Какво е озонотерапия за дискова херния?
През последните години. озонотерапия за дискова херния

Какво е озонотерапия за дискова херния?

Инжектирането на озон в гръбначния стълб започна да става популярна терапия последните години.

Специалистите в Медицински център д-р Людмил Димитров прилагат успешно озонотерапия вече няколко години и помагат на пациентите да се преборят с болката. Нека да видим как се случва точно това и как озонотерапията успява да повлияе на дисковата херния.

Тъй като озонът е водоразтворим (разрежда се във вода), той може да се прилага с помощта на кръвния поток. Специалисти вземат проба от кръвта на пациента, смесват я с озон и след това я вливат обратно. Всеки човек е различен, така че дозировката и протоколът не са еднакви за всички. Огромни и обемни изследвания са предоставили доказателства, че динамичните резонансни структури на озона улесняват физиологичните взаимодействия, полезни при лечението на дискова херния и на артрит.

Счита се, че озонотерапията дори увеличава собствено производство на антиоксиданти, както и циркулацията на кръв. В резултат на това, организмът повишава имунния си отговор. Според специалистите озонът коригира и хроничния оксидативен стрес. Това се случва чрез процеса на увеличаване на производството на антиоксиданти. А незрелите червени кръвни клетки могат да бъдат предварително подготвени към оксидативен стрес, за да ги направят по-устойчиви към ефектите на стареенето.

Какви са рисковете?

Те са минимални, защото озонотерапия се прилага като всяка друга инфузия, като витамини и минерали. Обикновено не е нужно изобщо пациентът да се възстановява след озонотерапия. Някои от ефектите могат да бъдат усетени веднага, а някои – след няколко дни до седмица.

Как протича процедурата?

По време на самата процедура, смес от озон и кислород се инжектира в паравертебралните мускули или директно в хернииралия диск. За да се случи това обаче се използва компютърна томография.ozonoterapia-02

Така че когато това вещество се инжектира в паравертебралната мускулатура, то може да стимулира производството на антиоксидантни ензими, като по този начин неутрализира токсичните продукти, отговорни за възпалението на нерва. В допълнение, аналгетичното действие на озона може да намали мускулната защитна контрактура, която се активира рефлекторно, за да защити областта около дисковата херния или други болезнени процеси в долната част на гърба.

Озонът в контакт с диска причинява дегенерация на извънклетъчния матрикс, което води до намаляване и декомпресия на близките нервни корени. Инжектирането в диска ускорява разграждането на полизахаридите в пулпозното ядро, с което намалява обема на хернииралия материал, причиняващ притискане на нерва. Това може да доведе до по-добро кръвообращение, намаляването на млечната киселина и успокояване на възпалителните цитокини. В резултат на това, болката отшумява и съвсем скоро изчезва.

Преди всичко това обаче всеки пациент трябва да бъде щателно прегледан. Никой специалист няма да назначи нито озонотерапия, нито която и да е друга терапия без да е сигурен, че състоянието на пациента го изисква. Ако той не е бил преглеждан досега и няма назначени изследвания, това ще е първата стъпка, която специалистът ще предприеме. Най-често това са кръвни изследвания и MRI, за да може да се прецени, дали става въпрос за херниирал диск или такъв, който още не е стигнал тази фаза. След като снимките и данните са налице, тогава се назначава терапията.ozonoterapia-03

Дайте мнение и Вие тук!

Най-добрите специалисти никога няма да ви назначат една единствена терапия. Дисковата херния и изключително болезнено заболяване и за да се успокои тялото, към него трябва да се подходи с цялостен подход. Например озонотерапията се комбинира с лазер терапия, масажи, акупунтура и други, по преценка на специалиста. Така „атакуван“, проблемът съвсем скоро, той вече е победен.

Също така е много важно да се знае, че никога не е достатъчна само една единствена процедура. За да има резултат се прилагат поне няколко терапии през известен период от време, който дава шанс на тялото да усвои лечението.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Непременно погледнете и ТОВА:

Дискова херния: Лекарства и обезболяващи хапчета. Магнезиев гел, санаториуми и лечение

И едно видео от медицинския център Д-р Людмил Димитров, където се извършва озонотерапията срещу дискова херния:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

акупунктура иглотерапия безплодие

С акупунктура се лекува безплодие. Имам много такива случаи, казва специалист

Със специалиста по акупунктура д-р Мария Стефанова говорим за лечението с иглотерапия на различни болести, боли ли, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *