Витамин А, противопоказания и предозиране

Витамин А: Предозиране, противопоказания. Как се ползва и кога?

Какво са витамин А, ретинол и каротин? Какви противопоказания имат? Какво се случва при предозиране? Хранителни продукти с витамин А. Хубави ампули и капсули. При бременни и кърмачки. За деца. За коса. За очи

Какво са витамините и кои от тях подразбираме под общото обозначение – витамин А? Най-общо, витамините са биоорганични нискомолекулярни съединения, необходими за нормалния обмен на веществата във всички органи и тъкани на човешкия организъм.

Принципно витамините постъпват в организма ни отвън, не са продукт на вътрешен синтез. Обикновено техен източник са ядливите растения, по-рядко ги набавяме от микроорганизми. Тъкмо затова е много важно в менюто ни постоянно да има пресни плодове, зеленчуци, семена и ядки, зеленина. Нормалната чревна микрофлора например включва бактерии, които са източник на част от необходимите витамини.

Всеки отделен витамин по същество е самостоятелно биоорганично съединение с уникална структура и функции. Науката разпознава отделните витамини, въздействията им са добре проучени, както и последиците за здравето в случаите на дефицит. Витамините са в някаква степен “личности” с имена и работа, която трябва да вършат; за именуването им се използват латинската азбука или кирилицата, и ако трябва да си говорим за витамини – има логика да започнем от самото начало, и в двата случая с витамин А.

Витамин А е общо название на четири химически вещества

Витамин А е сборно название на четири сродни вещества: витамин А1 или ретинол, дехидроретинол – А2, ретинова киселина и ретинал.

И четирите са форми на коментирания витамин А. Когато стане дума за витамин А може да се подразбира както само едно от изброените вещества, така и всички заедно. Общо наименование на витамин А е и ретинол; все пак при описването на съдържанието в хранителните добавки производителите подробно описват кое точно от четирите вещества е вложено. Това е важно при избора на дозировка, тъй като въздействията на всяко от веществата е различно – например дехидроретинолът е два пъти по-слабо активен от ретинола. Не е без значение това за физиологичния ефект и положителните ефекти върху човешкия организъм.

витамин А
Витамин А има важни функции в организма

Не бива да се забравя и това, че различните форми на витамин А имат различна функция. Например ретинолът и дехидроренолът са необходими за растежа и за формирането на нормална структура на всяка тъкан и за правилното функциониране на половите органи. Ретиновата киселина е необходима за изграждането на нормален епител. Ретиналът е със специална роля за нормалната работа на очната ретина – той е съставка на зрителния пигмент родопсин, наричан още зрителен пурпур. В популярните текстове за витамин А функциите на четирите разновидности обикновено не се разграничават, а се говори общо за ролята на витамин А. Само в някои случаи се отбелязва специалната роля на една или друга разновидност.

Обща характеристика на витамин А

витамин А
Оранжевият цвят в плодове и зеленчуци “съобщава” за витамин А

Витамин А е мастноразтворим – лесно се разтваря в мазнини и лесно се натрупва в организма на човека. Свойството му да се натрупва – както и на другите мастноразтворими витамини – е причина при продължителен прием на високи дози да се получи предозиране (от рода на 180-380 микрограма за денонощие в зависимост от възрастта). Предозирането, както и дефицитът на витамин А, води до сериозни нарушения в нормалното функциониране на различни органи и системи – на първо място се отразява на зрението и репродуктивната система.

Ето още една класификация за форми на витамин А според произхода на този важен компонент:

 • Витамин А или ретинол – съдържа се в продукти от животински произход;
 • Провитамин А или каротин – съдържа се в растителни продукти.

Ретинолът от животинските продукти се усвоява веднага в храносмилателния тракт. Каротинът, т.е. провитамин А, попадайки в чревния тракт се превръща първо в ретинол и едва тогава се усвоява от организма. От сумарното количество ретинол в кръвта се всмукват от 50 до 90%. В кръвта ретинолът се свързва с протеини и в този вид отива в черния дроб, където формира депо и се натрупва в запас. Ако по някаква причина приемът на витамин А се прекрати, организмът ще потребява количества от депото – те могат да стигнат за цяла година. Ретинолът от споменатото депо в черния дроб ще достига до различни органи чрез кръвообращението; там клетките ще го усвояват за собствените си потребности.

Постъпилият в организма витамин А първоначално попада в черния дроб, където попълва изразходваните обеми от запаса, а останалото количество циркулира из организма с кръвта. Попадайки в клетките на различни органи, ретинолът се трансформира в активните си форми – ретинал и ретинова киселина. Под такава форма витамин А се включва в различните ферменти и други биологични структури, изпълняващи жизнено важни функции. Без активните форми на витамин А въпросните биологични структури не са в състояние да реализират функциите си и се развиват различни нарушения и заболявания.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Витамин А се усвоява най-пълноценно и усилва въздействието си в съчетание с витамин Е и микроелемента цинк.

Ролята на витамин А в организма: защо е важен

Струва си да проследим ролята на витамин А в човешкия организъм, за да си дадем сметка колко важно е да поддържаме правилния му баланс. И така:

 • Витамин А оптимизира растежа и развитието на клетките във всички тъкани и органи;
 • Участва в нормалния растеж и формиране на костите;
 • Необходим е за нормалното функциониране на всички лигавици и кожния епител, предотвратява хиперкератоза или образуване на рогово вещество, прекалено лющене на кожата и злокачествено израждане на епителни клетки;
 • Осигурява добро зрение при слаба или недостатъчна светлина, т.н. сумрачно зрение. Вече стана дума, че ретинолът е съставна част от зрителния пигмент родопсин, който се намира в клетките на очната ретина. Тъкмо благодарение на въпросния родопсин здравото око е в състояние да вижда в условия на недостатъчна осветеност;
 • Подобрява състоянието на косата, зъбите и венците;
 • Оптимизира растежа на човешкия ембрион, съдейства за правилно формиране и развитие на различните тъкани и органи на плода;
 • Активира образуването на гликоген в черния дроб и мускулите;
 • Увеличава концентрацията на холестерина в кръвта;
 • Участва в синтеза на стероидните хормони – тестостерон, естрогени, прогестерон;
 • Предотвратява образуването на злокачествени тумори в различни органи;
 • Балансира имунната система – витамин А е задължителен за изчерпателното протичане на процеса фагоцитоза, т.е. унищожаването на патогени от собствените имунни клетки. Ретинолът ускорява синтеза на антитела от всички типове, както и на важните Т-клетки.
 • Витамин А притежава мощни антиоксидантни свойства.
витамин А
Витамин А изпълнява важни задачи на клетъчно ниво

Изредените ефекти се отнасят за въздействията на витамин А на ниво органи и тъкани. На клетъчно ниво той може да играе следните роли в сложни биохимични реакции: активира киселини и съставни компоненти в съединителната тъкан, хрущялите и костите, в междуклетъчната течност, в собствени антикоагуланти, във вещества посредници за предаването на импулси от невроните към тъканите на различни органи, в чернодробните ензими. Коментираният витамин има специална роля в образуването на протеини за колагена и мускулната тъкан, в синтеза на половите хормони, на компонентите от имунната система – имуноглобулин, интерферон. Той активира рецепторите за витамин Д, предотвратява процесите, водещи до вроговяване и лющене на епителни клетки; може да бъде спирачка в злокачественото израждане на клетки и развитието на онкологично заболяване.

Кои са здравословните норми за прием на витамин А?

Потребностите на организма от витамин А за едно денонощие са различни в различните възрастови групи. Те са диференцирани и в детска възраст първоначално дори по месеци. Така например новородени и до 6 месеца се нуждаят от 400-600 микрограма, от 7 до 12 месеца – 500 до 600; 1 до 3 години – 300 до 600; 4 до 8 години – 400 до 900; 9 до 13 години – 600 до 1700 .

След навършване на 14-годишна възраст влизат в сила специфични таблици за двата пола, тъй като потребностите им не са еднакви поради спецификите на някои функции.

Ето какви са потребностите на мъжете по възрастови групи: 14 до 18 години – 900 до 2800 микрограма; 19 до 70 години – 900 до 3000; над 70 години – 1000 до 3000. При жените за същите възрастови групи стойностите са съответно и в такава последователност: 700 до 2800, 700 до 3000, 900 до 3000. При бременните жени е характерна завишена потребност в рамките на 1500-4000 микрограма, а при кърмещите майки – от 1800 до 4500

Според препоръките на Световната здравна организация първата цифра във всяка двойка означава оптималния прием за съответната възраст, а втората – пределната безопасна доза. Необходимият дневен прием трябва да се осигурява 75% от храни с животински произход, и 25% – с растителен.

витамин А
При дефицит на витамин А е възможен допълнителен прием

Недостатъчният прием на витамин А в посочените редовни дози води до дефицит, който причинява нарушения във функциите на различни органи. Прекалено големите количества на приетия витамин А също не са полезни – те водят до хипервитаминоза и могат да провокират различни разстройства на здравето. Ретинолът има способността да се натрупва в тъканите, а отделянето му от организма протича бавно. Който си мисли, че се грижи за здравето си с приема на повече витамин А, може да направи сериозна грешка и сам да си създаде проблеми. Витамин А наистина е полезен, но при него не важи принципът “колкото повече – толкова по-добре”. Най-разумно е да се придържаме към научно обоснованите норми – да не прекаляваме, но и да не допускаме дефицит.

От кои храни да си набавяме витамин А?

Ето кои животински храни съдържат витамин А под формата на ретинол: черен дроб – пилешки, телешки и свински; дроб от треска в консерва; яйчен жълтък; хайвер; сметана и краве масло; кашкавал; мазни риби – скумрия, сьомга.

А ето и растителните храни с провитамин А – каротиноиди: моркови, магданоз, кервиз, спанак, див чесън – левурда, шипки, червени чушки, зелен лук, марули, кайсии, тикви и домати.

Има едно много просто правило за разпознаването на онези плодове и зеленчуци, които могат да ни доставят част от необходимия витамин А: каротин съдържат онези от тях, които са червени или оранжеви. Ако днес имате в менюто си салата от настъргани моркови или печена тиква, то вие правилно сте се погрижили да не ви липсва витамин А под формата на каротин. Вижте подробности (текстът продължава и след видеото):

Как се разпознават дефицит и хипервитаминоза на витамин А

Вече стана реч за това, че не само дефицитът на витамин А, но и прекомерно високите му стойности са в състояние да създадат сериозни здравословни проблеми. Ето какво се случва при липса или недостиг на необходимите количества ретинол или кератин:

 • Сухота на кожата – започна загрубяване на кожата по лактите и коленете, хиперкератоза, лющене;
 • Фоликулярна хиперкератоза – т.н жабешка кожа;
 • Акне, гнойни обриви;
 • Суха, изтощена коса, чуплив косъм, цъфтеж на косъма;
 • Промени в ноктите – помътняване, чупливост;
 • Отслабване на т.н. сумрачно зрение – кокоша слепота;
 • Блефарит – възпаление на клепачите;
 • Ксерофталмия – пресъхване на окото, недостиг или липса на сълзене;
 • Перфорация на очната роговица, слепота;
 • Разстройство на имунната система;
 • Често боледуване от повтарящи се инфекции;
 • Еректилна дисфункция;
 • Влошено качество на спермата;
 • Повишен риск от онкологични заболявания.

Не по-малки са рисковете за здравето от хипервитаминоза – особено ако витамин А се приема с хранителни добавки. Затова приемът на такива продукти или на чистия витамин А не може да става по лично усмотрение или от желание за укрепване на имунитета – без да знаем какъв точно е балансът на този компонент в организма.

Предозиране на Витамин А

Хипервитаминозата в този случай може да бъде остро състояние, но може да се прояви и в хронична форма, ако например в храненето редовно се включва продукт с високо съдържание на ретинол. Такъв е да кажем рискът при следване на меню, в което се включва хранителен продукт с подчертано високо съдържание на ретинол – като животинския черен дроб в зоните около Полярния кръг. При редица северни народи като ескимосите например има табу за консумацията на дроб от полярни млекопитаещи. Въпросното табу е резултат от опита на поколенията, които имат информация за тежките последици на подобно меню и с предпазна цел проблемните продукти са забранени по възможно най-сигурния начин, чрез традиционните вярвания на етническите групи. Любопитно е да научим какво все пак се случва при рязко предозиране на витамин А? Ето какво – отнася се за епизоди с остра хипервитаминоза:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • Появяват се болки в корема, костите и ставите;
 • Засегнатият човек изпитна обща слабост, безсилие;
 • Типичен признак е нощното потене;
 • Главоболие, придружено с гадене и повръщане;
 • Косопад;
 • Нарушения на месечния цикъл;
 • Уголемяване на черния дроб и далака;
 • Смущения във функционирането на храносмилателната система;
 • Цепнатини в ъгълчетата на устата;
 • Раздразнителност;
 • Чупливи нокти;
 • Сърбеж по цялото тяло.

Някои от тези симптоми се проявяват и при хроничната хипервитаминоза. Тя се развива значително по-често: тогава, когато пределните дневни дози системно се надхвърлят с малко. Развиват се някои от следните симптоми:

 • Лющене на кожата на необичайни места – дланите, ходилата;
 • Пърхот, косопад;
 • Болки и отоци на меките тъкани около дълги кости – на бедрата, глезените, плешките, около ключиците и ребрата;
 • Калциране на ставните връзки;
 • Главоболие;
 • Раздразнителност;
 • Превъзбуда;
 • Обърканост на съзнанието;
 • Виждане на двойни образи;
 • Сънливост или безсъние;
 • Хидроцефалия при новородени;
 • Повишено вътречерепно налягане;
 • Кървене на венците;
 • Зачервяване и сърбеж на кожата;
 • Язви и ранички в устната кухина;
 • Гадене и повръщане;
 • Разстройство;
 • Уголемяване на черния дроб и далака;
 • Псевдохепатит.

Ето още подробности по темата (и след видеото също):

Приложение

Витамин А има най-широко приложение в козметологията, лечението на заболявания на кръвоносните съдове, както и при терапии на кожни болести. През последните години вниманието на медиците е насочено към този витамин и заради отговорната му роля при лекуването на безплодие и изпълнението на програми по репродуктивно здраве и родителство.

Всъщност комплексният терен за прилагане на витамин А е много по-широк, отколкото можем да си представим. Тъй като той оптимизира растежа и развитието на различни тъкани и органи, специалистите го препоръчват за деца за нормално формиране на кости, мускули и ставни връзки.

Ретинолът в същото време е важен в периода на полово съзряване – за пълноценно развитие на репродуктивните системи, по-късно за успешно зачеване и износване на бременности. В периода на бременността витамин А съдейства за нормален растеж на плода и предпазва от задържане на развитието му. При подрастващите пък витаминът нормализира развитието и формирането на половите органи и настройва детеродните функции чрез качеството на спермата и стабилизирането на месечния цикъл. В полово зряла възраст витамин А допринася за успешно зачатие, износване и раждане на здраво бебе. Най-ефективно приложение за функциите на витамин А има при съчетаване с друг мастноразтворим витамин – витамин Е. Ето защо тези два витамина – А и Е, неслучайно се считат за гаранти на успешното раждане на нов живот.

Да добавим и това, че ретиновата киселина съдейства за по-бързото оздравяване на кожни наранявания и възпаления като псориазис, акне, екземи, лишеи, фурункулоза, копривна треска, пиодермия, предотвратява преждевременно побеляване на косата. Витаминът ускорява оздравителните процеси при слънчеви изгаряния и други рани от изгаряне, а също така намалява риска от инфекции на рани.

Дайте мнение и Вие тук!

Вече стана дума, че витамин А повишава устойчивостта на лигавиците към инфекции и това е удобно да се използва като профилактично средство срещу инфекции на дихателните пътища при простуда, срещу възпаления в стомашно-чревния тракт и отделителната система. Разумно е също да се включва в комплексното лечение на ерозия и язва на стомаха, хроничния гастрит, при хепатит, цироза, трахеит, бронхит и катар на носоглътката.

Антиоксидантните свойства на ретинола пък определят способността му да унищожава ракови клетки и да предпазва клетките на различни тъкани и органи от онкологични трансформации. Особено важно и силно е противораковото действие на витамин А срещу рака на панкреаса и на млечната жлеза.

Като мощен антиоксидант витаминът повишава съдържанието на добрия холестерин в кръвта, което е ключов момент в профилактиката на сърдечно-съдови заболявания като хипертонична болест, инфаркти и инсулти. Контролираният прием на високи дози от витамин А се практикува при лечението на съдови заболявания.

Витамин А и бременност

Витамин А има специална роля в нормалното протичане на една бременност и пълноценното развитие на плода. На първо място витаминът има важно значение за здравето на бъдещата майка: той стабилизира имунната система и предпазва от простудни и други инфекциозно-възпалителни заболявания, които може да развие една бременна жена. Добра профилактика е за здравето на дихателните органи, храносмилателната и отделителната система – предотвратява бронхити, ринити и гъбични инфекции на уро-гениталната система, всички те с чести прояви през бременността. Съхранява еластичността и нормалната кондиция на кожата, изложена на опасност от появата на стрии; поддържа нормални нокти и коса, съдейства за избягване на изтощаване, трошливост и косопад.

Особено важно е съдействието за безпроблемно нарастване на тъканите на матката, осъществява зрителна профилактика, неутрализира опасността от преждевременно раждане. Всички тези ефекти от приема на витамин А се отразяват положително върху самочувствието и общото здравословно състояние на бременната жена, подобряват качеството на живота й и увеличават шансовете за благоприятен финал, за успешно износване и раждане на бебето.

Да видим как се отразява правилният прием на витамин А върху плода: той подобрява растежа и развитието на костната система на бебето, хармонизира цялостното развитие на плода, предотвратява забавянето на развитието му. Витаминът съдейства за нормално формиране на отделителната система, предпазва от хидроцефалия и аномалии, предпазва също от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Благодарение на витамин А майчиният организъм възпира зарази, които могат да проникнат през плацентата и да увредят плода. С две думи – витаминът се отразява положително и на майчиния организъм, и на плода, и приемът му в терапевтични дози е оправдан.

 • Нещо много важно: витамин А се съдържа в немалко хранителни добавки, които се продават свободно и до които една бременна жена има лесен достъп. Водена от информацията за плюсовете на ретинола, тя би могла да прояви самоинициатива и да започне прием на някакъв продукт с витамин А. Това е недопустимо! За да започне системен прием на витамина, трябва да се установи дали е налице дефицит и каква точно доза е най-добре да приема конкретната бременна жена. Добре е да се приема комбинация от мастноразтворимите витамини А и Е, но само по лекарска препоръка и в доза, съобразена с конкретни потребности. Да не забравяме, че дозирането на витамина е едно при подготовката за зачеване, и различно – когато бременността вече е факт. Докато при подготовката са допустими доста високи дози – при настъпила бременност такива дози биха застрашили плода и нормалното протичане на бременността.

За деца

Вече отбелязахме, че витамин А е много важен за нормалното формиране и развитие на опорно-двигателния апарат при децата. Затова именно е препоръчително той да се дава допълнително в периодите на бурен растеж, когато само чрез храненето не могат да се обезпечават високите потребности на развиващия се организъм.

Освен това в периода на полово съзряване в детския организъм се формира репродуктивната система и за нейната надеждност в бъдеще също има значение нормалното постъпление на витамин А. Това се отнася и за момичетата, и за момчетата. При момичетата той съдейства за стабилизиране на месечния цикъл и устойчивостта на лигавиците в репродуктивната система, а при момчетата – за нормален механизъм на ерекция и спермогенеза. Паралелно с тази функция, витамин А реализира още една – прави лигавиците на дихателните пътища по-устойчиви и по този начин спасява децата от честите бронхити и ринити. Да добавим също съдействието за добро зрение и за спасението от досадното акне и всякакви пъпки и обриви, от които особено болезнено страдат тийнейджърите от двата пола.

Самодейността в приема на витамин А от деца също е немислима: има кратки профилактични серии, които могат да бъдат следвани при определена дозировка, но за това е необходима лекарска препоръка и контрол.

Източници и още информация на английски: Противопоказания, предозиране и други факти за Витамин А; * Как се ползва Витамин А на перли (капсули)? * Концентрираният Витамин А Олеозум.

Препарати, съдържащи витамин А

На родния лекарствен пазар витамин А може да се намери както самостоятелно, така и в комбинация с други витамини или в състава на комплексни хранителни добавки. Вашият лекар ще ви препоръча варианта, който съответства на потребностите и общото ви здравословно състояние.

Да вземем за пример продукта “Мангостийн+акай+витаминА” (framar.bg). това е комбинация от екзотични плодови екстракти, кверцетин, селен и витамин А. Продуктът е предназначен за стабилизиране на антиоксидантната защита; ролята на витамин А е да подсили очаквания ефект. Приемат се дози от по 20 мл два пъти дневно.

Друг продукт са например капсулите с масло от черен дроб на треска, Омега-3 и витамините Д и А. В тази “компания” коментираният витамин А играе ролята на фактор, гарантиращ нормално състояние на кожа, кости и зъби, стабилна имунна система и превенция на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Препоръчваният прием е 1-2 капсули дневно (framar.bg).

Витамин А в комплекси от витамини

Много често витамин А се предлага в комбинация с други витамини, или в хранителни добавки с участието на още съставки от рода на минерални компоненти. Така например в списъка с добавки често можем да открием съчетанието на витамин А с витамин Д, с витамин С, Е, със селен, с цинк. Вече бе отбелязано, че най-пълноценно витамин А се усвоява в “компанията” на витамин Е и цинк (framar.bg).

Да разгледаме например комплекса от витамини А, С и Е плюс селен и цинк на производителя “Биофар”. Това са ефервесцентни таблетки, от които се приема по една на ден – разтворена във вода. Препоръчва се при диагностициран дефицит на витамин А, анемия, за стабилизация на имунната система.

Ето още една витаминозна комбинация с участието на витамин А: капсули витамин А и Д3 на MASON. Препоръчва се за укрепване на зрението и имунната система, стабилизира състоянието на костите и ставите. Допринася за нормалното състояние на зрителните органи и имунната система. Предпазва клетките от преждевременно стареене и злокачествени трансформации. Възрастни и деца над 12 години могат да приемат по една капсула дневно, препоръчително с храна. Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекар (framar.bg).

И комбинация от витамините А, Е и С плюс селен (“Селениум”) – антиоксидантни таблетки, които забавят процесите на стареене и съхраняват еластичността на тъканите. Приема се по една таблетка дневно.

Витамин Б комплекс. Колко време се пие и как? Странични ефекти

Най-добрите витамини А. Кое е важното в листовката

Ако трябва да приемате витамин А по някаква причина, направете консултация с лекар и фармацевт и изберете надежден производител. Сред продуктите, от които ще избирате, има съвсем евтини, но и доста скъпи. Няма как да не се съобразим с личния си бюджет, но правилото е да се купува продукт от позната марка, която отдавна е на нашия пазар.

Немалко специалисти смятат, че най-добрите витамини А се набавят по естествен път – чрез продукти от рода на студено пресованото масло от гроздови семки или пчелния прашец. Известните производители от рода на “Центрум” или “Солгар”, които предлагат витамина самостоятелно – капсули, таблетки, или в комбинация, обръщат внимание върху признаците за дефицит или А-хипервитаминоза (вижте по-горе). Макар да се описват причини и режими на прием, странични ефекти, самостоятелният избор крие риск и консултацията с лекар е задължителна.

Витамин А в ампули най-често се прилага в козметиката – в състава на кремове, маски за лице и за коса. Витамин А самостоятелно или в съчетание с Е и С обикновено са дозирани в ампули с базово масло (бадемово). Прилагането в козметични процедури подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата; витамин А действа като антиоксидант, забавя стареенето и помага срещу бръчки, изтощена и начупена коса и преждевременно побеляване.

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Как да приемаме витамин А

Витамин А се приема вътрешно под формата на капсули, таблетки или капки, но може също да се инжектира или да се прилага локално външно. Мускулното инжектиране се реализира само в болнични условия при сериозна авитаминоза, тежки инфекции на дихателните органи, храносмилателната или отделителната система.

Външно се прилагат маслени разтвори под формата на компреси и превръзки – при лечение на изгаряния, рани, екземи и измръзвания. Вътрешният прием чрез капсули, таблетки или капки се препоръчва при лека авитаминоза или дефицит, който може сравнително за кратко време да се компенсира.

В зависимост от препоръчаната доза и съдържанието на витамин А в избрания продукт се приемат едно или повече дражета, капсули, таблетки, след хранене. Практикува се и прием на маслен разтвор, от 10 до 20 капки три пъти дневно, върху хапка хляб след хранене. Продължителността на приема може да е от две седмици до четири месеца. При кокоша слепота или разколебан имунитет най-често приемът е един месец, пауза от 2-3 месеца и нов едномесечен курс.

Приемът вътрешно е строго индивидуален; за предпочитане е да се направи консултация с лекар, да не се следват стандартни схеми.

При външно приложение проблемните рани се обработват с маслен разтвор с витамин А по 5-6 пъти дневно, възможно е също и да се използва мехлем с добавения витамин А.

Витамин A се усвоява най-пълноценно в комбинации с витамин Е.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

витамини за косопад, приорин противопоказания

Витамини за коса, за растеж и против косопад: Кои са най-добрите?

Кои са най-хубавите витамини за коса? Витамини за косопад. Витамини за растеж на косата. Противопоказания …

Едно мнение

 1. Мерси за яката статия! Аз лично ползвам витамин А под формата на Ретинол за коса. Но също така е много хубав известният Тривитаминол, от който косата расте като конска грива. Супер е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!