Начало > Красота и здраве > Витамини за коса: ето кои са най-добрите!

Витамини за коса: ето кои са най-добрите!

Кои са най-добрите витамини за коса? Какво мислят хората за тривитаминол, витамин А, Б12, С, Е, за калмацин и геритамин, за фолиева киселина и приорин. Бирена мая

Съдържание на статията: Как да изберем добри витамини за коса; Действие; Тривитаминол; Приорин; Витамин А; Витамин Б12; Витамин С; Витамин Е; Калмацин; Фолиева киселина; Геритамин; Бирена мая; Коприва; Рибено масло; Биотин; Фитовал; Ревалид; Герикапс; Допелхерц актив

Витамини за коса: това търсене не е само плод на желанието да изглеждаме добре. Въпросът е и естетически – но в основата му е здравето. Фразата, че доброто здраве “отвътре” личи отвън, т.е. по състоянието на коса, кожа, нокти – тази фраза не е просто част от рекламно послание. Всеки, който търси средството или средствата да се сдобие с конска грива трябва да е наясно, че само с маски и шампоани нещата няма да се променят съществено. Основна грижа е вътрешният баланс.

И все пак – кои са най-търсените средства,най-популярните витамини за здрава и лъскава коса? Да започнем с хитовия тривитаминол!

Маска с тривитаминол

витамини за коса
При дефицит на витамини страдат космените фоликули

Подробно за начините, по които се използват и въздействат витамини за коса в маска с тривитаминол четете ТУК!

Тривитаминолът е популярно в агросектора средство: това е комбинация от витамините А, Е и D3. В животновъдството се използва като инжекционна форма за ускоряване растежа и подобряване качеството на овчата вълна; прилага се и в коневъдството – за здрава и впечатляващо лъскава конска грива. Точно този е и търсеният ефект, когато човек купува тривитаминол от агроаптеката за себе си. Прилага се външно – под формата на маска с витамини за коса.

Най-често маслената комбинация от изброените витамини се смесва с други продукти, които имат задачата да подхранват скалпа или самия косъм, да заздравят основата му, да допринесат за еластичността. Вижте няколко рецепти за маски с тривитаминол; ако решите да ги приложите, все пак първо се посъветвайте със специалист. И не се разочаровайте, ако не получите очаквания ефект от първия път!

  • Маска с тривитаминол – универсална: Смесват се две супени лъжици тривитаминол с по една лъжица зетин, водка и кисело мляко, и един суров жълтък. Сместа се нанася върху скалпа и с гребен се разпределя върху цялата коса. Оставя се да действа два часа, след което се измива. Миенето трябва да е първо с хладка вода, за да се отстранят частиците на жълтъка, след което действаме с топла вода и мек шампоан. Очакваният ефект е заздравени корени, намалена чупливост, подобрена еластичност и блясък. Маската се прави на 15 дни в продължение на два месеца. Ако имаме желание да продължим, задължително превим преди втория модул едномесечна почивка.
  • Маска с тривитаминол против косопад: Две супени лъжици тривитаминол се смесват с по една лъжица водка и хининова вода. Намазват се внимателно корените на косата, главата се покрива със стреч фолио и кърпа за два часа. Следва измиване с топла вода и мек шампоан/сапун. Маската се прави веднъж седмично един месец. След едномесечна почивка може да се повтори.

Консултацията със специалист наистина е необходима – в този случай най-малко заради изразяваните мнения, че с тривитаминол може да се получи обратна реакция, т.е. косопадът да се засили.

Приорин

Приоринът е композиция от ценни нутриенти, които действат на клетъчно равнище и подхранват растежа на косъма. Продуктът съдържа важни витамини за коса – Б5 и Б7, аминокиселината L-цистеин и екстракт от просо.

  • Витамин Б5 – пантотенова киселина, има ключова роля в обмяната на веществата на клетъчно равнище. Създава условия за интензивно размножаване и регенерация на клетките.
  • Витамин Б7 – биотин, е от изключително значение за жизнеността на клетките в кожата, ноктите и косата. Нарича се още витамин на кожата. Поддържа и регулира възстановяването на епидермиса и растежа на косъма.
  • Цистеинът е аминокиселина със съдържание на сяра, ключов компонент в кератина – основния градивен елемент на косата и ноктите.
  • Екстрактът от просо внася в организма ценни съставки – милиацин и мастните киселини олеинова и линоленова. Важни са за балансираното хранене на клетките.
витамини за коса
Успешни маски с витамини за коса могат лесно да се приготвят вкъщи

Приоринът е продукт за вътрешен прием – препоръчват се две капсули дневно на един или два приема, след хранене, с чаша вода. Капсулите се пият в продължение на три до шест месеца.

Приоринът е точно от тези средства, за които стана дума в началото: хубавата коса трябва да се подхранва отвътре. Балансираният клетъчен обмен позволява да имаме здрави корени с нормален растеж на косъма, без косопад, с еластичен и гъвкав косъм, предпазен от начупване.

За комплексно въздействие може да се практикува прием на капсули приорин + шампоан с приорин. Тази комбинация се препоръчва като противодействие срещу косопад.

Витамин А

Всичко за ролята на популярните витамини за коса, по-специално за комбинациите с витамин А, четете ТУК!

Може наистина много да се говори за ролята на витамин А за човешкото здраве. Както е известно, този витамин се реализира в четири форми – витамин А1 или ретинол, витамин А2 – дехидроретинол, ретинова киселина и ретинал. Макар всяка от формите да има специфичен ефект върху организма, най-често се говори общо за всичките и витамин А всъщност е сборно название. Добре е да се отбележи все пак, че изборът на една или друга форма е свързан с очаквания ефект. Така например дехидроретинолът е два пъти по-слаб от ретинола. Освен това ретиналът е най-подходящ като фактор за поддържане здравето на ретината и зрителния апарат като цяло, а ретиновата киселина е от съществено значение за образуване, функциониране и регенерация на епителните клетки.

Има и други разлики: ретинолът се набавя чрез консумацията на животински продукти; той се усвоява веднага чрез храносмилателния тракт и кръвообращението. Провитамин А, който се съдържа в растителните храни – каротин, първо се трансформира в ретинол, след което се натрупва в черния дроб в комбинация с определени протеини. Там се съхранява на депо и се “пуска” в организма в случаи на витаминозен дефицит.

витамини за коса
Има и готови хранителни добавки – съчетание от минерали и витамини за коса

Защо описваме всичко това? Една от функциите на витамин А е изграждането на здрави клетки за косата, зъбите и венците; поддържане на балансиран клетъчен метаболизъм в тези тъкани и успешна регенерация. Здравата, лъскава и еластична коса изисква достатъчно наличие от витамин А в организма. Ако той не може да се набави чрез храненето, могат да се препоръчат витаминни комплекси с негово участие. Витамин А, който е маслено разтворим, участва заедно с витамин Е и други компоненти в подхранващи маски и други маски с витамини за коса.

Витамин Б12

Витамин Б12 или цианкобаламин въздейства комплексно върху косата. Той подобрява общото й състояние чрез подхранване на корените, т.е. на космените луковици. На практика това гарантира нормално израстване, здравина и предпазване от косопад. Същевременно видими дефекти като нацъфтели краища доста  бързо се неутрализират. Приемът на витамин Б12 намалява риска от косопад, включително алопеция. Специалистите твърдят, че при подхранване на косата с този витамин може да се очаква растеж на косъма от 3-4 сантиметра на месец, спиране на косопада, на начупване и цъфтеж.

Състоянието на косата се подобрява и поради оптимизираното кръвообращение в зоната на скалпа. Така е сигурно, че всички клетки – включително свързани с растеж и здравина на косъма, се хранят нормално. При нормално кръвообращение наистина космените фоликули получават необходимите им порции кислород. При достатъчно цианкобаламин в организма косата е гъста, тежка и с копринен блясък.

Витамин Б12 , въведен чрез десетдневен курс инжекции или таблетки, видимо подобрява състоянието на скалпа и косата. Същевременно той може да се включва и в различни маски с витамини за коса. Ето една примерна маска, с чиято помощ се подхранват космените фоликули и косъмът:

  • Набавяме си витамините Б2, Б6 и Б12 на ампули. Смесваме ги и добавяме едно сурово прясно яйце. Разбиваме с една супена лъжица бадемово масло и втриваме сместа в корените на косата. След час-час и половина измиваме обилно с топла вода и мек шампоан. Оставяме косата да изсъхне по естествен път; не бива да се слага балсам.

Понякога витамин Б12 дава алергични реакции. По тази причина е добре преди да си направите маска – да тествате Б12 върху малък участък от кожата. Ако мястото не се раздразни, зачерви или покрие с обрив, действайте смело с витаминозната маска за коса!

Витамин С

Витамин С успешно допринася за здравината и визиата на косата; ако той е в достатъчно количество в организма, ше имате коса, която е гъста, расте нормално, предпазена е от косопад. Във всяка подхранваща маска за коса добавяйте една ампула витамин С – той ще съдейства за добрата визия на косата, за нейната лъскавина и копринена мекота.

Как се прави маска с витамин С? Смесете равни части рициново масло и зехтин – по една супена лъжица, добавете  една доза маслен разтвор на екстракт от корени на репей и една ампула витамин С. Втрийте от сместа в корените на косата. Оставете главата открита за един час и измийте с топла вода и мек шампоан. С такава маска растежът на косъма се ускорява; косата става по-здрава и жива.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Витамин С се комбинира сполучливо и в подхранващи маски за коса с витамини от Б-групата.

Витамин Е

Как да използваме витамин Е в грижите за косата? Вижте информация и проверени рецепти ТУК!

Витамин Е – това е още един масленоразтворим витамин; той е един от компонентите в нашумелия тривитаминол, популярно средство за поддържане на косата.

Витамин Е има антиоксидантно действие. Ефектът от неговия прием е многопосочен; едно от въздействията му засяга здравината на космените фоликули.  При здрав корен косъмът има възможности за добър растеж и форма. Предпазва до голяма степен от косопад. С витамин Е се приготвят маски за подхранване, при начупен и сух косъм, за блясък. Ето две лесни рецепти:

мнения, отзиви, коментари, форум
Дайте мнение и Вие тук!
  • Маска против косопад с витамин Е и мед: Настъргваме един голям картоф и изцеждаме суровия сок. Две супени  лъжици сок смесваме със същото количество гел от алое, една супена лъжица мед и по една капсула маслен разтвор на витамин Е и витамин А. Полагаме маската, като втриваме внимателно в скалпа и масажираме. Увиваме главата със стреч фолио и хавлиена кърпа за два часа, след което измиваме с топла вода и бебешки шампоан.
  • Маска с витамин Е и яйце за блясък: Две супени лъжици студено пресован зехтин загряваме на водна баня. Когато маслото се затопли, отдръпваме от огъня и прибавяме една капсула маслен разтвор на витамин Е и един суров жълтък. Полагаме маската, увиваме с фолио и кърпа за половин час, след което измиваме грижливо.   

Освен под формата на маски витамин Е може да подобри състоянието на косата, както и други показатели на здравословното състояние, и чрез вътрешен прием. Там обаче трябва много да се внимава, защото предозирането вреди не по-малко от дефицита на този важен витамин.

Калмацин

Калмацин е продукт, условно коментиран в списъка с витамини за коса – по същество това е съчетание от три минерала, а именно калций, магнезий и цинк. Като цяло продуктът  при правилен прием допринася за поддържане здравето на опорно-двигателния апарат, за укрепване на имунната система, за балансиране функциите на сърцето и кръвоносните съдове. Особено важна за косата е съставката цинк: известно е, че при дефицит на този микроелемент се наблюдават забавен растеж, кожни заболявания – екземи и акне, проблеми с вкуса и обонянието, зрителни проблеми, отслабване на паметта. Особено показателно е това, че при недостиг на цинк косата изтънява, косъмът става трошлив и “цъфти”. Приемът на калмацин прекратява тази тенденция, спасява от косопад. Достатъчно е да се приема всеки ден по една таблетка – с вода по време на хранене.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин Б9 има важна роля за формиране на нови клетки, при бременни – за нормално развитие на плода, по-специално е сред определящите при изграждането на нервната система и гръбнака. Цялата Б-група витамини при недостиг причиняват различни промени в състоянието на косата – усилена секреция на мастните жлези по кожата на скалпа, падане на косата, чупливост и пр. Набавянето на фолиева киселина позволява тези процеси да се неутрализират. Ролята на витамин Б9 или фолиева киселина, е да ускори растежа на косата. Счита се, че при съчетаване с витамин Б5 – пантотенова киселина, забавя побеляването на косата.

Повече за ролята, която фолиевата киселина играе в човешкия организъм, четете ТУК!

Геритамин

Геритамин е уникално съчетание от маслено разтворимите витамини А и Е; за тяхната функция при поддържането на косата вече стана дума. В комбинация двата витамина по-пълноценно упражняват функциите си – сред тях и въздействие за  растеж и заздравяване на косата и ноктите. Продуктът се препоръчва за жени над 20 години; приемат се по 1-2 капсули на ден в продължение на 2-3 месеца.

Бирена мая

Бирената мая съдържа балансирани компоненти на Б-витамините и витамин D, които са от значение за здравината на космените фоликули и растежа на косата.Самите бирени дрожди пък са източник на аминокиселини, които подхранват фоликулите и заздравяват корените на косата.

Бирената мая се включва в редица маски за коса, използвани в домашни условия. Вариантите се различават по целта на терапията: дали се касае за косопад, за по-интензивен растеж или срещу пърхот.

Ето една примерна маска против пърхот, в която акценти са познати витамини за коса и бирена мая. В чаша кисело мляко се разбърква една супена лъжица бирена мая и се оставя да набъбне. Намазва се внимателно скалпът и косата се разресва, за да се разнесе маската. След половин час се измива обилно с вода. Ако тази маска се прави редовно, освен спасението от пърхот тя ще донесе и здравина, с лъскав плътен косъм.  (framar.bg).

Още за прилагането на бирена мая при грижата за косата – ето ТУК!

Коприва

Какво място има копривата в грижата за косата? Тази уникална билка съдържа силициева киселина, която заздравява всяка съединителна тъкан, кожата и косата. При пърхот и изтощена коса чудесна работа върши чаят от листа и  корени на коприва (framar.bg).  Чаят се приготвя така: една чаена лъжичка суха билка се залива с чаша вряла вода. След десет минути се прецежда и се оставя да доизстине. С намокрени в чая пръсти се масажира скалпът. С остатъка изплакнете лицето – полезно е за кожата!

Друга рецепта с коприва: 200 г накълцани корени се заливат с един литър студена вода. Слагат се да заврат и се прибавят две чаени чаши оцет. Сместа се вари половин час, след което се прецежда и прибира в стъклена бутилка в хладилника.С този тоник веднъж седмично се правят фрикции на скалпа.

Подробности за използването на коприва при поддържането на косата – четете ТУК!

Рибено масло

Как вълшебното за здравето рибено масло помага и може ли да се причисли към средствата, богати на витамини за коса? Да не забравяме, че то съдържа изключително важните Омега-3 ненаситени мастни киселини. Сред другите ефекти от приема на рибено масло непременно трябва да споменем положителното повлияване на липидния баланс – с рибено масло се подобрява състоянието на обменните процеси в епителните клетки; подобрява се състоянието на кожата, в частност – на скалпа, създават се условия за здрави космени фоликули, нормален растеж и добра кондиция на косата.

Как да стабилизираме здравето си и да имаме хубава коса и кожа – подробно ТУК!

Биотин

Често препоръчван продукт за заздравяване на косата са капсулите биотин + цинк. За ролята на цинка в поддържането на нормален растеж и здраве на косата вече стана дума; ползата от този компонент се усилва благодарение на биотина. Биотин е известен също като витамин Б7 или Н; според справката – този от значимите витамини за коса играе отговорна роля в обмяната на въглехидрати и мазнини и въздейства върху кондицията на кожата и косата. Чрез участието си в синтеза на витамин С той е значим и за въздействието на последния витамин върху състоянието на косата.

За подобрявне състоянието на косата е уместен приемът на капсули биотин плюс цинк – веднъж дневно по една капсула.

Фитовал

Какво е фитовал? Богата композиция от витамините от Б-групата, включително някои от анализираните като самостоятелни продукти, например фолиева киселина. В композицията са включени още цинк, желязо и мед, медицинска мая и аминокиселината цистин. Композицията е приготвена за вътрешен прием под формата на капсули. Въздействието на продукта се изразява в биологично подхранване на изтощена и проблемна коса; подобрява кръвообращението на скалпа, заздравява космените фоликули и косъма, прекратява косопада. Същият продукт се препоръчва и при чупливи нокти. Добрата практика е да се приема по една капсула дневно в продължение на 2-3 месеца, според конкретните проблеми.

Композицията фитовал участва и в някои специфични продукти от козметиката за коса – като съставна част от шампоани и лосиони против косопад и за подхранване и заздравяване на косата.

Ревалид

Балсам, шампоан и маска за коса: това са продуктите за външно третиране на скалп и коса с формулата на ревалид. Обикновено се препоръчва съчетано прилагане на една или повече от тези форми и капсулите за вътрешен прием.

Ревалид е съчетание от витамини за коса, аминокиселини и микроелементи. Сред тях са метионин, цистеин, калциев пантотенат, витамини Б1 и Б6, парааминобензоена киселина,  екстракти от просо и пшенични зародиши, бирена мая, желязо, цинк, мед.

Ревалид се приема три пъти дневно по една капсула – при хранене или непосредствено след това; повлиява благоприятно различни казуси с косопад, алопеция, изтощена коса и чуплив и разцепващ се косъм, както и чупливи нокти с проблемен растеж. При по-тежки случаи е възможно да се приемат капсули по формулата 3х2 капсули дневно в продължение на един месец. Пълният курс на терапията е тримесечен.

Герикапс

Герикапс е хранителна добавка – готова комбинация от масленоразтворимите витамини А и Е. Профилът му е подобен на този на геритамина (виж по-горе).  Витамини за коса, разтворени в соево масло – това е работещо съчетание, с чиято помощ се подкрепят терапиите на различни болести състояния. Герикапс се препоръчва и при проблеми с растежа на косата. Препоръчва се прием на една капсула дневно в продължение на един месец.

Допелхерц актив

Един от продуктите Допелхерц е специално създаден за неутрализиране на витаминни дефицити, следвани от засилено падане на косата, чупливост и загуба на блясък и еластичност. Допелхерц за коса и нокти съдържа екстракт от просо, масло от пшеничен зародиш, биотин, цинк, пантотенова киселина, витамин В6, мед. Приемът на този продукт, както и на ревалид, оптимизира производството на кератин, структурният протеин на косата и ноктите.

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

фолиева киселина, неофолик мета

Фолиева киселина. Странични ефекти и плюсове. Инофолик Комби и Неофолик Мета

Какви странични ефекти има приемът на фолиева киселина. Как действат Инофолик Комби и Неофолик Мета? …

1
Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
1 Коментари по темата
0 Отговори към коментари
0 Последователи
 
Коментари с най-много реакции
Най-горещите коментари за темата
1 Автори на коментари
  Абонирайте се  
най-нови най-стари с най-много гласове
Уведомение за
Marinela Stefanova

Аз специално вместо витамини за коса и за косопад ползвам знаменития тривитаминол. Косата става гъста като на Баба Меца! За коса, кожа и нокти реално също се оправям с витамин Б7, фитовал и геритамин. Нямат изобщо грешка! Ревалид е супер за чупливи нокти и също е хубав доста. А Витамин Е и А се пият повече при хемороиди, но са номер едно и за косата, и за ноктите и въобще за всякакви „повърностни“ неща по тялото, които се нуждаят от ремонт малко.