Есенциални масла-01

Есенциални масла, които ще ви помогнат да се справите с лошото настроение и тревожността

В натовареното и стресово ежедневие, голяма част от хората се сблъскват с проблеми като лошо настроение или тревожност.

Ако тези явления не са единични, а се случват често, това крие сериозни рискове за развитие на психически заболявания, а също и друг вид болести на организма. За да не попадате в тази неприятна ситуация, а и за да подобрите лесно настроението си и да си върнете усмивката, възползвайте се от силата на есенциалните масла.
Позната от хилядолетия насам ароматерапията има доказано успокояващо и благотворно въздействие върху ума и тялото. Подходящите есенциални масла ще ви помогнат да се отървете от стреса и притесненията и да си върнете спокойствието и радостта. В тази статия сме подготвили кратък списък с някои чудесни есенциални масла, които са верен помощник в такива ситуации.

Масло от грейпфрут

Цитрусовите аромати винаги са се свързвали със свежест и бодрост. Грейпфрутът като виден представител на тази група, също не прави изключение. Той е известен със своя ободряващ приятен аромат, който бързо ще ви помогне да премахнете негативното настроение и насъбралата се психическа умора. Това го прави чудесно за използване по време на работа, след дълъг работен ден или учене за изпити, например.

Добрата новина е, че може да използвате маслото от грейпфрут по различни начини. Може да го вдишате чрез дифузер за ароматерапия, да разтъркате малко количество върху китките си или пък да го добавите към водата, когато си взимате вана. Който и вариант да предпочетете, със сигурност ще се почувствате по-добре.

Масло от сандалово дърво

Есенциални масла-02Сандаловото дърво е една от често срещаните съставки в модерната парфюмерия. Но освен за създаване на едни от най-емблематичните парфюми, то намира приложение и в ароматерапията.
Маслото от сандалово дърво има характерен дървесен аромат. То помага да се успокоите, подсилва концентрацията и улеснява заспиването вечер. Подходящо е за използване, ако страдате от високи нива на стрес и изпитвате затруднения да заспите нощем. Може да използвате с дифузер за есенциални масла и в спалнята или да направите лек масаж преди лягане.

Масло от лавандула

Със сигурност сте чували за множеството полезни свойства на това красиво растение. Едно от тях е способността му да успокоява сетивата. Според някои изследвания употребата на лавандуловото масло може да помогне за успокояване симптомите на лека депресия, да успокои тревожността и да помогне за подобряване качеството на съня. Така че всеки път, когато се почувствате зле или не може да заспите, то разтрийте няколко капки лавандулово масло върху китките или зад ушите си. Бъдете внимателни и не прекалявайте с количеството, тъй като ароматът наистина е силен.

Масло от лайка

Лайката е още една лечебна билка, известна най-вече с антибактериалните си свойства. Неслучайно често препоръчват да пиете чай от лайка, когато сте болни. В ароматерапията, тя намира заслужено място, благодарение на своя успокояващ и релаксиращ ефект върху тялото, включително и способността да помага за по-лесното и бързо заспиване.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да я използвате с дифузер, като оставите да подейства за кратко преди лягане. Ароматът на лайка ще внесе спокойствие и ще ви помогне да се пренесете безпроблемно в страната на сънищата. Също така, може да се използва и в ароматни бани, когато имате нужда да намалите стреса и напрежението.

Това са няколко чудесни есенциални масла, които може да използвате всекидневно. А докато не сте вкъщи, един практичен трик е да ги замените с парфюм със същото ухание. В блогът на Венера Козметикс ще откриете подробна информация за различните парфюмни ухания, а също и как да откриете подходящ аромат: https://fragrances.bg/blog/.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Билки против високо кръвно visoko-kravno-01

Натурални методи за контрол на хипертонията – кои билки помагат?

Според статистика, споделена от СЗО (Световната здравна организация) хипертонията е сред най-разпространените заболявания в световен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *