Помага ли Феминхелп при инконтиненция (енуреза,
Мнения и отзиви във форум и Бг Мама. Колко време се пие Фемин Хелп?

Колко време се пие Феминхелп? Мнения. Помага ли?

Помага ли ФеминХелп? Мнения от БГ Мама и др. Странични ефекти. Колко време се пие? Противопоказания. Имунохелп Фемин. Цена при Марешки и др. Дриптан.

ФеминХелп е нелекарствено средство за жени, които страдат от незадържане на урина. Помага да се контролира неволното изпускане. Действа благодарение на комбинация от растит. извлеци и витамини.

Съдържанието описваме в таблицата.

Комбинация във ФеминХелп
СъставкиКак действат
екстракт от тиквени семкиработи за правилната функция на отделителната с-ма
соеви изофлавониоказват хормоно-подобно действие при лечение на вазомоторни и емоционално-вегетативни прояви на постменопаузата
екстракт от копривапоказан при инфектиране в отделителната с-ма, регулира функциите й и подобрява регенерацията, стяга, тонизира, отводнява
американска ч. боровинка плодантоциани, проантоциани и др. компоненти на боровинката оказват противовъзпалително, противораково и имуномодулиращо действие
витамин Dподдържа нормална функция на мускулите и имунната с-ма
витамин В12участва в деленето на клетките, вкл. мускулните и способства за нормалното функциониране на имунитета

Колко време се пие Феминхелп?

Производителят не посочва допустим срок за приемане, защото препаратът е добавка. Като такава, тя има регулиращо и поддържащо, а не лечебно въздействие. Насочена е към жените в мено- и постменопауза – периоди, които продължават по 5 и повече години.

FeminHelp-02
Опаковката и съдържанието на добавката за жени

Всички съставки във ФеминХелп са подходящо за продължително приемане. Нещо повече – те дават максимален ефект след натрупване.

Поради тези съображения препаратът се опакова в кутия по 56 бройки – за 1 или за 2 месеца, според предпочитаната доза.

Как се пие? При неволно изпускане на урина (инконтиненция)

Официално ФеминХелп има само едно показание за използването му – инконтиненция при жени.

  • Феминхелп за жени. При жените в постменопауза и след хормонално лечение на рак на млечната жлеза и други органи нерядко възниква явлението хиперактивен пикочен мехур. Мускулните влакна на кухия орган постоянно се съкращават, което води към често уриниране, а в тежки случаи – до изпускане. Това състояние се обуславя и от други причини като нервни разстройства, деменция, мускулна хиперактивност – все състояния, на които влияят съставките, включени в добавката;
  • Феминхелп за мъже? При простатит? Соевите изофлавони правят ФеминХелп препарат, който е изключително за жени. Изофлавоните са растителни деривати на женските полови хормони. Останалите компоненти са от полза и на другия пол, особено при възпалителни проблеми в пикочната с-ма.

Помага ли Феминхелп? Мнения от БГ Мама

Чуждестранни форуми показват, че ФеминХелп се третира като препарат за менопаузата. Не го открояват специално сред останалите средства в групата.

У нас ФеминХелп е по-скоро непознат. Във форумите се обсъжда оперативно решаване на проблема.

Когато стане дума за растителни препарати, на преден план излизат тиквените семки (които са основната съставка на ФеминХелп). Сред дамите в БГ-мама те са признато средство, заедно със семето от магданоз, но не се осъзнава, че има добавка с концентриран екстракт от тези семки, който помага по-целенасочено и бързо.

Вижте още мнения за Фемин Хелп и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Как се излекувах от инконтиненция
Демир бозан за безсъние

В интернет има много съвети в тази посока и никакви лични истории с готово решение. Оставаме с впечатление, че проблемът е нерешим и мъчи дамите с години.

Специалистите предлагат диета за по-рядко изпускане и хигиенни материали, които да осигурят комфорт. Съветват да се излекуват уринарните инфекции и да се намали нивото на стреса – тези два фактора са първи в списъка от провокатори.

Да се върнем към женските форуми. Там срещаме две решения – упражнения за тазовото дъно и хирургия. Повече защитници имат упражненията на Кегел, но пишат и доста недоволни от резултата.

Вижте и ТОВА: Какво да правим при топли вълни и нощно изпотяване. Заради менопауза, но и при мъжете. Причини за уж безпричинно потене.

Цена на таблетки, къде се продават изгодно

  • В Ремедиум. Редовната цена в интернет-базираната аптека е 27.45 лв;
  • При Марешки. Добавката не е описана на сайта на веригата, не присъства и сред месечните и промоционални предложения;
  • На Sopharmacy. Веригата Sopharmacy продава на 27.29 лв. Със стотинки разлика е цената във веригата Медея – 27.39 лв и в онлайн аптеката Пулс – 27.50 лв.
  • В Гален. Обичайната цена на продукта в тази верига е 27.39 лв. Към момента е валидна 10-процентова отстъпка и крайната цена става 24.65 лв. Това е най-ниската цена на пазара. След Гален се нарежда Afya-pharmacy, която в момента дава промоционалните 24.69 лв;
  • Другаде. Във Фрамар цената е 36.60 лв. Аптеки 36.6 дават цена от 28.90 лв, аптеки Субра – 28.19 лв.

Странични ефекти на Феминхелп

FeminHelp-01
Отпускането на мускулните влакна в пик. мехур е причина за изпускане на съдържанието, а провокаторите за това състояние са десетки

Производителят не описва негативни ефекти от ползването на ФеминХелп. Това е така, защото такива ефекти не са изследвани. Препаратът е добавка и се приема принципно като безопасен.

Преглед на основните съставки в него показва малък риск от алергична реакция спрямо екстрактите от коприва и тиквени семки, като копривата понякога дава реакция и върху стомаха.

Противопоказания на Феминхелп

Единственото пояснение от производителя е, че ФеминХелп е добавка за възрастни. Като се изходи от действието на добавката, то приемането й от деца е неоправдано и безсмислено.

Още в текста: Помага ли Феминхелп при инконтиненция (енуреза, незадържане на урина и нощно напикаване)? Мнения и отзиви във форум и Бг Мама. Колко време се пие Фемин Хелп? Цена, странични ефекти и противопоказания. Заместители: Омник Токас за мъжете, Дриптан, Инконтан, Солифенацин, Нексетин

Лекарства при неволно изпускане на урина

Диагнозата Urinary Incontinence – неконтролирано отделяне на урина, изисква задължително и незабавно лечение. В противен случай води до депресия и самоизолиране, както и до задълбочаване на състоянието.

Проблемът е, че повечето пациентки въобще не се обръщат към лекар. А това е задължително за избора на адекватно лечение.

Има няколко типа причини за изпускане, които се лекуват различно. Например нарушено предаване на нервни сигнали към пик. мехур, намаляване на половите хормони и отслабване на тазовото дъно се лекуват по различен начин и с различни лекарства.

Лекарства се прилагат при всички форми на незадържане на урина. Но те дават най-голям ефект при ургентното незадържане (хиперактивен мехур, изпускане при внезапни остри позиви). Използват се:

  1. М-холиноблокатори, които отпускат мускула в стената на пик. мехур – детрузор. Лекаствата се пият 3 – 6 месеца и нататък по показания;
  2. Антагонисти на бета 3-адренорецепторите – повишават тонуса на сфинктера на пик. мехур, който механично задържа урината вътре.

При стресовото незадържане на урина от лека и средна степен най-ефикасни са естрогените, особено в периода на менопауза (ако има симптоми на недостиг на естрогени). Прилагат се с добавки като ФеминХелп или локално – чрез овлажняващи кремове и лубриканти, т. нар. вагинални естрогени. Тези средства увеличават кръвоснабдяването на уретралната лигавица, стимулират нервната с-ма. Налягането в уретрата става по-голямо от това в пик. мехур, което пречи на урината да изтича.

Отделно стоят хирургичните и инжекционни методи, както и физиотерапията.

Погледнете и ТУК: Инконтиненция, какво се пие при неволно изпускане на урина. Как се излекувах от инконтиненция. Старческо изпускане на урина. Лекарства против напикаване при възрастни.

Заместители и аналози

Заместителите са в четири посоки – спазмолитици, антидепресанти, антихолинергици и симпатомиметици. Ще опишем най-известните от тях.

Минирин

Хормоналният препарат се отличава с бързо действие и ефект, който се запазва в течение на 10 часа. Дозировката се подбира индивидуално, а курсът продължава до 3 месеца с възможност за повторение след 7-дневно прекъсване.

Минирин нормализира работата на бъбреците и минимизира изработваното количество урина. Препаратът има ред противопоказания, по-сериозните от които са затлъстяване и сърдечни проблеми. Отличава се с добра поносимост и крайно редки прояви на негативни явления (основно болезненост в корема и гадене).

Дриптан
FeminHelp-05
Първи линия на избор при изпускане са Минирин и Дриптан

Ефективно лекарство на основата на оксибутининов хидрохлорид, което увеличава обема на пик. мехур и отпуска детрузора в него.

  • Оксибутинин е мощен консурентен ангатогист на М2- и М3-мускариновите рецептори в пикочния мехур. Отпуска спазмирането на влакната и намалява честотата на съкращение на стените на органа.

Тези въздействия предотвратяват възникването на преждевременни позиви към уриниране. Положителен резултат се отбелязва 45 минути след изпиване на таблетката.

  • Дриптан се ползва при незадържане на урина в следните случаи: хиперактивен мехур, наличие на цистит, след операция на пик. мехур.
  • Противопоказания за него са повишена тел. Т°С, язвен колит, рефлукс, болести на дебелото черво. Поради тези и други сериозни противопоказания, лекарството не се приема самостоятелно и се дозира само от специалист.

Негативните ефекти са от страна на храносмилането – повръщане, сухота в устата, болки в корема. Наблюдават се понякога сънливост и главоболие, в тежки случаи – алергичен отговор, аритмия, нарушения на зрението.

  • Колко време се пие Дриптан? Препаратите с оксибутин се прилагат по специални схеми по прецента на специалист. За устойчив резултат най-често се избират курсови приложения с интервал от 2 месеца или назначаването на Дриптан по 10 дни в месец в продължение на 3 месеца;
  • Дозировка. Таблетките се приемат в доза 2-3 Х 5 мг за възрастен, максимум 20 г., 2 Х 2.5 мг в старческа възраст, максимум 2 Х 5 мг, 2 Х 2.5 мг за деца, при необходимост 3 Х 5 мг (при нощно изпускане);
  • Мнения. В Българските форуми има добри отзиви за Дриптан като лекарство, което много е помогнало. Но при някои от пишещите препаратът не е дал окончателно решение и се е наложило взимането и на други, нелекарствени мерки;
  • Цена и по-евтини аналози. Цената на препарата във Фрамар е 9.38 лв за опаковка от 60 хапчета. Препаратът няма регистрирани аналози у нас. Заместител е Емселекс, но той е значително по-скъп препарат, както и някои общи спазмолитици като Папаверин, които са от същия ценови клас.

Още по темата ТУК: Спазмолит и рецепта на Мермерски за изпускане на урина. Мнения за Енурезио Бимби. Лекарства против напикаване при възрастни. Хапчета за нощно напикаване. Колко време се пие Дриптан?

Дайте мнение и Вие тук!
Инконтан

Инконтан е представител на групата на М-холинолитиците, които се изписват при хиперактивност на пик. мехур. Активният агент тук е троспиев хлорид – препарат, който се противопоставя на мускариновите рецептори, отпуска спазмите и дава местно обезболяващо въздействие. Понижава тонуса на всички мускули по пътя на храната.

  • Колко време се пие Инконтан? Средната продължителност на терапията с Инконтан е 2- 3 месеца. При необходимост от по-дълго лечение, приемът може да бъде удължен, но задължително се провежда контрола и нова преценка на състоянието на всеки 3 – 6 месеца. Възможно е Инконтан да се приема пожизнено;
  • Дозировка. Стандарният режим на дозиране е 2 Х 20 мг. Позволен прием до 30 – 45 мг с интервали от 8 часа. Доза от 45 мг се разпределя така: 30 мг сутрин и 15 мг вечер. След индивидуална оценка на ефективността дозата може да се намали на 30 мг;
  • Мнения. От форумите става ясно, че Инконтан се изписва изключително често от специалистите. За действието му има множество положителни отзиви, но не липсват и отрицателни – за липсата на ефект. Някои споделят за негативи („чувствах се ужасно“), а други се плашат от перспективата да приемат хапчетата пожизнено;
  • Цена. 20 хапчета по 30 мг на Монтавит струват  между 16.77 лв и 18.42 лв в различните вериги.
Нексетин

FeminHelp-03

Лекарството се изписва при стресово незадържане на урина. Активният агент в него е дулоксетин. Той въздейства на хормони серотонин и норадреналин, като значително завишава техните нива в кръвта.

  • Кога е полезен Нексетин: при изпускане в момент на смях, кихане, кашляне и вдигане на тежести. Препаратът подсилва мускулите, които задържат урината вътре в мехура. Най-ефикасен е в съчетание с упражнения за тазовото дъно.
Солифенацин

Препаратът е от групата на антихолинергичните лекарства. Той намалява реакциите на пик. мехур, като позволява в него да се събере повече урина. Противодейства на преждевременните позиви и на неспособността да се задържи течността вътре.

  • Солифенацин на Акорд или на Софарма? Акорд, Софарма и Сандоз за производителите, които ползват името „Солифенацин“. Таблетките са идентични – по 5 мг, опаковани в кутии по 30 бройки. Различия се откриват единствено в допълнителните съставки, но те са несъществени. Има разлика и в цената на трите продукта, която към момента не можем да сравним, защото в аптеките е наличен единствено препаратът на Акорд;
  • Дозировка. Солифенацин се изписва в доза 1 Х 5 мг, което е стандартното и затова се продава в кутии за 1 месец (30 хапчета по 5 мг). При необходимост се допуска удвояване на дневната доза до 10 мг;
  • Мнения, странични ефекти. Най-чести сред нежелателните прояви са сухота в устата и очите, запек, задържане на урина. Сухата уста е най-честа причина за спиране на лечението с това лекарство. В българските форуми няма достатъчно адекватни мнения относно препарата. Срещат се запитвания за комбинацията на солифенацин с тамсулозин (лекарството Везомни), което се афишира като ново и много ефикасно, но е насочено главно към мъже;
  • Цена. Продуктът на Акорд струва 17.50 лв. Последната цена на таблетките на Сандоз са 25.30 лв, а на тези на Софарма – 21.30 лв.
Везикер (Везикеър)

Словенските Везикеър и Трузор, българските Солифенакс, Весификс и Солифенакон, австрийският Везизол, чешките Зевесин и Асолфена, Везимед от Кипър са точни аналози на препаратите с името Солифенацин. Всички те съдържат солифенацинов сукцинат в доза от 5 мг.

Солифенацин е международно непатентовано название, следователно не се отличава оригинално лекарство и генерици. Различията между наименованията се крият в допълнителните съставки и цената.

Дуксет

Дуксет е лекарство с дулоксетин – вече го споменахме по повод препарата за стресово незадържане на урина Нексетин.

  • Други аналози със същото съдържание и дозировка са Дулокси, Дуксет, Dulsevia, Дуласолан, Дулоксгамма, Дулодет, Аритави, Онелар.
  • Първо назначение на дулоксетин е депресия и лечение на диабетична невропатия при наличието на болка.

Влияе върху нивата на серотонин и норадреналин в тялото – подобни препарати са голяма група със стотици представители.

Омник Токас за мъжете при простатит

FeminHelp-04

Освен антибиотици и противовъзпалителни, при простатит се ползват

  • алфа блокери за отпускане на мускулните влакна в стените на пикочния мехур и уретрата с цел облекчаване на оттока на урина (Теразозин, Алфузосин, Доксазосин, Тамсудил), обезболяващи (Антипирин, Аналгин),
  • спазмолитици и миорелаксанти (Мебеверин, Дротаверин, Баклофен, Но-шпа),
  • урологични препарати.

Сред всички тези препарати ние ще откроим лекарствата с тамсулозин. Представители с тази активна съставка са Тамсудил, Фокусин, Тамсол, Теватамсин, Тамализ, Теватамсин, Тамсударт, Тамсукон и др. Споменахме Везомни – комбинация на тамсулозин със солифенацин.

  • Как работи тамсулозин: той отпуска стените на пик. мехур. Целта тук е да се освободи простатата и уретрата, за да се облекчи уринирането. Но препаратът е подходящ и при незадържане на урина, защото намалява позивите.

Все пак Омник Токас и другите с тамсулозин са адресирани приоритетно към мъже, както други препарати като ФеминХелп са адресирани към жените.

  • Продължителност на лечение с Омник Токас. Препаратите с тамсулозин се прилагат за кратки периоди, при наличие на остра симптоматика. Провеждани са изследвания с продължителност от 12 седмици. Курсът може да се удължи по съображения на лекар;
  • Мнения, цена. Тамсол или Омник? Двете лекарства са аналози, но Омник е по-известен. Във форумите Омник Токас събира предимно положителни отзиви. Хвалят го за ефективността и за липсата на негативи. Някои пациенти питат за Тамсол и други аналози в търсене на по-евтини варианти. Преглед на ценоразписа показва, че един от най-евтините аналози е Тамсудил, който струва 5.36 лв срещу 15.92 лв за Омник Токас;
  • Може ли с алкохол? Съчетанието на тамсулозин с алкохол намалява нивото на кр. налягане, причинява световъртеж и усещане за загуба на съзнание при ставане от легнало положение. При пациенти от азиатски произход се отбелязват допълнителни симптоми като зачервяване, температура и боцкане по кожата.
Урорек или Омник

Урорек е търговско име, зад което стои блокаторът на адренорецептори силодозин. Препаратът влияе върху рецептори, разположени в пик. мехур, простатата и уретрата. Като ги блокира, той отпуска мускулните влакна в съответните тъкани. Така че облекчава отичането на урината.

Според специализираната литература силодозин е по-ефективен от тамсулозин (Омник Токас), защото едновременно облекчава чувството за непълно изпускане на пикочния мехур, учестеното уриниране и ноктурията.

Омник или Дуодарт?

Дуодарт е по-ефективен, защото към тамсулозин в него е добавено и още едно лекарство – дутастерид. Но препаратът в тази си комбинация се превръща в средство, строго прилагано при разраснала се простата поради прекалено високи нива на мъжки дихидротестостерон.

Последните разгледани препарати се прилагат при задържане на урина, а не при изпускането й (което е нашата тема тук), макар че проявяват някои ефекти и в тази посока.

Везомни
FeminHelp-06
Видове незадържане на урина

Комбинацията на тамсулозин със солифенацин – таблетки с модифицирано освобождаване. Двете съставки имат независими механизми на действие при симптоми в долните пикочни пътища. Основно показание за този препарат е разраснала простата.

Допълнителни показания за Везомни са: симптоми на препълване на пик. мехур, умерени до силно изразени ургентни позиви за уриниране + учестено уриниране, обструктивни симптоми (запушване) поради доброкачествено нарастване на простатата при мъже.

Дозирането на Везомни винаги е индивидуално с отчет на възрастта и точния проблем.

Още информация и източници на английски: Неволно изпускане на урина. Как да спрем инконтиненцията? * Инконтиненция при мъжете. Какво да правим? * Нощно напикаване. Нощна енуреза на 17 години.

Други лекарства и средства против неволно изпускане на урина

При стресово незадържане на урина често не изписват ноотропни препарати като Ноотропил и Пирацетам. Сред антимускариновите лекарства се ползва и толтеродин (Детрузитол, Толтекон).

Обикновено лекарствените схеми изхождат от провокатора и състоянието.

При липса на нарушения в пикочната с-ма произволното съкращаване на мускулите се потиска по схемата:

  1. Детрузитол – ефект настъпва на втория месец от приема;
  2. Инконтан – лечение в срок от 60 – 90 дни;
  3. Дриптан – крайно внимателно при старческа и детска възраст!;
  4. Канефрон – приема се 1 – 2 месеца, ефект се забелязва от втора седмица.

Когато причината за незадържането е неврологична (в ЦНС) – стресова, назначават се антидепресанти или ноотропи, например:

  1. Дулоксетин – с внимание при проблеми с бъбреците;
  2. Флуоксетин, например Бифлокс.

Ао се наблюдава антихолинергична активност, лекарят изписва Атропин или Толтеродин.

В старческа възраст при незадържане на урина се препоръчват хормонални локални препарати за подобряване на качеството на живота – гелове, свещички, пластири. Допълнително болните минават през физиотерапевтични процедури.

На жените се назначава Ефедрин, но приемът му също зависи от причината за възникване на заболяването. Дриптан и Минирин влияят на мускулатурата и премахват енурезата. Минирин намалява и обема на урината. Ако при жената липсват полови хормони, се изписват и средства с естроген за нормализиране на оттока.

Описаните таблетки при незадържане на урина не трябва да се приемат безконтролно. В противен случай пациентът го грози възникване на възпаление.

Видео: уролог разказва за неволното уриниране.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Problemno Urinirane Pri Maje 01

Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Късна нощ е. Вие сте в леглото с любимата или вече сте потънали в дълбок …

6 Мнения

  1. Горица

    Майка ми пие Инконтан, тя е на 87 години. Някои може ли да посочи по-ефективно лекарство, не сме напълно доволни, изпускането продължава??

    • Лиляна Тепева

      Аз пия “Солифенакс” от 4 дни и чувствам, че има ефект. И то не е евтино, но има ефект при мен. Преди 2 г. пих “Везикер”, но нямах никакъв ефект. Дано намерите лек. Бъдете здрави!

  2. Станка

    Здравейте, пия Феминхелп и други хапчета за менопауза откакто ме диагностицираха, но не усещам голяма разлика. Някои знае ли кога ще се усети подобрение?

  3. Тотка Стефанова

    Изписаха ми Везикер за хроничен цистит, първият месец по 5 мг, вторият по 10 мг. Ще го пия и трети месец, но още не зная по колко. Резултат вече има, май е добро. Не ми харесва цената, ужасно е скъпо!

  4. Имунохелт фемине,след колко време може да се повтори?

  5. Виолета Станева

    Според листовката на продукта, Imunohealth Femine може да се приема като курс от 30 дни, след което може да се повтори след 3 месеца. Това е стандартната препоръка за прием на пробиотици за поддържане на здрава чревна и вагинална микрофлора.
    Въпреки това, в някои случаи може да се наложи приемът да бъде по-кратък или по-дълъг, в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние. Например, при вагинална дисбиоза може да се наложи приемът да бъде по-кратък, за да се възстанови баланса на микрофлората. При хронични заболявания или състояния, които могат да повлияят на имунитета, може да се наложи приемът да бъде по-дълъг, за да се поддържат здравословните нива на имунните клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *