Кои лекарства за гъбички по кожата са добри?
Микоза. Ефикасно лечение.

Гъбички по кожата. Лекарства, кремове, спирт и билки за микоза по тялото

Кои лекарства за гъбички по кожата са добри? Видове гъбични инфекции по тялото. Микоза. Ефикасно лечение. Крем против гъбички, хапчета, билки и народна медицина

Човешкото тяло се обитава от вируси, гъбички и бактерии. Те са полезни, условно-патогенни и патогенни. При баланс между тях не се нанася вреда и човекът остава здрав.

Най-голяма опасност представляват гъбичките. Делят се на дрождеви, плесенни и домифорни – около 500 вида пораждат заболявания при човека. Те поразяват кожата и ноктите, но и вътрешните органи.

При здрав човек гъбичките се потискат от клетките на имунната с-ма. Те намират благоприятни условия за живот в тела с отслабена защита. Така възникват болестни гъбични колонии.

Болести, причинявани от гъбички
Групи заболяванияХарактеристика
Епидермофитияпричинител са епидермофитони. Най-често засягат мъжете. Поразяват горния слой кожа и ноктите. Има Епидермофития на слабините и на ходилата
Дерматомикозагрупа гъбични инфекции на кожата, засягащи всеки пети човек. Поразяват кожата и вътрешни органи. Носителят е заразен за околните
Споротрихозахронично заболяване, поразяващо кожа и подкожните тъкани. Заразяването става при контакт с трева, прах и др.
Кандидозапричинява се от дрождеви гъбички, част от обичайната флора в човека. При нарушен баланс се размножават активно, най-често във влагалището при жените и в устата при децата. Без лечение обхващат и др. органи, вкл. червата – дисбактериоза
Трихофитияпровокира се от microsporum и trichophyton, по-често страдат децата, контактуващи с бездомни животни. Поразяват цялата повърхност и главата

Всяка гъбична инфекция има своя клинична картина. Тя зависи от типа гъбички, от локализацията и от тежестта на поражение. Например при микозите виждаме косопад, лющещи се петна и плаки, вроговяване, сърбеж в зоната на възпаление. При поразяване на ноктите се появяват други признаци – удебеляване и промяна в цвета на пластината, лющене между пръстите и др.

На фона на отслабен имунитет към гъбичната инфекция може да се присъедини и бактериална. В резултат към общите симптоми се добавят обриви с гнойно съдържание. При изтичане на инфилтрата се образуват влажни корички и след това – белези.

За да се лекува качествено гъбична инфекция, оптималното е да се знае вида на патогена.

Лекарства за гъбички по кожата

Лечението на гъбични инфекции се провежда с вътрешен прием на антимикотични средства и препарати за укрепване на имунитета. Паралелно се изпълнява симптоматична терапия – външно обработване на засегнатите участъци срещу сърбежи, възпаление, излющване и за подобряване на състоянието на кожата.

Обичайно гъбичните инвазии се лекуват продължително – 1 до 4 месеца.

При леки форми на инфектиране с единични локализации се провежда само локална терапия с разтвор, спрей, мехлем, интравагинални глобули, лак. Например при единични огнища на кандидоза или микроспория се обработва засегнатият участък, без да се приемат лекарства през устата.

gabichki-05
Тези гъбички първи се възползват от нашата слабост при падане на имунитета
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Тербинафин – синтетичен препарат

Много от противогъбичните препарати разчитат на лечебната съставка тербинафин.

Той се назначава срещу десетки щамове гъбички – дрождеви, плесенни и диморфни. Има го:

  • на таблетки – Тернафин, Тербинафин, Миконафин;
  • за мазане (крем, дермгел) – Фунгофин, Ламизил, Тернафин, Фунгитер, Миконафин, Микофин;
  • за напръскване (спрей) – Ламизил, Фунгофин.

Визираните лекарства са аналози помежду си, дозирани са еднакво. В мехлемите има по 1 % тербинафин. Различават се по допълнителните съставки, производителя и цената. Ще разгледаме някои накратко.

Крем Фунгофин

Линията Фунгофин включва три лекарствени форми – крем, таблетки и спрей за кожа с тербинафинов хидрохлорид.

Кремът е в тубичка от 15 г и струва 9.80 лв. Производителят го препоръчва за повърхностни кожни микози като тинеа, кандидоза, разноцветен лишей и др.

Лекарството се нанася на засегнатата кожа и малко от здравия участък около нея по 1 или 2 пъти за ден, според необходимостта. До пълно излекуване се стига за около 2 седмици

Спрей флаконът е от 30 мл и струва 13.72 лв. На опаковката е изобразено ходило, което би могло да внесе заблуда, че спреят е за крака. Всъщност той има широко приложение върху всички участъци от тялото, а формата на спрей го прави особено удобен за приложение в кожните гънки и на трудно достъпни места.

Крем Ламизил

Ламизил крем, дермагел, таблетки и спрей на основата на тербинафин се ползва във всички случаи, визирани при Фунгофин. Производителят от Германия го препоръчва при гъбични инвазии по краката, тялото и слабините. Гелът е с по-нежна текстура, подходящ за чувствителни места. Спрей формата изключва докосване с ръце.

Тубичките крем и гел, както и спреят струват около 17-18 лв. Изгодна е двойната опаковка крем, която е 21 лв.

Крем Фунгитер

Фунгитер е румънски продукт. В линията има крем и лак за нокти. Кремът е със стандартния 1 % тербинафин, с тегло 15 г. и струва между 8.33 и 35 лв към днешна дата.

gabichki-06
Мехлеми с това лекарство

Още кремове с тербинафин са Миконафин на Актавис (15 г, 9.90 лв) и Микофин (15 г., 9.10 лв).

Крем Канестен

Канестен съдържа клотримазол – антимикотичен препарат с широк обхват. Използва се за терапия на дерматологични патологии, свързани с гъбични инфекции, и при особени случаи – при бактериални инфекции. Всички локални средства с клотримазол са в концентрация 1% или 1 г активно в-во на 100 г готов продукт.

Клотримазол нарушава жизнената дейност на гъбичката като потиска изработката на ергостерин в нея. Лекарството лошо се всмуква. Натрупвайки се по повърхността, то оказва допълнително токсично въздействие върху паразита и ускорява неговото разрушението.

Канестен е ефикасен против дерматофити, дрождеви и плесенни разновидности, срещу възбудителите на различни лишеи и еритразми. Той е подходящ и за обработване на лигавици. Кремът се концентрира върху епидермиса, не прониква в дълбоките тъкани и кръвния поток. Неподходящ при рани, драскотини и ерозия.

Тубичка от 20 г на Байер струва 9.93 лв.

Канестен се произвежда още под формата на глобули за вагинални инфектирания, шампоан и разтвор, но не всички разновидности са налични към момента в аптеките.

Низорал

Низорал е линия на Янсен с активна съставка кетоконазол. Включва крем, шампоан, ваг. глобули, тоник за раздразнен скалп, таблетки. В момента пълната гама не е налична. Предлагат се само крем, шампоан и тоник.

Кетоконазол е един от най-ефикасните противогъбични препарати. Използва се концентрация от 2%. Той разрушава клетъчните стени на гъбичките и те губят способността да образуват колонии.

Активен е спрямо дерматофити, кандида, плесенни гъбички и възбудители на системни микози. При външно и инвагинално прилагане препаратът на практика не се всмуква, не попада в кръвта, а действа повърхностно.

Кремът на Janssen е най-евтиното противогъбично мазило на пазара. Тубичка със стандартните 15 г струва 4.14 лв. Той е и единственият мехлем с кетоконазол. Има и други шампоани с кетоконазол (напр. Кетозал), но форма за мазане има само под името Низорал.

Екзодерил

Активната съставка тук е нафтифин. Линията Екзозерил обхваща не само крем за кожа, но още разтвор и два вида лак.

gabichki-07
Няма защитени от гъбички тъкани – те се размножават на повърхността и във вътрешността на тялото

Нафтифин се бори ефикасно с голямо количество значими гъбички. Работи подобно на клотримазол и кетоконазол – потиска изработката на ергостерин в гъбичките. Има едновременно противогъбично, антибактериално и противовъзпалително въздействие.

Нафтифин се използва в дерматологията от 50 г. Той е добре изучен, надежден и безопасен препарат. Подходящ е при инфектиране на кожни участъци, слабини и кожни гънки, когато възникнат зачервяване, обрив и сърбежи. Лекува гъбички между пръстите на краката и ръцете, кандида и разноцветен лишей.

Малката опаковка крем от 15 г. струва 10.66 лв, двойната опаковка – 18.50 лв.

Микодефен

При неуточнени микози се предпочитат лекарства на основата на циклопирокс – той има достатъчно широк диапазон на активност. Ефективно се справя с около 60 щама гъбични от типа на дрождите, плесените и дерматомицети. Циклопирокс се съдържа в продукти за кожа като Батрафен и Тригопакс и в лакове за гъбични инвазии по ноктите като Микодефен.

Циклопирокс се просмуква в тъканите на нокътя и унищожава намиращите се там патогени. Обикновено пълно излекуване се постига за 1 до 3 месеца, но е препоръчително обработката да продължи за профилактика.

Производителят показва използването на Микодефен по схема – в първия месец през ден, във втория месец през 3-4 дни, в третия месец през 7 дни.

Опаковка от 6.6 мл струва 29.80 лв.

Крем за гъбички по слабините

В половата зона най-често се размножават гъбички от типа Кандида. Те обхващат лигавиците и кожата отвън, както и влагалището. При такъв обхват на инфекцията за предпочитане са лекарствените средства, които имат повече от една форма – крем, вагинални глобули, вагинален крем.

При гъбички в половата зона най-добър ефект дават препаратите с имидазол. Имидазоловите антимикотици са ползват специално върху генитални лигавици. Изписват се при диагнози като вагинит и вулвовагинит с гъбичен провокатор. Помагат и срещу трихомонас, както и при смесено инфектиране с кандида и трихомонас.

Ефикасен имидазолов антимикотик:

  • Ломексин с фентиконазол. Произвежда се на крем и вагинални глобули. Кремът е за кожни участъци, глобулите лекуват лигавици във влагалището. Нерядко е достатъчно прилагането на една глобула. Затова и опаковката на Ломексин е с 1 брой, цена 6.61 лв.
  • Канеспор с бифоназол. Произвежда се на разтвор и крем. Бифоназол произхожда от имидазол и дава доста широк антимикотичен ефект. Унищожава множество щамове фунги. Кремът струва 12.08 лв.

Във всички стадии от развитието на гъбичките са ефикасни и лекарствата с тербинафин (Фунгофин, Ламизил) и други, разрушаващи клетъчните стени – Канестен и др.

Погледнете и ТУК: Кой крем за гъбички по слабините е добър? Мнения за Канеспор. Лосион, Ламизил и др. средства.

Спирт за гъбички по кожата

Отдавна се води спор дали спиртът убива гъбички. Някои го смятат за безполезен, други – за евтино и ефективно средство.

Дайте мнение и Вие тук!

Етиловият спирт със 70 – 96% алкохол леко прониква в органични клетки, разтваря присъстващите в нея микро- и макроелементи и води до гибел на най-простите микроорганизми. Затова спиртът е мощен дезинфектант. Обаче то не винаги е успешен срещу гъбички.

gabichki-01
Помощни средства в борбата с гъбичките

Чистият етилов спирт с висок градус би убил гъбичките. Но нанесен върху поразения участък, той предизвиква парене и изгаряния. Кожата го понася в разреден вид – на 40 – 50%. Но тогава той губи своята мощ и действа бавно, а междувременно колонията се адаптира.

Ето защо се използват специални медицински състави, които намаляват концентрацията на спирта и увеличават неговата ефикасност. Тези състави са известни като антимикотичен спирт. Представляват етанол с добавена киселина – салицилова, бензоена, борна, камфорна, мравчена.

Как се използва антимикотичният спирт: като компрес. Напоява се памучен тампон и се налага на поразеното от гъбички място. Тампонът се закрепва, за да остане няколко часа, например през нощта. Другият начин е да се правят топли ванички (50°C) с такъв спирт в течение на 15 мин.

Антимикотичният спирт е ефикасен дори срещу упоритата микроспория. Налагането на памук със спирт върху лезията за няколко дни води до ликвидиране на гъбичките и зарастване на участъка.

У нас се продават два препарата на производителя Химакс – Антимико Бета и Антимико Ацид. Продуктите се вземат без рецепта. Имат еднаква цена от 1.82 лв и еднакви показания.

Предназначени са за прилагането върху гладка кожа и в окосмени зони, може да се обработват кожни гънки. Производителят препоръчва честота от 1-2 обработки на ден, в период от 7 до 14 дни.

Антимикотичните спиртове на Химакс представляват разтвор на салицилова к-на в етанол. Те се различават по:

  • Концентрация. Ацид е по-силен, той има 8% салицил, в Бета е 5%;
  • Втори компонент. В Ацид е добавена бензоена к-на, а в Бета – 2-нафтол.

Витамини против гъбички по тялото

Дерматологията използва витамините в различни комбинации за неспецифична имуномодулираща терапия. При гъбични заболявания те са нужни в увеличени дози. Ето защо засиленият прием на витаминозни храни не е достатъчен, а се изписват аптечни препарати.

  • Витамин A – необходим на епителните клетки, които съставят покривния слой на лигавиците и кожата. При възникване на гъбично заболяване се изписва в доза по 50 000 UI ежедневно за около месец с последващо намаляване на дозата до 25 000 UI (за бременни 10 000 UI ). Пероралните капки на Софарма съдържат 40 000 UI (цена 2.66 лв). В капсулите на Now има 10000 IU (18 лв за 100 бр), в Геритамин и капсулите на ФитоФарма съдържанието е 5000 IU;
  • Витамин E – защитава от окислителни изменения, пази от преждевременно износване на кожата. При гъбични поражения се назначава в начална доза 400 IU ежедневно и постепенно се увеличава, като за 30 дни се достигат 1000 IU ежедневно. Задържа се на 1000 IU за 1 седмица и се почива 3 седмици. Ако междувременно заболяването не е напълно излекувано, курсът може да се повтори, но не е задължително. 100 IU се равняват на 20 мг. Капсулите на ФитоФарма дават 100 мг, Геритамин – 67 мг.
    gabichki-03
    Някои подходящи комбинации

Оптимално е вит. А и Е да се вземат заедно. Така вит. А не се разрушава в чревния тракт и тъканите.

Допълнително е полезно да се приемат:

  • цинк, който подобрява усвояването на ретинола. Дозата му е 20 мг/ ден за профилактика, 50 мг / ден при кожно заболяване, абсолютен максимум – 100 мг / ден;
  • мед, който продуцира кожни пигменти. Дневната потребност е 5 мг / ден, при гъбични заболявания – 10 мг / ден;
  • витамин С, който участва във възстановителните процеси. Приема се в големи количества 3000 мг на няколко приема, за поддържане – 60 мг;
  • В-витамини, които участват във всички биохимични реакции. Комплекс от В-витамини при гъбички се използват в големи дози – 100 мг на три приема, за профилактика – 50 мг.

Дефицитът на желязо и на фолиева к-на увеличава риска от гъбично заболяване на краката. При гъбични заболявания рязко спада съдържанието на магнезий в тялото, а той е нужен в доза 280 – 380 мг / дневно. При гъбички се препоръчва по 750 мг. Селен ускорява оздравяването при гъбички, дозата му е 100 – 200 мкг. Приема се заедно с вит. Е и С.

Незаменими мастни к-ни намаляват възпалителните реакции. Най-лесно е да ги приемаме с рибено масло, в което има 13 800 единици вит. А и 1380 единици вит. Д. Добър източник е лененото семе.

Хапчета против гъбички по кожата

Противогъбичните препарати са от следните основни групи:

  1. Полиени, естествени антимикотици – нистатин (неналични у нас леворин, натамицин, амфотерицин В);
  2. Имидазоли – кетоконазол, клотримазол, миконазол, оксинконазол, бифоназол;
  3. Триазоли – флуконазол, итраконазол;
  4. Алиламини – тербинафин, нафтифин;
  5. Други химически групи – гризеофулвин, калиев йодид, натриев тетраборат и др.

Нистатин е първият специфичен противогъбичен антибиотик, ползва се от 80 г. за инфекции от кандида по пътя на храната – от устата до червата. Ефективен е само при контакт с гъбичките, тоест не става за профилактика. Негативи – причинява диспепсия.

gabichki-02
Силно лекарство против гъбички

Имидазолите се прилагат локално – на крем, глобули и т.н. Пие се само кетоконазол – таблетки под името Низорал, Кетоконазол, Кетазон.

Триазолите са за системно (цялостно, вътрешно) лечение на гъбички. Тъй като се пият, те оказват влияние върху патогените, където и да се намират. Изписват се предимно за гъбички по вътрешните органи.

Например Дифлазон (флуконазол) е за гъбични инфекции на мозъка, белите дробове, кандида в кръвообращението и сърцето, в отд. с-ма и по всички лигавици.

  • Други лекарства с флуконазол са Микомакс, Фунголон, Флуконазол, Дифлукан. Фунгокап.
  • Лекарства с итраконазол са Итраконазол Фунгизол за инфектирани лигавици и вътрешни органи, Интраназол, Орунгал, Фунгофунал.

Групата на алиламините включва две лечебни вещества – тербинафин и нафтифин. И двете се прилагат и вътрешно, и местно. Имат широк спектър, но се предпочитат за повърхностни микози, главно дерматофити.

У нас няма регистрирани препарати с  нафтифин. Таблетки с тербинафин са Тернафин, Тербинафин, Ламизил, Миконафин.

Още нещо интересно ТУК: Микомакс. Мнения и схема на пиене. Как се ползва с антибиотик? Кандизол, Нистатин или Микомакс 150? Може ли с алкохол?

Как изглеждат гъбичките? Снимки

Гъбичките поразяват различни тъкани:

  • Повърхностни – засягат кожата и лигавиците;
  • Дълбоки – подкожните тъкани;
  • Висцерални – паразитират по вътрешните органи.

Където и да се намират, гъбичките не могат да бъдат видени с просто око. За диагностика се взема мазка и се поставя в хранителна среда, за да се размножи голяма колония и да се види какъв е микроорганизмът.

Ние забелязваме само последствията, които оставят повърхностните гъбички – възпалителната реакция, изразена в зачервяване и подуване, нарушаване на покритието – лющене, удебеляване – корички, отделяне на ексудат – мокрещи язви.

Самите гъбички са микроскопични и изглеждат така:

gabichki-04
Причудливият свят на гъбичките под микроскоп

Дълбоките микози се забелязват в напреднал стадий, когато причинят гнойни възпаления, дълбоки язви и др. Те са специфични за горещите страни и рядко се развиват в България.

Висцералните микози са най-трудни за откриване. Те причиняват дисфункция на органи, например белодробни и храносмилателни разстройства.

Други методи на лечение

Гъбичките са упорити и трудни за изличаване. Дори със силни лекарства те се третират с месеци. Народните методи понякога губят време и усложняват ситуацията.

Алтернативните методи са полезни като помощници при микози по краката и ноктите. Същото важи и за нелекарствените и козметични средства, дори когато официално са предназначени за гъбички.

Лосион на Евтерпа

Козметичната компания Евтерпа предлага лосион, който успокоява ръцете и краката, когато са обхванати от гъбички. Препаратът комбинира 14 съставки, които допринасят за оздравяване. Сред тях е етиловият алкохол като дезинфектант, глицерин като хидратант, салицилова и бензоена к-ни като антимикотичен агент, урея, масла с противогъбичен ефект и др.

Препаратът успокоява симптомите на инфекцията, премахва дразнене и сърбежи. Ефектът му проличава след 2-3 седмици приложение. Флакон от 50 мл струва 6.10 лв.

Масло от чаено дърво

Маслото на Ривана против гъбички съчетава чаено дърво с лавандула и лимон. Композицията има антисептичен ефект и успокоява симптомите при гъбички по краката. Прилага се чрез бани. Цена на флакон от 10 мл – 10.50 лв.

В помощ на лечението може да се ползва и само чаено дърво. Флакон 10 мл от Евтерпа струва 5.70 лв. От Боталайф – 21.40 лв.

Подходящо е приемането на това масло вътрешно. Капсули предлага Еспара – 45 броя за 39.50 лв.

Още по темата ТУК: Бабини рецепти за гъбички по слабините. Йод и аспирин за миришещи крака. Мазило за сърбеж, крем и рецепти за домашно лечение.

Йод при гъбички по кожата

Йодът е един от най-ефикасните методи на народната медицина против гъбички. Изберете го, ако нямате достъп до други лекарства. При прилагане върху кожа намалява болката и възпалението, дезинфекцира заразената зона.

В чист вид се нанася спиртен р-р на йод 5% – с помощта на памук или клечка за уши. Върху нокти просто се накапва. Върху по-големи зони се налага напоен памук – за 60 мин.

Ефикасно е използването на йод след бани със сол и сода за ръце и крака. На 1 л вода дозата е 1 ч.л. сода и 2 ч.л. сол. След подсушаване кожата се намазва с йод.

Още информация и източници на английски: Начини за лечение на гъбички по кожата; * Кой крем за гъбички по кожата да изберем? * Домашни средства за лечение на гъбички по тялото.

Шампоан против гъбички по тялото

При гъбични инфекции на главата терапията се допълва с антимикотичен шампоан. Най-известните имена са Низорал и Кетозал. И двата препарата работят с антимикотика кетоконазол. Цена на Низорал – 17.23 лв за 60 мл.

И едно видео на руски за лечението на гъбички по кожата със сода бикарбонат. Има автоматично генерирани субтитри на руски език, които можете да си включите, ако искате:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

3 Мнения

  1. Александра Ковачева

    4 месеца пих Фунголон за гъбички по тялото и гънките, три пъти давах проби за изследване. Лекарството е супер силно, но и гъбичките не се дават лесно.

  2. За в устата млечница и географски език съм доволна от Фунгостатин, не съм от Дактарин. Измазах 6 опаковки Дактарин и нямаше ефекта на 1 шише Фунгостатин.

  3. Краси Йонкова

    Лекувам микроспория с Антимико Бета, за 3-4 дни петното се сви наполовина. Хванах я от котката ми, нея я мажа с Тридерм, също помага и не е от най-скъпото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *