събота, 4 декември, 2021

Йодът лекува от циреи до стомашни болки. За пиене, капки

Проблеми с циреи и с щитовидната жлеза настъпват, когато в организма липсва йод или той е в недостатък.

Това се разбира много лесно – вечер намазвате с йод малък участък от кожата – колкото монета от 1 лев.

Ако сутринта не личи къде е мазан, това означава, че в организма ви той е в недостатъчно количество.

Когато се покаже цирей, се прави топче от памук или от тоалетна хартия, голямо колкото царевично зърно, мокри се обилно с йод и се поставя върху оформилия се цирей. Отгоре се слага тънък найлон и лепенка.

Компресът стои така 2-3 часа и се сменя с нов, докато се почувства боцкане.

След това топчето се сваля и върху цирея се поставя парче от кромид лук или от домат, което се привързва, за да се запази влагата.

В същото време в 200 мл вода се капват 2 капки йод и сместа се изпива наведнъж. Това важи за хора над 20-годишна възраст. За тези, които са между 14 и 20 години, се капва 1 капка йод и се изпива, а след 12 часа се приема още една чаша.

За тийнейджърите между 10 и 14 години пак се капва 1 капка, но се изпива само половината, другото се изхвърля. Под 10-годишна възраст йод не се пие, а само се слага върху цирея.

Дайте мнение и Вие тук!

При разстройство се пие същата доза йод. То спира веднага, ако не, след 4-5 часа отново се пие една чаша вода с 2 капки йод и разстройството изчезва.

Още нещо за йода, което се отнася за страстните пушачи: когато кутрето на лявата ръка се подуе и стане твърдо, се получават тъпи болки. Това е сигнал за сърдечен проблем, който човек въобще не усеща.

Тогава сърдечната област се маже обилно с йод сутрин и вечер в продължение на два-три дни. Кутрето се оправя, но човек не трябва да се успокоява, а да си направи пълно изследване и да предприеме лечение – това е начален проблем със сърцето и следва опасност от исхемия.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза: Проблеми, болести, симптоми и лечение

Щитовидна жлеза – болести и лечение. Симптоми за проблеми. За кои заболявания тя става причина? …

2 Мнения

  1. Здравейте !
    Зная от дете че Йода лекува , тогава някога около 1978 г моята баба ми слагаше в чаша вода 200 гр по 2 капки йод . Днес от многото видове йод ,незная кой е добър за пиене ?! Зная защо е това табу същото както и с сода бикарбонад ,витамин А и Е !
    Моля кажете, кой вид йод по аптеките е добър за пиене ?

  2. падауан уан бен

    Йода е най-великият джедай!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *