Hema

Кръв в урината (хематурия). Цистит с уриниране на кръв и парене

Кръв в урината. Причини за хематурия. Еритроцити. Парене при уриниране. Цистит. Бактерии в урината. При деца. Хематурия при бременни. Лечение

Какво да си мислим, когато имаме здравословен проблем с кръв в урината (хематурия)? Очевидно нещата няма да се разминат без лекар и без изследвания. Лошото е, че понякога при кръв в урината (хематурия) проблемът не е видим и отклонението може да се установи само чрез лабораторен анализ.

При кръв в урината (хематурия) видимо или чрез анализ се установява наличие на еритроцити, т.ел червени кръвни клетки. Наличието на кръв в урината (хематурия) може да се потвърди и в домашни условия чрез специални тест-лентички; такива състояния, при които кръвта е малко и по-скоро предполагаме присъствието й, а не я виждаме, се наричат микрохематурия.

Какви са причините за кръв в урината (хематурия)

Появата на кръв в урината е притеснително – особено при възрастни хора; при такива пациенти това е симптом на сериозен здравословен проблем. Затова всяка видима проява на хематурия трябва да се обсъжда с лекар – без да се чака нещата някак да се разминат.

В медицината състоянията с кръв в урината (хематурия) са доста обстойно проучени и са познати ефективни терапии за преодоляването на повечето от тях. Най-често кървенето е резултат от бъбречно заболяване, заболяване на уретрите и/или пикочния мехур, на простатата. Кървенето на практика може да се случва във всяка точка на отделителната система, е непосредствената причина за него да е една банална инфекция, но също и бъбречни камъни или по-лошо, злокачествено заболяване. Може да е и последица от травма. Точно по тази причина симптомът не е за подценяване: колкото по-рано се изяснят нещата, толкова по-добри са шансовете за излекуване.

Ето и малко по-подробно за възможните причини:

  • Инфекции – може да са причинени от гнойни бактерии или да се развива туберкулозен процес; инфекцията може да се развие по възходящ път и да достигне до бъбреците, като причини пиелонефрит или сериозни възпалителни процеси.
  • Камъни в бъбреците – всъщност това е най-често установяваната причина за кръв в урината (хематурия). Камъните могат да нарастват в бъбреците дълго време, без да има признаци за съществуването им – но когато причинят разкъсване на лигавици или провокират инфекции, появилата се болка е причина за изследвания и за разкриването на истината. Именно в такива случаи се установява и наличие на кръв в урината (хематурия).
  • Злокачествени заболявания – говорим за рак на бъбрека, на пикочния мехур, на простатната жлеза. Както е известно, в ранните си етапи този тип заболявания рядко дават тревожна симптоматика. Възможно е при наличието на злокачествена тъкан в някое звено на отделителната система да се наблюдава кръв в урината (хематурия), без да има някаква болка или сериозно неразположение. Притесняващи симптоми се появяват също и при доброкачествени тумори в зоните на отделителната система, а също и на кисти. Един специфичен белег при кървене в такива случаи е появата на специфични кървави нишки в урината; това са особен тип съсиреци, отделяни от болната тъкан.
  • Травми – при различни инциденти се случва нараняване при падане от високо, катастрофа, природно бедствие. Сегменти от отделителната система, както и други вътрешни органи и външни части на тялото, поради физическото въздействие кървят продължително време. Появата на кръв в урината (хематурия) може да се окаже сигнал за вътрешно нараняване, за което първоначално липсват външни ориентири. Разкъсване с последващо кървене може да се наблюдава и в случаите с прободни рани от различно естество.

Още случаи с появата на кръв в урината (хематурия) – например при болни от хемофилия, левкемия, сърповидноклетъчна анемия. Преходно кървене понякога се наблюдава при продължителен прием на някои медикаменти – антикоагуланти.

Еритроцити

кръв в урината (хематурия) и уриниране при цистит
Един наистина точен съвет!

Еритроцитите са червените кръвни клетки или телца, от които зависи снабдяването на организма ни с кислород. Урината на здрав човек може да съдържа единични еритроцити, не повече от 2-3 на зрително поле.

Ако в урината има кръв, еритроцити, тя е оцветена и това е повод да се търси болестен проблем. По цвета на еритроцитните съставки в урината може да се съди в коя част на отделителната система е проблемът. Ръждивата, кафеникава кръв насочва към бъбреците, а светлата, ясна кръв – към уретрите и пикочния мехур.

Зоната на кървене се установява също и по вида на еритроцитите при микроскопски анализ. Деформираните еритроцити изминават по-дълъг път по отделителната система, преди да попаднат в урината – те идват от бъбреците. Еритроцитите с правилна форма са претърпели по-кратко въздействие, т.е. те са от зоната на пикочния мехур или уретрите. Светъл до розов цвят на урината се наблюдава и при еритроцитна маса от простатната жлеза.

Хематурия

Кръв в урината (хематурия) се установява визуално – вижда се с просто око, или чрез изследване. Съответно на тези два метода хематурията се разглежда като макроскопска – т.е. нещата са видими и без изследване, и микроскопска. Микроскопската хематурия може да бъде диагностицирана дори когато урината видимо е нормална и липсват някакви болки. При макроскопската – урината е с променен цвят, а понакога съдържа и кръвенисти съсиреци.

“Фигурин

Изследването за хематурия може да се направи със специални тест-лентички, които са обработени със специално вещество и реагират на хемоглобина. Тъй като има случаи на лъжливо положителна реакция, точното потвърждение може да дойде от микроскопски анализ – там грешките са изключени. При диагностицирането на хематурия изясняването на пълната картина не винаги е лесно и обикновено включва няколко метода за събиране на информация. Нещата не винаги са ясни, както е например при травматичната хематурия – там общата причина в повечето случаи не е загадка, но пак е необходимо да се локализира точно мястото на кървене.

Принципно първата крачка е снемането на анамнеза – оплаквания, откога са проблемите и пр. Следват преглед, общ анализ на урината, микроскопски анализ и посявка, цитологичен анализ, урография, ултразвуково изследване, компютърна томография, цистоскопия.

  • Внимателната анамнеза може да насочи към точната диагноза – например ако се окаже, че кръв се появява само в началото на уринирането, причината за кървенето е пикочният канал и е налице начална хематурия.
  • Ако кървенето е в края на уринирането и заедно с него се появява болка – това е финална хематурия, причината е цистит, т.е. възпаление на пикочни мехур или камък в мехура.
  • Ако има кървене през цялото време, докато човекът уринира, това е тотална хематурия и точката на кървене може да е всяка.
  • Ако заедно с проявената хематурия пациентът се оплаква и от болки в кръста, вероятно болното място са бъбреците: камък, инфекция или тумор, може би злокачествен. При тежък цистит болката е в долната част на корема.

Парене при уриниране

кръв в урината (хематурия)
Това са основните причини за кръв в урината (хематурия)

Парене при уриниране – това е обичаен симптом на цистит, т.е. възпаление на пикочния мехур. Ако това възпаление е тежко са възможни доста сериозни пристъпи на хематурия, придружени и с болки ниско в коремната област. Известно е, че в такива случаи е необходимо да се предприемат мерки колкото може по-бързо, тъй като острият цистит при бактериална инфекция лесно преминава в хроничен. Най-често в очакване на заключенията от микробиологичен анализ и посявка за патогени се прилага широкоспектърен антибиотик, след което при необходимост се заменя с най-подходящия за съответните причинители на цистита.

При трайна хематурия се препоръчва т.н. цистоскопия – оглед на пикочния мехур отвътре чрез специална техника, при което се оглежда и лигавицата на пикочния канал. Ако бъдат забелязани някакви тъканни изменения се прави и биопсия.

Хематурия при деца

Хематурия при деца – това е тревожно, особено ако се прояви в много ранна възраст. Обикновено това е симптом за аномалия или заболяване на бъбречния паренхим – например при наличието на бъбречни кисти.

Дайте мнение и Вие тук!

Не е изключено в детския организъм да се развива туберкулозен процес; каквито и да са останалите симптоми, анализът на урината остава първа стъпка в изясняването на диагнозата. При споменатата туберкулоза агресивният процес може увреди различни вътрешни органи и да причинят хронични бъбречни кръвоизливи.

Друг тип проблеми създават наследствените заболявания на кръвта, свързани със съсирването. Освен с хематурия те се проявяват с например с хематоми. Ако едно дете с такъв наследствен проблем падне и се удари, синините са неизбежни. В случаите, когато в семейството му има и други родственици с подобна особеност, и те се чувстват в добро здраве – вероятно се касае за доброкачествена семейна хематурия, за вродена специфика в структурата на бъбреците.

Все пак родителите трябва внимателно да проследяват какви други отклонения в здравето на детето им се проявяват. Детето може да е неспокойно, да вдига температура, да задържа урина. Дори когато не е видима кръв в урината (хематурия) родителите биха могли да се усъмнят, че става дума за проблем с бъбреците на детето. В ранна детска възраст и стрептококовата инфекция може да засегне бъбречния паренхим и да причини появата на кръв в урината (хематурия).

При трайно кървене, съчетано с високо артериално налягане, може да се мисли и за онкологичен процес.

Хематурия при бременност

При бременност кръв в урината (хематурия) може да се появи през втория и третия триместър. Нарастването на плода и притискането на всички вътрешни органи, включително тези от отделителната система, е истинско изпитание. Възможно е задържане на урина в бъбречните легенчета, образуване на камъни – а те, както знаем, неконтролирано нарушават целостта на лигавиците и причиняват кървене.

Една бременна жена може да е претърпяла бъбречно възпаление преди да зачене, или да страда от хронична бъбречна недостатъчност. Подобна предистория увеличава вероятността от поява на кръв в урината (хематурия) по време на бременността. Деликатното тук е да се разграничат кървенето от отделителната система – и вагиналното. Ясно е, че кървенето от матката е рисково за бебето или за майката, или и за двамата.

кръв в урината (хематурия) и цистит с кръв
Появата на кръв в урината (хематурия) е сериозен сигнал за проблем

През бременността нарастват кръвните показатели за съсирваемост и понякога е необходимо да се приемат антикоагуланти. Този прием може да провокира хематурия – за да се овладее тя е достатъчно единствено да се спрат хапчетата.

Лечение

Свързано изследване ТУК: Какво трябва да знаем за количеството на белтък в урината?!

Неприятната и плашеща хематурия никога не се лекува като самостоятелно заболяване – тъй като тя е симптом за един или друг болестен процес, вниманието е насочено към самото заболяване. Самото кървене се блокира чрез специфични препарати като аминокапронова киселина, дицинон, викасол. При силна кръвозагуба се налага и преливане на кръв.

Ако причината за кръв в урината (хематурия) e бъбречен камък, подходящи са смазмолитици и процедури, с чиято помощ този камък се “изкарва”. Ако това не е възможно – предлага се извличането му чрез някакъв вид операция.
Ако причина за хематурията е травма и има разкъсване на тъкани и образуване на хематоми, неизбежната хирургична интервенция е неизбежна, и то час по-скоро. Ако пък в урината освен кръв се установява и висок протеин, е целесъобразно да се дадат кортикостероиди.
Хроничната хематурия се подкрепя също с железни препарати, както и с витамини от Б-групата.

Вижте и ТОВА:

Какво се пие при кръв урината? Антибиотик при жени и при мъже. Билки, сода и др. при цистит

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

суе

СУЕ – цялата истина за това кръвно изследване

Какво означава СУЕ и кога е необходимо да се направи подобно изследване на кръвни показатели. …

4 Мнения

  1. Искам да попитам – преди 1 седмица започнаха болките в кръста. Не можах да се изправя, нито да ходя. Бях на лекар и ми откриха кръв в урината. Казаха, че имам проблем с бъбреците, изписаха ми болкоуспокояващи и да пия повече течности. Казаха, ако не премине, трябва да видят бъбреците – какво може да е – камък, който не може да излезе, или нещо друго. Гледах видеото и се притесних. Моля за отговор. Благодаря предварително.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Христина! За съжаление ние не успяхме да разберем кой е въпросът, на който очаквате да отговорим. Освен това смятаме, че лекарят ви е обяснил нещата доста ясно. Надяваме се да премине с времето, а ако не премине, ще се наложи да си направите изследвания.

      Междувременно може да опитате следната билкова смес: Сложете по една щипка полски хвощ, царевични близалца или още известни като царевична коса (Stigmata Maydis), мечо грозде, лайка, невен и много малко безсмъртниче и пелин. Всичко се изсипва в 1,5 литра вряла вода. Оставете ги два или три часа, за да се настоят, докато водата напълно изстине. Пийте по половин водна чаша три пъти на ден. Лично наш приятел имаше кръв в урината и се оправи за няколко дни.

  2. Здравейте! Трансплантирана съм от 2г.и половина и от известно време ми се появи хематурия(тотална-макроскопска).Бях преглеждана от опериращият ме Професор в София и той тогава каза,че няма нищо притеснително,нито с бъбрека ми,нито с пикочния мехур.Обаче мен ме притеснява това,че хематурията я имам с дни,после изведнъж изчезне,после отново се появи и така до безкрай.На поредните ми контролни прегледи в София изследванията ми бяха прилични в смисъл задоволителни.Къде може да ми е проблема,какво изследване трябва да направя,за да се изолира тази тревожна за мен хематурия?! Моля,да ми отговорите! Благодаря предварително!

  3. Здравейте,
    по друг повод си пуснах изследвания. ПКК, урина, Биохимия.
    Биохимията добра с изкл. на висок холестерол, ПКК – перфектна, В урината обаче се откриха завишени еритроцити. При норма 0-3, бяха 4. Повторих след 3 дни, отново беше 4. Нямам оплаквания освен болка ниско долу в корема, но тя е почти постоянна, от дълго време и е диагностициран колит. Освен завишени еритроцити в урината има и бактерии и слуз. Днес излязоха резултатите ми от стерилна урина – чиста. Изследванията са правени в добра лаборатория. Имам ли повод за притеснение. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *