rovatinex-neorenal-urinal-cystone-1
Колко време се приема Роватинекс и как? Мнения за Цистон и др. Прием и действие.

Роватинекс, Цистон, Уринал Нефро или Неоренал за бъбреци? Мнения. Заместители

Колко време се приема Роватинекс и как? Мнения за Цистон и др. Прием и действие. Странични ефекти, противопоказания, заместители. Уринал Нефро, Неоренал, Ровахол, Реналит

В лечението на отделителната с-ма широко се използват растителни екстракти и фитопрепарати. Някои от тях са регистрирани като лекарства и изискват назначение, но повечето се водят добавки и са на свободна продажба.

Как да изберем сами и дали е възможно? Ще разгледаме няколко лекарства, като основните от тях даваме накратко в таблица.

Показания за избор на препарати и медикаменти за отделителната с-ма
Наименование, отпусканеВодещо показание за изписването му
Роватинекс, лекарство с рецептаизписва се при наличие на камъни в пик. с-ма – разгражда и извежда конкременти
Цистон, хр. добавкауринарни инфекции като цистит
Неоренал, хр. добавкаподкрепя отд. с-ма при наличие на камъни и възпаления
Уринал Нефро, хр. добавказа общо поддържане на уринарния тракт

Роватинекс. Какво лекува? Предназначение

Роватинекс е уникално по състава си лекарство за стопяване и извеждане на камъни от бъбрек и пик. пътища. Представлява особена комбинация от терпени. Фитотерапията с терпени е спомагателна, но ключова при наличието на твърди конкременти в отделителната с-ма.

Otdelitena-sistema-06
Старите и новата опаковка на лекарството

Също така Роватинекс е ефективен при провокиран от заболяването възпалителен процес в пикочните пътища. Лекарството ускорява извеждането на камъни след дистанционна литотрипсия.

Роватинекс има 50-годишна история, преминал е множество изпитания и е доказал неоспоримо ефикасността си в лечението на уро- и нефролитиаза. Установени са допълнителните му ефекти като антибактериален, спазмолитичен, аналгетичен и диуретичен. Лекарството не само топи и извежда твърдите образувания, но и потушава болката и възпаляването, възникващи в хода на този процес

Rowatinex се произвежда от ирландска фарма компания на основата на етерични масла, които съдържат различни терпени, получени от хвойнови растения – α и β пинен, цинеол, фенхон, камфен, борнеол, анетол.

Действие. Прием. Колко време се приема?

Показание за Роватинекс – профилактика на бъбречно-каменна болест, на рецидиви след оперативно вмешателство, консервативна терапия на фона на основна лекарствена терапия, бъбречни колики, хронични възпалителни заболявания извън период на обостряне, за долекуване на възпалителни процеси.

Лекарството се ползва при пациенти над 6-годишна възраст.

 • До 14 г. дозата е 2 Х 1 капсула.
 • Над 14 г. дозата е 3 Х 1-2 капсули.
 • При бъбречна колика е допустима доза от 4-5 Х 2-3 капсули.
За бъбреци

Лекарството оказва основно въздействие върху бъбреците при наличие на камъни в тях. Неговите конкретни въздействия са:

 1. Подпомага прокарването на конкременти с урината, намалява болката при колики, усилва бъбречния кръвоток, подобрява функциите на бъбреците и повишава диурезата;
 2. Подпомага уродинамиката на горните пик. пътища и по-бързото преминаване на камъни и пясък след тяхното разрушение с други методи;
 3. Притежава противовъзпалително, противомикробно д-вие по отношение на ред патогени;
 4. Повишава съдържанието на защитни колоиди и глюкоронова к-на в урината;
 5. Оказва изразен профилактичен ефект, като препятства образуването на нови камъни.
При цистит
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Роватинекс има ясно изразено противовъзпалително и аналгетично въздействие, поради които той дава облекчение на болни с цистит, уретрит и при възпалявания в други локации по пикочния път. При цистит помага и неговата антибактериална активност, защото заболяването в голям процент от случаите е провокирано от патогени.

Но това са странични въздействия от лекарството и няма основание то да бъде избрано за лечение, когато не се цели извеждане на камъни. Наистина, препаратът оказва благотворно влияние, но то се превъзхожда от лекарствата, които са създадени специално за лечението на цистит и други уроинфекции.

За жлъчка?

Дали Роватинекс разгражда и жлъчни камъни, както се справя с бъбречните? Камъните в жлъчния мехур и пътища са абсолютно друго заболяване, с друг генезис и развитие. С лечението им се занимават не уролози, а абдоминални хирурзи.

Otdelitena-sistema-05
За жлъчни камъни препаратът е друг

Действително, в състава на Роватинекс има компоненти с холелитично действие (разграждащо жлъчни конкременти), но той не е предназначен за лечението на тази патология и не предоставя в пълна степен всички необходими въздействия. Роватинекс има биологична активност, която е оптимална единствено при бъбречно-каменна болест.

Производителят Рова Вагнер предлага друго лекарство за жлъчни камъни под името Ровахол.

Странични ефекти, противопоказания

От противопоказанията може да се откроят две – детска възраст до 6 г. и непоносимост (описани са само два случая). Страничните ефекти са минимални – повръщане и стомашен дискомфорт в крайно редки случаи.

Повишено внимание при прилагане на препарата при пациенти:

 1. С изразена некупираща се бъбречна колика, анурия, тежка инфекция на пик. пътища (да се увеличи приемът на течности);
 2. Приемащи лекарства против ускорено съсирване на кръвта.
Мнения за Роватинекс

Лекарството се одобрява от пациентите, които са изразили мнение за него. Ефект са получили болни с неразтворими конкременти и с такива, които трудно се поддават на разтваряне. Някои споделят за голям брой изведени камъни (над 10-15 бр.). Някои го предпочитат при кризи, за бързо успокояване и ускоряване на процеса на извеждане на конкрементите. Относно страничните реакции, се съобщава единствено за лек дискомфорт.

Вижте още мнения и напишете и своя отзив ТУК в нашия форум! Как ви действа Роватинекс? За какво го ползвате? Доволни ли сте?

Цистон. Прием и действие

Цистон е многокомпонентен комплекс от биологически активни в-ва, които оказва диуретично, спазмолитично, литолитично, противомикробро и противовъзпалително действие.

Активността на препарата не може да се отнесе към определено съединение. Той се поражда от отделните въздействия на неговите компоненти, които взаимно се усилват.

По тази причина няма фиксирани показания за използването на Цистон. Самият производител Хималая на различни места представя по различен начин препарата.

Otdelitena-sistema-04
В Русия той се продава под мотото: Цистон е там, където има цистит

В официалния руски сайт показанията са бъбречно-каменна болест, кристалурия и инфекции на пикочните пътища.В официалния сайт за България е описан като хранителна добавка за отделителната с-ма. При редовно приемане тя води до оптимално действие на бъбреците и целия тракт, поддържа нормална киселинност на урината и нормални нива на пик. к-на. Фрамар пък изписва следните показания за Цистон – инфекции, камъни, колики и подагра.

За бъбреци

Цистон влиза в списъка на препаратите, които могат да разтварят някои видове камъни в отделителната с-ма. Той намалява кристализирането и препятства отлагането на твърди конкременти.

В тази посока той има по-силно профилактично действие и по-слабо влияе върху вече образувани камъни. Ако образуванията са малки, Цистон подпомага тяхното естествено извеждане през пик. пътища като отпуска гладката мускулатура в пикочния тракт и по този начин облекчава прохождането.

При цистит

Лечението на остър цистит се състои в антибактериална терапия, обилен прием на течности и отказ от интимности за 5 – 7 дни. Ранният старт на лечението гарантира бързо оздравяване. Множество растения оказват антибактериално, спазмолитично и противовъзпалително действие. Цистит по-често се лекува с растителни антисептици, сред които е и Цистон.

При подагра

Две от билките в Цистон – растенията гокшура и шилапушпа, нормализират състава и киселинността на урината. Поради тяхното присъствие препаратът се препоръчва при подагра.

Противопоказания, странични ефекти

Такива не са описани от производителя, защото продуктът не е лекарство, а добавка.

мнения, отзиви, коментари, форум
Мнения за Цистон

У нас препаратът се препоръчва и хвали като ефикасен при цистит. Множество потребителки свидетелстват с изказвания, че са получили бързо и ефикасно лечение с него. Харесва се, че е растителен и е допустимо да се пие дълго. Пациенти споделят, че го приемат с години, на курсове. Плюс на Цистон е, че е допустим след зачеване. Не се съобщава за негативни явления от препарата.

Още по темата ТУК: Колко време трябва да се пие Цистон при цистит и др.? Мнения, противопоказания. Прием при подагра, странични ефекти.

Неоренал форте или Неоренал СР (SR)

Неоренал е добавка. Тя се продава в три варианта – базов, форте (засилен) и с удължено действие.Otdelitena-sistema-03

Базата и на трите Неоренал-а е патентован екстракт от брезови листа под името Betta™, но в отделните препарати той е допълнен от различаващи се компоненти.

 1. Неоренал съдържа Betta + патентована комбинация от флавоноиди;
 2. Неоренал Форте съдържа Betta + патентована комбинация Betalit;
 3. Неоренал SR съдържа Betta + патентована комбинация Vivache + урсолова киселина.
Действие. Прием. Дозировка

Неоренал е растителен препарат за бъбреците и отделителната с-ма. Основното му лечебно въздействие се дължи на брезовия екстракт. Благодарение на него Неоренал е диуретик, жлъчегонно, противовъзпалително и антибактериално с-во. Той е способен за извежда пикочната к-на от организма.

 1. Диуретично д-вие – ускорява извеждането на течности без нарушаване на солевия баланс в тялото. Има мек, но изразен ефект. Отстранява отоци от различен произход, без да раздразва пикочната с-ма и бъбреците. Диуретичното действие е обусловено от участието на флавоноиди;
 2. Против възпаляване и бактерии – преустановява развитието на възпалителни процеси в пикочната с-ма, потиска ръста на болестотворни бактерии. Дължи това си действие на флавоноидите и терпените, които най-ярко действат в пикочната с-ма;
 3. Притискане на епителните тъкани – при остро възпаляване редуцира отделянето на ексудат. Този ефект се доставя от танините;
 4. Извеждане на пикочна к-на – ускорява извеждането, намалява синтеза на такава к-на над нормата, намалява риска от поява на камъни в бъбреците.

Дозировката на Неоренал се определя в съответствие с телесната маса и тежестта на състоянието. Препаратът се приема дву- или трикратно и се варира с броя на таблетките – от 1 до 3 броя, по решение на специалист.

Според указанията на производителя, при липсата на лекарско назначение обикновеният и форте Неоренал се приемат 3 Х 1 брой, а продуктът с удължено освобождаване (SR) има съкратена дозировка – 2 Х 1 бр.

Дайте мнение и Вие тук!

Ефектът от Неоренал се достига при увеличено потребление на течности над 1 л на ден, за предпочитане около 2 л на ден.

Колко време се пие? Преди или след хранене?

Производителят не указва максимален срок на лечение с Неоренал. Поради растителния му състав се предполага, че продуктът е безопасен при продължителен прием.

Това му качество е особено нужно за болни с подагра, които доживотно приемат лекарства за контрол върху пикочната к-на. Неоренал допринася за тези пациенти с това, че намалява образуването на тази киселина в тялото и натрупването й в кръвта и ускорява отделянето й с урината. Отделно в състава има кверцетин, който потиска ензимите, играещи основа роля в патогенезата на болестта подагра.

Приемът няма връзка с храненето.

При цистит

При възпалявания в пикочната с-ма като цистит, уретрит и пиелонефрит Неоренал допринася за отстраняване на бактериалния възбудител. При пиелонефрит се предпочита варианта с удължено освобождаване. И трите варианта намаляват симптомите и облекчават обостряния на хронични инфекции. Добре се съчетават с антибиотик и усилват неговото въздействие.

Отличната поносимост и безвредност на Неоренал позволява при хронични инфекции да се приема над 6 месеца.

За бъбреци

Нормализира киселинността на урината, регулира нивата на пикочна к-на и така намалява риска от възникване на камъни. Увеличавайки диурезата, ускорява извеждането на камъни и пясък. Има и други ползи от Неоренал при бъбречни проблеми – купира инфекции, намалява кризите и тежестта на симптомите.

За отслабване и при целулит

Неоренал не води директно до отслабване, но с неговия прием се постигат известни ефекти в тази посока. Като диуретик, той…

 1. целенасочено лекува отоците като премахва излишните течности в тъканите. Ефикасен е при сърдечно-съдови, бъбречни и възпалителни явления;
 2. нормализира пропускателната способност на капилярите, подобрява състоя, свързани със задържане на отделени течности.

Ефективен е против целулит, защото отстранява задържана в подкожните тъкани вода, което е основна причина за възникване и развитие на целулит. Брезовият екстракт стимулира кръвообращението в кожата и нормализира пропускателната способност на капилярите, което стимулира отделянето на метаболити от кожата и освобождаване на течности, задържани в кожата и подкожния мастен слой. По този начин в този слой се създават оптимални условия за ефективно изгаряне на мазнини.

Погледнете и ТУК: Мнения за Неоренал Форте и Неоренал СР. Прием. Преди или след хранене? Роватинекс или Неоренал? Странични ефекти. Отслабване.

Странични ефекти, противопоказания

Няма указани, препаратът е достъпен за всички групи пациенти, вкл. от рисковите групи. Странични явления не са посочени, защото при хранителните добавки такива не се изследват.

Уринал Нефро

Otdelitena-sistema-02
Уринал е серия от продукти за пик. с-ма

Нефро е ХД, съчетава билки с витамини и нужни за пикочната с-ма минерали. Предназначен е за поддържане на тракта в частта му от бъбреците до пик. мехур. Благоприятства изчистването на отпадъците. Представлява допълнение към терапията на пациенти с патологии на бъбреците и останалата част от пътя на урината.

В състава на Нефро присъстват екстракти от гръмотрън, маслинов лист и червена американска боровинка, вит. В2 и селен. Производителят препоръчва по 1 бр. дневно.

Вижте и ТОВА: Уринал Акут или Цистирен? Мнения и странични ефекти. Ципрофлоксацин. Колко дълго време се пие? Видове Уринал. Нефро и др.

Ровахол

Ровахол е лекарство за разграждане на холестеринови камъни и за редукция на нивата на холестерола в жлъчката. Германската компания Рова Вагнер произвежда Роватинекс за бъбречни камъни и Ровахол за жлъчни камъни.

Ровахол има специфично въздействие върху жлъчката и ч. дроб – стимулира отделянето на жлъчен сок, намалява болки и спазми, отрегулира храносмилателни изменения, свързани с основното заболяване.

Показания за изписването му е холелитиаза, холецистит, холангит и др. патологии на жлъчката, както и при оперативно вмешателство върху ч. дроб. Лекарството се дава с рецепта и има точен списък с противопоказания и нежелателни реакции.

Реналит

Прилича на Роватинекс, но действа с други активни съставки – естери на мастни к-ни. Реналит е добавка, а не лекарство. Допринася за разтваряне на камъни в отд. с-ма. Въздейства, без да алкализира урината (не променя нейното pH). По собствен начин пречи за утаяване на урината, което снижава опасността от камъни.

Други заместителиOtdelitena-sistema-01

 • Алкалурин – алкализира урината, с което създава условия за разтваряне на образувани камъни в бъбреците и пикочния метур. Особено ефикасен при уратни, фосфатни и смесени камъни. Облекчава възпаляване на пътищата при наличие на камъни и цистит. Съдейства за лечението на подагра;
 • Уралит – У – безрецептурно лекарство срещу камъни в бъбреците, допринася за разграждането им и профилактика на рецедиви;
 • Стеролит – добавка с идентичен на Уралит ефект, но с натурален състав. Отрегулира естествената функция на пикочната с-ма;
 • Нефро Херб – билкова формула за уринарния тракт, препоръчвана при инфекции, камъни и профилактика, за поддържане на здравословен състав на урината и изчистване на токсини.

Още информация и източници на английски: Дозировка и странични ефекти на Роватинекс; * Цистон за уринарни проблеми и камъни в бъбреците; * Прием на Неоренал и действие.

Сравнение на лекарствата

Инфекциите в пикочната система обхващат долните пътища (цистит, уретрит) или горните (пиелонефрит, абсцес). Те са усложнения при бъбречно-каменна болест, поликистоза на бъбреците, хиперплазия на простатата и др. Съпровождат патологии като диабет, подагра и др. метоболитни нарушения.

Спектърът на този тип заболявания е изключително широк, а създадените основни и спомагателни медикаментозни препарати – в пъти по-голям.

Дори специалист трудно би изучил състава и въздействието на всички продавани препарати в този сектор, а за пациента е невъзможно да стигне до обективен избор.

Ще дадем някои насоки.

Растителните лекарства с противовъзпалително и диуретично въздействие имат ключово значение в лечението на болести на отд. с-ма. Но те рядко са основен или единствен препарат. Обикновено са в ролята на допълваща, подпомагаща терапия.

При избора е нужно да се гледа основното показание. Например при камъни в бъбреците средство №1 от визираните тук е Роватинекс. Той е създаден точно за тази цел, освен това е рецептурно лекарство. Това значи, че ефектът му е клинично доказан, а негативите са изучени и описани. Много от другите препарати имат също такъв ефект – разтваряне на камъни, но не всички могат да се мерят с Роватинекс по силата на въздействие.

От друга страна е нужно да знаем точният провокатор на болестта. Ако проблемът е висока киселинност на урината, по-добре да вземем алкализиращ препарат като Алкалурин – той ще даде много по-бърз и изразен ефект точно по водещия проблем. Но да сравним с Реналит – това също е препарат срещу камъни, обаче работи, без да променя киселинността на урината. Следователно в разглеждания конкретен случай той не би бил подходящ.

При инфекции по пикочния път препарати като Роватинекс, Уралит и други за бъбречно-каменна болест не биха били максимално ефикасни. Те ще допринесат за облекчаване, но като странично действие. При цистит и други инфектирания много по-полезни са препарати като Цистон и Неоренал. Неоренал SR е специално показан при възпаляване на бъбреците.

Друга разлика между препаратите е тяхната регистрация. Роватинекс и Уралит – У са лекарства, останалите препарати са добавки. За Роватинекс трябва рецепта (предписание от лекар), за останалите не е нужна рецепта.

Извод: на пръв поглед препаратите за отделителната с-ма си приличат, често в описанията са посочени еднакви показания. В действителност има съществени разлики в техния състав и въздействие. Оптималното е дори безрецептурните добавки да бъдат посочени от специалист.

Непременно погледнете и ТУК: Коктейл при бъбречна криза и лекарства. Инжекции. Продължителност и първа помощ. Какво друго се пие? Домашно лечение и обезболяващи, спазмолитици.

И едно видео на руски за Роватинекс (има автоматично генерирани субтитри и може да ги включите):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

implanti-001

3D принтиран екстраваскуларен стенд с PEEK за лечение на Синдрома на лешникотрошачката

В медицинската индустрия 3D принтирането е широко използвана технология за възстановяване и подмяна на твърди …

3 Мнения

 1. Ивелина Вълкова

  Мъжа ми е склонен към камъни, постоянно пие по нещо профилактично. Не знаех за Роватинекс и съм изумена от цената – само 5 лв, а даваме по 40 и отгоре за Нефро и Неоренал!!!

 2. Галя Борисова

  Цистон е още по-евтин – 3-4 лв, обаче е за по-леки случаи. Взимам го като настина, за да не направя цистит.

 3. Таня Ли

  Аз съм едновременно Роватинекс и Цистон, за камъни, и варя мечо грозде. Засега отървам операцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.