плоскостъпие при децата, дюстабан
плоскостъпие при децата, дюстабан, снимки, лечение

Плоскостъпие при децата. Как да действаме?

Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защото имат дебели мастни възглавнички на стъпалата и затова, че ходят разкрачени, стъпвайки върху вътрешния ръб на крачетата си.

Това наистина са признаци на плоскостъпие, но не и при малките деца. Кърмачетата и дребосъчетата до 3-4 годишна възраст имат добре развити мастни възглавнички на стъпалото. Но това е физиологично, “мнимо плоскостъпие”.

Достатъчно е да пъхнете пръста си под поставеното на твърда подложка краче на детето и ще се убедите, че свод има. Тази мастна тъкан се редуцира докъм 4-годишна възраст.

Дотогава се развиват мускулите и връзките на стъпалото, за да могат да задържат изправената стойка на тялото. Когато проходи малкото дете, поради това че не може да пази добре равновесие, то е по-разкрачено, за да увеличи опората си.

Възможно е до предучилищна и ранна училищна възраст да не се оформи нормално стъпало – т.е. да остане слабо и с повече мастна тъкан или със слаби връзки и недостатъчност на мускулите. Тогава има по-голяма опасност да се развие плоскостъпие.

Първите признаци се появяват с болка и изтръпване. Постепенно намалява хващателната способност на пръстите на краката. Следва спадане на свода след продължителен стоеж или умора и накрая спадането му дори без натоварване.

Напредналото плоскостъпие се характеризира с валгизиране на стъпалото (петата се изкривява навън) и обувките се изтриват от вътрешната им страна. Стойката се изкривява и става прегърбена. Появяват се болки в стъпалата, глезените, подбедриците, колената и дори в тазобедрените стави.

Болките се засилват след натоварване.

Плоскостъпие може да се развие и когато краката се натоварят (ходене, прав стоеж, носене на тежко) след продължително обездвижване. Така мускулите, които не са били упражнявани са отслабнали и връзките, поддържащи свода на стъпалото се разтягат.

Какво да се прави?

След раждането осигурете по-голяма свобода на движения на крачетата, за да се развият правилно мускулите. Не обувайте тесни чорапки, ританките да не са с тесни стъпалца и не слагаите първите месеци обувки.

Не бързайте детето да прохожда преди 10-тия месец, въпреки желанието му. Поради незрелостта на костната и мускулната система може да му нанесете непоправима вреда – плоскостъпие, изкривяване на таза и гръбначния стълб.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Когато детето проходи му изберете подходящи обувки. Те трябва да имат мека и еластична подметка, да бъдат широки отпред, за да може детето свободно да движи пръстчетата си, задната част на обувката да е здрава и твърда, за да задържи петата на детето в правилно положение.

У дома е желателно да не ходи с обувки, а с чехли, тъй като те развиват мускулите, поддържащи свода на стъпалото. Когато детето си почива и обувките не са необходими, сваляйте ги, за да си почиват и крачетата.

Ортопедичните подложки омързеливяват още повече мускулите на стъпалото. Така че те не са подходящи за начално плоскостъпие. Преди да прибегнете до тях се консултирайте със специалист-ортопед.

Дайте мнение и Вие тук!

Добро решение е родителите да приканват децата си към упражнения, засилващи мускулите на стъпалата.

Например:

  • да се търкаля на пода точилка, да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката;
  • да се бяга на пръсти;
  • да се скача на въже;
  • каране на колело с пръстите на краката; ходене по външните ръбове на стъпалата;
  • набиране с пръсти на парче плат, на другия край на който е поставена тежест;
  • ходене боси лятото по камениста и дразнеща краката повърхност.

И нещо друго, да се избягва продължително стоене (прави и статични) и да не се прехвърля цялата тежест върху вътрешния ръб на стъпалото. Вътрешният надлъжен свод освен че е най-висок е и най-нестабилен и спада след редовно натоварване и висока телесна маса.

Така се развива или се задълбочава плоскостъпието. Ако се наложи дълго време да сте прави: раздвижвайте се, не стойте само на едно място и прехвърляйте тежестта си върху външните ръбове на ходилата.

Особено важно е при подозрения за плоскостъпие родителите да се консултират със специалист-хироподист, защото проблемите от този характер са отстраними до 18-годишна възраст.

При това лечението се покрива от повечето медицински застраховки в Канада, както и цената на изготвяните при нужда стелки и обувки по поръчка.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

плоскостъпие, дюстабан, лечение, операция

Плоскостъпие, дюстабан: Лечение, операция

Неправилната походка предразполага към деформация на стъпалата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *