Паратрамол или Дексофен за ставите?

Паратрамол или Дексофен за ставите? Действие, заместители, мнения

Защо лекарят може да ни препоръча паратрамол; прилики с други лекарства, разлики. Има ли странични ефекти и за какво да внимаваме. Кои са рисковите групи; дозировки и форми. Добрите заместители на паратрамол

Паратрамол: за този медикамент трябва да си помислите, ако изпитвате силна болка и ако обичайното обезболяващо не ви помага. Лекарството е с доказан ефект, но с него трябва да се внимава по не една причина. Първо – необходимостта от този медикамент трябва да е преценена от лекар. Второ – то не бива да се дава на деца под 12 години. Има и други ограничения и специфики при приема на паратрамол, за които ще стане дума сега.„

Какво е паратрамол

Паратрамол е комбинация от два болкоуспокояващи продукта: парацетамол и трамадол. Съвместната им употреба позволява бързо и трайно овладяване на болки от различен характер; активните компоненти взаимно усилват въздействието си (framar.bg). Медикаментът се получава с рецепта и употребата му трябва да бъде ограничено до оптималния срок на полезното въздействие. Проблемът с този медикамент е, че продължителният прием на парацетамол има негативно въздействие върху черния дроб, а трамадолът може да провокира ефект на зависимост.

Приложение на паратрамол

Използва се при необходимост от овладяване на средна или силна болка от различно естество – при възпалителни процеси, травми, проблеми от съдов характер. Може да бъде препоръчан и като средство за обезболяване при трудни, мъчителни диагностични процедури или терапия, причиняваща болка.

Действие на паратрамол

Въздействието на медикамента е комплексно, при обичайната пропорция на двата активни компонента в трамадол – ориентирано към овладяване на болката по специфични за всеки от тях пътища. Съвместното им действие усилва ефекта на обезболяване.

Действие на трамадол

Трамадолът е вид опиоиден синтетичен аналгетик с болкоуспокояващо действие; въздейства активиращо върху опиоидните рецептори. Въздейства върху гръбначния мозък, като потиска болковите импулси; има въздействие и върху специализирани центрове в главния мозък. Усилва продукцията на серотонин и потиска обратното захващане на норадреналина. При сравняване с ефектите от морфина може да се установи, че при трамадола обезболянащото действие е 6 до 10 пъти по-слабо.

Действие на парацетамол

Парацетамолът е познат като средство за неутрализиране на болки и за смъкване на висока температура. Често и безразборно използван при болки в кръста, гърба и ставите, без да се отчита негативното му въздействие върху черния дроб. Парацетамолът обезболява, като блокира циклооксигеназата в централната нервна система; упражнява ефективно въздействие върху центровете на болката и терморегулацията. Счита се, че не дразни лигавиците на стомаха и червата и не оказва влияние на водно-солевия обмен. Парацетамолът не засяга синтеза на простагландини в периферните тъкани.

Прием и дозировка (37.5 – 325 мг)

паратрамол
С паратрамол се атакува умерена или силна болка

Обичайното съдържание на една таблетка паратрамол е 37.5 мг трамадолов хидрохлорид, трамадол, и 325 мг парацетамол. Усвояването на трамадола е по-бавно, докато ефектът от приема на парацетамол настъпва сравнително бързо.

На таблетки

Таблетките паратрамол се приемат независимо от храненията; поглъщат се цели – без стриване, чупене или дъвчене, с достатъчно вода. Дозата и продължителността на приема се определят индивидуално, като се отчете характерът и интензивността на болката.

Най-често за възрастни и деца над 12 години се препоръчва стартова доза от 1-2 таблетки и следващ прием на една таблетка след 6 часа. Максималната доза за денонощие е осем таблетки, еквивалентни на 300 мг трамадол и 2600 мг парацетамол.

При пациенти на възраст 75 и повече години могат да се прилагат нормални дози, ако не са налице проблеми с бъбреците и черния дроб. У тази потребителска група е възможно забавено извеждане на метаболитите от медикамента, затова интервалът между приемите на паратрамол трябва да се увеличи. Ако е налице бъбречна недостатъчност, интервалът между два приема не бива да е по-малък от 12 часа. Трамадолът се извежда от организма много бавно при хемодиализа, затова непосредствено след такава процедура не е нужно удължаване на аналгезиращото действие чрез нова доза от лекарството.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Удължаване на споменатия интервал се прави и при умерени нарушения на чернодробните функции.

На ампули (разновидност)
паратрамол
Най-често към паратрамол посягат хора с болки в опорно-двигателния апарат

Медикамент с двете коментирани активни съставки не се предлага в инжекционна форма. Познат е продуктът трамал, който представлява трамадолова суспензия в ампули. Прилага се при умерена до силна болка само по лекарска препоръка. Разтворът може да се инжектира – бавно! – или да се добави в разтвор за инфузионна процедура. Възможна е мудкулна или подкожна инжекция, процедурата се изпълнява от медицинско лице.

Мнения и отзиви

  • Владимира от framar.bg: “ВНИМАВАЙТЕ с това лекарство!!!!!! Това хапче беше предписано от лекар на майка ми и баба ми за облекчаване на силни болки в гърба и мускулите в следствие на грип. 2 часа след приема му са като ОТРОВЕНИ! Предизвика описаните честите нежелани реакци – точно както са изредени в листовката – гадене, повръщане, виене на свят, обриви, треперене, треперене!”
  • Павел от framar.bg: “На 23 години съм и имам спондилолистеза. Беше ми трудно да извършвам дори елементарни физически дейности, не можех да стоя прав, не можех да ходя дълго време… болките бяха ужасни, но започнах да взимам мерки – физеотерапии, акупунктури, плуване, повече движение и доста други неща, които ми помогнаха и в момента се чувствам по-добре! Доста е неприятно да си младо момче и да имаш подобен проблем, но човек трябва да стисне зъби и да започне да си помага, а не да лежи на легло и да се отчайва! Невроложка ми изписа Паратрамол и доста облекчава болките ми, наистина лекарството е добро, но съм чел и чувал доста негативни неща за Парацетамола и малко се притеснявам, защото често се случва да пия Паратрамол, дори и сега, когато не страдам от толкова силни болки… просто се чувствам по-добре и имам още едно притеснение – дали не започвам да се пристрастявам?”
  • Десислава Костадинова от framar.bg: “Относно паратрамола,понеже имам силни болки в гърба,невроложката ми го предписа,но след като прочетох в листовката му,че някои от страничните ефекти,могат да са халюцинации,припадане,се отказах от приема му.Да попитам,има ли някой тук,който да има такива наблюдения върху него или действа само на болките,било то мускулни,ставни?”
  • Framar.bg: “Това са потенциални странични ефекти, които не е задължително да се проявят.”

Цена

Цената на опаковка от 10 таблетки паратрамол е приблизително три лева, а кутийка с 30 хапчета може да се намери за 9-10 лв.

Кога не се приема паратрамол

Препаратът има някои специфични характеристики, които го правят неприложим за определени пациентски групи. Вече стана дума, че не се използва за деца под 12 години – у нас, а в някои страни ограничението е за деца и подрастващи под 14 години.

Още ограничения: при алергия към активните вещества или някой от помощните компоненти; при задух или състояние на потисната централна нервна система – включително при остра алкохолна интоксикация или превишени дози сънотворни, наркотични аналгетици, психотропни продукти. Паратрамол не може да се взема едновременно с МАО-инхибитори, включително две седмици след спирането им. Ве се препоръчва при нежка бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Медикаментът е противопоказан при епилептици, особено при неконтролирано заболяване.

В някои случаи лекарството е допустимо след оценка на риска и очакваните ползи, но само под медицинско наблюдение. Такива са някои състояния след черепно-мозъчна травма, склонност към гърчове, шокови състояния, преди прилагане на обща анестезия или други обезболяващи.

Други опасности

Рискът от негативни странични ефекти нараства, ако пациентът е принуден да приема паралелно и някои други медикаменти. Така се получава при терапия едновременно с паратрамол и антидепресанти, триптофани – при мигрена, лекарства за паркинсонизъм, медикаменти за редукция на теглото. При паралелен прием на медикаменти и поява на необичайни симптоми не бива да се изчаква, а без забавяне да се направи консултация с медицинско лице. Става дума за признаци като обърканост и безпокойство, внезапно повишение на температурата, неконтролирани мускулни движения, диария.

Много внимателно следва да се комбинира лекарството и с хапчета за сън, обезболяващи от типа на морфин и кодеин, продукти за контрол върху високото артериално налягане, антихистаминови препарати. При съчетаване на паратрамол с подобни медикаменти може да се появи необичайна слабост и сънливост.

Възможен е повишен риск от припадъци при комбиниране с невролептици или продуктът за отказ от тютюнопушене – бупропион. При паралелен прием с антикоагуланти от типа на варфарин пък не са изключени кръвоизливи.

Може ли с алкохол

Комбинацията на паратрамол и алкохол е недопустима по няколко причини. По принцип паратрамолът може да предизвика сънливост и объркване, а алкохолът усилва подобни ефекти. Освен това съставката парацетамол натоварва черния дроб, който при съчетаването с алкохол би понесъл още по-сериозен натиск от токсични компоненти.

Сред противопоказанията за прием на паратрамол дори специално е назована забрана за медикамента, ако потенциалният потребител е алкохолик с трайно увреден черен дроб.

Паратрамол при бременност и кърмене

Няма специални изследвания за въздействието на паратрамол при бременност и кърмене, т.е. медицината не е категорична, че подобно съчетаване е безопасно. По тази причина медикаментът не се прилага в назованите житейски етапи.

Странични ефекти от паратрамол и противопоказания

При повече от 10% от потребителите на този комбиниран продукт се появяват симптоми като  гадене, сънливост и световъртеж, главоболие.

Възможни са психически нарушения като объркване, тревожност, резки промени в настроението, влошено качество на съня. При по-продължителен прием нараства рискът от създаване на лекарствена зависимост, като едновременно с това се развиват депресивни състояния, халюцинации и кошмари, амнезия.

мнения, отзиви, коментари, форум

Има информация за зрителни и слухови смущения, аритмия и тахикардия, повишено артериално налягане и топли вълни.

Много сериозна реакция е внезапният пристъп на задух, при който се създават опасни за здравето ситуации. Стомашно-чревният тракт може да реагира с гадене и повръщане, диария или запек, сухота в гърлото, метеоризъм.

В някои случаи реакциите засягат кожата – сърбеж, интензивно потене, обриви. Сред общите реакции са болка в гръдния кош, слабост и постоянна умора, разстройство на месечния цикъл.

Признаци за предозиране с трамадол

Приемът на по-високи дози паратрамол може да отключи реакции, дължащи се основно на неволното предозиране с трамадоловата съставка. Опасни са състоянията със засягане сърдечната дейност от типа на брадикардия или колапс. Доказва се също, че са възможни алергични реакции със симптоми на дихателни нарушения – задушаване, спазми, “свиркащо” дишане и анафилактичен шок.

След прием на чист трамадол или на по-висока доза паратрамол могат да се наблюдават психични разстройства от различен тип, в зависимост от ивдивидуалните наклонности. Тъкмо за трамадоловата съставка се говори, че създава условия за развитие на зависимост и проява на синдрома на отмяната при рязко спиране. Симптомите са нервност, тревожност, тремор и безсъние. По-рядко: халюцинации, панически атаки, звънене в ушите.

Предозиране с парацетамол

Негативните странични ефекти от парацетамол са по-редки като цяло – но тук е налице риск за черния дроб при възможното предозиране с този компонент. Обикновено се отчитат негативни въздействия върху кръвната картина и кръвните показатели. Най-осезаемо е въздействието при подрастващи.

Симптоми на предозирането в първите 24 часа са бледност, гадене и повръщане, болки в корема. Пораженията в черния дроб се проявяват 12 до 48 часа по-късно. Може да се развие нарушен метаболизъм на глюкозата и метаболитна ацидоза. При предозиране чернодробната недостатъчност може да прогресира до енцефалопатия, кома и летален изход. Острата бъбречна недостатъчност застрашава с тубуларна некроза дори без такова тежко поражение на черния дроб. Възможни са ритъмни сърдечни нарушения и панкреатит.

При възрастни пациенти черният дроб може да бъде засегнат зле при прием на 7.5 до 10 г и повече парацетамол. Установено е, че наднормените количества токсичен метаболит на парацетамола се свързват необратимо с тъканта на черния дроб.

При подобни последици от предозиране на медикамента единствено правилното действие е незабавно да се търси медицинска помощ. Подобни случаи изискват хоспитализация в специализирано отделение. Следват мерки за поддържане на кръвообращението и дишането. Преди началото на терапията трябва да се направи кръвен анализ, за да се определят концентрациите на парацетамол и трамадол в кръвната плазма. Следва изясняване на пораженията, които понася черният дроб. Наложително е при старта на лечението да се направи и стомашна промивка.

По-нататъшното проследяване по време на терапията изисква изследвания на всеки 24 часа – наблюдава се активността на чернодробните ферменти в кръвната плазма. При навременни мерки е възможно редица показатели да се нормализират в рамките на две седмици.

Общи симптоми на предозиране

Приемът на високи дози трамадол причинява свиване на зениците и смущения от рода на сърцебиене, гадене и повръщане, понижаване на артериалното налягане. Съобщавани са епизоди с колабиране и изпадане в кома.

Проявата на такива признаци и осъзнаването на факта, че е приета доза паратрамол над лимита, трябва да е сигнал за спешно търсене на медицинска помощ. Това не бива да се отлага, тъй като са възможни трайни увреждания на белия дроб, черния дроб и бъбреците. Дори когато пациентът не изпитва смущаващи симптоми, медицинската консултация е задължителна – голяма е вероятността в бъдеще да се развие заболяване на черния дроб.

Аналози на паратрамол, заместители

Всеки ще признае, че имаме възможност да избираме измежду множество болкоуспокоителни. Въпросът е как да намерим медикамента, който съответства на сериозността на нашия проблем. Как с по-ниска доза и за по-кратко време да постигнем желания ефект – за да не натоварваме излишно организма си и в частност бъбреците и черния дроб.

Тук ще повторим един многократно отправян съвет: да се доверим на лекуващия, който има компетентността да ни намери най-точно необходимото средство. Ето най-често прилаганите заместители на паратрамол, всеки от които е равен на него – а понякога и по-ефективен, в зависимост от причината за непоносимата болка.

Баклофен
Баклофен е един от възможните заместители на паратрамол
Баклофен е един от възможните заместители на паратрамол

Баклофен е медикамент, с чиято помощ се овладява  болка от повишен мускулен тонус. Това е състояние с повишено напрежение в мускулите, водещо до мъчителни спазми. Паратрамол също обезболява, но с баклофен тази редукция на болката идва чрез намаляване на напрежението и поддържане на състояние, при което по-успешно протича рехабилитационен процес. Медикаментът върши работа при възстановителни терапии след инсулт, при церебрална пареза, болести на гръбначния мозък, множествена склероза, други нарушения на нервната система. Използва се също при лечение на менингит, черепни травми, мозъчни тумори.

Дайте мнение и Вие тук!

За разлика от паратрамол, медикаментът баклофен се прилага при лечението на деца, включително бебета. Дозата се изчислява в зависимост от килограмите; пределната е 0.3 мг на килограм за денонощие. Препоръчително е разделянето й за четири приема. . Необходимата индивидуална доза се постига чрез плавно увеличаване в диапазона 0.75 до 2 мг за килограм в денонощие. Максималната не бива да превишава 40 мг дневно за деца до 8 години или 60 мг при по-големи. След това дозата трябва да бъде внимателно повишавана до достигането на необходимата индивидуална доза за детето, която може да бъде между 0,75 и 2mg/kg телесно тегло. Общата дневна доза не трябва да превишава максималната доза от 40 mg/дневно при деца под 8 годишна възраст. При деца над 8 годишна възраст, може да бъде давана максималната дневна доза от 60 mg/дневно. Пациентската листовка съдържа предупреждението таблетките баклофен да не се дават на деца с тегло под 33 кг! (framar.bg).

При възрастни е в сила същиат принцип на стартова терапия с минимална доза от 5 мг три пъти дневно, т.е. три пъти по половин таблетка от 10 мг. На всеки три дни може да се прави корекция на дневната доза, докато се намери оптималната за даден пациент. Обикновено тя се открива в граници от 30 до 70 мг дневно. Възможно е дозата да е и по-висока, но не повече от 100 мг за денонощие. Лекуващият трябва да следи динамиката на болестта и да предвиди срок, в който приемът да се прекрати. Прекратяването също се извършва плавно.

Има ли пациентски групи, за които приемът на баклофен е противопоказан? Ето ги: с алергия към някой от компонентите на медикамента, с язва на стомаха или дванадесетопръстника, с белодробна недостатъчност. След оценка на риска и възможните негативни последици е допустимо – но само под медицински контрол! – и лечението на преживели инсулт, хипертоници на специфична терапия, с бъбречни заболявания. медикаментът е приложим в някои случаи при пациенти с психични заболявания, възрастни над 65 години, бременни и кърмачки. При пациенти с чернодробни заболявания и диабет се проследяват специфични показатели.

Сред най-често проявяваните странични ефекти при лечение с баклофен са сънливост, дихателни затруднения, объркване, зрителни смущения, повишено изпотяване и обриви, сърдечни затруднения, слабост, еректилна дисфункция, халюцинации, затруднения и болка при уриниране, коремна болка.

Спирането на приема става по лекарска преценка и под контрол. Рязкото спиране може да провокира т.н. ребаунд феномен – халюцинации, тревожност и объркване, гърчове, понижаване на температурата, сърдечни смущения. Прекратяването на лечението с баклофен се извършва с плавно намаляване на дозите в рамките на 1-2 седмици.

Дексофен

Дексофен е още една възможност за неутрализиране на болка, чиято интензивност се определя като умерена. Медикаментът се предлага под формата на таблетки, ампули с инжекционен разтвор и сашета за приготвяне на разтвор за перорален прием. Медикаментът е тип нестероидно противовъзпалително средство. Помага при остри болки в мускулите и ставите, при зъбобол, при болезнен цикъл. Инжекционната форма е подходяща за постоперативни състояния, бъбречни колики, схващания и болки в гърба и кръста.

Активна съставка в продукта е декскетопрофен. Действа обезболяващо, но също и температуропонижаващо и противовъзпалително. Ефектът от приема на лекарството може да се почувства до половин час след това и продължава до шест часа.

Както и при редица други медикаменти, лечението с дексофен започва с минимална доза, в случая с таблетка от 25 мг. Понякога и това е достатъчно – зависи от проблема. Ако болката се върне отново, може да вземем до три такива таблетки за ден, но да спазваме интервал от около осем часа между два приема.

Дексофен е лекарство за краткосрочно лечение. С прием в по-големи дози или за по-дълъг срок рискуваме да усетим някои от страничните му ефекти. Като всяко нестероидно противовъзпалително, дексофен въздейства агресивно на стомашната лигавица и може да причини гадене, болки в стомаха, повръщане, диария. Ако даден пациент е имал латентен проблем на стомашно-чревния тракт, този медикамент може да отключи опасни симптоми като повръщане на кръв или черни изпражнения – доказателство за вътрешен кръвоизлив. Други възможни последици са нервност, главоболие, влошено качество на съня, сърцебиене. При отделни потребители се достига до чернодробни или бъбречни нарушения, както и до остри алергични реакции с пристъпи на задух, оток на гърлото и затруднено преглъщане, анафилактичен шок.

Продължителното прилагане на дексофен може да е спасение от болката, но да причини опасни прояви като инфаркт на миокарда или инсулт.

Важно: За Дексофен имаме отделна подробна публикация, която не е зле да погледенете ТУК (иначе продължаваме надолу с текста за заместителите и аналозите на Паратрамола):

Дексофен на ампули (инжекции), таблетки и др. След колко време действа и как?

Дорета

Ето ви един продукт – “близнак” на паратрамол. Активните му съставки са същите – трамадол и парацетамол, в същото съотношение, съответно 37.5 на 325 мг. Има го и в удвоен вариант – т.е. трамадол към парацетамол 75/650. Единият медикамент се произвежда в Полша, другият – в Словения. Стандртните опаковки от по 10 таблетки са на почти една и съща цена, около три лева.

Този аналог на паратрамола има същите причини за употреба: умерена, до силна болка от различно естество, основно проблеми на мускули, кости и стави. Не се използва при алергични реакции, системен прием на алкохол, терапии с болкоуспокояващи от рода на морфин и кодеин, прием на МАО-инхибитори за лечение на депресивни състояния, неконтролирана епилепсия, чернодробно страдание в напреднала фаза.

Всички ограничения на приема, схеми на прием и спиране на лекарството, противопоказания и странични ефекти са идентични с тези на паратрамол. Много е важно как да реагирате, ако случайно предозирате приема. Дори да липсват смущаващи симптоми трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като е възможна забавена проява на чернодробно увреждане.

Паракофдал

Друго средство за спасение от болката е комбинираният продукт паракофдал. Съдържа парацетамол, кофеин, кодеин и метамизол натрий. Върши работа при невралгии, зъбобол, главоболие, болки при постоперативни състояния, болезнен цикъл. За компонента парацетамол бе казано предостатъчно в този текст: всичко написано за ролята, ползите и опасностите от присъствието на тази съставка в коментирания паратрамол – е валидно и тук. Паракофдалът често се третира като лек медикамент при настинки – смъква температурата, облекчава общото неразположение, тушира главоболие и болки в гърлото. Дишаш  по-леко и забравяш мъчителната кашлица, но не бива да се възползваш от “добрите” таблетки по-дълго от пет дни. Три до пет дни е срокът, в който медикаментът нормално се приема и би трябвало да помогне, ако е избран точно за конкретния случай. При продължителна употреба могат да възникнат проблеми заради кодеина, който тласка към привикване.

Установено е, че кофеинът усилва ефекта от действието на останалите активни компоненти с около 40%. Така единичната доза паракофдал може да постигне желания ефект чрез по-малки количества парацетамол, кодеин и метамизол натрий.

Специално внимание да обърнем на кодеина: казахме някои неща и ще добавим, че това е опиоиден аналгетик. Наистина постига успешно обезболяване до час след приема, при това ефектът е осезаем в тъканите на всички органи. В зависимост от приетата доза може да упражнява ефекта си до 6 часа след приема. Заради специфичната му характеристика се избягва продължителна употреба; не е желателно да се взема от бременни и особено от кърмачки.

Метамизол натрий е аналгетична съставка, която се усвоява много бързо и ефектът й се усеща около половин час след приема. Въздейства обезболяващо в периферните зони на тялото.

Паракофдал (Paracofdal) на таблетки. Мнения.

Милгама

Има и по-различни средства за овладяване на болката и продуктът милгама представя едно от тях. Милгама е комбинация от витамини от Б-групата – витамин Б1 и витамин Б12. Използва се като компонент от комплексна терапия при състояния с болки – неврити, невралгии, ревматични заболявания в остра фаза.

Приемът на милгама – перорално и в инжекционна форма, помага при банални и мъчителни страдания като ишиас, при лицеви парези, а също при полиневропатии от диабет, при болезнени състояния поради алкохолизъм. С милгама се подкрепя лечението на херпес зостер и някои проблеми на сърдечния мускул, провокирани от авитаминози.

Как витамините съдействат за спасяване от болката? Нервната система е в директна зависимост от баланса на Б-витамините. Витамин Б1 оптимизира обменните процеси в нервните клетки, а Б12 поддържа цялостно функциите на нервната система и в частност осигурява нормалното възпроизводство на нервните клетки.

Понякога приемът на милгама перорално предизвиква стомашни дразнения; не са изключени и алергични реакции, затова прилагането на комплекса изисква медицинско наблюдение.

Приемът на милгама не обещава край на болката след 30 минути, но пък ефектът е задълго; освен това продуктът може да се приема продължително. Интересна е и инжекционната форма милгама N, при която е добавен към комплекса и витамин Б6. Тази форма е приложима за период от половин година; не повече, тъй като Б6 при предозиране въздейства негативно на периферните нерви.

В рамките на комплексна терапия инжекционната форма в обем 2 мл се прилага веднъж дневно мускулно, а след затихването на острото състояние по преценка на лекаря се продължава против рецидиви  по 2-3 пъти седмично. В дните без инжекции поддържането е с таблетки.

Как с милгама да лекуваме болката

Афламил

Афламил е медикамент с активен компонент ацеклофенак. Нестероидно противовъзпалително средство, предлагано под формата на таблетки, крем, сашета за приготвяне на перорална суспензия. Помага при болки на опорно-двигателния апарат, особено ставни. Лумбаго, зъбобол и болки при цикъл също се повлияват успешно от афламил.

Този медикамент не е приложим при алергични реакции, по време на бременност, при язва на стомафа или дванадесетопръстника, както и при склонност към кървене от стомашно-чревния тракт. Не бива да се прилага от астматици, при реакции на свръхчувствителност от други нестероидни противовъзпалителни, при остри бъбречни заболявания.

Медикаментът не е подходящ за деца. При възрастни най-често прилаганата схема е две таблетки по 200 мг дневно – една сутрин и една вечер. Разумен вариант е краткосрочното лечение –но при отсъствие на други смущения може да се прилага по-продължително, по лекарска преценка. Необходим е контрол върху кръвните показатели, както и проследяване функциите на бъбреците и черния дроб.

Паратрамол или друг медикамент – въпрос на избор според заболяването и индивидуалната характеристика на пациента. Да оставим избора на лекуващия!

Афламил – сигурен лек срещу болки и възпаления

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер,

Хапче против махмурлук: Съвети за лекарство, домашен лек и др. Алка Зелцер, Хидратин Алфа, Оки

Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер, Хидратин Алфа. Кое лекарство за махмурлук …

Едно мнение

  1. Надя Христева

    Паратрамол…още след първото хапче се появиха повръщане, виене на свят или подобие на мигрена. Спирам ги. И никакво влияние върху болките в кръста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.