ya3

Болки в яйчниците преди цикъл, по време на менструацията и при овулация

Болки в яйчниците, изчерпателен справочник: Киста на яйчника или поликистозни яйчници. Извънматочна бременност, цикъл и овулация. Тумор и др. възможни причини

Болки в яйчниците. Това е едно от обичайните оплаквания в кабинета на гинеколога: притеснените млади и по-зрели жени описват проблема, като локализират болката ниско в корема, в слабините, в корема и кръста.

Причините за болки в яйчниците могат да са най-различни: от безобидни и преходни – до тревожни и дори фатални. Основните са: възпалителни процеси, хормонални нарушения, зрокачествени процеси, аномалии при развитието на вътрешните полови органи, патологии на месечния цикъл, променено разположение на матката или нейни придатъци под влиянието на други процеси в коремната кухина.

Болки в яйчниците, свързани с месечния цикъл

Всички болки в яйчниците, които имат ясна връзка с менструалния цикъл, обикновено се наричат овулаторен синдром. Той се проявява у много жени и по правило не представлява сериозен здравословен проблем. За да се установи със сигурност, че не става дума за патология, все пак е добре при повтарящи се симптоми да се направи консултация с гинеколог. Необходимо е предварително да се проследи в коя фаза от месечния цикъл се появяват болки в яйчниците.

Болки в яйчниците преди цикъл – след овулация. Този синдром е доста разпространен. След поредното кървене на мястото на отделената вече яйцеклетка трябва да се сформира т.н. жълто тяло – маса клетки, произвеждащи прогестерон. Ако сформирането на жълтото тяло става бавно и в недостатъчна степен, произведеният прогестерон е в дефицит. Това причинява частично отлепване на маточната лигавица и преди следващия цикъл се появяват болки в яйчниците. Този тип овулаторен синдром има свои специфични признаци: болките се редуват ту в левия, ту в десния яйчник в зависимост от мястото на овулацията; едновременно с това се наблюдават зацапвания от влагалищни секрети. Теоретично състоянието не е тревожно, но за да се изключат патологии е добре да се направи консултация с гинеколог. Болките преди цикъл могат да се квалифицират и като болки в яйчниците след овулация.

болки в яйчниците
Причините за болки в яйчниците се откриват при обстоен гинекологичен преглед

Болки в яйчниците по време на овулация. Овулаторен синдром може да се прояви и по време на самата овулация. Болките са причинени от това, че когато зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника, става малко разкъсване и микрокръвоизлив в коремната кухина. Кръвта дразни множеството нервни окончания на перитонеума, т.е. вътрешната повърхност на коремната кухина. Възниква болковият синдром. Обикновено за болки в яйчниците при овулация се формулират следните симптоми: те се случват в средата на цикъла – това е лесно за пресмятане; отново са налице зацапвания с влагалищен секрет; болката в повечето случаи е тъпа, но е възможно и да е остра. В този случай болката продължава от няколко минути до няколко часа. Тя е едностранна – засяга единия яйчник, този, който продуцира яйцеклетка. Ако такава болка е много силна и по-продължителна от 12 часа, характерът й се променя и става режеща, появява се температура – трябва да се потърси лекар. Възможно е силната, остра болка в яйчника да сигнализира за разкъсване на яйчника. Последиците могат да са много сериозни – кръвоизлив в коремната кухина и перитонит. Проблемът налага да се действа чрез методите на хирургията.

Болки в яйчниците по време на цикъл. По време на цикъл болката не е в яйчниците, а в матката, но

болки в яйчниците
При болки в яйчниците може да се касае за преходна причина, но може да има и сериозен проблем

усещането е че боли всичко. По време на цикъл матката се освобождава от лигавицата си, когато не е настъпила бременност. Това освобождаване, както е известно, става чрез енергични спазми. Ако тези съкражения са силни, появяват се болки. Понякога те наистина са така силни, че правят жената нетрудоспособна и изискват легло и тишина. Болки в яйчниците по време на цикъл може наистина да има само ако в тях се развиват кисти, или ако в същото време жената преживява някакъв стрес или психоемоционално напрежение.

Болки в яйчниците след цикъл. Такива болки не влизат в проявите на овулаторния синдром. Много е възможно, ако те са системни, да се касае за някакво гинекологично заболяване.

Съдържание на статията: Преди, по време на и след цикъл; При полов акт. След операция.; При бременност; Аднексит; Киста на яйчника; Поликистозни яйчници; ♠ Ендометриоза; Тумори (доброкачествени и злокачествени); Хиперстимулация; Руптура; Апоплексия; Извънматочна бременност; Лечение

Болки в яйчниците при секс и след него

Много са причините за възникване на болки в яйчниците по време на секс и след това. Ето какви могат да са те:

 • Инфекции и възпалителни процеси във вътрешните полови органи, в това число и в яйчниците;
 • Кисти на яйчниците;
 • Доброкачествени и злокачествени образувания в яйчниците;
 • Възпаление на маточната шийка – цервицит;
 • Недостатъчен секрет, сухота на влагалището, прекалено дълбоко проникване на полов член във влагалището;
 • Наличие на сраствания в малкия таз;
 • Вагинизъм – прекалено силно напрежение на вагиналната мускулатура и прилежащата зона по време на полов акт с придружаващи болки.

Болки в яйчниците след хирургични интервенции

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Всяка хирургична интервенция е травматична за организма. Логично е в следоперативния период да има болки – това е нещо обичайно, считано е за закономерност. Така е с гинекологичните операции.

Пункции на яйчниците. След такива процедури няма как да липсват болки. Обикновено са налице следният комплекс усещания: продължителна гризяща болка, умерен излив от влагалището, подуване на корема. Симптомите са свързани с това, че пункцията, т.е. убождането на яйчника макар и неголяма, но все пак си е травма. Образува се раничка, която кърви и зоната на интервенцията е раздразнена. Болковият синдром продължава от пет до седем дни и затихва напълно. Ако това не се случи, болките продължават и симптоматиката се усложнява – например с повишена температура, трябва да се потърси лекар. От болки в яйчниците след пункция спасяват обезболяващи и спазмолитици.

Премахване на киста от яйчника и други операции на органа. Възможно е болки в яйчниците след операция от киста или друга хирургична интервенция да се появят при следните условия:

 • В малкия таз протича процес на следоперативно срастване;
 • Следоперативно кървене;
 • Развитие на възпалителен процес, пелвиоперитонит;
 • Болки и температура в първите дни след операцията – нормално явление, което се неутрализира с обезболяващи и противовъзпалителни.

Колкото по-мащабно е хирургичното вмешателство, толкова по-изразени са последващите болки в яйчниците. Най-силно изразени са болките след премахване на яйчниците; тогава е най-висока вероятността от образуване на сраствания в малкия таз.

Болки в яйчниците при бременност

болки в яйчниците
Често боли заради киста на яйчника

Не са малко жените които си мислят, че при болки в яйчниците със сигурност има бременност. Здравната статистика обаче сочи, че ако такава болка се прояви, тя няма връзка със самите яйчници. При бременност матката нараства бързо и яйчниците започват да се издигат заедно с тръбите, променят местоположението си. Така че болката, за която вероятно става дума, почти сигурно е свързана с преразтягане на връзките, които придържат матката, самите яйчници и тръбите. Те започват да понасят повишено натоварване, да изпитват ново напрежение. Този симптом може да се неутрализира чрез рационално хранене, режим на работа и почивка, занимания с йога за бременни и дихателни упражнения.

На второ място – всеки гинеколог знае, че щом настъпи бременност, дейността на яйчниците практически се изключва. Така че болки в яйчниците няма от какво да са предизвикани. Но това заключение се отнася само до случаите, когато симптомът се проявява за първи път именно след настъпването на бременността.

Друга е ситуацията, ако такива болки са се проявявали преди бременността, а тя ги е усилила или са се появили отново след някаква пауза. При бременност също е възможно да възникнат възпалителни процеси, кисти и тумори на яйчниците. Затова не пренебрегвайте такава болка, а се консултирайте без отлагане с гинеколога си. По-добре е да се вземат адекватните мерки навреме, вместо да се преживяват усложнения като спонтанен аборт, хипоксия на плода, отлепване на плацентата и др.

Аднексит и болки в яйчниците

Аднексит или салпингоофорит е възпаление на яйчниците. При такава диагноза са налице силни болки в яйчниците заедно с друга характерна симптоматика. И така:

 • Силни болки в яйчниците, постоянни или на пристъпи;
 • Болки в яйчниците и заедно с това – в кръста и под него;
 • Болки в яйчниците при уриниране;
 • При преход към хронично състояние болките стават продължителни, тъпи;
 • Повишена температура до 38 градуса;
 • Усещане за умора, безсилие, студени тръпки;
 • Нарушения на месечния цикъл; нередовният цикъл е свързан с недостатъчно производство на женски полови хормони;
 • Болката се появява винаги при простуда, стрес, отслабен имунитет, при инфекции.

При болки в яйчниците видимо се променя емоционалният фон на жената: тя става избухлива, раздразнителна, изпада в депресивни състояния. Отслабва либидото поради намалената продукция на женски полови хормони. Причината за тези прояви, но основно за притеснителните болки в яйчниците, могат да се разкрият при гинекологичен и ехографски преглед. Предлага се медикаментозно лечение в рамките на 5-7 дни. Ако възпалението е станало хронично, терапията може да е по-продължителна.

Болки в яйчниците при киста

Кистата на яйчника представлява кухина, която се пълни с течност и от това обемът на жлезата нараства. Много често при кисти липсват болки в яйчниците и откриването им става съвсем случайно. Ако все пак става дума за болезнена киста, налице са следните симптоми: болките са локализирани в долната част на корема едностранно – в тади част, която съответства на болния яйчник. Освен това – болките са продължителни и постоянни; може да ги провокира полов акт, може дори да не са съвсем болки в яйчниците, а само чудство за тежест, дискомфорт. Друг признак е обърканият месечен цикъл, променя се характеристиката на кървенето, увеличава се времето между менструациите. Някои кисти нарастват толкова много, че коремът на засегнатата жена започва да нараства.

Ако крачето на кистата се усуква. В много случаи кистите на яйчниците се развиват по повърхността им и са прикрепени за тях с нещо като краче. Може самата киста да не е болезнена, но ако това краче се усуче и прекъсне, възникват драматични ситуации. Изведнъж се появява пронизваща болкя отляво или отдясно ниско в корема, от което започва да боли целият корем. Болката блокира правото черво; усеща се гадене и започва повръщане, нараства телесната температура. Понякога силните, непоносими болки са знак за това, че е настъпило разкъсване на фоликулярна киста. При проявата на такива симптоми най-разумното решение е да се посети гинеколог.

Поликистоза на яйчниците. Понякога диагнозата поликистоза се бърка с обикновени кисти. Всъщност това са две  различни заболявания и всяко от тях си има собствена специфична симптоматика. Поликистоза на яйчниците е ендокринна патология, която засяга много от жлезите с вътрешна секреция. Поради ендокринни нарушения в тъканите на яйчниците се образуват множество малки кисти и се проявяват  характерни симптоми – хронична,  гризяща болка в яйчниците и в областта на кръста. Счита се, че боли поради притискане от страна на яйчниците – заради нарастващия им обем. Друг признак са нарушенията в менструалния календар. И при поликистоза може да се получи както удължаване, така и скъсяване на обичайния интервал между два цикъла. Цикълът може да е стряскащо обилен или съвсем оскъден.

При някои жени се проявяват признаците на предменструалния синдром. Наблюдават се раздразнителност и лесна уморяемост, отоци, болки ниско в корема, напрягане на млечните жлези. Ендокринните нарушения причиняват безплодие и при редовни опити зачеване не се получава. Налице са общите признаци за нарушени функции на жлезите с вътрешна секреция – косопад, затлъстяване, гнойни пъпки по лицето. При гинекологичен преглед лекарят може да установи увеличен обем на яйчниците. Чрез ултразвуково изследване диагнозата може да бъде потвърдена и да се пристъпи първоначално към медикаментозно лечение. Ако то не даде очаквания резултат, проблемът се решава хирургически.

Дайте мнение и Вие тук!

Болки в яйчниците при ендометриоза

В някои случаи болки в зоната на яйчниците се свързват със заболяването ендометриоза. При него тъкав, аналогична на ендометриума – т.е. вътрешната обвивка на матката, започва да се развива върху външната й стена, червата, на други места в коремната кухина или по самата й стена, върху белези и сраствания в малкия таз. Патологията в редки случаи засяга дори белите дробове и мозъка.

Изчерпателно за ендометриоза – какви са причините за нея, какви локации има патологичният процес и какви терапии и прогнози са възможни, четете ТУК:

Ендометриоза. Лечение с билки, хомеопатия и по стандартния начин

Една от теориите за възникването на подобно отклонение при яйчниците обяснява ендометриозата с неконтролирана трансформация на клетки от зоната на яйчниците в ендометриални.  Този процес почти винаги води до образуването на т.н. шоколадови кисти в яйчниците. Ендометриозната тъкан се разраства по начин, присъщ на маточната лигавица, и реагира на хормоналните промени в съответствие с цикличните функции на яйчниците. Налице е и моментът на кървене, при което в яйчниците се образуват кисти, изпълнени с тъмна кръвениста маса. Видимо тя напомня течен шоколад, което е и причина за името – шоколадови кисти, при ендометриоза на яйчниците. По правило разрастването на шоколадовите кисти причинява болки в яйчниците.

мнения, отзиви, коментари, форум

Тумори на яйчника; видове

Патологични процеси в яйчниците могат да доведат до образуването на тумори, които науката класифицира по няколко признака. Един от тях ги разделя на кистозни – кухини, изпълнени с някаква течност, и плътни. Основно при коментари по темата се отбелязва разделянето на туморите на доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествени тумори на яйчниците се класифицират отделно според вида на клетките, на чиято основа се развиват новообразуванията. Така различаваме три типа доброкачествени тумори на яйчника:

 • Епителни – сред най-често срещаните; развиват се от повърхностния слой яйчникови клетки;
 • Герминативноклетъчни – от трансформирани изходни клетки, дали началото на яйчниците. В повечето случаи са доброкачествени, но могат да са и злокачествени;
 • Стромални – образувани от клетки, които произвеждат женски хормони (по framar.bg).

Сред симптомите на подобни патологични процеси са също болки в яйчниците.

Злокачествени тумори на яйчниците – различни видове в зависимост от вида на клетките, от които са се развили (както и при доброкачествените – епителни, герминативноклетъчни и стромални); науката ги класифицира и на подвидове (arsmedica.bg).

Освен това злокачествените новообразувания се класифицират на първични, вторични – получени при трансформации на доброкачествени, или резултат от метастази.

Синдром на суперстимулацията

Синдромът на яйчниковата хиперстимулация (суперстимулация) представлява вид промени в яйчниците в резултат от прилагането на гонадотропини при ин витро лечение. Казано простичко – синдромът представлява уголемяване на яйчниците и изпълването им с течност от яйчникови емисии и съдържимо от кръвоносните съдове. Възможно е при определени условия тази течност да се излее в коремната кухина, което да създаде животозастрашаващи състояния. Състоянието се поддава на медицинско въздействие, но е важно да се разпознае навреме и да се прекратят започнатите процедури и приложения на още медикаменти.

Пукване или руптура на киста на яйчниците

Тъй като по структура яйчниковите кисти са кухини, изпълвани впоследствие с течности, теоретично е заложена вероятността от спукването и освобождаването на въпросните кухини от съдържимото им. Причините за такова спукване или руптура може да са най-различни, както и последиците. При руптура на значителна по обем киста потърпевшата ще почувства внезапно рязка, режеща болка в яйчниците, гадене и повръщане. Когато при подобна руптура е засегнат голям кръвоносен съд, може да се развие състояние със значителна кръвозагуба и шок.

Апоплексия на яйчника

Когато по някаква причина се наруши целостта на капсулната обвивка, в която е яйчникът, е налице т.н. апоплексия на яйчника. Обикновено малките изливи се резорбират в тъканта на самия яйчник, но при големи може да има излив към коремната кухина. Апоплексията на десния яйчник може да се сбърка с остър апендицит. Диагнозата отчита болки в яйчниците в комплекс с други симптоми, които в повечето случаи подсказват какъв точно е проблемът.

Извънматочна бременност и болки в яйчниците

Развитието на оплодена яйцеклетка извън маточната кухина е известно като извънматочна бременност. Има различни локации за имплантиране на т.н. зигота; прекъсването на подобен тип бременност обикновено е драматично, свързано е със специфични симптоми като кървене и коликообразни болки ниско в корема. Сред типовете извънматочна бременност има и редки случаи, при които оплодената яйцеклетка не успява да се придвижи към матката и се имплантира в яйчника. Тогава се развива т.н. овариална бременност.

Овариалната извънматочна бременност е рядка, касае се за не повече от 3% от всички случаи на извънматочна бременност. Възможно е да бъде провокирана от възпалителни процеси и сраствания в малкия таз и едновременно с това – от наличието на еднометриална тъкан върху яйчника; това е първична овариална бременност. Друг вариант е вторичната овариална бременност, която може да се развие след тубарен аборт. Тези състояния протичат с характерни болки, които обикновено се локализират като болки в яйчниците, едностранни или ниско в корема.

 • Болки при прекъсваща се извънматочна бременност – съмненията за подобен процес възникват при появата на коликообразни болки в яйчниците и оскъдно вагинално кървене, зацапване. Първоначално тази симптоматика е проявена в слаба степен и може да се обърка с приближаващото месечно кървене, което е закъсняло. Постепенно обаче споменатите прояви се усилват и това е знак за опасност, час по-скоро трябва да се търси медицинска помощ.
 • Болки при прекъсната извънматочна бременност – прекъсването на извънматочната бременност е логично при описаните й характеристики. Процесът може да завърши по два начина: или оплодената яйцеклетка се изхвърля и настъпва тубарен аборт, или се получава разкъсване на маточната тръба.

И в двата случая се наблюдават силни болки в яйчниците, вагинално кървене, пребледняване заради загубата на кръв, световъртеж, падане на кръвното налягане, загуба на съзнание, ускоряване на пулса, шок. Кръвта от разкъсаната тръба се събира в пространството между матката и правото черво; тази зона става болезнена. Прекъсването на такава извънматочна бременност винаги е свързано с болки в яйчниците, които продължават и при предприеманите медицински прегледи и изследвания. Решението е хирургична интервенция, тъй като състоянието е животозастрашаващо.

Болки, в яйчниците, причинени от патологии на други органи

Описваните болки в яйчниците не винаги са свързани непосредствено с проблем на самите яйчници. Болката може да е синдром, провокиран от патологии на други органи или анатомични структури, които са разположени в съседство. Например:

 • Болка в десния яйчник може да означава остър апендицит;
 • Продължителните пристъпи на болка нерядко са свързани с процеси на сраствания в малкия таз;
 • Острите, силни болки в яйчниците могат да се окажат симптом на гнойно възпаление в малкия таз;
 • Патологиите на правото черво и пикочния мехур също причиняват болки в яйчниците.

Лечение

По принцип всички болки в яйчниците трябва да се следят внимателно, за да се избегнат усложнения и допускане на животозастрашаващи състояния. Ако се касае за функционални болки в яйчниците, след съвет на лекар може да се прибегне до щадящ режим за по-леко понасяне на т.н овариален синдром и избягване на усложнения. Това значи да се избягват физически натоварвания, да има достатъчно почивка, прием на обезболяващи, избягване на стрес и конфликтни ситуации, здравословно хранене, отказ от вредни навици.

Ако са налице съмнения за заболяване, ако има признаци на остро и влошаващо се състояние, придружено с болки в яйчниците, подобни мерки няма да са достатъчни, тогава е необходимо спешно лечение – включително с хирургична интервенция. Приемът на обезболяващи и противовъзпалителни едва ли може да  реши всеки проблем, свързан с болки в яйчниците.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

tini3

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Кои капки за шум в ушите са добри? Каква хомеопатия се изписва за тинитус? Има …

Едно мнение

 1. 4udesna statiq , blagodarq!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.