Колко време се пие Кандизол?
Странични ефекти и прием на Кандизол. Разлика с Флуконазол.

Кога започва да действа Кандизол 150 (Флуконазол)? Мнения, странични ефекти, дозировка

Колко време се пие Кандизол? Кога започва да действа? Мнения. Странични ефекти и прием. Разлика с Флуконазол. Заместители: Микомакс, Нистатин, Полижинакс и др.

Флуконазол е противогъбично (антимикотично) средство. То блокира ред ензими и синтеза на стероли в клетъчните мембрани на гъбичките и причинява тяхната смърт.

Флуконазол е ефективен при инфекции, възбудени от гъбички от рода на кандида, криптококи, микроспори, трихофити, както и от диморфични гъбички като бластомицети, кокцидиоциди и хистоплазма.

Лечението с флуконазол се извършва перорално – с капсули, и чрез венозно вливане. Лекарставта с това активно в-во на нашия пазар са в таблицата.

лекарства с флуконазол
лекарствена форма и дозировканаименования
капсули 50 мгФунголон, Дифлазон, Дифлукан, Флукорик, Медофлукон
капсули 100 мгФунголон
капсули 150 мгКандизол, Микомакс, Флуконазол, Дифлукан, Флукорик, Флукозал, Фунгокап, Фунголон, Дифлазон
капсули 200 мгМедофлукон, Фунгокап, Фунголон
инфузионен разтворДифлазон, Фунгокап, Фунголон, Дифлукан

За какво служи Кандизол?

Кандизол е лекарство с флуконазол, който съдържа предпочитаната дозировка на препарата от 150 мг в една капсула. Произвежда се от българската компания Нобел.

Кандизол е лечебен и профилактичен препарат – приема се при риск от инфектиране.

  • Като противогъбично лекарство. При кандида – главното предназначение на Кандизол е инфектирането с кандида. Гъбичките обитават тялото ни и се размножават при благоприятни условия като стрес и имунен спад. Препаратът е ефикасен при генитална форма;
  • При гъбички в устата (при СПИН) – при патологично разрастване кандида нерядко се локализира върху лигавици. Видимо се проявява като бял налеп в устата и гърлото. Млечницата е позната при кърмачетата, проявява се и при имунен дефицит;
  • При дерматомикоза – Кандизол лекува ефикасно гъбички по кожата и тялото, включително микроспория, трихофития и други, обхващащи стъпалата, слабините, ноктите;
  • Кокцидиоидомикоза – Кандизол е ефикасен при Candida и по вътрешните органи, в пик. с-ма и в кръвообращението, както и при гъбично инфектиране на дихателната с-ма, вкл. белия дроб;
  • Криптококов менингит – Кандизол се изписва против гъбично инфектиране на мозъка;
  • След химиотерапия и лъчелечение – гъбичните инфектирания стандартно следват ситуациите на имунен спад. Те се появяват и след лечение на туморни образувания, което се отразява върху защитните сили. Кандизол може да се взема профилактично преди да се пристъпи към противоракова терапия.
Антибиотик ли е?

Флуконазол е ефективен в лечението на дрождеподобни и плесенни гъбички. Съединението притежава и известна антибактериална активност, но тя е твърде слаба, за да се ползва като антибиотик.

kandizol-04
Двете опаковки на препарата

Кандизол не е антибиотик, а антимикотик. Антибиотиците унищожават бактерии, а антимикотиците – гъбички.

Кандизол 1 и Кандизол 3. Капсули от 150 мг.

Кандизол 1 и Кандизол 3. Капсули от 150 мг

Кандизол се предлага в две опаковки. В едната има една капсула, а в другата – три капсули. Дозировката в тях е 150 мг флуконазол.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Стандартно лекарствата с флуконазол се продават до 4 таблетки / капсули в кутия, защото това е необходимият брой за един от по-обичайните лечебни курсове. Препаратът ефективно унищожава гъбичките с 1 до 4 приема.

kandizol-03
Кандида живее в тялото ни, но се удържа в разумни граници от добрия имунитет и другите полезни микроорганизми
Разлика с Флуконазол капсули 150 мг

Разликата е в производителя – Флуконазол е от Актавис, както и в броя на капсулите в опаковка – Флуконазол е с 4 броя.

Кандизол 3 броя струва 15.38 лв, Флуконазол 4 броя струва 18.44 лв. Цената е почти идентична, но преимущество на Кандизол е, че дава по-голяма гъвкавост при избора на нужното количество лекарство. Той има опаковка с 1 капсула на цена 6.05 лв.

Как се приема Кандизол?

Няма единен алгоритъм за лечение с флуконазол. Схемите на прием зависят от конкретното заболяване. При някои патологии като генитална кандидоза се взема еднократно, а при други като гъбички в устата – няколко дни, а при кокцидиоидомикоза терапията е до 24 месеца.

Схема на прием
  • Кандида на вътрешните органи – първи ден 800 мг, следващите дни по 400 мг, дните се определят с изследване;
  • Гъбички в устата и гърлото, вкл. от протези – първи ден 200 – 400 мг, следващите дни по 100 – 200 мг до изчезване на налепа;
  • Инфектирани лигавици – 50 до 400 мг дневно за 7 дни или повече, контрол с културелно изследване;
  • Профилактично за гъбички по лигавиците – 3 Х 200 мг в седмицата докато изчезне рискът;
  • Генитална кандидоза – еднократно 1 капсула;
  • Гъбички по кожа и нокти – 1 Х 50 мг дневно или 1 Х 150 мг седмично;
  • Профилактика на кандида при слаб имунитет – 1 Х 200 – 400 мг, докато изчезне рискът.
Кога започва да действа?

Концентрацията в кр. плазма достига максимум за 30 – 90 мин., в слюнката – за 4 часа от изпиването. Действа около 30 часа. Препаратът достига оптимална концентрация след 4-5 дни от старта на терапията, когато е нужен многократен прием.

Видео за Флуконазол (Кандизол) на руски:

Колко време се пие?

Терапията с флуконазол продължава от 1 ден до 24 месеца – това зависи от вида гъбички, поразените органи и други индивидуални фактори. Обикновено ефектът се контролира с културелно изследване и препаратът се прекратява след изчезване на патогените.

За жени, мъже и деца?

Няма принципна разлика в лечението на двата пола. Особени са разпорежданията относно малките пациенти. Флуконазол е приложим от раждането, но в намалени дозировки.

  • Бебета до двуседмична възраст – 12 мг на килограм тегло веднъж на три дни (72 часа). Например бебе с тегло 3.250 г получава 39 мг през 72 часа;
  • Бебета от 2 до 4 седмици – 12 мг на килограм тегло веднъж на два дни (48 часа). Например бебе с тегло 4.250 г получава 51 мг през 48 часа;
  • До 11-годишна възраст се изчислява така: 6 мг на килограм първият ден и по 3 мг на кг в следващите дни. Например дете с тегло 12 кг получава първият ден 72 мг, а нататък – по 36 мг всеки ден. Двойни на тази доза е разрешена при криптококов менингит, кандида на вътрешни органи и профилактично при снижен имунитет. До 11 години – максимумът е 400 мг за деня;
  • 12 – 17 години – възможно е да се даде дозировка за възрастни или да се изчисли по теглото намалена дозировка.

Цитираните дози са стандартизирани и посочени от производителя. Специалистът може да подбере друга дозировка според индивидуалните показатели. В старческа възраст се вземат обичайните дози, освен при бъбречни проблеми.

Кандизол и пробиотик

При продължително противогъбично лечение и при хронични и рецидивиращи кандидози напред излиза необходимостта от двустепенно лечение.

На първия етап се извършва микотична санация – унищожаване на патогените, а на втори етап се възстановява нормалната микрофлора.

Традиционно се избират пробиотични препарати, които избирателно действат върху мястото,  където е била гъбичната инфекция. Например след терапия на ваг. кандидоза се избират локални пробиотични препарати за възстановяване на флората на влагалището. При обхващане на вътрешни лигавици се изписват лакто- и бифидобактерии. Фарма индустрията предоставя богат набор от пробиотични препарати, сред които се подбира оптималният като насоченост на действие.

Мнения за Кандизол

Кандизол събира похвали за бързото си справяне с млечница. Но преобладават мненията, че препаратите с флуконазол не се различават по същността си. Дамите, които по-често се сблъскват с кандида, вече са установили еднаквия състав на лекарствата против тези гъбички. Някои избират по цената, други по роизводителя. Ето едно мнение от Бг-мамма, което отразява такова виждане:

kandizol-01

От отзивите става ясно, че често Кандизол се изписва при генитална кандидоза. Тогава лекарството се дава през ден, за предпочитане от старта на цикъла. На други е препоръчвана схемата по една капсула на първи, четвърти и седми ден.

Като цяло препаратът се възприема като скъп, макар да се отчита, че всички антимикотици са с висока цена.

Вижте още мнения за Кандизол и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум!

Странични ефекти, противопоказания

Противопоказание за Кандизол и останалите препарати с флуконазол е наличието на хиперчувствителност.

След зачеване препаратът е допустим при тежки инфектирания, когато ефектът надвишава риска. На кърмачките се препоръчва прекратяване на кърменето.

Страничните ефекти са в зависимост от дозите и продължителността на терапията. Например при еднократно приемане за вагинална кандидоза най-често са отбелязвани главоболие, гадене, абдоминална болка, диария, промяна на вкуса – всичко това с умерена изразеност.

При многократни дози и лечение за над 7 дни по-често са отбелязвани гадене, кожни обриви, повръщане, абдоминална болка и диария.

Основният проблем е хепатоксичността на флуконазол – натоварване на ч. дроб. Обичайно токсичните реакции са обратими и симптомите изчезват с прекратяване на терапията.

Терапията се прекратява при поява на чернодробни симптоми, хепатит, холестаза и др.

Може ли с алкохол?

Не, не трябва! И лекарството, и алкохолът се преработват от ч. дроб и го натоварват. Заедно – двойно повече. Организми с добра защита се справят с повишени натоварвания, но самият факт на поява на гъбички показва, че имунитетът е компрометиран. Тялото няма ресурс да се справи и с болестта, и с лекарството, и със спиртното питие.

kandizol-06
Аналози на Кандизол

При съчетаване на Кандизол с алкохол са възможни и други негативи извън ч. дроб като алергичен отпор, проблеми със зрението, замъгляване на съзнанието, нарушаване на равновесието и залитане, виене на свят. Има риск от аритмия, нарушено кръвообращение, свиване на съдовете, остра хипертония.

За натоварване на ч. дроб ще свидетелстват симптоми като повишена уморяемост, сънливост, повишена Т°С без видима причина, пожълтяване, оцветена урина.

Кандизол и цикъл

Един от провокаторите за кандидоза на пол. органи е менструалният цикъл. По-често гъбичното разрастване се случва при обилна и продължителна менструация, която унищожава лактобактериите. Именно тези микроорганизми препятстват бурния ръст на кандида. Щом се наруши балансът на флората във влагалището, гъбичките превземат лигавиците по гениталиите.

Втори фактор е нарушаването на хормоналния фон в периода на овулация и менструация. Тези естествени процеси намаляват имунната защита при жените и провокират ръст на вредните микроорганизми, към които се отнася и кандида.

Дайте мнение и Вие тук!

Поради тези съображения приемането на Кандизол през цикъла не само е допустимо, но и оправдано.

Аналози и заместители

Точните аналози на Кандизол даваме в началната таблица – там ще видите всички лекарства със същия състав и дозировка.

Заместител на Кандизол са лекарствата с итраконазол. Флуконазол и итраконазол са вещества от една и съща група – триазоли. Те имат сходно действие. Такива заместители са Итраконазол фунгизол, Итраназол, Орунгал.

Има и други противогъбични препарати – те са от други групи и имат известна разлика в механизмите на въздействие, както и в активността им спрямо конкретните гъбички. Такива лекарства биха могли да заменят Кандизол в определени случаи, но не по принцип.

  • Полиени – нистатин (Нистатин, Фунгостатин). Има орална форма за гъбички в устата;
  • Имидазоли  – кетоконазол (Низорал) и клотримазол (Клотримазол). Имат форми за локална обработка – кремове и шампоани;
  • Алиламини – тербинафин (Ламизил), naftifine (Екзодерил). Имат течни форми и мехлеми за локална обработка.
Кандизол или Флуконазол

Тези две лекарства са точни аналози.

kandizol-05
Аналози на Кандизол

И двете съдържат флуконазол в количество 150 мг. Разликата е в производителя. Кандизол е чешки, Флуконазол – български препарат. Опаковката също е различна. Кандизол е на кутии по 1 и 3 бройки, Флуконазол – по 4 бройки.

Цената не може адекватно да се сравни, защото към момента Флуконазол не е наличен на пазара.

Нистатин или Флуконазол?

Нистатин е антимикотик, който има и локални форми – крем, унгвент, разтвор за обработка на устата (Фунгостатин®). С флуконазол не се осъществява външно лечение.

Нистатин и флуконазол са ефикасни срещу кандида. Те са от различни групи, имат разен механизъм на въздействие, което позволява да се комбинират за получаване на по-висок ефект, без да се предозира медикамент.

Примерна схема за лечение на вътрешна кандида: нистанин 3 Х 500 000 UI + флуконазол 1 Х 150 мг през ден, продължителност 21 дни.

Комбинирането на флуконазол и нистатин изисква внимание и контрол и се извършва само по назначение.

Нистатин на таблетки е по-евтин спрямо пероралните форми на флуконазол. Кутия с 20 бройки на Актавис струва 15.08 лв.

Кандизол или Микомакс?

Микомакс е идентичен на Кандизол продукт, който точно повтаря неговите характеристики. Произвежда се на кутии по 1 и 3 капсули, съдържа флуконазол 150 мг.

Разликата е в производителя, Микомакс е от чешката Зентива. Има минимална разлика в цените на българския и на чешкия медикамент, както следва:

  • Кутия с 1 капсула: Кандизол 6.05 лв, Микомакс 5.66 лв;
  • Кутия с 3 капсули: Кандизол 15.38 лв, Микомакс 16.02 лв.
Кандизол и Полижинакс

Първата разлика е, че Полижинакс се произвежда само на вагинални глобули. Той е за външно лечение на вагинални инфекции.

Втората съществена разлика е, че Полижинакс е комбиниран продукт, който обхваща по-голям диапазон от причинители – не само гъбички, но и различни бактерии.

Противогъбичната съставка е нистатин. Той се комбинира с два антибиотика. Единият е неомицин с широка активност. Вторият е с по-тясна, но целенасочена функция към грамотрицателните бактерии – полимиксин В.kandizol-02

Следователно Полижинакс е ефективен и се избира при смесени влагалищни инфекции, развиващи се на фона на изразен дисбаланс на състава във влагалището.

Още по темата ТУК: Мнения за Полижинакс глобули. За какво се използва? Кървене, гъбички, странични ефекти, цена. Полижинакс или Гиналгин?

Итраконазол или Кандизол?

Флуконазол е съвременен противогъбичен препарат, който има по-малка степен на активност спрямо триазолите (кетоконазол и итраконазол). Негово преимущество е, че се понася доста по-добре. В равна степен е ефективен при прием вътрешно и при венозно вливане.

Итраконазол е производно с широк спектър на въздействие. Притежава също така антипаразитни и антибактериални качества. Унищожава трихомони, както флуконазол.

Съвместното използване на флуконазол и някой от триазолите е опасно за здравето и не се прилага.

Крем Клотримазол

Клотримазол е ефикасно лекарство срещу гъбички, което се разработва в перорални и външни форми за локална обработка. Има крем (Канестен, Клотримазол), глобули (Клотримазол) и таблетки за влагалищно поставяне (Канестен Гин), спрей за крака и лак за поражения по ноктите (СНБ).

Мехлемообразната форма се ползва за обработка на засегнати от гъбички кожни участъци, най-често на стъпалата. Той е евтин препарат, рецептурен, но лесно се придобива и без назначение.

Клотримазол на GlaxoSmithKline струва само 2.36 лв за тубичка от 20 г. Той съдържа стандартният 1% концентрация на лечебното в-во. Клотримазол АБР на Балканфарма струва 2.35 лв при същите показатели.

Има и козметични варианти за крака с профилактична функция. Например кремът на Стар нейлз СНБ съчетава антимикотика с метил салицилат и бергамотово масло за постоянна обработка на ходилата (16.95 лв).

Вижте и ТОВА: Мнения за Клотримазол крем. Глобули, таблетки и маз има ли? При гъбички по слабините.

Вагинален крем Гиназол

Гиназол е бутоконазол – антимикотик за лечение на гъбични инфекции във влагалището и по вулвата. Той е специализиран в унищожаването на различните видове кандида.

Нитратът на бутоконазол се прилага единствено местно (външно) за лечение на вулвовагинална кандидоза. Той се въвежда на глобули по 100 мг или на 2% крем с апликатор по 5 г. Лечението е три нощи поред.

Видео: как изглежда кандида и признаци, че тялото е превзето от гъбичките (на руски с автоматични субтитри).

Др. видове крем против гъбички на половите органи
  • Канестен на Байер – 1 % крем с клотримазол, цена 9.93 лв. При прилагане върху полови органи създава риск от поява на сърбеж, излющване, еритема, обрив, отичане и др. форми на дискомфорт;
  • Тридерм на Schering Plough – 1% клотримазол тук се съчетава с антибиотик гентамизин и с кортикостероид бетаметазон. Такова комбиниране прави лекарството по-ефикасно при силни възпалителни реакции и дразнения. Подходящо е за смесени инфекции и при подозрение за вторично инфектиране с гъбички и бактерии. Цената му е 7.48 лв за 15 г;
  • Нистатин Актавис и Нистатин АБР – кремове с нистатин, ефикасни срещу кандидоза по лигавиците. Приложим във влагалището и около ануса, както и по кожа. Актавис – 2.82 лв, АБР – 6.38 лв. И двата крема са в туби по 15 г и съдържат по 100 000 МЕ нистатин;
  • Екзодерил – активната съставка нафтифин е приложима само външно върху кожа, но е ефикасна за обработка на кожни гънки в половата зона. Туба от 15 г струва 10.66 лв;
  • Клиндавазин V – това е вагинален крем с клиндамицин в тубички по 40 г. Това е антибиотик, който е ефикасен само срещу бактериално инфектиране.

Още информация и източници на английски: За какво служи Кандизол 150 (Флуконазол)? * Странични ефекти и противопоказания; * Дозировка и взаимодействия. Заместители.

Антигъбични глобули
  • Полижинакс – кутия с 6 глобули с нистатин + антибиотик и кортикостероид. Ефикасен срещу смесени инфектирания. Цена 7.92 лв;
  • Ломексин – кутия с 1 глобула фентиконазол от 600 мг. Ефикасен срещу кандида, трихомонас и смесено инфектиране на генитални лигавици. Цена 6.61 лв;
  • Клотримазол – кутия с 6 таблетки по 100 мг клотримазол, ползван срещу гъбични инфектирания и в случаи на резистентност спрямо нистатин. Цена 3.96 лв;
  • Бетадин – кутия с 14 песари с повидон йод. Този комплекс бавно отделя йод, който е унищожителен спрямо ред бактерии, протозои и гъбички. Цена 10.49 лв;
  • Интимо Хелп – кутия с 14 таблетки с инулин и витамини. Поддържат оптимална за лечение киселинност във влагалището, облекчава симптоматиката и предпазва от микротравми. Цена 17.10 лв.

В последно време нарастват случаите на вагинална кандидоза. Специалистите го отдават на появата на нови видове микроорганизми заради безконтролно самолечение, водещо до устойчивост на гъбичките към лекарства. 50% от жените до 25-годишна възраст са прекарали подобна кандидоза поне веднъж. Към началото на менопаузата техният дял е 75%.

Предразполагащи фактори, които трябва съзнателно да се премахват, са механични повреди заради синтетично бельо, ендокринни нарушения, компрометиране на имунитета, прием на антибиотици, кортикостероиди, орални контрацептиви, авитаминози, алергии и хронични храносмилателни патологии.

Видео: причини, диагностика и методи при млечница във вагината – на руски език с автоматично генерирани субтитри на български.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

3 Мнения

  1. Марияна Клисарова

    Кандизол и Микомакс са ужасно скъпи, щом се пият повече пъти. Предстои ми да взема мерки за кандида и се чудя кога да го започна заради парите.

    • Eлеонора

      Не отлагайте, не е толкова скъпо. На мен ми писаха Фунголон по едно хапче седмично – 2 кутии за 2 месеца лечение. На контролата гъбичките ги нямаше. Цялото излезе 30 лв.

  2. Илияна Асенова

    Аз съм на Полижинакс за гъбички, една позната – за стафилококи. Не съм сигурна, че е най-правилното за гъбички и получих раздразване. Дали да сменя с Нистатин глобули?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *