Зъбобол. Хомеопатия, профилактика и друго лечение

Болката в зъба (или зъбите) обикновено е признак за рушене (кариес), инфекция или възпалителен процес в зъба или венеца.

Подобен симптом винаги изисква лечение от зъболекар, но чрез множество природосъобразни домашни средства можете да облекчите болката, докато не вземете други мерки, а също и да намалите риска от бъдещи проблеми със зъбите.

Основната причина за увреждане на зъбите е зъбната плака – лепкаво покритие от хранител-ни остатъци, слюнка и бактерии, което се на-трупва върху зъбите.

Бактериите се хранят със захари от храната и отделят киселина, която разрушава защитната обвивка на зъбите (емайла). Ако и храната ви съдържа захар, концентрация-та на киселината се увеличава рязко и нивото и остава високо до 25 минута след хранене, освен ако не се премахне, например чрез измиване с четка. При често консумиране на сладко рискът от кариес е по-голям. Напредналото разрушава-не с дълбоки кариеси, конто позволяват на бактериите да навлизат в пулпата навътре в зъба, накрая води до болезнен зъбен абсцес.

ПРОФИЛАКТИКА

  1. Поддържайте зъбите си здрави, като ги миете с четка поне 2 пъти дневно, а за предпочитане – след всяко хранене. Редовно използвайте конци, за да почистите остатъците от храна и плаката от междузъбните пространства.
  2. Сведете до минимум консумацията на рафинирани въглехидрати (захар и бяло брашно). Те способстват за образуването на зъбна плака и повишават нивото на киселинност в устата.
  3. Намалете киселинността в устната кухина, като измиете зъбите с четка или като завърши-те основното си хранене с естествени антиациди (противокиселинни храни) като ядки или сирене. Дори самото изплакване на устата с вода също може да премахне хранителните остатъци и да намали киселинността.
  4. Пийте чай, който е добър източник на флуорид – заздравяващ зъбите минерал, и танин, който помага срещу бактериите.
  5. Борете се с развива-нето на микрофло-рата, като всекидневно изплаквате устата си с разтворени във вода няколко капки тинктура от комифора.
  6. Редовно ходете на профилактичен преглед при своя зъболекар.

Болки при никнене на зъби

Много бебета изпитват неприятии усещания, когато към шестия месец пробиват първите им зъбки. Те стават плачливи, появява се обрив около устата от обилното слюноотделяне, заспиват трудно, раздразнителни са или не искат да остават сами. За да облекчите състоянието, предложете на бебето гумено кръгче за дъвчене, масажирайте венците с върха на пръстите или използвайте хомеопатично средство:

Chamomilla: ако детето е сърдито и раздразнително и едната му бузка е по-червена от другата. Давайте това средство на гранули, конто лесно се разтварят в устата.

Pulsatilla: ако детето не иска да остава само и болката му се облекчава от хладен, свеж въздух.

ЛЕЧЕНИЕ

Ако имате зъбобол или болезнено подути венци, идете на зъболекар колкото се може по-сксро. За да облекчите болката от зъбен абсцес, прилагайте 5-минутен горещ компрес на всеки половин час и след това изплаквайте устата си с топла солена вода. Това помага и при нали-чието на гной.

Ароматерапия:

Втривайте във венеца над или под болния зъб няколко капки карамфилово или масло от чаено дърво. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно. Карамфиловото масло по принцип не се препоръчва при бременност, а това от чаено дърво – само през първите 20 седмици след зачеването.

Билколечение

Наложете засегнатия зъб с памучен тампон, натопен в тинктура от ехинацея.

Дъвчете кора от американски зантоксилум или намажете болния зъб с каша, приготвена от кората на билката, стрита на прах и смесена с малко вода.

Хомеопатия

Belladonna: при зъбен абсцес, който се развива бързо и изглежда зачервен, възпален и подут. Усещате засегнатото място да пулсира и имате сухота в устата:

Calcarea carbonica: при зъбобол при хранене, който се влошава от студено.

Chamomilla: при непоносим зъбобол, който се влошава от студен въздух или консумация на топли храни и напитки.

Magnesia phosphorica: при пронизваща болка в зъба, която се успокоява от топлина.

Mercurius solubilis: при възпалени, кървящи венци.

Акупресура:

С палец натиснете за 2 минути точката ДЧ 4, която е на противоположната страна на бузата със зъбобол. Не се препоръчва при бременност.

Природен анестетик

Намокрете памучен тампон с карамфилово масло и го наложете върху болния зъб или дъвчете карамфилови зърна. Карамфилът съдържа еугенол – локален анестетик, често използван от зъболекарите.

Храни, полезни за зъбите

За завършек на храненето консумирайте ядки или сирене, конто неутрализират киселинността, или влакнести храни като целината които премахват зъбната плака поради слабо абразивното си действие.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Във всички случаи посетете зъболекаря си.

Вижте и ТОВА:

Зъбобол при бременни – какво е спасението?

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Зъбобол. Хомеопатия, профилактика и друго лечение
4.7 (93.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *