгъстяване и удължаване на коса

Природната гъстота на косата не може да се постигне чрез трансплантациите от по-стар тип, т.е. с изрязване на “кръпки” от повърхностния слой на кожата на тила заедно с фоликулите. За сгъстяване на косата може да се ползвя FUE-технологията, с индивидуално извличане и вграждане по схема на собствени фоликули. В такива случаи работи индивидуалната трансплантация, т.е. трансплантиране на миниатюрни графти с по един фоликул. Технологията позволява донорската зона да остане в добър вид и след вземането на материала, а при присаждането е удобна за вместване на новите фоликули между старите, на подходящото място. При съвременните трансплантационни техники е възможно да се постигне гъстота на окосмяването до 60 фоликула в квадратен сантиметър.

Колкото до удължаването – логично е да се търси вариант, най-вече при дамите, за механично удължаване чрез екстеншъни. Говорим за присаждане на космени фоликули; ако те се вграждат с “покълнал” косъм, обикновено той пада и след време пониква същинският, новият. Дължината му съответства с тази на старите косми от същата зона. Все пак съвременните хпактики допускат присаждането на дълги косми – от порядъка на 8 и повече см, когато се цели окончателно видим резултат от намесата на специалиста.

Лазерна терапия при трансплантация на коса

Лазерната терапия е начин да се редуцира или прекрати косопадът, като по този начин се избегнат сложните процедури по присаждане на коса. Лазерът помага за възстановяване нормалната структура на косъма, подобрява храненето на космените луковици, неутрализира и някои заболявания на скалпа. Същността на терапията е в сеанси – облъчвания с ниска интензивност, при които се събуждат т.н. спящи фоликули. Известно е, че в активно състояние по скалпа на всеки човек с нормална коса има около 140 000 фоликули, и още 100 000 са спящи. Лазерната терапия подобрява кондицията на активните фоликули и активира част от спящите, така че косопадът се прекратява и се наблюдава по-добра гъстота, обем и еластичност.

Лазерните лъчи проникват в кожата на дълбочина до 8 мм, където са корените или фоликулите. Процедурата подобрява кръвообращението, снабдяването с кислород – респективно храненето, а оттук и състоянието на косата като цяло. Въздействието на лазера   може да се ориентира към биологично активните точки, което мобилизира вътрешните сили на организма. Лазерната терапия обаче помага само в случаите, когато косопадът е все още пресен, т.е. проблемните зони са се оголили съвсем скоро, а не преди десетина години.

Методът AVA FUE

Този съвременен и най-успешен метод за присаждане на коса е базиран на разкритието, че космените фоликули се развиват в нещо като снопчета от по 2-4. Това са т.н. фоликуларни гнезда или единици. При AVA FUE процедурата представлява измъкване на такива фоликуларни единици чрез фини инструменти-замби, и директното им имплантиране в проблемния участък на скалпа. Инструментите са много фини – това са нещо като тънки, остри игли с диаметър до 0.8 – 0.9 мм. С тяхна помощ, при въздействието на вакуум, фоликулите се изтеглят без увреждания, без щети в околната тъкан и без отделяне на големи количества прилежаща плът. По подобен начин става и присаждането на изтеглените фоликули. За изпълнението на процедурата се работи със специална високооборотна техника – Punch Hair Matic, което е условие за точно изпълнение на плановото ексцерпиране и присаждане на космените луковици. Такъв тип трансплантации се извършват и у нас, например във вече назованата клиника Галатея.

Странични ефекти от присаждането, рискове

Макар да изглежда безобидна работа, трансплантацията на коса при по-сериозно проучване на въпроса се показва като операция с определени рискове. Първо – това не е занимание за всеки и на всяка цена, и второ – освен преживения при процедурата дискомфорт трансплантираният трябва да е готов за проявата на някои последици и странични ефекти малко по-късно. Вижте за какво става дума:

  • Кръвоизливи и хематоми – считат се за нещо често срещано, но всъщност са свързани с грубо изпълнение на операцията, използване на неходфодящи инструменти и пр.
  • Инфекции – всякакви зачервявания и възпаления са последица от неспазване на санитарнте норми. Може да се предотврати с помощта на антибактериални препарати за локално външно приложение, а в по-тежки случаи и чрез перорални антибиотици.
  • Косопад – новоприсадените косми могат да опадат частично или изцяло, ако пластичният лекар няма нобходимия опит и не е свършил работата както трябва.
  • Сърбеж – може да го почувствате при зарастването на донорската зона или участъка с присаджа. Свързано е с опъване на скалпа от образуването на струпей, ръб, белег. Ще ви олекне, ако мажете редовно мястото с подхранващи масла.
  • Белези – винаги има опасност от тях, ако нараним кожата. При внимателно изпълнение на процедурите те са минимални и има начини да се редуцират допълнително.
  • При грешки в трансплантирането фоликулът може да попадне на по-голяма дълбочина и да провокира развитието на киста. Последици са също болката и отокът. В отделни случаи може да се прояви ефект на отхвърляне, както и загуба на чувствителност в донорската зона, ако при екстракцията е засегнат нерв.

Трансплантацията може и да е противопоказана, ето в какви случаи: ако са налице проблеми с коагулацията на кръвта, например хемофилия – по принцип в такива случаи се избягват всякакви продължителни интервенции. Сложно е също и при диабетиците, които също са с проблеми на кръвосъсирването.

Твърде младата възраст може да е бариера за трансплантирането на коса – то не се препоръчва при възраст под 25 години. Проблем може да е и рядкото окосмяване на тила, което означава недостиг или липса на донорски материал, невъзможност за изпълнение на операцията.

За подхранване: Витамини за коса

Спирането на косопада и активирането на спящите фоликули е възможно и чрез правилна витаминна терапия. Подходящи са хранителните добавки с витамини  А, С, F, Е, Н, витамини от В-групата, микроелементи – цинк, селен, калций и магнезий. Има също специализирани добавки за коса за мъже – и за жени, с преобладаване на един или друг компонент.

Маските за коса също са добро помощно средство, например тези с тривитаминол или конски шампоан. Помагат и средства като бирена мая, хининова вода, рибено масло, отвари от билки като коприва, лайка и др.

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *