Тобрадекс или Тобрекс? Капки за нос, за очи и за уши
Тобрадекс или Тобрекс? Капки за нос, за очи и за уши, колир, маз ,унгвент

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Как се ползва Тобрадекс като капки за нос, за уши и очи? По колко капки се слагат? Маз (унгвент) или колир? Тобрадекс или Тобрекс?

Още в текста: Тобрадекс на капки за хрема, задна хрема и течащ или запушен нос. При аденоиди. Маз (мехлем) за очи при конюнктивит. При ечемик. При блефарит. Против алергия. За уши. За деца и бебе. При бременност и кърмене. Дозировка и приложение. Мнения и отзиви. Противопоказания и странични ефекти. Тобрадекс или тобрекс (разлика). Или макситрол? С гаразон. С виброцил. С алкохол? Цена. Съдържа ли наркотик? Срок на съхранение.

Кога да използваме тобрадекс? На капки – за хрема, задна хрема и течащ или запушен нос.

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид – дексаметазон, и противовъзпалителен компонент от рода на тобрамицин. Медикаментът овладява възпалителни процеси в деликатни зони – очи, нос, уши. Ако възпалението е причинено от патогенен микроорганизъм, блокира размножаването му и игнорира опасността (puls.bg).

Тобрадекс е популярен медикамент в качеството му на капки или мехлем за очи. Чистият му състав и ефективността обаче са причина да бъде прилаган и като капки за нос. Нерядко педиатрите препоръчват тобрадекс при хрема, включително задна хрема. Споделеното във форумите за родители е, че капките за очи тобрадекс помагат по-лесно да се преодолеят състояния със запушен или течащ нос. Медикаментът потиска възпалението и съдейства за намаляване на мъчителните отоци.

При аденоиди

Аденоидит или трета сливица е възпаление и уголемяване на лимфната тъкан в задната част на носа (d-rmario.com). Обикновено болестните заболявания започват с вирусна инфекция, която в 80% от случаите се усложнява и от последваща бактериална. Запушен нос, кашлица, хъркане и затруднено дишане по време на сън – всичко това е мъчително, особено за малките деца. Търсенето на ефикасно средство и в този случай е достигнало до тобрадекс-капки.

Важен момент в прилагането на капките тобрадекс като лек срещу възпалението на третата сливица е това да става за не повече от 5-7 дни. Обикновено положителният ефект се усеща още след втория ден, но терапията трябва да продължи.

Маз (мехлем) за очи при конюнктивит

тобрадекс
И мехлемът тобрадекс успешно овладява локални възпаления на лигавиците!

Мехлемът тобрадекс се използва при възпаление на окото или след операция от катаракта. Прилага се и при деца над двегодишна възраст. Медикаментът не бива да се прилага при херпес или туберкулоза, засягащи очната зона (framar.bg).

Мазането с тобрадекс изисква концентрация и постоянно внимание. От специалната тубичка се изстисква в болното око малко количество маз тобрадекс и се вкарва в “джобчето” между клепача и окото. Необходими са и няколко мигвания, за да се разнесе лекарството по повърхността на очната ябълка. Процедурата може да се изпълнява 3-4 пъти дневно.

При ечемик

Много често появата на малък цирей по ръба на клепача – т.н. ечемик, се развива паралелно с конюнктивит. Ако е налице единствено неприятната, дразнеща подутинка, в повечето случаи е достатъчно мазането с мехлема тобрадекс. Прави се внимателно, 3-4 пъти дневно, в рамките на 5-7 дни според препоръката на офталмолог (lekar.bg). Ако едновременно с ечемика е налице и общо възпаление, т.е. конюнктивит, може да се наложи едновременна употреба на двете форми – капки и маз.

При блефарит

Блефаритът е възпаление на клепача, при което е необходима точна инструкция за лечение от офталмолог (proglaza.ru).Възможно е блефаритът да е проява на алергична реакция или на бактериална инфекция; и в двата случая прилагането на тобрадекс е препоръчително като част от обща терапия. Акцентира се и върху хигиената на окото, като мазането с унгвент тобрадекс или капки се съчетава с промивки.

“Демир

Трябва да е ясно, че възпалителни заболявания като блефарит освен неприятни са и доста упорити. Лечението с тобрадекс не бива да се прекратява след 2-3 дни, когато се появяват симптоми на подобрение. Пълното излекуване понякога отнема месеци; самолечението не се препоръчва – необходимо е професионално мнение за начина, по който да се прилага тобрадекс като дозировка и продължителност.

Против алергия

Тобрадекс може да се прилага при лечението на алергични възпаления на очите, особено ако алергичната реакция е съчетана с бактериална. Принципно кортикостероидната съставка дексаметазон е достатъчна за въздействие при чисто алергично възпаление (zdravoe.com). Проблемът е в това, че раздразненото око често се инфектира допълнително с бактерии, тъй като естествена реакцияв търсене на облекчение е да се търка с ръце.

При алергични възпаления на очите основно правило е да се разкрие дразнителят и да се отстрани. Ако това не е възможно, тобрадекс облекчава и в съчетание с антихистаминов продукт съдейства за лечение.

За уши

В кои случаи се препоръчва лечението на ушно възпаление с тобрадекс? Много често родители се притесняват от препоръката на лекари да овладяват ушно възпаление при деца с капките тобрадекс. Коментар във форумите: нали това са капки за очи?! Капките тобрадекс всъщност повлияват отлично локални инфекции на деликатни лигавици като тези в носа, очите и средното ухо. Това е и причината да бъдат препоръчвани при отит като компонент от комплексна терапия.

Спрей за уши. Как да изберем добър на хубава цена?

За деца и бебе

Тобрадекс може да се използва при деца на възраст над една година (puls.bg), като стриктно се спазват указанията на лекуващия за дозировка и продължителност. Обикновено се поставят по 1-2 капки тобрадекс във всяко око на всеки 4-6 часа. Колко дни да се прави това, преценява лекуващият.

При бременност и кърмене

Не се препоръчва използването на тобрадекс по време на бременност и кърмене (framar.bg). При такива случаи е задължително да се обсъжда с лекар всяка потребност от прием на медикамент, като се преценява дали потенциалната полза превишава възможната вреда.

Дозировка и приложение

тобрадекс
Капките тобрадекс помагат при възпаления в окото, носа и средното ухо

Капките тобрадекс се поставят в проблемното око/очи със специален апликатор. Внимателно се пуска капка в “джоб” между клепача и окото, спуска се клепачът и леко се притиска окото в ъгълчето при носа. Операцията се повтаря с втора капка или и с другото око.

Мнения и отзиви

  • Love_85 от bg-mamma.com: “ На някого педиатъра да му е предписвал капки ТОБРАДЕКС при секрет на оченцата? Бебка е на 20 дни, а на листовката на капките пише, че не са за деца под 2 годишна възраст.”
  • Paff от bg-mamma.com: “Не се притеснявай,слагай ги спокойно.Това са едни от най-масово изписваните капки при секрет от очите при новородени.Но ако слъзния ви канал е запушен надали ще помогнат.”
  • Димитър от framar.bg: “Имах ечемик на долния клепач и ми препоръчаха Тобрадекс. Използвах го 5 дни и прилагах 3-4 пъти дневно. Помогна ми, но след като преустанових употребата забелязах, че като че ли виждам по-слабо на средно разстояние 20-30 метра. Възможно ли е това да е нежелана реакция вследствие употребата на капките?”
  • Gabriela от framar.bg: “ Преди години ми са се появявали симптоми на конюнктивит, и когато съм слагала Тобрадекс, веднага очите ми се оправяха. Сега реших да си ги взема на своя глава и да видя дали ще имат по-добър ефект от предишните капки,к/о ми бяха изписани(дори бяха и по-скъпи,но без ефект). Само за едно се притеснявам тази съставка Дексаметазон- дали ще ми навреди по някакъв начин ?”

Противопоказания и странични ефекти

Тобрадекс не бива да се използва при алергия към някой от компонентите (framar.bg). Капките не са препоръчителни в случаи с херпес, вирусна инфекция на окото, туберкулоза или гъбична зараза.

Дайте мнение и Вие тук!

При предозиране или продължителна употреба на тобрадекс е възможно да се развие податливост към очни инфекции, да се повиши очното налягане или да се провокира появата на катаракта.

Прилагането на тобрадекс понякога е съпроводено с неприятни усещания – сърбеж и зачервяване, замъглено зрение, сълзене и оток на клепачите. Съобщавано е също и за общи реакции от рода на главоболие, стомашен дискомфорт, обрив, оток на лицето и зачервяване (framar.bg).

Тобрадекс или тобрекс (разлика)

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид и антибиотик, докато тобрекс е антибиотичен продукт (тобрамицин) с широкоспектърно действие. При бактериални очни инфекции тобрекс е подходящото лекарство (framar.bg).

Или макситрол?

Макситрол е медикамент – капки и унгвент, за лечение на очни възпаления (framar.bg). Съдържа дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат. Комбинацията от кортикостероид и антибиотик осигурява действие от същия тип, както при тобрадекс. Не се препоръчва за бебета и деца. Бременни и кърмачки могат при изключителни случаи да го използват, но само по лекарска препоръка и под контрол.

При сходството в действието на двата продукта решаваща може да бъде цената: тобрадекс капки е испански продукт на цена около три лева за опаковка от 5 мл. Макситрол със същите количествени параметри се доставя от Швейцария срещу двойно по-висока цена.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

мнения, отзиви, коментари, форум

С гаразон

Гаразон е комбинация от бетаметазон и гентамицин – кортикостероид и антибиотик. Препоръчва се при очни инфекции и отити; предпочитан е в немалко случаи заради малките дози, в които е ефективен (framar.bg). Лечението с гаразон има ефект при бактериални инфекции с доста разнообразни причинители; върши работа и при алергични реакции.

Не се прилага при вирусни и гъбични инфекции, както и при глаукома – за очния вариант на терапия. Има случаи, при които помага редуването на гаразон и тобрадекс. Двата продукта не се приемат едновременно.

С виброцил

Виброцил капки за нос е продукт с антихистаминов ефект. Често се изписва на малки деца; позволена е употребата му след навършване на една година. При случаи на задна хрема се практикува редуване на виброцил с тобрадекс (bg-mamma.com).
Виброцил не може да се използва – самостоятелно или съвместно с други продукти – повече от една седмица.

Виброцил на гел, спрей или капки при хрема и запушен нос

С алкохол?

Комбинацията алкохол-тобрадекс не е желателна, тъй като лекарството съдържа антибиотичен компонент. Знае се, че приемът на алкохол по време на лечение с антибиотици блокира пълноценното действие и усвояването на медикамента (piluli.kharkov.ru)

Цена

Цената на опаковка тобрадекс капки – 5 мл, е около три лева. Унгвентът
(маз) – тубичка от 3.5 г, може да се купи приблизително за пет лева (framar.bg).

Съдържа ли наркотик?

Тобрадекс съдържа дексаметазон, а при продължително приложение дексаметазоновата съставка може да провокира ефект на зависимост (steroid.su). Това е много вероятно особено в случаите, когато се работи с по-високи дози. Точно по тази причина се препоръчва ограничено във времето приложение, както и схема на прием с постепенно увеличаване, а след това и намаляване на дозата. Възможно е при рязко спиране на медикамента да се почувства ефект на отнемането, макар и в слаба форма.

Срок на съхранение

Тобрадекс трябва да се съхранява според указанията в листовката – далеч от слънчева светлина и при температура под 25 градуса. Разтворените опаковки, било то капки или маз, се съхраняват в хладилник. Могат да се използват не по-късно от четири седмици след разпечатването и първото приложение (framar.bg).

Капки за очи, за уморени, осветени, възпалени или сълзящи очи. Лечение

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

алергия към антибиотици

Какво се пие при обрив от антибиотик? Алергия. За колко време минава?

Точно какво се пие при обрив от антибиотик? Как да познаем алергия към антибиотиците. Тест …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *