Как се приема Витамин Д?
Витамин Д, храни, дозировка, как се приема?

Витамин Д и Вигантол. По колко капки се приема за възрастни?

Вигантол. По колко капки се дава за възрастни. Как се пие витамин Д. Как се приема: Преди или след хранене? Мнения за витамин Д3, дозировка и заместители. За отслабване

За витамин Д се говори доста често и много от нас са убедени, че имат добра информация за неговото приложение и действие. Всъщност винаги може да се добави към познатата информация по още нещо – важно за поддържането на нашето здраве.

Витамин Д може да се определи като страгетически компонент в процеса на усвояване на калция – а от оптималното зареждане на тялото ни с калций зависи изграждането и поддържането на костите и зъбите. За витамин Д е известно и това, че може да играе ключова роля в профилактиката на раковите заболявания, в предпазването от болести на сърдечно-съдовата система. Стабилизира имунната система и възпира заразите от грип и настинка. Като цяло – здравето ни във висока степен зависи от баланса на витамин Д в организма (framar.bg).

Храни

Естественият път за снабдяването на организма с витамин Д е доста специален: той се образува под въздействието на ултравиолетовите лъчи, но балансът му в организма е зависим от сезоните, носенето на дрехи, кожния пигмент и пр. Освен това съдържанието му в храните е доста ограничено и в определени случаи се налага прием на хранителни добавки с витамин Д. Според здравната статистика над 76% от българите са с дефицит на витамин Д (puls.bg). Все пак е добре да знаем, че витамин Д се съдържа в мазните риби от рода на скумрия и сьомга, яйцата, черният дроб, рибеното масло, сиренето. Може да се заложи и на храните, допълнително обогатени с витамин Д като соево мляко, портокалов сок, някои зърнени закуски.

Показания

Допълнителен прием на витамин Д се налага, ако кръвният анализ покаже състояние на дефицит или ако са проявени някои характерни симптоми. Така например при малки деца недостигът на този витамин води до развитие на рахит (your-diet.ru). При възрастни се проявява т.н. деминерализация на костите, “размекване” – остеомалация. С този дефицит са свързани честите възпаления на гърлото и устната кухина, венците. Имат връзка още безсънието, някои депресивни състояния, влошеното зрение, промените в апетита. Еднакво съмнителни са както загубата на апетит, така и ненормалното усещане за глад и тягата към необичайни храни.

В много случаи при планиране на бременност и в нейните рамки се препоръчва допълнителен прием на хранителни добавки с витамин Д.

Вигантол. По колко капки за възрастни се вземат?

По темата за Вигантол можете да прочетете по-долу в коментарите или директно да пишете ТУК!

За кости: Калций, витамин Д и магнезий при остеопороза

витамин Д, дозировка, предозиране
Слънцето е основен фактор за поддържане на баланса на витамин Д

Много хора, които искат да поддържат добро здраве – но го правят сами и без да са добре подготвени, наблягат на самодеен прием на различни хранителни добавки. Приемът на таблетки калций например е залитане на не една жена на години. Балансът на калция с витамин Д при правилно дозиране гарантира пълноценно усвояване на необходимия калций, без болезнена минерализация или безполезно гълтане на таблетки.

В комбинация с витамин Д и магнезий калцият осигурява здрави кости и зъби, както и балансирано функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система (farma.bg). Комбинирането на калций и магнезий в пропорция 2:1 е гаранция за здравословна подкрепа на метаболизма, като комбинираният прием предпазва от дискомфорт на стомашно-чревния тракт. Изпитанията и практиката потвърждават, че съчетанието калций, магнезий и витамин Д е най-добрият и резултатен начин за профилактика на остеопорозата. Такъв тип добавки не допускат загубата на костно вещество в напреднала възраст, а това предотвратява опасни счупвания на костите и преждевременна смърт.

витамин Д
Витамин Д има ключова роля в опазването на здравето

Калций и Витамин Д – плюсове и минуси, предупреждения

Смисълът на това съчетаване, както вече стана дума, е пълноценното усвояване на калция – витамин Д съдейства за това (zdrave.bg). Същевременно е добре да се знае, че без необходимите количества магнезий приемът на допълнителни количества калций и витамин Д може по-скоро да навреди. Калцият се нуждае от трансформиране но специфичен начин, за да се усвои правилно от костната тъкан – тук е необходим процес, контролиран от специфични ензими с дейното присъствие на магнезия. Без магнезий въпросната минерална трансформация не се случва.

“Фигурин

Не се опитвайте да се самолекувате или да си съставяте профилактични програми с калций – това е работа на лекарите след внимателен анализ за потребностите н организма ви. Особено специални са случаите, при които потребителят има бъбречно заболяване или бъбречнокаменна болест. Колкото и да си говорим за полза и необходимост от витамин Д и калций по време на бременност – без лекарска препоръка това не бива да се прави.

Цена

витамин Д, как се приема?
Често се налага допълнителен прием на витамин Д

Цената на витамин Д се определя от характеристиките на продукта и пазара – важни са дозировките, формата – има витамин Д на капки и на таблетки, марката на производителя. Така например витамин Д на Допелхерц върви по около 5 лв за 45 таблетки (framar.bg). Дъвчащите таблетки от витамина на Валмарк са за 8.50 – 30 бройки. Течният витамин Д на Солгар е 30 лв за флаконче от 59 мл – дневната доза е една капка. Сто капсули от продукта на същия производител са за 14 лв.

Разнообразието наистина е голямо и могат да се открият продукти по джоба на всеки потребител.

Още в текста: Приложение и действие. Как се приема Витамин Д? Храни. Дозировка, предозиране за възрастни и деца. Показания. За кости: Калций, витамин Д и магнезий при остеопороза. Калций и Витамин Д – плюсове и минуси, предупреждения. Цена. Липса на витамин Д. Бременни и кърмачки. Маска за коса и при косопад. В т.нар. „конски витамини“ – тривитаминол, действие. За очи. За кожата. За имунитет. С йод за отслабване. При лечение на миома. Противопоказания

Доза, предозиране

Дефицитът на витамин Д създава здравословни проблеми, но не по-малко опасно е и предозирането му. Трябва да се внимава с количествата, които в желанието си за укрепване на организма приемаме. За нормален дневен прием например се смятат 400 IU за възрастовата група 51-70 години (IU е специална единица за количествена характеристика на витамина). За по-възрастните дозата е 800 IU. Ако потребителят е с признаци на остеопороза, приемът е още по-висок, до 1000 IU (мнение на д-р Бойчо Опаранов от ВМА, 24chasa.com).
Какво се случва при предозиране на витамин Д? Ако го приемаме системно в по-високи от препоръчаните дози, особено над 2000 единици дневно, се получават токсични натрупвания в организма. Това стимулира отделянето на калций в кръвта и урината и образуването на бъбречни камъни.

Липса на витамин Д

Липсата на важния витамин излага хората по-често на опасности за здравето – от настинка до рак (doctiming.bg). Доказано – по-вероятно е да развият множествена склероза, хипертония, диабет, депресии, сърдечно-съдови заболявания. За опасностите за костната система вече стана дума.

Липсата на витамин Д води до скованост и болка в кости и мускули; до обилно изпотяване на главата; депресивни състояния, наднормено тегло, чревни проблеми.

Деца и бебета

Недостигът на витамин Д за деца и особено за бебета е опасен с това, че се отразява за ризвитието на костната система; последица от дефицита на витамин Д е рахитът. Има някои обективни условия, които налагат сериозно да се мисли за прием на витамин Д в тази ранна възраст. В риск по отношение на дефицита са децата в северните географски пояси, където слънчевото греене е по-оскъдно. Но такъв дефицит може да бъде причинен и от живота в големите градове, където въздухът е замърсен и достъпът до слънце е ограничен от строителството и ритъма на живот.

Ако едно дете рядко е на въздух, почти винаги изцяло облечено или прещарващо времето си на сянка, то наистина може да развие въпросния дефицит (biberonbg.com).

С дефицита на витамин Д трябва да се внимава също при тъмнокожите деца; яко бебето е на кърма, но майката има този дефицит. Препоръчваният дневен прием на витамин Д е 200 единици за бебета; при определени условия той може да нараства до 1000 IU във възрастовата група до една година, или до 2000 в групата над една и под 50 години. Самодейността в тази посока е недопустима; допълнителен прием на витамин Д за деца и бебета трябва да има само по лекарска препоръка.

Бременни и кърмачки

В етапите на бременност и кърмене допълнителният прием на витамин Д е мярка за баланс на калция и фосфора м женския организъм, за съхраняване на здрави кости и зъби. Той същевременно е важен и за правилното формиране на детския организъм. Недостигът на витамин Д в майчиния организъм застрашава детето в бъдеще от рахит, проблеми със зъбите, податливост към инфекции – слаба имунна система, и др.

Дайте мнение и Вие тук!

Приемът на добавки с витамин Д обаче трябва да е правилно дозиран, за да не се получи хипервитаминоза . Има начини да се установят точните стойности на витамините в организма и да се прецени с каква да се компенсира евентуален недостиг (ramuslab.com).

В някои случаи в рамките на профилактични програми се препоръчват комплекси от основните витамини, необходими за балансиране на здравето по време на бременност и кърмене, и витамин Д неизменно е сред тях (framar.bg – Допелхерц актив мама с 12 витамина, 5 минерала и микроелементи).

Маска за коса и при косопад

Витамин Д е сочен като важна съставка в маските за коса, с чиято помощ се подобрява здравината на косъма и се стимулира неговият растеж. Увредената и изтощена коса например може да бъде обгрижена чрез маска с този витамин, рициново масло и жълтъци.

 • За маската е необходима една ампула витамин Д, две супени лъжици рициново масло, три сурови жълтъка. Разбиват се витаминът и маслото и от получената смес се взема по малко и внимателно се втрива в корените на косата. След 15 минути се измива и се полага един разбит на кашичка жълтък. След нови 15 минути измиваме подробно. Цялата процедура се повтаря и през следващите два дни, всеки път с по един нов жълтък. Ако е необходимо, след седмица тридневната програма се повтаря (framar.bg).

В т.нар. „конски витамини“ – тривитаминол, действие

Тривитаминолът е композиция от три витамина – А, Е и Д3, използвана в животновъдството. Прилага се за стимулиране растежа и здравината на овчата вълна и конските гриви. Това е и идеята за прилагането на продукта в козметиката, по-специално в грижата за косата (за Тривитаминол вижте в lekar.bg). Счита се, че маските за коса с тривитаминол правят косата по-лъскава, спасяват косъма от чупливост и ограничават косопада. Ускоряват растежа.

Ето една лесна рецепта за такава маска с тривитаминол, респ. витамин Д:

 • Смесват се по една супена лъжица водка, зехтин, кисело мляко, един суров жълтък и две супени лъжици тривитаминол. Сместа се разбива и с получената емулсия внимателно и подробно се намазва целият скалп, след което косата се разресва. Маската се оставя да действа два часа, след което се отмива грижливо с топла вода и мек шампоан. След две седмици повтаряме, и така – в продължение на два месеца, за да има резултат. След едномесечна почивка този модул се повтаря.

За очи

Грижата за добро зрение – особено с напредването на възрастта, включва правилен режим на хранене и прием на добавки със специфичен състав. Доказано е, че балансът на витамин Д има значение за дегенеративните процеси и дефицитът води до ускоряването им. Ето защо е важно той да бъде включван в профилактичните програми за съхраняване и поддържане на зрението (optobg.com).

За кожата

Витамин Д има специална роля за поддържането на еластична и сияйна кожа; всъщност трансформацията на слънчевото греене в полезния витамин става именно в нейните клетки. Наличието на витамин Д в достатъчно количество засяга кондицията на епителните клетки, функционалността и способността им да се възстановяват бързо. Връзката е от значение и за нормалното пигментиране на кожата и избягването на дисбаланс и пигментни петна (kozmetikata.com).

мнения, отзиви, коментари, форум

За имунитет

Има научни доказателства за това, че балансираното наличие на витамин Д подкрепя имунната система и тя по-лесно се справя с различни инфекции. Според статистиката хората, при които този баланс е налице, много по-рядко се борят с настинки и вирусни заболявания (мнение на ендокринолога д-р Наталия Темелкова, в 24chasa.bg).

Приемът на допълнителни количества витамин Д при установени признаци на отслабен имунитет се консултира с лекар. Специалистът най-добре може да прецени какви дневни или седмични дози са необходими според възрастта и общото здравословно състояние.

С йод за отслабване

Витамин и йод са два от компонентите, за които е добре да се погрижим при опитите си за предпролетна редукция на теглото. Въпреки лошото време е добре да прекарваме всеки ден по малко на открито, тъй като естествената светлина въздейства върху кожата дори в отсъствието на слънцето. Най-добре е да използваме кратките слънчеви паузи в мрачния сезон, защото точно тогава мазнините в кожата “зареждат” от ултравиолетовите лъчи витамин Д. Ефектът е двоен и свързан с изгарянето на мастните компоненти.

При постоянно усещане на умора, необяснимо трупане на килограми, безсъние и нервност е добре да проверите и състоянието на щитовидната си жлеза (tialoto.info). При дисбаланс на елемента йод в организма е напълно възможно проблемите да идват оттам.

При лечение на миома

Множество публикации информират за ефекта на витамин Д при лечението на миома (dictorbg.net). Съобщава се, че въвеждането на точно определени дози от него в тялото на опитни животни води до намаляване размера на тези доброкачествени тумори. Точно по тази причина медиците съветват жените в активна възраст да прекарват редовно достатъчно време на слънце, за да избегнат риска от миома при дефицит на витамин Д.

Противопоказания

Витамин Д не бива да се приема допълнително при установена хипервитаминоза от същия витамин – има опасност от токсикози; също и при хиперкалциемия, бъбречни камъни и свръхчувствителност към витамина – има и такова нещо (health.mail.ru).

Необходима е точна преценка за ползата и възможния негативен ефект при хора със сърдечна недостатъчност, атеросклероза, туберкулоза, грануломатози, тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, язва, заболяване на щитовидната жлеза. Бременни и кърмачки при необходимост приемат добавки с витамин Д според лекарски указания.

Вижте непременно и ТОВА: Цени и видове Витамин Д на пазара. Кой да изберем? Също можете да прочетете и подробности за Вигантол в този материал:

Витамин Д. Цена и видове: Таблетки, капки

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Полижинакс и странични ефекти.

Полижинакс. Мнения и странични ефекти за ценните глобули против гъбички

Мнения за Полижинакс и странични ефекти. За колко време се разтваря и за какво се …

15 Мнения

 1. po kolko kapki vit d , da se vzemat na den, profilakti4no .nqmam osteoporoza, no imam bolki v stavite.na 52 godini sam.

  • Първо изследвайте нивото си на вит.Д,тогава се определя дозата.

  • Христова

   2 до 6 капки на ден. На мен Д-р Конова ми изписа да вземам по 2 капки Вигантол дневно постоянно без да имам дефицит. На моя колежка, заради пременопауза и изписаха 6 капки на ден с храна (на хапка хляб накапани) т.к. се усвоявал по-добре.

 2. Мариета Димитрова

  Изследвах нивото на Вит Д ,резултата беше латентен дефицит ,по колко дневно вит. Д трябва да приемам ?

  • Стамова

   колко капки вигантол се приемат дневно при дефицит на витамин д и ниво 24 nmola. Приемът на 3 капки дневно след колко време възстановява нормалните серумни нива на организма

   • Лошото Куче Бултериерски

    Благодаря на модератора, че допусна коментара ми, написан от името Лошото Куче Бултериерски на 09.02.2019 в 14:11. Не обичам да си давам имейла, защото се опасявам от реклами и спам.

    Здравейте, г-жа Стамова,
    Отговор: След безкрайно дълго време! 3 капки дневно е доза за деца около 6 месечна възраст и от нея няма да имате никаква полза. Правилната доза на витамин Д с малки изключения зависи от теглото на човека.
    При 24 наномола (много ниско ниво) е необходимо да следвате указанията, които съм написал на „Колева on 29.11.2018 на 10:27“.
    При приемане на витамин Д се повишава усвояването на калция и фосфора от храната. За съжаление, фосфор има във всички храни – от зеленчуците, през ядките, та чак до млякото, хляба и месата. За да не превишите максимално допустимото ниво на фосфора в кръвта (което ако е за по-продължително време – примерно няколко месеца, скъсява живота), е необходимо да спазвате ограничителна диета за фосфора или да вземате КАЛЦИЙ и то точно от съединението „калциев карбонат“, по около 600-1000 милиграма дневно. Той свързва фосфора в червата и помага част от него да се изхвърли от организма.
    Установено е, че калцият, който се усвои от организма, ще отиде в костите само, ако има наличие на МАГНЕЗИЙ. В противен случай калцият остава в кръвта и увеличава нивото си. Ако превишите горната референтна граница на калция за по-продължително време, това Ви скъсява живота 🙂 . Така, че е необходимо да приемате магнезий в доза горе-долу колкото калция. Избягвайте евтините магнезиеви препарати, които съдържат магнезиев оксид, защото той много лошо се усвоява от организма – около 7%. На опаковката на такива препарати пише „Магнезий“, а не името на съединението. Препоръчвам Ви магнезиев цитрат или магнезиев хлорид (излиза около 3,5 пъти по-евтино).
    И последно, трябва да приемате и ВИТАМИН К2, по 100 микрограма дневно. Той пречи на калция да се наслоява по стените на артериите и други меки тъкани (и да ви докара атеросклероза) и го праща в костите и зъбите, където му е мястото. Когато достигнете ниво на 25 хидрокси витамин Д = 50-100 нанограма на милилитър-това трябва да са ви референтните стойности (което превърнато в милимолове на литър става като се умножи по 2,5 => 125-250 наномола на литър) е необходимо да намалите дозата, примерно на половина. Опасното ниво е 150 нанограма на милилитър (375 наномола на литър), но него трудно ще го стигнете, така, че не се плашете. При високо ниво на 25 хидрокси витамин Д организмът консумира повече от него и работи по-добре. Референтните стойности на лабораториите специално за витамин Д не са адекватни. Не им обръщайте внимание.
    За сведение, при последното измерване аз имах ниво 238 наномола на литър. Калций и фосфор – по средата на референтния диапазон.
    Накрая ВЪПРОС: Г-н Лошо Куче, ами когато достигна стойността на 25 хидрокси витамин Д, която целя, трябва ли да продължавам да приемам витамин Д и всички други витамини и минерали докато съм жива или мога да ги спра? Отговор: Разбира се, че може да ги спрете по всяко време. След няколко месеца нивото на 25 хидрокси витамин Д в кръвта Ви ще спадне до това, което е в момента и имунната ви система ще стане толкова слаба, колкото е сега. В това, обаче няма нищо страшно. Като Вас са 90% от хората. Именно затова съществуват грипните епидемии, ракът, а аптеките и болниците са пълни :).
    Впрочем, за да бъде здрав човек, е необходимо да приема и много други витамини, но това вече е извън темата.
    Желая Ви успех!
    Лошото Куче 🙂

 3. Направих изследване за нивото на витамин Д 3 в кръвта.Резултатът е 7,10 ng/ml . Латентен дифицит.Личния лекар ми каза че не е необходимо да пия витамин Д.
  Аз съм на 60 години.Имам гуша,не пия лекарства защото не е необходимо ,само изследвания 1 път в годината.Всичко е в норма.
  Имам проблеми с костите – дископатия която овладявам с рехабилитация.Също не вземам лекарства.
  Единствените лекарства които пия са за кръвно.Едното е бетаблокер,и то в минимални дози.
  Въпроса ми е трябва ли да пия витамин Д и в какви дози.
  Благодаря предварително.

  • Лошото Куче Бултериерски

   Вие не сте с „латентен дефицит“, а с „тежък дефицит“.
   До 10 ng/ml е тежък дефицит, 10-20 ng/ml е латентен дефицит, 20-30 ng/ml е „дефицит“.
   Личният Ви лекар е глупак, но не повече от другите лични лекари. Затова не Ви препоръчвам да го смените. Образовайте се сама и вземете правилното решение. Потърсете в Интернет Световно признатите препоръчителни нива и се постарайте да ги достигнете. Само между другото, толкова ниско ниво като Вашето не Ви предпазва и от рахит и сте изложена на многократно по-висок риск от множество заболявания, в сравнение с хора с нормални нива на вит. Д. Затова Ви казвам, че личният Ви лекар е глупак.
   Впрочем дозата от 2000 IU, спомената в статията, е една много ниска доза. Купете си Вигантол и прочетете какво пише в листовката, за да се ориентирате за дозите. Пийте 5000 единици на ден и след 2 месеца пак се изследвайте. Ако не сте стигнали ниво поне 50 ng/ml (което е много вероятно, защото и 5000 единици не е кой знае колко висока доза), увеличете дозата и след 2 месеца пак се изследвайте. След това продължавайте с вит. Д, но се изследвайте на 6-8 месеца. По-евтино е ако изследвате фосфора и калция в кръвта. Ако са в референтните граници, значи всичко е наред – нали все пак токсичността на витамин Д се изразява в хиперкалцемия-високо ниво на калция в кръвта. (Много вероятно е това вашият личен лекар да не го знае, а да си мисли, че токсичността на витамин Д се проявява в нещо друго). Много важно е да се пие и магнезий и витамин к2.
   Да сте жива и здрава.

 4. Лошото Куче Бултериерски

  Тъй като днес имам свободно време, ще допълня информацията за разновидностите, в които се предлага витамин Д на пазара:
  1. Когато е във вид на ТАБЛЕТКИ, те трябва да се приемат заедно с някаква мазнина (например супена лъжица зехтин), защото витамин Д трябва да е разтворен в мазнина, за да се усвои от организма. Иначе ще се изхвърли и полза от него няма да има.
  2. Когато е във вид на меки КАПСУЛИ, витамин Д е вече разтворен в някаква мазнина. Добре е да се съхраняват в хладилник, защото при продължително съхранение на стайна температура, мазнината може да граняса. Неудобството е, че човек е ограничен от фиксираната доза на витамин Д в една капсула и не може да я подбира.
  3. Маслени разтвори, които се капят. Задължително се съхраняват в хладилник, защото мазнината има контакт с кислорода (няма капсула) и е по-изложена на гранясване. Те дават възможност за коригиране на дозата. Аз лично предпочитам „Вигантол“ по множество причини:
  а) произвежда се от известна, реномирана компания;
  б) прилага се при много малки деца (на две седмици) и никой търговец не би посмял да продава фалшификат;
  в) витамин Д е разтворен в мазнина. Няма никакъв вкус и не е неприятен при приемане;
  г) най-евтина форма на витамин Д на пазара;
  Внимание: На листовката на „Вигантол“ има печатна грешка: на обратната страна, на ред 37 е написано „200 000 IU витамин D дневно“. Да се чете „20 000 IU витамин D дневно“.
  200 000 IU се съдържат в цялото шишенце от 10 милилитра. Ако го изпиете наведнаж най-вероятно няма да направите хиперкалцемия (не е препоръчително да пробвате). Ако, обаче на следващия ден пак изпиете второ шишенце, почти сигурно ще направите. В такъв случай е необходимо да потърсите лекар. Ако попаднете на грамотен такъв в София, може и да Ви спасят. Ако сте от провинцията, е хубаво в най-кратки срокове да уредите земните си дела. Добрата новина е, че не се умира веднага ;).
  Хайде, да ме споменавате с добро.
  Лошото Куче
  P.S. Аз не съм лекар 🙂

  • Здравейте! Направи ми впечатление колко сте компетентен и бих искала и аз да Ви попитам за моя проблем. Аз съм с Хашимото вече от 20 години, пия 100 мг всяка сутрин лтироксин, следя си хормоните и са в норма, но вероятно заради това заболяване имам дефицит на вит. Д -20,4 и леко повишен холестерол-малко над 6. Дадоха ми да пия по 20 капки вигантол на седмица, ско не се излагам на слънце и 10, ако се излагам на слънце. От може би и 20 години страдам от безсъние. Забелязах, че като взимам вигантол съня се подобри, въпреки че сега съм в Гърция и намалих дозата на вигантола по 10 капки на седмица и сънят пак се развали. Освен това вече повече от гофина пия всяка вечер магнерич с B6-650 мг. Нивата на магнезий в кръвта ми са в нормата. Не съм си изследвала калция и фосфора, не пия и вит. К2. Въпросът ми към Вас: достатъчен ли е вигантола, който ми изписаха и трябва ли да почивам от магнезия? Магнезия го пия заради безсънието вечер и не смея да го спра.

 5. По колко капки Вигантанол се приема дневно- за възрастни? Пречи ли приема на Рихтер Сайкъл баланс? На 41 години съм. Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте!Искам да Ви попитам капки Вигантол 20 000 IU/ml-10ml по колко могат да се взимат?Аз съм на 41 год.,а детенце на 12г. Всеки ден ли трябва и колко време?

 6. Марияна

  Колко iu се съдържа в 1 капка Вигантол от 10 мл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *