Какво означава апнея? Причини и симптоми за сънна апнея.
Сиптоми на сънна апнея, причини и лечение. Изследване в Александровска болница.

Как се ползва апарат за сънна апнея? Форум, изследване, лечение

Откъде се взема апарат за сънна апнея? Форум. Къде се прави изследване на сънна апнея? Александровска болница и другаде. Лечение. При деца. Тест и др. по темата.

Какво означава сънна апнея? Тежко разстройство, свързано със спиране на дишането по време на сън. Хората със сънна апнея понякога спират да дишат за кратко стотици пъти, докато спят.

Веднага си даваме сметка, че сънна апнея – това е нещо сериозно и опасно. На първо място, защото прекъснатото дишане оставя мозъка и изобщо тялото без достатъчно кислород. Нелекуваната сънна апнея има тежки последици за здравето и в крайна сметка може да причини внезапна смърт.

Кои хора са застрашени от сънна апнея? Има описани рискови групи, при които проблемът се проявява по-често. Това са мъже с наднормено тегло, над 40 години, с гастроезофагеален рефлукс, склонни към хъркане.

Някои анатомични особености предразполагат към сънна апнея, например малка челюст, твърде голям език, големи сливици, изкривена преграда на носната кухина. Хронични заболявания като синузит или алергии също увеличават риска от сънна апнея.

Симптоми на сънна апнея

Симптомите на сънна апнея са известни и разпознаваеми дори за лаиците. Много нажно е усещането за сухо и възпалено гърло след сън; смущения в съня с често задавяне, задушаване и събуждане в страх. Сънят впрочем е с влошено качество – накъсан, неспокоен, често през деня се съхранява усещането за сънливост, сънливост при извършване на рутинни дейности и шофиране, както и безсъние нощем. Други характеристики с връзка към сънна апнея могат да са главоболието след сън, намаленото и отслабено либидо и със сигурност – редовното шумно хъркане (zdrave.bg).

Лечение на упорито безсъние с народна медицина и лекарства

Проблемът с хъркането

Хъркането често е повод за иронични забележки, а когато хърка човек близо до теб – и за неприятни преживявания. Всъщност хъркането е проблем, който отвежда към нашата тема сънна апнея. То е свързано с отпускането на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън; тъканите с понижен тонус, край които преминава вдишваният и издишван въздух, вибрират и така се получава характерният шум на хъркането (sotirmarchev.tripod.com). Децибелите нерядко са впечатляващи.

Още в текста: Изследване на сънна апнея Александровска болница. Симптоми. Форум. Маска за сънна апнея. Ползване на апарат под наем. Какво се прави при деца. Какво означава апнея? Причини и симптоми за сънна апнея. Проблемът с хъркането. Обичайното лечение и изследвания: Терапия. Оперативно. Отслабване. В Токуда, Александровска и ВМА. Апарати и маски за дишане. Цени. Втора ръка. Обструктивна. Причини. Астма. Алергия. При деца. Изследване, скрининг, диагностика. Лечение с билки. Хомеопатия.

В някои случаи при тези вибрации се получава запушване на прохода и дишането спира; именно това е епизод на сънна апнея. Специалистите отбелязват, че спящият човек започва в такъв момент да се измъчва от недостига на кислород и почти се събужда, което му позволява да преодолее проблема и да си поеме въздух. Честите епизоди на сънна апнея обикновено увеличават риска от проява на артериална хипертония или белодробни заболявания.

Хъркане: как да се избавим. Съвети, лечение, упражнения. Причини

Обичайното лечение: Терапия

Диагнозата сънна апнея се поставя след обстойни прегледи и изследвания – включително поставянето на датчици върху тялото по време на сън (полисомнография). Ако диагнозата се потвърди, на пациента се препоръчват промени в навиците на живот и хранене. Много често хората със сънна апнея имат наднормени килограми и първата препоръка към тях е да отслабнат. Здравословното хранене и увеличената физическа активност са част от мерките срещу сънна апнея (sotirmarchev.tripod.com). Освен това се дават препоръки срещу прием на алкохол, транквиланти и сънотворни. В много случаи тези мерки са достатъчни, но понякога се налага хората със сънна апнея да започнат да спят със специална маска.

“Демир

Назалната или лицева маска е компонент от т.н. СРАР-терапия. При нея чрез специален апарат и маркуч се подава в дихателната система на потребителя въздушна струя под постоянно налягане и пристъпите на сънна апнея се елиминират.

Оперативно

При тежки случаи на сънна апнея се прилага и оперативно лечение, което има за цел да отстрани прекалено разраснали се тъкани в дихателния проход и по този начин да намали риска от опасно запушване. Този метод е краен и по резултатите му има доста спорове (revita.bg). Привържениците му уверяват, че операцията трайно решава проблема. Критиците обаче опонират на такива уверения. След като изминат 2-3 седмици с болки в гърлото и оперираната зона се възстанови, положението може да се подобри наистина, но само временно. След месеци – 3, 6 или година, тъканите отново се отпускат и проблемът сънна апнея се завръща.

Отслабване

апарат за сънна апнея форум
Дишането със специална маска предотвратява пристъпите на сънна апнея

При наднормени килограми в дихателните пътища се натрупват т.н. мастни депозити (puls.bg). Тъканите им са по-податливи на отпускане и описаните вибрации е по-вероятно да се случват. Отслабването променя нещата и в много случаи проявите на сънна апнея намаляват и дори съвсем спират.

В Токуда, Александровска и ВМА

В Клиниката по неврология на болница Токуда действа специализирана лаборатория по медицина на съня (tokudabolnica.bg). На място – при амбулаторни или болнични условия, се извършва обстойно изследване с модерна апаратура и се съставя индивидуален терапевтичен план за конкретен пациент.

И в Александровска болница клиниката по неврология разполага със специализиран сектор за изследване на разстройствата на съня (framar.bg).

Във ВМА функционира лаборатория по съня при Клиниката по белодробни болести. Специалистите оттам отбелязват, че проблемът сънна апнея често е пренебрегван, а от него започват редица други сериозни здравословни проблеми и увеличават пациентския поток към клиниките по кардиология и ендокринология (blitz.bg).

Апарати и маски за дишане

За специалистите работещо решение при сънна апнея е използването на специален апарат, на маска със сгъстен въздух. Така се предотвратява спирането на дишането и възможното задушаване/хипоксия по време на сън (СРАР-терапия).

Цени

За много пациенти сънят с подобна назална маска изглежда обременяващо занимание – да не говорим, че всяка мисъл за естетика трябва да се остави. Но препатилите хора със сънна апнея свикват и смятат, че им върши добра работа. Смущаващ момент според специалистите е цената на един такъв апарат: там нещата започват обикновено от 2 000 лв. На по-ниски цени може да се намери апарат втора ръка, а маските – нови – могат да се набавят за 100-200 (oxypap.bg). Поддържането на апаратурата изисква лични грижи – измиване и смяна на филтри, подмяна на компоненти за еднократна употреба.

Под наем и втора ръка

sanna-apnea-01

Възможно е да се намери и апарат за контролиране на сънна апнея втора ръка – тогава цената при неупотребявано или малко използвано изделие е 500-600 лв в зависимост от класата и марката на производителя (grad.bg). Не бива да имате резерви, стига техниката да е в изправност – можете да си купите нови сменяеми части, включително назална маска, филтри, маркуч и пр. за около 250 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се намери и апарат под наем (adapt.bg) срещу примерно 50 лв месечно. Предвижда се една първоначална вноска от 250 лв, които са за месечната такса плюс нови сменяеми части – включително назалната маска.

Обструктивна

Обструктивна сънната апнея – това е точното название на проблема със спирането на дишането по време на сън. Коментираната сънна апнея е водеща диагноза при разстройствата на съня. Проблемът тормози в световен план 4% от мъжете и 2% от жените; най-засегнатата възрастова група е 30-70 години

Причини

изследване на сънна апнея александровска болница
При сънна апнея дишането спира за миг, но това се случва многократно в рамките на една нощ

Както вече знаем, сънна апнея се проявява при отпусната, отслабена мускулатура на дихателните органи; това създава условия за запушване на дихателните пътища по време на сън. Такива спирания на дишането могат да се случат до 500 пъти в рамките на една нощ.
Причините за такъв тип промени и последваща сънна апнея могат да са травми на лицето или на зоната около гласовите връзки; изкривена носна преграда; запушен нос; увеличени сливици (puls.bg).

Астма

Редица изследвания сочат, че хората с белодробна астма са рискова група и по отношение на обструктивната сънна апнея. Понякога връзката е “насърчена” от някои лекарства за астматици. Така например кортикостероидите, които астматиците приемат, могат да отслабят мускулатурата на дихателните пътища и да увеличат риска от проявата на сънна апнея (puls.bg).

Астма: най-ефикасното лечение, билки, лекове и терапии

мнения, отзиви, коментари, форум

Алергия

Алергичните реакции също могат да бъдат причина за проявите на сънна апнея (medinfo.bg). Както вече знаем,съществуват три типа сънна апнея: централно обусловена – когато причината е в смущения на централната нервна система; обструктивна – когато запушването на дихателните пътища е причинено от промени в мускулатурата и отпускане на тъканите; смесен тип, когато са налице характеристики от първите два типа.

Алергиите играят съществена роля при втория тип, т.е. при обструктивната сънна апнея – ОСА, и отчасти в смесения тип. При алергии, особено сезонните поленови алергии, лигавиците на дихателните пътища набъбват и са много чувствителни. При такова състояние е лесно в ситуации на сън стесненият дихателен проход да се затвори за секунди и да се прояви характерното за сънна апнея спиране на дишането. Причинената от алергии сънна апнея може да се разглежда като временна проява; лекуването на основното заболяване повлиява положително и върху апнеята.

При деца

В повечето случаи проявите на сънна апнея се свързват със зряла или напреднала възраст, но сънна апнея може да се диагностицира и у деца. Специалистите съветват онези родители, които забелязват хъркане у децата си, да проследят внимателно как протича сънят им и случват ли им се епизоди на сънна апнея. Според статистиките едно на всеки 10 деца има такъв проблем; от 2 до 4% от децата могат да развият сънна апнея при определени условия (webbukvar.com).

Причините за това може да са простуди и вирусни заболявания със силна хрема и запушен нос; тонзилити – особено хронични, уголемени сливици, трета сливица. В отделни случаи причина за хъркането може да са алергични реакции, особености в строежа на носоглътката – изкривена носна преграда, голям език и пр. Не е задължително хъркането непременно да означава сънна апнея – но е сигнал да се обърне внимание, особено ако се случва системно. Като начало е добре детето да спи на по-висока възглавница и настрани, а не на гръб. След което идва задължителната медицинска консултация.

Изследване, скрининг, диагностика

Дали имате сънна апнея или само хъркате заради наднормените килограми, може да се установи със сигурност чрез точни специализирани изследвания. На няколко места в страната съществуват специализирани лаборатории за съня и диагностиката на сънна апнея е едно от заниманията им (вижте по-горе). При изследванията за сънна апнея се снема анамнеза, т.е. събира се информация от пациента и семейството за проблемите му; правят се специфични изследвания с полиграф и друга апаратура. Има варианти изследването за сънна апнея да се направи в самата лаборатория чрез денонощни измервания (esleep.bg), но е възможно основната работа да се свърши в домашни условия.

Специализираните лаборатории препоръчват методики за лечение на сънна апнея, като предпочитан вариант за медиците си остава използването на специалните апарати. Отново медици трябва да измерят точното налягане на въздушната струя, която апаратът ще подава за дишането на пациента, докато той спи.

Лечение с билки

Доста спорно е дали лечението с билки може да помогне при здравословен проблем като сънна апнея. Освен това пациенти с подобни проблеми доста критично се отнасят към работата на съществуващите лаборатории и смятат, че лечението на този проблем у нас не е на ниво и че на практика се лекува само сънна апнея, свързана с хъркането (rozali.com).

За критиците цялата дейност е насочена към внушението, че при сънна апнея диагностиката и лечението задължително опират до закупуване и поддържане на вече описаната апаратура. Всъщност установяването на сънна апнея според потърпевши може да стане и със специална тест лепенка (?).

Колкото до билките, които облекчават проявите на хъркане и сънна апнея, може спокойно да се ползват чайове и отвари от лайка, лавандула, мащерка, майорана, тилчец, мента и евкалипт, валериан, джинджифил, етерично масло от жасмин.

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение дава резултати при разстройства на съня и прояви на сънна апнея, свързани с боледуване на сливиците – тонзилити, хронични възпаления, трета сливица и пр. Специалистите “обработват терена” с продукти като Tuberculinum, Aviaire, Thuya, Dulcamara, Kalium sulfuricum Arumtryphillum Barita carbonica (homeopathybg.org). Идеята е да се ограничи податливостта на тъканите към инфекции, възпаления и оток, които провокират епизодите на сънна апнея.

Сънна апнея и депресия

Не едно изследване доказва в световен план връзката между сънна апнея и клинично проявена депресия: страдащите от такъв двоен проблем са предимно мъже. Основното им усещане, което споделят при анкети, е постоянната умора, безсилие, апатия (revita.bg). Ключ към разбирането на тази връзка е фактът, че при сънна апнея мозъкът хронично гладува за кислород и се нарушават химичните, хормоналните баланси при функционирането му.

Загуба на либидо

Това е една от последиците на хроничните епизоди от сънна апнея. Както знаем, при сънна апнея организмът остава в състояние на кислороден глад, хипоксия. Тъканите не се хранят нормално, кръвообращението е непълноценно. Загубата на сексуална енергия и еректилните дисфункции са част от една обща “дневна” картина след нощ с епизоди на сънна апнея: умора, сънливост, отпуснатост, апатия, потиснатост, липса на желание за интимно общуване (bb-team.org). Терапията трябва да е комплексна; може да се започне със съветите за здравословно хранене и подходяща физическа активност.

Внезапна смърт

Здравната статистика е категорична, че при случаите на нелекувана сънна апнея рискът от внезапна смърт по време на сън е 40% по-висок в сравнение с онези, които нямат този проблем. При хората на възраст над 60 години рискът е още по-висок: ако сте в тази възрастова група и имате сънна апнея, вероятността да получите сърдечен удар по време на сън е два пъти по-висока в сравнение с хората без дихателен проблем (framar.bg).
Говори се дори за още по-високи нива на риска, ако даден човек освен споменатите проблеми е хипертоник и има още някакво хронично заболяване. Сънната апнея отключва т.н. каскада от биологични фактори, които обуславят преждевременната смърт.

Видео

Оставете и вие коментар в нашия форум по-долу! Какво се случва нощем на човека със сънна апнея вижте ТУК:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кои са добрите хапчета за отслабване?

Хапчета за отслабване, мнения. Липовон, Турмирин, Захир, Нофатин, Мейзимакс и другите в аптеките

Кои са добрите хапчета за отслабване? Оставете и вие своите мнения за Турмирин, Захир, Мейзимакс, …

2 Мнения

  1. Новелина Йорданова

    Здравейте интересува ме да ли е излечима сънната апнея и освен със джинжифил още с дриги билки или подправки може ли да се излекува човек.Избройте какви са и кои са тези билки

  2. решението е единствено с апарат за сънна апнея! Опитахме какво ли не със съпруга ми. В България цените на тия апарати са убийствени, но открихме човек който ги вкарва от чужбина ти дава пълен комплект и цената е два пъти по ниска от Бг. Телефонния му номер ако все още е същия е
    0885 632954

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.