Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръща внимание, но това се отразява на развитието му

Децата дълго преодоляват стреса. Силен стрес при дете

Ще разгледаме подробно темата “Стрес при децата”. Стресът е функция, която би могла да извади извън релси всеки човек, в зависимост от способността му да го понесе.

Той може да се отрази на всеки, който се чувства пренатоварен или объркан. Но това се отнася за възрастните хора. Какво да кажем за толкова малко дете? То може да преживее силен стрес само при мисълта, че майка му или баща му, към които е привързан отиват някъде и го оставят в ръцете на непознат човек.

С напредването на годините детето се изправя пред съвсем други предизвикателства – да се впише в нова група, да докаже нови умения. Ако към това се добави и родителското желание за осигуряване на добър старт, задължително свързан с множество допълнителни занимания, уроци, положението се усложнява значително. Напрежението е особено сериозно, когато целите и желанията на родителите и децата се разминават значително.

Детският стрес може да се окаже фатален не само от собствените му мисли и чувства. Влияят му родителските притеснения, свързани с работата, тревогите за дома и вечните спорове между родителите. Детето става неспокойно, тревожно.

Понякога този стрес се изразява с плач или с нощно напикаване и неспокоен сън. Подобен ефект върху малките деца имат и показваните по телевизията насилие, кървави сцени и други подобни. Гледайки такива ужаси, детето може да се изплаши за собствената си сигурност и за тази на хората, които обича.

КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ НА НЕВРЪСТНИТЕ СТРЕСОВИТЕ СИТУАЦИИ?

Детето може да приеме стреса по два начина – здравословен и нездравословен. Крайният вариант зависи по-скоро от намесата на родителите. Те учат детето да разпознава и изразява емоциите си. Ако тези умения липсват, то задържа отрицателните емоции и остава потиснато и недоволно от себе си и от околните.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ЗА ПРОМЯНА ПРИ ДЕЦАТА?

Невинаги е лесно да разберете навреме, че детето ви е под напрежение.

Може да се ориентирате по неочакваните промени в поведението му:

  1. промяна в настроението му;
  2. смущение в съня;
  3. непослушание;
  4. безразборно тъпчене с храна.

При някои деца стресът има физически прояви – главоболие и болки в стомаха. При други е затруднена способността им за концентрация и учене. Възможно е то да бъде изолирано от околните. По-малките деца дават знак за стресовото си състояние с връщане към стари и вече преодолени навици – смучене на палец, дърпане на косата, скубане на веждите.

Дайте мнение и Вие тук!

По-големите може да започнат да лъжат, да оспорват авторитета на родителите си или да проявяват агресия. Стресираното дете преувеличава съвсем дребни проблеми и има забавени резултати в развитието си.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА НАПРЕЖЕНИЕТО НА ДЕЦАТА В РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ?

Стресираните деца, които са на възраст от 6 месеца до една година и половина, са прекалено възбудени и нервни, режимът им за сън рязко се променя, губят апетит. В тази възраст детето не може да обясни какво става с него.

Демир бозан за безсъние

Децата на възраст от 2 до 7 години започват отново да се напикават, измъчват се от различни страхове, проявяват изблици на гняв или истерия, започват да заекват в клонична, тонична или смесена форма, започват да си гризат ноктите, да си скубят косата и страдат от безсъние.

За да може детето да се освободи от натрупалите се в него емоции и страхове, е добре да тича повече с приятели, да лудува на воля. Добро средство за преодоляване на стреса е рисуването.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

невробекс, мнения

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини …

Едно мнение

  1. Ралица Черакчиева

    харесва ми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *