жлъчна криза
Какво да пия при болки в жлъчката? Лекарства при жлъчна криза и възпалена жлъчка

Жлъчна криза и успокояване на жлъчката: Какво да пия при болки? Лекарства

Успокояване на жлъчна криза и болки в жлъчката. Какво да пия при болки, включително и в гърба? Симптоми и лекарства против възпалена жлъчка. Къде боли? Трайно лечение.

Още в текста: Жлъчна криза, болки в жлъчката: първа помощ, домашни облекчения. Какви са симптомите на жлъчна криза, как да я разпознаем. Кои могат да са причините за болки в жлъчката. Какво да очакваме от медицината: диагностика, лекарства – действие, цени. Оперативно лечение; терапии с билки – кога има полза от тях.

Жлъчна криза, болки в жлъчката: преживявали ли сте този кошмар?! Жлъчна криза – това е рязко връхлитане на непоносима болка в областта на жлъчката и черния дроб. Боли, защото е затруднено изтичането на жлъчните сокове или се получава спазъм на гладката мускулатура в зоната на посочените органи. Сред основните причини за жлучна криза е жлъчнокаменната болест, нарушено и небалансирано хранене с последващи проблеми на функциите в стомашно-чревния тракт, физическо пренатоварване и преумора. Първото, което си мисли човек с жлъчна криза е как да преодолее това състояние, как да се спаси от болката. Последователността на действията всъщност зависи от това – каква е причината за пристъпа.

Първа помощ при жлъчна криза и болна жлъчка

Много често хората с този проблем разказват как са решили проблема, като са извикали спешна медицинска помощ и с една инжекция непоносимото страдание е било неутрализирано. Веднага можем да си кажем, че това разрешение на проблема не винаги е възможно поради здравословните проблеми на самия пациент, а също и поради затруднения достъп до професионална помощ, ако сме в изолиран район.

Съдържание:

Пациенти с хронични страдания на жлъчката и жлъчните канали действително е най-добре да бъдат поети от компетентни специалисти. Но дори при тези, които изпитват описаното страдание за първи път и може би за тях то е случайно – първо искат да получат успокоение на болката. Съществува не особено сложен алгоритъм на действията при първа помощ, който лесно може да се усвои и осъществява и в домашни условия.

Успокояване на жлъчката у дома. Облекчение при жлъчна криза

Понякога облекчението от болката  при жлъчна криза може да се постигне дори само с премахването от тялото на всичко, което стяга и притиска. Това са на първо място всякакви тесни дрехи, колани и пр. Особено важно е да се разкопчеят или смъкнат онези от тях, които притесняват зоната на корема и подребрието.

Без съмнение при силни болки страдащият човек трябва да си легне, но е важно да го стори по правилния начин. Ляга се на дясната страна, защото така коликите се усещат притъпени.

Възниква въпросът – да се вземат ли обезболяващи или да се чака идването на доктора? Ако пациентът страда от жлъчнокаменна болест, трябва да вземе перорално подходящото лекарство с обезболяващ ефект, а при идването си спешният екип ще го инжектира с подобен медикамент. При мускулни спазми пък се допуска прием на спазмолитици. Всички медикаменти могат да се вземат под формата на таблетки, но само ако болният не страда от гадене и повръщане – често срещан симптом при жлъчни проблеми.

Може ли да се облекчи болката с топло или студено? Тук препоръката трябва да отчете едно деликатно условие. Ако болката е свързана със спазъм, със запушване на жлъчен канал, помага затоплящият компрес в зоната, където е локализирана болката. Ако пък пациентът знае, че проблемът му е холецистит, т.е. възпаление на жлъчния мехур, топлото може да навреди и да провокира перитонит. В този случай студеният компрес на дясната страна би помогнал, но все пак е най-добре да оставим решението на лекаря.

Ето и две рецепти от практиката на народната медицина, които вършат работа и като профилактично средство срещу жлъчна криза, и за по-бързо възстановяване при болезнени пристъпи:

  • Равни части сок от лук и мед се смесват; взема се по 25 г от сместа преди хранене;
  • След хранене се изпиват по 100 мл вода, в която е добавена супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, или се дъвче резенче лимон.
Продължителност на жлъчна криза
“Фигурин

При жлъчна криза болезнените пристъпи могат да продължат от няколко минути до няколко часа. Понякога пациентът страда от болките по два дни, като за този срок пристъпите утихват и отново се усилват. Отначало болката възниква в дясното подребрие, а сетне се разпространява по целия корем. Кризите могат да започнат рязко, изведнъж, без никакви предходни симптоми. Може обаче преди тях пациентът да е измъчван от усещане за тежест в областта на дясното подребрие или в зоната на гръдната кост, да чувства гадене и прилошаване.

Симптоми на жлъчна криза

жлъчна криза
Симптомите на жлъчна криза могат да се разпознаят от опитен терапевт

Симптомите на жлъчна криза възникват предимно вечер или нощем, след въздействието на някаква причина. Болката се локализира в дясното подребрие. Ако проблемът е в запушени жлъчни канали, боли в горната част на корема – над пъпа.

Къде боли жлъчката? Жлъчна колика

Болката при жлъчна колика може да достигне до ключицата и лопатката, както и да стегне като в пръстен подребрието и тези различия имат връзка с причината за кризисната ситуация. Непиятните усещания засягат и черния дроб; пациентът изпитва потребност да разкопчае колана и да се наведе напред или встрани.

Ако пък състоянието е предизвикано от спазми на жлъчния мехур, свързано с дискинезия или паразити,  болката няма да е толкова силна. При камъни в жлъчката – болката е рязка, на приливни вълни, нетърпима. Коликите могат да приличат и на епизод, свързан със сърдечната дейност – симптоми като при стенокардия, болка в лявата част на гръдния кош.

Още: при жлъчно-каменна болест са налице признаци като гадене и повръщане. Ако пациентът повърне и изхвърли стомашното си съдържимо, в което има и компоненти от жлъчните сокове, настъпва усещане за лекота и болката се притъпява.

Какво може да значат болки в дясното подребрие?

Болките в дясното подребрие най-често се свързват с жлъчни проблеми, но това не винаги е така. Тези болки могат да са свързани и със заболявания например на черния дроб – хепатит или цироза, панкреатит, бъбречнокаменна болест със засягане на десния бъбрек, болестно състояние на диафрагмата, на надбъбречната жлеза, дори пневмония или рак на белия дроб, с язва на дванадесетопръстника,  херпес зостер, болестни състояния на ребрата вдясно или остеохондроза.

Дали наистина се касае за проблеми със жлъчката или за някое от тези състояния, може да се определи при по-точна локализация на болката и характеристиката й.

Болката в дясното подребрие може да е силна, остра, тъпа, разпъваща, пробождаща. В зависимост от вида й може по-точно да се определи дали страда жлъчката или някой друг вътрешен орган. Нетърпимата, силна болка може да означава болестно състояние на жлъчката, черния дроб или бъбрек. При холецистит или възпаление на жлъчния мехур човек не може място да си намери и мъчително търси поза, в която да го боли по-малко. Освен това са налице характеристики като гадене, повръщане без облекчение, треска, понякога – пожълтяване на кожата и склерите.

Неочакваната остра, пробождаща болка вдясно под ребрата по-скоро отвежда към язва на стомаха или дванадесетопръстника, опасващата – към панкреатит, тъпата постоянна болка е почти сигурно свързана с хронично заболяване на черния дроб. Сигурно е, че при заболяване на жлъчния мехур силната болка освен в дясното подребрие може да се усети в зоната на гръдната кост и към дясната плешка.

Специфичните болки от камъни в жлъчката (холелитиаза)

При камъни в жлъчката проблемът може дълго време да остане недиагностициран; единствен признак може да бъде пожълтяването на кожата или склерите. Типичен признак са жлъчните колики – жлъчни кризи, пристъпи, при които настъпват спазми на жлъчните канали или те се запушват от образуваните камъни.  Болките започват рязко, изведнъж, късно вечерта или през нощта. Локализирани са в дясното подребрие или в горната част на корема. Болката може да се разпространи към дясната ръка и дясната плешка. Тя е много силна; възможно е дълго време да се усеща тъпо и да нараства всеки път, когато се консумира мазна и пикантна храна.

  • Ако се открият камъни в жлъчния мехур или в жлъчните канали – решението е да се премахнат. Ако са малки, това може да стане чрез консервативна терапия, т.е. прием на лекарства, които причиняват разпадането и изхвърлянето им. При размери до 2.5 см е възможно да се приложи лазерно или ултразвуково разбиване. Ако запушването на жлъчните канали е непреодолимо или камъните са голям брой, се пристъпва към хирургична интервенция.
Гадене, повръщане. Разстройство

При нарушена моторика на жлъчните пътища и застой на жлъчни сокове с възможни симптоми – освен болка – като подуване на корема и болезненост при палпация, гадене и повръщане, нарушени функции на чревния тракт и разстройство. Продължителното пребиваване в такава ситуация може да усложни състоянието на пациента; при повръщане изхвърлените маси са смесени с жлъчни сокове и проблемната зона е възпалена. Пристъпите са тежки, с обилно отделяне на слюнка, а при деца – и с увеличаване на лимфни възли в съседство. Характерен е постоянен горчив вкус в устата.

Температура при възпалена жлъчка

Повишена температура при заболявания на жлъчката има когато се развива възпалителен процес – при възпален жлъчен мехур или застой на сокове в жлъчните канали. Паралелно с повишената температура може да са проявявани и многократни повръщания при споменатия горчив вкус в устата и наличие на жлъчен сок в изхвърлените маси.

Жлъчна криза при бременност

По време на бременност действието на хормона прогестерон забавя оттичането на жлъчни сокове, поради което жлъчният мехур започва да страда от застойни състояния. Освен това растящата матка – особено през третия семестър на бременността, също затруднява нормалното функциониране на жлъчката. Други негативни фактори са увеличеното телесно тегло, възможни инфекциозни заболявания и захарен диабет. Всички тези фактори са рискови и могат да провокират хронично възпаление на жлъчния мехур; повишава се и рискът от образуване на жлъчни камъни. Опасното е това, че процесът може да протича напълно безсимптомно.

Ако още преди бременността са били проявени някои проблеми с жлъчката, бременността ще ги усложни – а и проблемната жлъчка може да е причина за тежка токсикоза с гадене и повръщане, която понякога продължава месеци наред.

жлъчна криза
Болки в жлъчката може да причинят възпаление на жлъчния мехур, застой на жлъчен секрет, запушване на проход от жлъчни камъни

Мерките при жлъчна криза или болки в жлъчката по време на бременност трябва да отчитат състоянието на пациентката и да се съобразят с възможните рискове за бебето. Избират се подходящи медикаменти за консервативно лечение. Не се изключва и хирургична интервенция, но само в изключителни случаи – за премахване на жлъчен камък или на целия жлъчен мехур, но само в изключителни случаи и като животоспасяваща мярка.

Жлъчните кризи и заболяванията на жлъчката теоретично не вредят на развитието на плода, но при токсикози с гадене и повръщане бебето може да изпитва дефицит от хранителни компоненти. Това трябва да е известно на бъдещите майки и при появата на характерните жлъчни болки те трябва да търсят компетентна лекарска намеса. Ако жлъчният мехур на дадена жена е бил премахнат преди беременността, в продължение на девет месеца трябва да я следи не само гинеколог, но и терапевт.

Жлъчна криза при деца

Прояви на жлъчна криза не са изключение при деца и подрастващи. В повечето случаи се касае за функционални нарушения, за дискинезия на жлъчните пътища. Възможни са проблеми заради застой на жлъчните пътища и възпалителни процеси с прояви от рода на болки, гадене и повръщане, температура.

В мнго случаи дискинезията на жлъчните пътища е резултат от хормонален дисбаланс при развитието, незрялост на регулаторните механизми и пр. С времето тези проблеми се “израстват” и мъчителните болки в жлъчката отшумяват.

Не бива да се отминава обаче констатацията, че една от честите причини за проблеми с жлъчката са паразитите. При паразитоза е възможно да се получи възпаление или дори запушване на жлъчните пътища, от което следват характерните усложнения. Паразитозите се лекуват и ако на болното дете се постави точна диагноза, то ще бъде излекувано от неприятните глисти без особени затруднения. От това ще последва и оздравяване на жлъчката.

Ако жлъчните кризи са започнали в детството и продължават да тормозят пациента дълги години, трябва да се мисли за вродени аномалии на жлъчните пътища, за стеснение и непроходимост. Чрез ултразвуково изследване тази хипотеза може да се провери и при потвърждение – да се подходи към оперативна корекция или медикаментозна терапия.

Жлъчна или бъбречна криза?

Една жлъчна колика причинява подуване на корема и болезненост при палпация в зоната на черния дроб. При дълбоко вдишване опитен лекар може да опипа увеличеният и вплътнен жлъчен мехур на страдащия пациент. Прегледът установява също напрежение на коремната стена и болезненост при опипване на зоната около зясното подребрие. Пациентът инстинктивно се пази да не вдишва дълбоко – ограничението му спестява пробождането и усилването на болката. Ако в жлъчния канал е заседнал камък с размер около сантиметър, пациентът може да развие т.н. механична жълтеница. Възможни са тежки усложнения, особено ако става дума за холецестит или възпаление на жлъчния мехур. Тогава пациентът развива висока температура, при лабораторен анализ се откриват отклонения в кръвните показатели. Има случаи с пробив на жлъчния мехур, жлъчен перитонит и абсцес на черния дроб.

Въпреки някои сходни симптоми, бъбречната колика обикновено се усеща в зоната на пояса. Тя може да се придвижи по уретрите към слабините, да причини задържане на урината или хематурия. При много силна болка обаче пациентът може да се затрудни в локализацията на болката и да заблуди диагностицирането. Още повече, че например задържане на урината може да се случи и при жлъчна криза. В такива случаи задачата на лекаря е много внимателно да изпълни класическата палпация в зоната на жлъчката и на бъбреците и да отчете някои вторични ориентировъчни фактори. Така например при жлъчна криза пациентът е неспокоен, движи се и търси поза, в която може да понесе болките. Докато при бъбречна стремежът  му е да се движи колкото може по-малко.

Възможни причини за болки в жлъчката

Жлъчна криза или хронични състояния с болки в жлъчката могат да се развият по различни причини. Една от споменаваните на първо място са камъните в жлъчката. Болката възниква при движението на камък в жлъчния канал. Оттичането на жлъчния сок се прекратява, а камъкът и течността упражняват натиск върху стената на нежната тръбичка и дразнят рецепторите за болка. Настъпва спазъм, причиняващ режеща болка. Други причини могат да са съкратителната дисфункция на жлъчните протоци или дискинезия, твърде гъст жлъчен сок, вродени аномалии на жлъчката и жлъчните протоци. Не са изключени въздействия от рода на чревни инфекции и паразитози като ламблиаза или жиардиаза. Друго обяснение може да е наднорменото тегло, патологии на стомашно-чревния тракт, напреднала възраст. Пристъпи от описания вид могат да получат жени, които вземат продължително време орални контрацептиви.

От жлъчни кризи страдат и деца; при тях обяснението може да е генетичната предразположеност, аномалии в жлъчната система, функционални нарушения на моториката й.

Холелитиаза. Холецистит

В жлъчните проводи често се образуват специфични конкременти, обикновено холестеринови. Образуванията могат да са и пигментни, черни, със съдържание на калциев билирубинат. Черните и холестериновите камъни се събират в жлъчката, но могат да мигрират в жлъчните протоци. При 15% от пациентите с болна жлъчка камъни се откриват и в жлъчния мехур, и в жлъчните канали. При жлъчни кризи в 80% от случаите се оказва, че пациентите страдат от холелитиаза. Това е едно от за жалост прогресиращите заболявания – ръстът е до 40% от случаите годишно.

Холециститът е възпалително заболяване на жлъчния мехур. Болестта може да ви връхлети изведнъж, т.е. да получите пристъп на остър холецистит, и постепенно острата форма да премине в хронична. Обикновено холецистит развиват жени на възраст над 40 години. Холециститът е едно от най-разпространените заболявания на орган от храносмилателната система с типичното възпаление на жлъчния мехур. Възпалението може да е причинено от наличието на патогенна микрофлора; възпалението е свързано с нарушено оттичане на жлъчни сокове, застой, променен състав на жлъчните сокове, образуване на жлъчни камъни.

Съпътстващи фактори за развитие на жлъчното възпаление са слабата двигателна активност на жлъчните “трасета”, нарушено кръвообращение в стените на жлъчния мехур, намалена секреторна активност на стомаха при гастрит и други дисфункции на храносмилателни органи.

Застой на жлъчка, жлъчен сок

Жлъчният секрет е специална течност, която се синтезира от черния дроб. Тя се транспортира по жлъчните пътища до дванадесетопръстника, където участва в етап от храносмилателния процес. Недостигът или излишъкът на жлъчен сок, нарушеният синтез на секрета води до усложнения и отключва опасни заболявания.

Нормално черният дроб синтезира за денонощие около два литра жлъчен сок. Процесът е непрекъснат, но вливането на секрета в дванадесетопръстника се случва само ако в стомашно-чревния тракт постъпи храна. Ако стомахът е празен, жлъчният сок се събира в жлъчния мехур и се съхранява до  момента, в който човекът започне да се храни. Жлъчният сок не е просто течност, която участва в разлагането на храната на прости, лесни за усвояване съединения; той е субстанция, която съдържа протеини, витамини, аминокиселини и пр.

На практика са възможни проблеми във всеки етап от синтеза и транспортирането на жлъчния сок. Възможно е да има отклонения в състава му, при дискинезия – да настъпят застойни промени с последица възпаление на пътищата или на самия жлъчен мехур; създават се и условия за образуване на жлъчни камъни, особено продуктивни при нездравословно хранене и заседнал живот. Съветът на специалистите в тази област е да се търси лекарска консултация, ако често имате дискомфорт или болки в зоната на дясното подребрие. В начална фаза негативните промени в жлъчката и функциите й могат да са обратими.

Други

Възможни са доста обяснения за болестните състояния на жлъчката; като започнем от генетичната предразположеност и вродените аномалии – до начина на живот и храненето, прекарани инфекциозни заболявания, въздействие на болестни процеси в други зони на храносмилателната система и пр. Външна причина например може да е продължителното изкуствено хранене при пациенти, които се залежават. Нарушено оттичане на жлъчния сок може да се получи при възпалителен процес вследствие на инфекция, или при образуване на тумор в коментираната зона.

При някои пациенти има повишен риск от прояви на болки в жлъчката: при жените това заболяване се среща два пъти по-често в сравнение с мъжете; обикновено се проявява в групата над 40-годишна възраст и при наднормено тегло; по-голям е рискът при висок холестерин в кръвта. Страданията на жлъчката тормозят повече хората от нордичен тип, т.е. руси и светлокожи.

Задължителни и др. изследвания. Диагностика

След като се постави диагноза жлъчна криза – което за опитния лекар не е трудно след преглед и разговор с пациента – идва ред на специфичните изследвания. Те зависят от състояниет и възрастта на пациента и са необходими, за да се изясни причината ва настъпилите болки в жлъчката.

Обикновено се започва с ехографско изследване на жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса; установява се състоянието им, състоянието на жлъчните канали, възможните аномалии или запушване по пътя на жлъчния сок.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако е налице хипотеза за дискинезия на жлъчните пътища, може да се използва ултразвуково изследване, за чиято цел се стимулира отделянето на жлъчни сокове и се наблюдава перисталтиката на трасето под въздействието на жлъчегонни средства. Друг разпространен диагностичен метод е дуоденалното сондиране и изследване на проби от жлъчния секрет под микроскоп.

Ехограф, ултразвук, жлъчегонна закуска

Ултразвуковото изследване на жлъчния мехур и жлъчните пътища се отнася към неинвазивната диагностика. Чрез него може да се получи изчерпателна информация и да се определи характерът на здравословния проблем. В името на точността пациентът трябва да е готов на предварителна подготовка, която изисква в продължение на около седмица да се поддържа специален хранителен режим. Изследването може да се проведе с или без натоварване – зависи каква е първоначалната диагноза и дали се касае за състоянието на жлъчния мехур или  например за дискинезия на жлъчните пътища; тогава се провежда т.н. жлъчегонна закуска.

При общо изследване на органа в продължение на седмица преди него се прекратява приемът на всякакъв алкохол, мазни храни, храни с повишено газообразуване – сладкиши, ръжени продукти, пресни плодове и зеленчуци, бобови, зеле, пълномаслено мляко, газирани напитки, чипс. Три дни преди диагностичната процедура се провежда режим с прием на ферменти и препарати, които неутрализират газообразуването. Самото изследване се прави на гладно; пациентът не трябва да пие и вода. Последното хранене е не по-късно от 8 часа преди процедурата.

След такава подготовка  специалистът може да получи точна информация за състоянието на жлъчката и околните органи, за възможни аномалии, наличие на жлъчни камъни и пр. Ако е необходимо да се проследят функциите на жлъчката, т.е. отделянето и транспортирането на жлъчния секрет, се прави друг тип наблюдение. Като негов първи етап обикновено се осъществява вече описаното общо изследване на гладно. Преди втория етап пациентът приема т.н. жлъчегонна закуска. След като храната попадне в стомаха, организмът включва в храносмилането и жлъчката – тогава може да се проследи пътят на жлъчния сок.

  • Жлъчегонната закуска включва две варени яйца, два банана и 25 г краве масло. 15 минути след приема на храна се прави наблюдение и се снемат показатели за функциите на жлъчката; наблюдението са повтаря още два пъти с интервали от по 15-20 минути. Наблюдението се прави в две позиции – през коремната стена и странично.

Функционалното изследване по този начин позволява да се установи какво е състоянието на самия орган с прилежащите пътища, както и доколко той е работоспособен. За нормално функционираща жлъчка се говори, ако жлъчният мехур намали след закуската обема си (от този при измерването на гладно) с около 70% в рамките на четвърт час.

Дуоденално сондиране, холецистография, холангиография

Дуоденалното сондиране представлява диагностична процедура, при която се изследва съдържимото в дванадесетопръстника, а именно смес от жлъчни сокове със стомашен, панкреатичен и чревен сок. Подобно изследване позволява да се оцени състоянието на жлъчката и жлъчните канали, на панкреаса. Обикновено се назначава при  възпаление на жлъчния мехур, на черния дроб и жлъчните канали – когато е налице симптоматика от рода на застой на жлъчен сок, горчив вкус в устата, гадене, болки в дясното подребрие, твърде концентрирана урина. Каквото и да се каже за тази процедура – тя е доста неприятна, защото представлява гълтане дълбоко на гъвкава тръбичка, с чиято помощ в три или пет стъпки (в зависимост от избраната методика и целта на изследването) се вземат проби от сокове в различни фази на отделянето на жлъчен секрет. По състава на пробата се съди и за функционирането на жлъчката и транспортирането на жлъчния сок до дванадесетопръстника.

жлъчна криза
Дуоденалното сондиране позволява да се изследва обстойно състоянието на жлъчката и транспортирането на жлъчен сок до дванадесетопръстника

Холецистографията е рентгеново изследване на жлъчката с помощта на контрастно вещество. Преди самата процедура се прави панорамна снимка  на дясната половина на коремната кухина. Около 12-15 часа преди същинското изследване на жлъчката се поглъща контрастното вещество, прочиства се чревният тракт и се правят няколко рентгенови снимки на жлъчката в различни пози на пациента – във вертикално и в хоризонтално положение. След това се дава вече коментираната жлъчегонна закуска с варени яйца и краве масло и се правят още няколко снимки с интервали от по 15-20 минути. Чрез холецистографията се определя положението, формата и големината на жлъчката, способността й да съхранява определен обем концентриран жлъчен сок, освобождаването и транспортирането му след прием на мазна храна и пр.

Холангиография е друг тип рентгеново изследване, при което контрастното вещество се въвежда венозно. След около 15 минути въпросното вещество маркира жлъчката, жлъчепроводите и движението на жлъчните секрети. Апаратурата проследява състоянието първо на жлъчните канали, след което запълването на жлъчката със секрет, състоянието на самата жлъчка и пр. Около два часа са необходими, за да се достигне най-добра видимост на жлъчката, като междувременно са проследени всички сегменти на системата с възможните патологии, включително жлъчни камъни и разположението им.

Гастродуоденоскопия

Гастроденодуоскопията е доста често изпълнявана диагностична процедура, при която чрез специална апаратура се прави оглед на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Процедурата може да е диагностична или лечебна, също така може да се изпълнява планово или по спешност. Нейното изпълнение включва вкарване на фина оптична система в изследваните пространства; паралелно с огледа могат да се изпълнят процедури като биопсия или отстраняване на полип. За състоянието на жлъчката е важно проследяването на състоянието на дванадесетопръстника и съдържимото в него, от което могат да се вземат проби за изследване.

Лекарства за жлъчка и при жлъчна криза

При проявена жлъчна криза или болки в жлъчката се назначава лечение, съответстващо на причината на здравословния проблем. Ето как:

  • Ако е установено наличие на жлъчни камъни – премахването им. Това в зависимост от вида, количеството и разположението им може да стане чрез медикаменти или чрез операция. Жлъчни камъни се премахват и с лазер, т.н. липотрипсия.
  • При остър или хроничен холецистит като начало се прилагат антибиотици, за да се овладее възпалителният процес.
  • Състоянията със силни болки изискват спазмолитици и аналгетици.
  • Ако се установи застой или твърде концентриран жлъчен сок в отсъствшие на камъни се дават жлъчегонни средства.

Обща препоръка към всеки пациент с жлъчни проблеми, независимо от естеството им, е да спазват специална диета.

Спазмолитици. Бусколизин за болки в жлъчката

Спазмолитиците, както подсказва и названието, се прилагат с цел премахване спазъма на гладката мускулатура. Широко използвани са при болки в различни участъци на стомашно-чревния тракт, отделителната система, при респираторни заболявания.

болки в жлъчката
Бусколизинът спасява от болезнените жлъчни спазми

Бусколизинът се дава до четири пъти дневно по 1-2 таблетки при деца над 12 години и възрастни; децата на 6-12 години могат да приемат три пъти дневно по една таблетка; за по-малките медикаментът е противопоказан. Предозирането може да причини ускоряване на пулса, зачервяване, повишаване на температурата и неспокойствие, халюцинации. Рискови пациенти, които следва да вземат медикамента само след одобрение от лекар, са тези със заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и черния дроб, щитовидната жлеза, дихателните органи. Да се внимава при потребители с проблеми на слюноотделянето и сух ринит. Приемът на този медикамент продължително може да провокира появата на глаукома или при наличието й да я усложни. Цената за опаковка от 20 таблетки е около три лева.

Спазмалгон

Спазмалгонът е комбинация от  метамизол натрий, питофенонов хидрохлорид и фенпивериниев бромид. Прилагането на медикамента успокоява спазми на гладката мускулатура и обезболява. Най-често се използва таблетъчната форма, но се предлага и под формата на разтвор в ампули. Обикновено се препоръчва прием до три последователни дни в следните дози:  възрастни и подрастващи над 15 години 2-3 пъти дневно по 1-2 таблетки, не повече от 6 за денонощие; деца на 12-15 години по една таблетка до три пъти дневно; деца на 9-12 години два-три пъти дневно по половин таблетка, не повече от две таблетки за 24 часа. Цената на опаковка от 20 таблетки е към 4 лв.

Ампула “Алкозин”

Бегла справка в мрежата сочи, че популярното преди време лекарство алкозин е неоткриваемо; практиката е да се изпие веднага при появата на жлъчни болки една ампула. Обезболява и успокоява, действа и леко успиващо.

Антибиотик при холецистит

Консервативното лечение при холецистит или възпаление на жлъчката е насочено преди всичко към нормализация на физиологичния отток на жлъчни сокове. Може да си помислим, че за това е необходим приемът на жлъчегонни препарати – и това е правилно. Но дали е достатъчно? Всъщност в този случай трябва да се мисли не само за възстановяването на правилните функции на жлъчката, но и за неутрализирането на причината за патологичните процеси. Много често холециститът е резултат от наличието на патогенна микрофлора в организма на пациента; възможнно е инфектиране със стрептококи, стафилококи, гъбична или анаеробна инфекция. Антибиотиците са най-достъпният и ефективен подход към решаването на такъв проблем.

В зависимост от причинителя на възпалението се избира и подходящият антибиотик. Като най-ефективни в такива случаи се сочат цефалоспорините – те са широкоспектърни и успешни при множество патогени. Им и антибиотици, които притежават свойството да се натрупват в жлъчката – например тетрациклин, ампицилин и други от пеницилиновата група. При остър холецистит се използват лекарства от еритромициновата група. Продължителността на терапията не бива да е по-продължителна от две седмици заради страничните ефекти от тези лекарства.

По преценка на лекуващия могат да се приложат и лекарствени средства на основата на метронидазол. Те са активни при различни микробиални и гъбични инфекции; метронидазолът е особено ефективен при доказани паразитози.

Жлъчегонни средства

При застойни състояния и задържане на жлъчни сокове лекуващият може да препоръча прием на жлъчегонни медикаменти – това са вещества, които стимулират продукцията на жлъчен секрет и евакуацията му от жлъчния мехур. Тези средства може да са синтетични медикаменти, билкови отвари и екстракти, дори някои храни. Идеята е да се увеличи обема на жлъчния сок, който се влива в дванадесетопръстника.  На лекуващия трябва да му е ясен характерът на проблема, за да избере точното лекарство: то може да стимулира секреторната функция на черния дроб (холеретични, жлъчетворни), или само да ускори двигателната функция на жлъчния мехур, като неутрализира спазъма на този орган (холекинетични). При хепатит или при наличието на по-големи жлъчни камъни такива лекарства не се препоръчват. Сред препоръчваните медикаменти от типа жлъчетворни са например холестил и цинарикс, жлъчегонен – розанол, а комбиниран и с двойно действие – холамин.

Дротаверин. Дро-спаз. Папаверин. Но-шпа

Дротаверин е един от спазмолитиците, прилагани при проблеми на гладката мускулатура при жлъчката и жлъчните пътища. Използва се с аналогична цел – отпускане и обезболяване, при заболявания и състояния на отделителната система и при гинекологични проблеми. Не се дава на деца под едногодишна възраст; противопоказан е при напреднали заболявания на бъбреците и черния дроб, както и на сърдечно-съдовата система. Препоръчва се прием на дневната доза на три пъти, като общият максимум е 240 мг за 24 часа.

Дро-спаз на таблетки от 40 и 80 мг или на ампули е лекарствен продукт с аналогичен ефект. По действието си прилича на болкоуспокояващия и спазмолитичен папаверин, но е по-силен и ефектът му е по-продължителен. Освен при болезнени спазми, засягащи храносмилателната и отделителната система, при гинекологични проблеми, помага и при главоболие. При жлъчна криза,  болки в жлъчката е ефективен в съобразена с профила на пациента доза. не бива да се допуска предозиране заради негативно въздействие върху сърдечно-съдовата и дихателната система.

Папаверин  – още един медикамент със спазмолитично действие; отпуска при спазми на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Използва се под формата на таблетки или разтвор в ампули. Прилага се с повишено внимание при някои заболявания, сред които чернодробни. Преди терапията с продукта се изследват чернодробните показатели и стойностите им се проследяват периодично в хода на лечението.

“Но-шпа” – таблетки и ампули, са добър вариант за неутрализиране на болки в жлъчката.  Продуктът е спазмолитик и е добра палиативна мярка при възпалителен процес, спазъм, проблемен жлъчен камък. Използва се като част от поддържаща терапия, но при системни прояви изисква и друг подход, например прием на антибиотици или при необходимост – оперативна намеса.

Болкоуспокояващи. Метамизол. Кеторолак. Аулин

При жлъчна криза овладяването на болката е една от първите задачи на лекуващия и донякъде на самия пациент. Приемът на определени медикаменти тушира болката, но едновременно с това трябва да се спазват някои правила – например болният да лежи, да пие само топли течности и недразнещи сокове и пр. След преминаването на острото състояние постепенно се възстановява ритъмът на обичайния живот, но се спазва диета и се избягват големи физически натоварвания.

Метамизол е медикамент с краткотраен обезболяващ ефект; добър е за етапно овладяване на болката при жлъчен спазъм. Може да се прилага само по лекарска препоръка. Кеторолак е нестероидно противовъзпалително – продукт с обезболяващо и температуропонижаващо действие.  Обикновено се прилага при проблеми с мускулите и костите; добър е като противодействие на болката – следствие от възпалителни процеси. Аулин (нимезулид) също е обезболяващо от типа нестероидни противовъзпалителни.  Медикамент с универсално приложение; не се препоръчва за дълготрайна употреба, може да реши етапно проблеми с болки в жлъчката.

Инжекции. Атропин. “Мелбек” (ампула)

Често при проблеми с жлъчката приемът на хапчета или капсули е трудна работа, затова по-добро решение може да се окаже инжекционната терапия. Освен това, че лекарството действа по-бързо, спестява се дразненето на стомашната лигавица, особено ако медикаментозното лечение се налага да бъде продължително.

Инжекциите с атропин са подходящи при овладяването на остри спазми на жлъчните пътища. Има варианти за вкарването на разтвора от атропин сулфат в организма: подкожно, мускулно или венозно. Как точно – определя лекуващият; слагането на такава инжекция се поверява само на медицинско лице и за предпочитане при хоспитализация.

Мелбек ампула представлява инжекционен разтвор от мелоксикам. Друго нестероидно противовъзпалително, ефектът му е основан на действието на еноловата киселина. По-често се препоръчва при заболявания като анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, артрози. Облекчава болката и при проблеми с жлъчката; продукт за краткотрайно приложение.

Свещички против повръщане

Гадене и повръщане – това са обичайни симптоми при жлъчни заболявания. В повърнатата маса има известно количество жлъчен сок, който раздразненият стомах изгвърля. Препоръчвани са за ограничаване на пристъпите медикаменти като вомакур или вомитусхийл.  Предпочетената форма гарантира пълноценно усвояване, без риск  перорално приетият продукт да бъде изхвърлен. Овладяването на този симптом облекчава състоянието на пациента и позволява въздействие върху други симптоми на жлъчната криза.

 Хомеопатия

Хомеопатията има място при лечението на жлъчнокаменната болест и различни усложнения в състоянието и функциите на жлъчката. Възможно е този тип лечение дори да доведе до раздробяване и стопяване на жлъчните камъни, като по този начин се избягва хирургичното вмешателство. Необходима е добра диагностична подготовка, за да се избере най-подходящият медикамент за въздействие при точно определен проблем: той може да е спазъм на жлъчния мехур, застой на жлъчни секрети, инфекция на жлъчен канал, наличие на камък и запушване на жлъчно трасе, и пр. Сред прилаганите хомеопатични средства са например калкарея кабоника, хелидоиум – при болка вдясното подребрие; ликоподиум; натрум сулфурикумц нукс вомика и пр. Логично е да допуснем, че хомеопатичното лечение е по-резултатно при различни хронични състояния, докато острите фази или жлъчните кризи изискват друг тип медикаментозно третиране.

Трайно стандартно лечение според заболяването

Жлъчката и жлъчните пътища – това е съвкупност от фактори с особено въздействие върху общото здравословно състояние. Разбира се, най-добрата тактика е да не се допускат болестни състояния, които вредят както на самочувствието като цяло, така и нафункциите на други органи и системи. Никога не пренебрегвайте фактори като честите болки в дясното подребрие,  слабост, прилошаване и гадене, влошаване на апетита, горчив вкус в устата, пожълтяване на очните ябълки. Такива симптоми могат да означават, че имате нужда от лечение и че фокусът на лечебните процедури ще бъде жлъчката. Не чакайте да ви връхлети жлъчна криза и не понасяйте стоически болките в жлъчката. Не винаги се касае за операция, но дори да се стигне дотам – навреме потърсената помощ ви дава шанс да подобрите нещата. В зависимост от вида на проблема, степента на болестното развитие и общото здравословно състояние специалистите избират и начина на лечение.

Разрушаване на камъните с лазер

Лазерното премахване на камъни в жлъчката или литотрипсията е ефективен метод за освобождаване от холестеринови образувания. Обикновено по този начин се действа, ако размерът на камъните не превишава два-три сантиметра и те не са твърде много на брой. Вариантът с лазер – а не операцията – се препоръчва в случаите, когато не може да се оперира с пълна  упойка поради проблеми с дихателната и сърдечно-съдовата система, при язва или проблеми със съсирването на кръвта. Лазерното разбиване освобождава жлъчката от образуванията, като същевременно самият орган се съхранява. Самата литотрипсия представлява миниинвазивна интервенция – през пробив в коремната стена в органа се вкарва специален катетър с устройство, което отвежда във вътрешността на корема насочен лазерен лъч. Всяко действие се наблюдава на екран и е направлявано с голяма точност; лъчът раздробява камъка на пясък, който по естествен път се изхвърля от организма.

При литотрипсията има известен риск от засягане на здрава тъкан, което би било с доста сериозни негативни последици. Освен това процедурата изчиства камъните, но не предотвратява образуването им повторно. По тази причина на пациентите с болна жлъчка и страдащи от жлъчнокаменна болест се препоръчва специфична диета, която намалява риска от повторение на проблема.

Операция след жлъчна криза

Жлъчните кризи могат да протекат, създавайки риск за живота на пациента, така че понякога се налага оперативно отстраняване на жлъчния мехур още след първия пристъп. Негативните последици от такава криза могат да са гноен процес в коремната кухина или възпаление на други важни органи като панкреаса. Има случаи, когато правилно провежданото консервативно лечение, спазването на диета гарантират, че няма да има повторение на драмата. Но ако отново се случи такъв пристъп, това е сигурен знак операцията да не се отлага повече. Над сто години подобни проблеми са били решавани чрез отстраняване на жлъчния мехур при отваряне на коремната стена. От 1988 година операцията се прави лапароскопски; тя е щадяща и постоянно се усъвършенства. Съхранява се общото здраве на пациента, който следва да спазва някои препоръки за храненето и начина си на живот.

бълки в жлъчката
Лапароскопското лечение на жлъчка щади пациента в сравнение с класическата операция

Оперативното лечение е неизбежно, ако в жлъчката е образуван твърде голям камък и няма как той да бъде разбит чрез метода на литотрипсията. В медицинските среди се коментира това, че жлъчнокаменната болест в ранните си етапи протича незабележимо и затова диагнозата се поставя на етап, когато е трудно да се постигне успех чрез консервативен тип лечение. Оперативното премахване на жлъчката решава проблема с камъните и негативното им въздействие, но създава друг тип дефицити.

Диета след жлъчна криза, хранене

Болестите на жлъчката и в частност жлъчните кризи до голяма степен могат да се избегнат чрез добра профилактика. Това означава здравословно хранене, при което се избягват тлъстите меса, пържени и пикантни храни, пресен хляб; препоръчват се извара, омлет и риба на пара, леки меса без тлъстини. При остър холецистит се забраняват твърдите и тежки храни – отдават се предпочитания на леки бульони и супи, неподсладен чай, сокове и каши. Ако страданието е хронично, храненето е по-богато, но базовите ограничения са валидни и е забранено преяждането. Може да се ядат богати на протеини храни, например яйца – но без жълтъците, ограничени са също плодове и зеленчуци с високо съдържание на етерични масла. Забранени са всякакви колбаси, пушени меса, пият се много течности. Ако пациентът е претърпял операция, известно време не трябва да консумира никакви мазнини, дори растителни. В списъка на опасните продукти са също сладкишите, газираните напитки, консерви (framar.bg).

Лечение с билки след жлъчна криза

Освен с диета и медикаменти на болната жлъчка може да се помогне и с билки. Има подходящи и ефективни рецепти за отвари и настойки при различни състояния на този важен орган; след жлъчна криза е уместно да се потърси подходящото средство за помощ сред дадените от природата. Ето най-често използваните сред тях:

  • Царевична свила; помага при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните канали, при хепатит;
  • Безсмъртниче или жълт смил – използва се при жлъчнокаменна болест, дискинезия на жлъчните пътища, холецистит;
  • Мащерка; полезна при заболявания на черния дроб и жлъчката, при спазми на жлъчния мехур и тънките черва;
  • Белият равнец помага при всякакви жлъчни проблеми;
  • Обикновеният пелин подобрява храносмилането като цяло и в частност е полезен за функционирането на жлъчката;
  • Мента – добро средство за успокояване и обезболяване при жлъчнокаменна болест;
  • Жълтият кантарион е чудесен цяр за жлъчката и черния дроб.

Полезни са зехтинът, овесените ядки, джинджифил, тиква и цикория, червено цвекло, плод шипка.

Ето и няколко рецепти от bgbilka.com, с чието изпълнение ще контролирате по-лесно здравето на жлъчката:

  • Смесват се равни части суха мента, лайка, цикория и жълт кантарион. Заливаме с супена лъжица от сместа с 200 мл вода и кипваме, след 1-2 минути отдръпваме от огъня и оставяме да поизстине. Прецеждаме и разделяме на две равни части; изпиваме дозите сутринта и вечерта.
  • Псилиумът или индийският живовляк има жлъчегонен ефект и според някои лечители топи жлъчни камъни в ранна фаза на формирането им. Супена лъжица суха билка се запарва с 200 мл вряла вода, оставя се за десетина минути, прецежда се и се изпива сутрин на гладно.
  • Помага и глухарчето: може да се заложи на прясната билка или на суха маса за извлек и отвара. От прясна билкова маса, която се смила в мелничка за месо, се изцеждат по 2-3 лъжици сок и се изпиват за ден. Лечението продължава месец. Другият вариант е да се накиснат в чаша студена вода две малки лъжички суха билка – корен и лист. След осем часа сместа се сварява за 10 минути и след изстиването й се прецежда. Пие се на глътки за един ден. И в двата случая разчитаме на жлъчегонен ефект и предпазване от жлъчни камъни.


Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Lapa

Лапароскопия: същност на процедурата, приложения

Що е лапароскопия, роля на метода в модерната медицина. Заболявания, при които се прилага – …

Едно мнение

  1. Imah strahotna kriza ot kamani v jla4kata,no blagodareniye na moya blizka,koyato slu4eino mi zvanna /jiveya sama/ i tya izvika barza pomost-vednaga doide-napreviha 2 injekcii i az sam zaspala-Bog da ja prosti-tya po4ina. Vtori pat polu4ih pak kriza i 2 dni i 1 nost vih kato ku4e-ne mojeh da se obadya na barza pomosht-nymah sili.Ot togava ne sam imala krizi.Na videozona lekarkata kaza 4e ne vijda nikakvi kama4eta/po vreme na kriza urinata mi e s cvyat na kafe-sled tova se normalizira.Tova e za sega/piya gornobanska voda ,pH na urinata e visoko.Byah spryala abonamenta si zastoto avfomati4no izlizat li4nite mi adresni pokazateli,no tr pak se poyaviha-kade da gi tarsya za da gi iztriya ne znam.Pozdravi-V.T.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *