Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.
Мнения за Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти. На Допелхерц. На ампули.

Витамин Б комплекс. Колко време се пие и как? Странични ефекти

Точно колко време се пие Витамин Б Комплекс? Странични ефекти от комбинацията му с магнезий. Мнения за продукта на Допелхерц. Ампули. Напълняване

Още в текста: Ползи и действие на витамин Б комплекс. За нерви и нервна система. За отслабване. За коса. При гъбички. Витамини от група Б. С фолиева киселина. С магнезий. Таблетки и капсули. На ампули, инжекции. Цена. Плюсове и минуси на Допелхерц актив. Прием, дозировка. За деца. Бременност. С антибиотик. При бодибилдинг. Странични ефекти. Хипервитаминоза, предозиране и дневна доза. Мнения, отзиви и коментари

Ето какво може да се каже за ползи и действие на витамин Б комплекс: преди всичко – това е важен компонент за обмяната на протеини, мазнини и въглехидрати. Особено важен за нормалното функциониране на нервната система.

витамин б комплекс
Таблетките витамин Б комплекс неутрализират бързо дефицита на компоненти от групата

Витамин Б комплекс е композиция от витамините от група Б (framar.bg). Най-често споменаваните са Б2, Б3, Б6 и Б12. Продуктът витамин Б комплекс съдържа осем елемента: Б-витамините 1 – тиамин, 2 – рибофлавин, 3 – ниацин, 5 – пантотенова киселина, 6 – пиридоксин, 7 – биотин, 9 – фолиева киселина, 12 – кобаламин или цианокобаламин.

Специално внимание заслужават Б2, Б3 – ниацин, Б6 и Б12, които имат важен принос за метаболизма на нервните клетки. Няма да се изненадаме ако ни припомнят, че функцията им за издръжливостта, за неутрализиране чувството на отпадналост и умора е също подчертана (doppelherz.bg). Приемът на витамин Б комплекс в много случаи стимулира производството на червени кръвни клетки. Съчетаването на отделните витамини в продукта витамин Б комплекс насърчава комплексното въздействие на отделните Б-витамини, които взаимно оптимизират функциите си за здрав организъм.

За нерви и нервна система

Вече стана дума, че комбинацията от “номера” във витамин Б комплекс – 2, 3, 6 и 12, има съществен принос за метаболизма на нервните клетки. Дефицитът на един или повече от тях създава различни проблеми с нормалната проводимост на нервните пътища, устойчивост и адаптивност на нервната система. Витамин Б5 участва в регулирането на надбъбречните жлези – тяхната продукция влияе върху функциите на нервите (lifeplanproducts.blogspot.com).

Б6 и Б12 са регулиращи фактори за работата на нервната система като цяло, както и за нервната дейност в главния мозък. Известно е и значението на фолиевата киселина, т.е. витамин Б9, за правилното развитие на невралната тръба у плода по време на бременността – както и рискът от аномалии при дефицит на този компонент от витамин Б комплекс.

За отслабване

Не случайно за витамините от Б-групата се говори като едно от средствата за отслабване. Как да постигнем отслабване с витамин Б комплекс?

Важно е да не забравяме, че тези витамини оптимизират метаболизма и съдействат за най-правилното усвояване на основните хранителни компоненти – протеини, мазнини и въглехидрати. Витамин Б2 ускорява метаболизма и оптимизира функциите на щитовидната жлеза (otslabvane-dieti.net). Ако не сме решили да приемаме витамин Б комплекс, можем да си го набавим от зеленчуците, от мляко, сирене и яйца, от черен дроб.

витамин б комплекс
Витамин Б комплекс е съставен от водноразтворими компоненти

Същото действие има и Б3 – намира се в червеното месо, в пуешко, сьомга и ядки. Следва Б6, особено стойностна съставка на витамин Б комплекс – в пълнозърнестите храни, кафяв ориз, банани. Особено внимание все пак заслужава Б5, който може да влияе върху усвояването на мазнините. Съдържат го зърнените култури, орехите и червеното месо.

За коса

Ако имате суха кожа, изтощена коса и ноктите ви се чупят, със сигурност страдате от дефицит на витамини; тогава витамин Б комплекс ще ви е от полза (rozali.com).

“Фигурин

Особено значение за растежа и доброто състояние на косата имат три компонента от витамин Б комплекс: витамините Б5, Б7 и Б10. Витамин Б5 е важен за растежа на косата; за преодоляване на косопад е от значение Б7, а Б10 забавя побеляването на косата. Приемът на витамин Б комплекс неутрализира подобни дефицити и възстановява доброто състояние на косата.

При гъбички

Много често терапията на някакво заболяване с антибиотик предизвиква появата на гъбички. За да се предотврати този ефект, някои лекари предписват приема на антибиотик паралелно с витамин Б комплекс: доказано този продукт предотвратява гъбичната инфекция, а ако тя вече е налице и се лекува със специфични медикаменти – съдейства за по-лесното й преодоляване (framar.bg).

Витамини от група Б

За повечето витамини от групата, които редовно се включват в продукта – витамин Б комплекс, вече стана дума (вижте по-горе). В допълнение може да се каже още, че витамин Б комплекс с участващите в продукта компоненти съдейства за пълноценно трансформиране на хранителните вещества в енергия и по този начин осигурява издръжливост и бодрост дори в случаите, когато един човек е на диета и програмата му за редукция на теглото включва по-малко въглехидрати.

Освен това чрез витамин Б комплекс се създават стимулиращи условия за клетъчен растеж и пълноценно формиране на органи и тъкани, което е важно за подрастващи, особено занимаващи се активно със спорт. Да не пропускаме и факта, че благодарение на витамин Б комплекс се подобрява устойчивостта на стрес и се предотвратяват депресии и тревожни разстройства.

С фолиева киселина

витамин б комплекс
Б-витамините могат да се набавят чрез храната

“Фолиева киселина” е другото име на витамин Б9. Неправилно се счита, че този витамин е важен само за бременните жени и играе важна роля при формирането на нервната система на бъдещото бебе (zdrave.bg). Всъщност фолиевата киселина играе отговорна роля за поддържането на здрава нервна система през целия живот; важна е за продукцията на червени кръвни клетки и за оптимално правилния метаболизъм на протеините.

Фолиевата киселина е от онези жизненоважни компоненти, които организмът не може да произведе сам и трябва да бъдат приемани с храната. Съдържа се в зелените листни зеленчуци, пълнозърнестите храни и зърнени закуски, бобови храни, ядки и семена.

При дефицит на фолиева киселина се наблюдава лесна умора, раздразнителност, кървене на венците, възпаление на езика, диария. Анемията може да бъде провокирана от дефицита на фолиева киселина. Счита се, че фолиевата киселина предотвратява сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. При болни бъбреци е възможно токсично действие на свръхдози от витамина; обикновено организмът сам се освобождава от излишните количества – но за това са необходими здрави бъбреци.

Самостоятелният прием на фолиева киселина е оправдан при определени здравословни проблеми. С витамин Б комплекс подобрява комплексното въздействие на останалите витаминни съставки върху организма и най-вече върху нервната система.

Фолиева киселина. Странични ефекти и плюсове. Инофолик Комби и Неофолик Мета

С магнезий

Комбинираният прием на витамин Б с магнезий има балансиращ и оптимизиращ ефект (framar.bg). Магнезият и витамин Б комплекс въздействат подкрепящо на нервната система, метаболизма и производството на енергия. В частност магнезият е важен за състоянието на мускулите, костите и зъбите; участва активно в протеиновия синтез и клетъчния растеж. Витамин Б комплекс определя пълноценния метаболизъм на белтъчини, мастни киселини и въглехидрати и гарантира качествена продукция на червени кръвни клетки.

Обикновено комбинацията е с препоръчителен прием от една таблетка дневно. Най-често се приема за стабилно възстановяване след преумора, интензивни физически натоварвания или продължително боледуване.

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Дайте мнение и Вие тук!

Таблетки и капсули

По-разпространената и позната форма на витамин Б комплекс са таблетките. Предназначението на капсулите е идентично с това на таблетките, обикновено и при този вариант приемът е една капсула дневно. Капсулите се считат щадящ лигавиците на храносмилателната система вариант (framar.bg).

На ампули, инжекции

Освен таблетки и капсули от множество производители, аптечният пазар предлага и течни форми на витамин Б комплекс: разтвор за перорален прием и ампули за инжекционно въвеждане.

Течната форма може да се приема под формата на капки: около 1 мл дневно, с чаша вода или чрез директен прием; препоръчва се това малко количество от разтвора да се задържи в устата около минута и тогава да се преглътне (framar.bg). Има и варианти на течен витамин Б комплекс с добавки – биоактивни съставки от нар и боровинка; там препоръчителното количество за деца над 12 години и възрастни е 15 мл или една супена лъжица.

мнения, отзиви, коментари, форум

Вариантът с витамин Б комплекс на ампули обикновено е част от комплексна терапия при определени заболявания, например мускулни проблеми или невралгии, и се назначава от лекар. Прилага се мускулно или интравенозно паралелно с други разтвори; дозата е 1-2 мл дневно или през ден в продължение на 5-10 дни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча след това прием на таблетки или капсули.

Цена

Цената на витамин Б комплекс варира в зависимост от формата и производителя. Така например ампулите са по около 1.50 лв за 2 мл, а течната форма е 23-25 лв за флакон от 60 мл. За таблетки се плаща средно 2-2.50 лв за 20 бройки. Ако продуктът е вносен, цената може да е доста по-висока.
Капсулите на Еквилибра и Viridian са около 20 лв за 30 бройки; на Weber naturals – приблизително толкова за 50 бройки; на Виталенс – 10 лв за 100 капсули (framar.bg).
Плюсове и минуси на Допелхерц актив

Положителното в този вариант на витамин Б комплекс е, че става дума за депо-таблетки; чрез редуциран прием може да се осигури баланс на осем витамина от групата за дълго време. Формулата на продукта гарантира освобождаване на компонентите в продължение на 10 часа (farma.bg).

Ако обаче с този продукт се злоупотреби, т.е. превишава се препоръчаната дневна доза, може да се получат сърдечни и чернодробни усложнения, повишаване на кръвната захар, кожни проблеми, стомашни дразнения и активиране на гастрит и язва.

Прием, дозировка

Стана дума за предозиране – по правило с витамин Б комплекс е добре да се внимава. Обикновено се препоръчва една таблетка или капсула дневно, прием – сутрин. Инжекционната форма най-често се прилага при хоспитализция. Както се разбра, редовната доза е 1-2 мг дневно или през ден за около десетина дни.

За деца

Витамините, в честност витамин Б комплекс, се дава системно на деца над 4-годишна възраст, когато усвояването им може да бъде пълноценно (revita.bg). Витамин Б комплекс е важен за концентрацията, намалява стреса и балансира метаболизма. Укрепва нервната система в подрастващия организъм и подкрепя нормалното кръвообразуване. Има детски потребителски групи, за които този прием е препоръчителен: деца с непълноценно хранене, с хронични заболявания от рода на астма и алергия, вегетарианци, активно спортуващи, консумиращи бързи закуски и газирани подсладени напитки.

Добре е този прием да се консултира с лекар.

Бременност

Мнението на фармаколозите по този въпрос е, че витамин Б комплекс не е противопоказан за бременни. Приемът му обаче се подчинява на общото правило: при бременност всеки медикамент, дори такъв от свободна продажба, трябва да се обсъди откъм безопасност с лекар (framar.bg).

С антибиотик

Препоръчва се прием на витамин Б комплекс заедно с пробиотици и пребиотици, за балансиране на полезната чревна микрофлора и предотвратяване на гъбични инфекции. Това с особена сила важи за широкоспектърните антибиотици (marvi.bg). Комплексът намалява изтощението и стреса при продължително боледуване. Балансира се метаболизмът, подкрепят се нервната и имунната система.

При бодибилдинг

Обикновено активните занимания с бодибилдинг предполагат прием на хранителни добавки, сред които витамин Б комплекс (fitneshrani.com). Вече знаем, че витамин Б комплекс играе ключова роля в оптимизирането на енергийния баланс, важен е за производството на нови клетки, поддържането на нерви и мускули, устойчивост на стрес и натоварвания. Предпазливостта налага адекватни консултации за приема на по-високи дози, за да не се стигне до негативни ефекти и хипервитаминоза (fitneshrani.com).

Странични ефекти

Приемът на Б комплекс може да причини зачервяване на кожата, обрив и сърбеж, както и отоци и топли вълни. При прием на високи дози обаче страничните ефекти са по-сериозни: тремор, безсъние и главоболие, страх, неестествена възбуда, дори гърч (framar.bg).

Хипервитаминоза, предозиране и дневна доза

Дневният прием на витамин Б комплекс за възрастни е 1-2 таблетки 2-3 пъти дневно. Деца над 6-годишна възраст могат да приемат не повече от 1-2 таблетки дневно.

Както разбрахме (вижте по-горе), приемът на по-високи дози например при активни спортни занимания, крие риск от проява на опасни странични ефекти (framar.bg). При по-продължителен прием на високи дози и хипервитаминоза е възможно да се получат отклонения във функциите на черния дроб и затруднения за сърдечната дейност (puls.bg).

Мнения, отзиви и коментари

 • Gergina Slavova от framar.bg: “Преди два дни взех само едно хапче В комплекс, аз наистина пия хапчета за високо кръвно, но след като изпих витаминчето цалата се зачервих и получих обриви със сърбежи под мишниците и почти цялото тяло и сега вече трети ден, вечер ми се появява това гадно усещане и то само от едно малко червено хапченце изпито еднократно.”
 • Влади Иванов от framar.bg: “ Пия го от 2 дни, но го спирам. Получих невероятно главоболие в областта на очите, нервно напрежение и безсъние Това е единственото, което взе, така че няма от какво друго да е. Въпросът ми е защо ?”
 • Framar.bg: “ Макар и рядко при някои хора се получават странични реакции. Не може да се посочи точна причина защо са се появили тези странични ефекти. Консултирайте се с лекуващия Ви лекар, за да се изключи друга причина за оплакванията Ви!”
 • Стефан Симеонов от bb-team.org: “ …Принципно е вярно, че излишъкът от водоразтворими витамини се изхвърля с урината. Всяка хипервитаминоза има симптоми, най – малкото алергични. Тази от витамин Б наистина е слаба… С изключение на витамин Б 6.
  Винаги е по – добре да не се прекалява с медикаментите, а да се балансира с храната.”

Вижте непременно и ТОВА:

Витамин Б12 – роля, дефицит, как се набавя

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се спазва метаболитна диета?

Метаболитна диета. Таблица с точки, меню и рецепти. Противопоказания и мнения

Как се спазва метаболитна диета? Вярната таблица с точки. Какво меню трябва да имаме? Конкретни …

14 Мнения

 1. Здравейте ! Пишете ,че невробекса трябва да се забрави от хора с тромбоемболия,а за вит.б комлекс същото ли се отнася.Аз имах белодробна емболия преди четири години и оттогава пия синтром,но ходих на лекар зарди гърлото и той ми изписа невробекс,въпреки ,че комнтирахме , че съм имала белодробна емболия и пия синтром.Порди каква причина невробекса не трябва да се приема от хора ,разбирам склонни към тромбоемболия?Благодаря предварително!!!

  • Лекар.БГ

   Да, сред противопоказанията на всички витамини като цяло от Б-групата влизат тромбоемболия, хиперчувствителност към компонентите на съответния препарат, еритремия, еритроцитоза, бременност (за високи дози) и периоди на лактация. За съжаление навсякъде слагат тробоемболията винаги на второ, а понякога и даже на първо място измежду противопоказанията за прием на самия отделен витамин Б комплекс.

 2. Здравейте! Все пак за всички витамини от групата Б ли се отнася или само за
  вит. б 12,тъй като някъде четох това противопоказание за вит. б12.И опасно ли е да ги приемам след като пия все пак синдром за разреждане на кръвта? Благодаря ви предварително!!!

 3. Х.Христов

  Някой да е чувал за Coenzymate B-complex смучащи бонбони? Усвоява се по-пълноценно през лигавицата на устната кухина. 🙂

 4. Не съм точно на темата ,но искам да попитам : Свекърва ми е на 95 години. Нейна лична лекарка и поставяше всеки месец по 2000 гами вит В 12 . От известно време ослепя .
  – Има ли връзка между ПРЕДОЗИРВАНЕТО на витамина и слепотата ?

 5. Ваня Иванова

  Здравейте! Може ли да се приема витамин В-комплекс профилактично в ежедневието и в какви дози? Благодаря!

 6. Витамин B12 е изключително опасен при предуозиране – възможно развитие на онкологично заболяване. На мой близък и биеха инжекции B12 в кръста за лечение на остър радикулит. Разви в остра фаза рак на костите.Отиде си за 9 месеца.

  • Александра Единк

   Пълни глупости!Няма връзка между Б12 и рак на костите!
   Това е водноразтворим витамин , наричн още кобаламин ,по името на основния изграждаш го елемент Кобалт и не се натрупва!Излишното количество се отделя с урината!По опасна е липсата му, защото е свързана с нарушена синтеза на ДНК
   и се образуват дефктни еритроцити, като и умиране на нервни клетки, а те както знаете не се възстановяват!
   Като не знаетеЛюдмил, не се обаждайте да дезинформирате хората!
   Чул – недочул, РАЗБРАЛ- НЕДОАРАЗБРАЛ е вашата работа!

 7. Здравейте!Искам да попитам, защо в витамин Б комплекс , липсва витамин Б17?Отделно продава ли се и колко струва.Знам за хапчетата Амигдалин,т.е. наименованието на този витамин,но ми се струва твърде скъп,сравнявайки с цената на Витамин Б комплекс.

 8. Мирослава АТанасова

  Перфектна информация.изчерпателна

 9. Може ли да се пие Б комплекс при слънчева алергия / уртикария силно зачервена и сърбяща/.

  • Александра Единк

   При слънчева алергия се препоръчва вит.Д3!
   Можете да си направите изследвания на Д3 срещу заплащане…… около 30 лв!

 10. Здравейте,
  От 3 месеца пия магнезий с вит Б комплекс без прекъсване. Приемам ги без лекарско предписание. Чувствам се добре. Колко време трябва да се пият? Проблем ли е приемът без прекъсване?

 11. OT kakvo se polu4ava glavobolieto pri priema na Bkompleks i ste otshumi li?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.