Бъбречни болести на детето

Бъбречни заболявания се срещат и при децата и от ранното им откриване зависи дали те ще се оправят или ще имат проблеми с бъбреците за цял живот.

За детската възраст е характерно откриването на вродени аномалии на пикочните пътища и бъбреците. Вродените аномалии най-често довеждат до възпаления и крайно рядко до образуване на камъни.

Специфични за децата заболявания са острият нефрит и детската нефроза.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА

Това възпаление засяга пикочния мехур и пикочопроводите. Протича остро (остра пиурия) или дълготрайно (хроничен пиелоиефрит).

Острите пикочни инфекции в кърмаческата и ранната детска възраст се изявяват с повишела температура и намален апетит.

В някои случаи може да има повръщане, храносмилателни разстройства и значителна отпадналост. Нерядко обаче болестните прояви са слабо изразени: незначителни покачвания на температурата, бледност, намален апетит и слабо наддаване на тегло.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Понякога детето изплаква при уриниране, в други случаи уринира често, а в трети — задържа урината и уринира рядко. Урината става мътна и понякога има лоша миризма. При тези прояви и при всяко неясно повишение на температурата трябва навреме да се търси лекар.

ОСТЪР НЕФРИТ (ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ)

Това е предимно детско заболяване, като най-често засяга децата – от пет до десетгодишна възраст. Обикновено е последица oт бактериално възпаление на гърлото (най-често причинено от стрептококи и по-рядко от други бактерии).

Болестните прояви се появяват 1—3 седмици след боледуване от общи инфекции (скарлатина, ангина и др.) или местни гнойни кожни възпаления.Температурата може да се повиши, но може да остане н нормална.

Появяват се отоци, които най-често се разполагат по лицето и специално около очите. В някои случаи отоците са едва забележими. Апетитът е намален. Може да се появи леко главоболие.

Денонощното количество на урината намалява до 300—200 куб. см, а в някои случаи се стига до временна задръжка на урина. На вид урината е мътна и често има изглед на вода, в която е мито месо.

При леките форми симптомите могат да бъдат леко проявени. Разпознаването на заболяването в подобни случаи се постига само чрез изследване на урината.

При някои протичащи с усложнения остри нефрити могат да се появят признаци на сърдечно-съдова и белодробна недостатъчност (учестен пулс, учестено дишане, задух), а понякога (макар и рядко) и прояви от страна на нервната система (главоболие, нарушено съзнание, поява на гърчове).

Протичането на острия нефрит е най-често благоприятно. В течение на 2—4 седмици болестните прояви изчезват, но пълното оздравяване настъпва в продължение на 4-5 месеца.

До пълното оздравяване болните деца трябва да се намират под лекарско наблюдение.

ДЕТСКА ПЪРВИЧНА (ЛИПОИДНА) НЕФРОЗА

Това е характерно за детската възраст заболяване, което най-често засяга деца от две до шест години. Неговите причини не са все още напълно изяснени.

Най-яркият симптом е появата на големи отоци, които най-ясно се забелязват около очите, по шията и в областта на половите органи. Отоците имат блед цвят. През известни периоди от дълготрайното протичане на заболяването отоците могат да бъдат леко изявени, а в някои периоди дори напълно да липсват.

При образуването на отоци теглото на децата може да се увеличи и това кара родителите погрешно да мислят, че детето е здраво. В този период денонощното количество на урината може да намалее.

Най-характерната находка при заболяването е отделянето с урина 1а ма големи количества белтък (албумин), което се установява при изследване на урината.

Детската липоидна нефроза е дълготрайно заболяване, което продължава много години, с периоди на подобряване и влошаване. При нея често се прибавят вторични инфекции, които влошават протичането на заболяването и дават тежки усложнения (перитонит, гнойни инфекции на кожата).

При отглеждането ма тези деца освен спазването на безсолна диета важно място заема предпазването от прибавени инфекции.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бъбречни болести на детето

  1. Харесах вашата публикация ! И Имам следния въпрос :От 6 месеца се грижа за моето малко внуче.Сега е на 3,5 години.Често боледува – гърло ,кашлица,задух,хрема ,бронхит и др. подобни болести.Посещава детска градина,но на 3-тия ден вече е със сополи,кашлица и пак при баба.Притесняваме факта,че рядко оринира,почти насила влиза в тоалетната.Личният лекар ни посъветва само да пие повече вода!Какво ще ме посъветвате?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *