матраци 00165 аромати продукти за сън ароматерапия

Матраци с аромати за спокоен и здравословен сън

Ароматерапията не е новост в алтернативното лечение на редица здравословни състояния.

Тя има подобна сила и със справянето на душевни проблеми, включително и емоционална нестабилност, депресия, постоянно потиснато настроение.
Тенденцията в съвременната алтернативна медицина е да се намали вредното влияние на химични съединения и да се даде път на природата, такава, каквато ни е дадена наготово и от Бог, за да се лекуваме, пречистваме, успокояваме. А какво друго, ако не качественият сън може да ни помогне за тези така важни за здравето и духа три фактора за добър живот…?
За съжаление, съвременният стрес, мръсният въздух и още купища причини могат да нарушат човешкия сън, а от там да се влоши и общото ни здраве. Ето защо, осигуряването на здравословен и спокоен сън – без значение дали има, или не налична болест – е условие номер едно за дълголетие и щастлив живот. Съвременната ароматерапия обаче може да ни помогне в тази насока и най-новите иновации в индустрията на матраците са истинско доказателство за това.

Матраци с аромати за спокоен и здравословен сън, също, не са новост, а напротив – отдавна разпространени и все по-търсени продукти на пазара с аксесоари за сън. Истината е, че според експерти в областта не са просто поредната приумица от света на богатите или плод на нечие болно въображение, нуждаещо се от нов маркетингов трик за привличане на клиенти. Ползите от такива матраци са доказани. А сред медиците се намират и много експерти, които дори препоръчват матраци с аромати за подобряването на качеството на съня.

матраци 00123 аромати продукти за сън ароматерапияВ най-общи линии, такива матраци можем да разделим на три вида, според аромата, който носят, разбира се: матраци с мирис на лавандула, на море и на канела. Най-популярни сред тях са матраците с лавандула. От всички познати и използвани в медицината растения, тя е с най-силния ефект срещу стрес, болка и напрежение. Хомеопатични лекарства с лавандула се предписват за редица състояния: от обикновен ПМС до мигрена. Матракът с мирис на лавандула пък отпуска мускулите и ставите, карайки ги да заемат оптималната позиция по естествен път.

Тоест на сутринта вие наистина и буквално се събуждате като нови. Небезизвестни са и преспиващите свойства на лавандулата. Хората, които имат проблеми със съня, могат да разчитат на матраци с лавандула. Същото могат да сторят и родителите, ако децата им сънуват кошмари, защото вече се създават и детски матраци с лавандула.

матраци 001 аромати 2454 продукти за сън ароматерапияАко сред нишките на матрака има по-голямо количество от растението, и вашата кожа ще се радва на допълнителни ползи: антибактериален и антисептичен ефект, който е много важен за борбата с акнетичната и твърде сухата кожа. За лавандулата и качествения сън ще завършим само с резултата от едно скорошно проучване. Според японски учени, няколко вдишвания лавандула на ден подобряват съня и преборват мигрената еднакво бързо, колкото го правят и съвременните лекарства за главоболие, както и успокояващите препарати за нерви.

И макар да са малко по-рядко срещани, матраците с мирис на море или канела, също биха били отличен вариант за преборване на безсънието. При матрака, ухаещ на море, ефектът е по-скоро плод на психологически ефект, тоест той е в буквалния смисъл „био лекарство“ срещу лош сън. Мирисът на море, естествено, ни предразполага да изпаднем в една мисловна летаргия, унасяйки се в приятни спомени, създавайки ни визуалната представа за синия цвят, който е най-силно успокояващият нюанс по принцип.

Дайте мнение и Вие тук!

Действието на канелата в името на спокойния и здравословния сън обаче си има своето медицинско обяснение – точно какъвто е случаят и на вече споменатата лавандула. Истината е, че създаването на матрак с канела е едно от последните нововъведения в сферата на продуктите за сън.

матраци 001 аромати продукти за сън ароматерапияПодправката се използва поради доказалите си успокояващи свойства за целия организъм. Самият мирис на канелата пък носи освежаващо действие, предразполага към комфорт. Канелените матраци са прекрасно решение и за хора с чувствителна кожа, защото растението има антисептично и антибактериално действие.

Инвестирането в матраци с аромати за спокоен и здравословен сън е инвестиция за прекрасен релакс, а удовлетворителна почивка, за отмора, без която не можем – особено в това за бързано ежедневие, изпълнено със стрес и тревоги – за щастие и повече позитивно настроение, с което да посрещнем всяко следващо утро, всяко следващо начало. Без значение дали ще се спрете на канела, море, или лавандула, ароматът, скрит във вашия матрак, определено, ще направи много за вашето здраве и благосъстояние на духа!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

ароматерапия ползи аромати

5 ползи от ароматерапията, научно доказани и изпробвани

Употребата на етерични масла в ежедневието може да повлияе добре както на физическото, така и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *