Незадържане и неволно изпускане на урина

Незадържането на урина при възрастни жени и мъжи, и не само, или неволното й изпускане често е в резултат на травма или заболяване на отделителната система.

Липсата на контрол върху пикочния мехур поставя човек в неудобно положение, но в много случаи проблемът отшумява чрез подходящи упражнения, конто укрепват мускулите на малкия таз.

Проблемът засяга предимно жените и обикновено се дължи на отслабени мускули около шийката на пикочния мехур (пикочен сфинктер) и началото на пикочния канал, както и на отслабване на мускулатурата на малкия таз, която поддържа матката и пикочния мехур.

Това се получава в резултат на стареене, заболяване (като инсулт), затрудняващо контрола над мускулите, или травма на нервите и мускулите. Други възможни причини са увредена лигавица на пикочния мехур и свръхчувствителност на детрузора (мускул на пикочния мехур, който изгонва урината), водеща до неочакваното му съкращаване. При мъжете незадържането на урина се появява поради проблеми с простатата.

ВИДОВЕ НЕЗАДЪРЖАНЕ НА УРИНА

1. Незадържане от напрежение:

Най-честият резултат от отслабването на мускулите на шийката на пикочния мехур и на малкия таз е изпускането на урина поради увеличено вътрекоремно налягане, предизвикано от смях, кашляне, кихане, вдигане на тежки предмети или скачане. Състоянието е широко разпространено сред жените, особено по време на бременност (когато нарастващата матка притиска шийката на мехура и мускулите на малкия таз) и след раждане (когато понякога тези мускули се разтеглят или увреждат). Стоенето прав и мускулното напрежение провокират незадържането на урина при мъже с увеличена или увредена простата. Възможно е хората и от двата пола да страдат от този проблем, ако са с наднормено тегло.

2. Императивно незадържане:

Внезапната и непреодолима нужда от изпразване на пикочния мехур често се дължи на промяна в позата, например от седнало в изправено положение. Това може да се случи и през нощта. Една от причините, обикновено срещаща се в зряла възраст, е повишената активност на детрузора вследствие на притискане, препълване на мехура, определени медикамента (диуретици, антидепресанти, транквиланти и лекарства за високо кръвно налягане) или пък явен повод не се открива. Други фактори за императивно незадържане на урина са раздразването на лигавицата на пикочния мехур поради инфекция на отделителната система, прекалено концентрираната урина вследствие на недостатъчен прием на течности, пушенето, определени хранителни оцветители, захарта (при нелекуван диабет), кофеинът и алкохолът. Според някои изследвания вероятен причинител са и пастите за зъби, съдържащи флуорид.

3. Незадържане поради препълване на мехура:

То е резултат от хроничното задържане на урина. когато пикочният мехур е неспособен да се изпразни и е постоянно пълен. Сред възможните причини за състоянието са увеличената простата, спадането на матката и ефектът от определени медикаменти.

ПРОФИЛАКТИКА при изпускане на урина

Влагалищно-тазовите упражнения по време на бременност и след раждане укрепват мускулите на малкия таз и предотвратяват изпускането на урина от напрежение. Редовното им изпълнение улеснява преминаването на бебето през влагалището и предпазва от по-късното незадържане на урина, причинено от преразтягане на мускулите на малкия таз. Упражненията са полезни и за мъже и по-възрастни жени.

Дайте мнение и Вие тук!

Влагалищно-тазови упражнения при изпускане и незадържане на урина.

За да почувствате влагалищно-тазовите си мускули, пробвайте да прекъснете уринирането по средата. След това поне 5 пъти дневно, седнали или легнали с леко разтворени колене, ги стягайтете за 2 секунди. После ги отпускайте за 2 секунди. Повторете цикъла до 10 пъти. Постепенно увеличете времето за съкращаване на мускулите до 10 секунди. Упражнявайте се навсякъде, дори и в изправено положение. Проверявайте напредъка си всяка седмица, като опитвате да спрете уринирането по средата.

Дразнители на пикочния мехур

Консумирайте само сутрин храни, съдържащи оксала-ти (ягоди, ревен и спанак), които увеличават честотата на уринирането.

ЛЕЧЕНИЕ на незадържане и изпускане на урина.

При незадържане поради напрежение:

  1. Изпълнявайте всекидневно упражненията.
  2. Жените могат да тренират влагалищните си мускули със специални супозитори – конусовидни „тежести“ с различни размери.
  3. Свалете излишните килограми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Неволно изпускане на урина

Инконтиненция. Какво се пие при неволно изпускане на урина и нощно напикаване

Нарушение на съня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.