Лечение с Дипрофос
Лечение с Дипрофос при болки в кръста

Как умно да използваме медикамента дипрофос

Дипрофос при алергия и сенна хрема. При дискова херния и болки в кръста. При екзема. При псориазис. При косопад. При цикатрикс и акне. При синузит. При уртикария. Мнения. Цена. Заместител. Дипрозон крем.

Още в текста: Дипроспан. Каква доза се дава, колко често и къде се бие? В коляното. В рамото. В окото. С лидокаин. С волтарен. С милгама. Какво е бетаметазон. Време на действие. Каква вреда има от кортикостероидите?

Дипрофос е бетаметазонов продукт за инжекционно въвеждане. Препоръчва се в комплексни терапии с качествата си на глюкокортикостероид.

Действието на дипрофос е типичното за кортизонови лекарства (pharmacy-bg.com). Облекчава състояния, характеризиращи се с възпаления и болки, зачервяване, оток, сърбеж. Неутрализира алергични реакции.

При алергия и сенна хрема коментираният дипрофос балансира активността на имунната система и има стабилизиращо действие по отношение на проявени алергични реакции от рода на задух, сълзене и зачервяване на очите и носа, затруднено дишане и обриви. Как точно да се проведе лечение с дипрофос при сенна хрема, следва да определи опитен дерматолог.

При дискова херния и болки в кръста

Неприятните и упорити болки в кръста, болки от дискова херния понякога се повлияват само от 2-3 дни почивка. В повечето случаи обаче е необходим медикамент, с чиято помощ се преодолява мъчителната симптоматика. Дипрофос – самостоятелно или в комбинация, например с лидокаин или волтарен, помага да се овладее възпалението или да се неутрализира мускулен спазъм. По-често е нормално да се съчетаят 2-3 инжекции дипрофос с лежащ режим, т.н. блокада с дипрофос и обезболяващи, а при преминаване на острата фаза – мануална терапия, физиотерапия или акупунктура (framar.bg). Подробно ТУК: За дисковата херния и за лечението ѝ + упражнения!

При екзема

Дипрофос може да помогне при упорита екзема, но реакциите обикновено са индивидуални. Пациенти споделят опита си в лечението с този кортикостероиден продукт: практиката е да се постави една мускулна инжекция и след 24 часа – втора, като се ползват междувременно локални медикаменти за външно приложение. Сполучливи са маз, крем и гел от рода на флуцинар, билковият крем витасин, гентамицин, дексем – този продукт не съдържа кортикостероиди, различни пудри и мазила с цинк. В някои случаи една инжекция дипрофос и укрепване на имунната система с продукти от рода на имунобор дава по-трайни резултати (medicine.bg).

При псориазис

дипрофос
Лечението на псориазис също допуска дипрофос

Лечението на псориазис може да бъде подпомогнато от дипрофос, като лекарственият разтвор се инжектира мускулно или в проблемната зона с туберкулинова спринцовка и може да се комбинира с лидокаин. Режимът на лечение се определя от дерматолог, като се преценява колко процедури са необходими и каква е необходимата доза според състоянието на проблемните кожни зони (medicine.bg). При тази, както и подобни инжекционни терапии в меки тъкани и разранени участъци на кожата трябва много точно да се прецени дозата, както и да се внимава продуктът да не попада в сухожилия, за да не се появи разграждащ ефект.

За жалост в повечето случаи у пациенти с псориазис подобрението е само временно, плаките рано или късно се появяват отново – ако терапията с дипрофос е единствената и не е част от комплексна програма със специфично хранене и прилагане на локално лечение.

При косопад

Косопадът е един от проблемите, споменаван като възможна причина за прилагане на инжекциите дипрофос (framar.bg). Същевременно пациентските листовки предупреждават, че е възможно неправилното и твърде активно лечение на други болестни проблеми с дипрофос да причини косопад.

Лечението на косопад с дипрофос изисква време, следователно трябва стриктно да се проследяват резултати и да се спазва препоръчаната от дерматолог дозировка. Рязко спиране на прилагането е недопустимо, както и предозиране.

При цикатрикс и акне

Демир бозан билки за бъбреци

Цикатрикси – белези от рани, както и кистозно акне, могат по преценка на дерматолог да бъдат лекувани с дипрофос или друг кортикостероид. Инжектира се локално в проблемната точка, като се спазва точна методика за честота и количество на инжектирания разтвор (puls.bg). Фармакологичната характеристика на продукта съдържа предупреждението, че в подобни случаи често се проявява рецидив на дерматологичния проблем. По тази причина лечението с дипрофос трябва да бъде следвано от прилагане на силиконов крем или лъчетерапия.

При синузит

дипрофос
Инжектирането на дипрофос е работа само за медик

Прилагането на дипрофос при синузит не е първа мярка, която трябва да се предприеме. Обикновено лекарят уточнява каква е причината за болестното състояние и препоръчва различни терапии, сред които нестероидни противовъзпалителни, антибиотик – при бактериална инфекция, както и народна медицина и физиотерапия. Дипрофос е медикаментът за синузит на алергична основа, тъй като постига обща стабилизация на организма и овладяване на симптоматиката с болки, запушване и оток на лигавиците (framar.bg).

дипрофос
С дипрофос трябва да се лекува предпазливо

И в този случай провеждането на лечението изисква точно следване на препоръчаната терапевтична схема с дипрофос.

При уртикария

Дипрофос може да се прилага при лечението на уртикария, като се съставя индивидуален терапевтичен план – количество, брой инжекции, схема на изпълнение. Лечението може да се проведе само от специалист (medicine.bg).

Мнения

От medicine.bg:

 • bahi: “…много съм доволна лекарство чудо мога да кажа – но ефекта е до 2 месеца -въпрос- колко пъти може да се сложи дипрофос на година-имам проблем с костите”.
 • bcsl: “Ефекта е временен. След два месеца болките започват отново. При мен като страничен ефект беше високо кръвно налягане в продължение на около 20-30 дни след поставяне на инжекцията ”.
 • Емил: “Искам да попитам дали е възможно след инжектиране с дипрофос да се получи оток и силна болка, да уточня, че става въпрос за травма в глезена”.
 • daniela ilieva – (framar.bg): “…дава ли отражение дипрофос на менструалния цикъл? След лечение на плексит с дипрофос-2 мускулни инжекции през 3 дни интервал,нямам втори месец цикъл..”

Цена

Цената на една ампула от 1 мл варира между 4 и 4.50 в различните аптеки.

Заместител

При трудности на снабдяването с дипрофос може да се препоръчат инжекциите флостерон. Това също е вариант на кортикостероида бетаметазон (eruditabg.com). Този медикамент не може да се поставя в нестабилни и възпалени стави (framar.bg). Не се инжектира в ахилесовото сухожилие, тъй като може да причини разкъсването му.

Дипрозон крем

Дипрозон крем е още един продукт с активна субстанция бетаметазон. Този медикамент от групата на кортикостероидите е с ниско съдържание на бетаметазон – 0.05%, и е предназначен за лечение на кожни проблеми от типа на зачервяване, сърбеж и оток. Не се препоръчва при дълбоки наранявания и открити рани. Не може да се използва за деца под 12 години.

Дипроспан

Поредният медикамент с активен компонент – бетаметазон. Има противовъзпалително, противошоково и антиалергично действие (piluli.kharkov.ua).

Дайте мнение и Вие тук!

Дипроспан се препоръчва при обичайните за бетаметазон случаи със заболявания на двигателния апарат, алергии, псориазис, мозъчен оток, злокачествени заболявания, хепатит.

Каква доза се дава, колко често и къде се бие?

Дипрофос се въвежда по правило дълбоко интрамускулно. В някои случаи обаче може да се прибегне до директно инжектиране в болна мека тъкан – с рани или псориазис.

Трябва да се запомни, че лечението с дипрофос се провежда по строго индивидуална схема – съобразена с характера на заболяването и протичането му при конкретен пациент. Обикновено в повечето случаи инжекцията се поставя от лекуващия, като се определя кога да е следващата. Интервалът може да е няколко дни или повече (framar.bg).

В коляното

Дипрофос е един от медикаментите, които се прилагат при болки в коляното – от шип, възпаление, възпаление на околоставната торбичка, при набиране на течност, износване на хрущяла и т.н. Инжекцията се поставя директно в ставата или околоставната зона – в зависимост от това какъв точно е проблемът (pss.bg).

В рамото

При болки в рамото кортикостероидът дипрофос обезболява и съдейства за преодоляване на проблема; най-често се касае за притиснат или възпален нерв (bb-team.org). В немалко случаи е достатъчно да се постави една инжекция, за да се овладее болестният процес. Обикновено се поставят три инжекции в рамките на една седмица.

В окото

Инжекции с дипрофос се препоръчват от някои очни специалисти при офталмопатии. Става дума за натрупване на съединителна тъкан, при което окото е напрегнато и изтласквано от очната ямка (puls.bg). Според пациенти, лекувани по този начин, инжекциите с дипрофос в окото решават проблема и окото се прибира, но след време симптоматиката се развива отново. Понякога инжекцията с дипрофос причинява посиняване на зоната около окото, като че ли е ударено – очевидно при засягане на кръвоносни съдове.

мнения, отзиви, коментари, форум

С лидокаин

Кога и защо се комбинира дипрофос с лидокаин? Комбинацията се прилага вътреставно при упорити ставни болки (framar.bg). Такива инжекции се поставят от лекар; практиката е дипрофос и лидокаин да се смесят в една спринцовка и да се инжектират наведнъж. Разчита се на противовъзпалителния ефект от дипрофос и обезболяващия – от лидокаин.

Комбинираната инжекция може да се постави просто в зоната около болната точка.

С волтарен

В практиката има случаи на лечение – за описаните типове болки, при което дипрофос се комбинира с волтарен. Волтаренът е нестероидно противовъзпалително; инжекционният разтвор се вкарва мускулно или венозно, но при венозния вариант е необходимо разреждане с физиологичен разтвор (puls.bg). Комбинирането на дипрофос и волтарен се прави по индивидуална лечебна схема в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Комбинацията от двете инжекционни форми е допустима за потребители над 18-годишна възраст.

С милгама

Паралелното прилагане на дипрофос и милгама разчита на двойния ефект от въздействието на медикаментите. Чрез дипрофос се овладява възпалителният процес, а чрез милгама се подобрява кондицията на възпалените нерви и се оптимизира нервната проводимост (framar.bg). Комбинирането на дипрофос с милгама попълва възможния дефицит от витамини от В-групата, което балансира функциите на нерви и мускули, съдейства за блокиране на възпалителни процеси и насърчава оздравяването на засегнатите органи и зони.

Какво е бетаметазон

Бетаметазон е синтетичен кортикостероид, който се прилага при възпалителни процеси на мускулно-скелетната система, кожата и съединителните тъкани, при очни проблеми, алергии, ревматични пристъпи. Прилага се също при някои тежки неопластични заболявания, херпес зостер, псориазис и уртикарии.

Бетаметазонът е “родител” на няколко подобни лекарствени продукта, които имат същата лекарствена характеристика. Използването на всеки от тях трябва да става по лекарска препоръка, като стремежът е да се открие най-малката ефективно действаща доза и върху нея да се изгради индивидуален лечебен план (framar.bg).

Време на действие

Според данни от пациентските листовки действието на дипрофос започва час – до 24 часа след инжектирането, в зависимост от формата на въздействие – мускулно или вътреставно например. Фармакологичната характеристика сочи, че медикаментът трябва да овладее болестната симптоматика за срок от поне четири седмици. Реакцията при всеки случай е индивидуална, освен това схемите на терапия са различни и е допустимо по-продължително лечение с високи дози дипрофос. Има случаи, при които единична инжекция блокира болестния процес за години. Както и други – когато периодичното поддържане с продукта е жизнено важна необходимост. Разбира се – това е нож с две остриета, защото именно тогава се проявяват вредните ефекти на лечението с кортикостероид (framar.bg).

Каква вреда има от кортикостероидите?

Страничните ефекти от приема на дипрофос се проявяват най-осезаемо при продължително лечение с продукта, както и при терапия с високи дози. По принцип с кортикостероидите трябва много да се внимава, тъй като внасянето им в организма в големи дози обърква функциите на надбъбречните жлези и хипофизата. Нарушеното равновесие на тези функции се отразява на хормоналното равновесие в цялост. При деца, подложени на подобна терапия, има отражения върху правилното развитие.

Една от честите последици също е възможна алергична реакция; в някои случаи алергичните реакции са тежки и животозастрашаващи (framar.bg). Кортикостероидът въздейства върху баланса на метаболизма, на мастната обмяна; опасен е за хора с диабет и очни заболявания. Описани са вредни последици за кожата – дерматози, уртикария, кожна атрофия и трудно зарастване на рани. Страда стомашно-чревният тракт, като са допустими перфорации, панкреатит, пробиви на хранопровода. Хипертония и застойна сърдечна недостатъчност са възможни последици за пациенти с нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система.

Продуктът освен това причинява привикване и спирането на лечението с него трябва да бъде внимателно, продължително и при спазване на точни лекарски указания.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

5 коментара

 1. Моят личен лекар поставя дипрофос и дексофен на всеки,йто се оплаче от болки в ставите.Дори бабите и дядовците вече като вземат пенсиите си знаят, че наред с другите лекарства по рецептурни книжки си купуват и от горните инжекции по веднъж месечно.

  • Лекар.БГ

   Да, въпреки че тук-таме се срещат и негативни отзиви, дипрофос си остава едно от най-добрите познати лекарства против болки в ставите!

 2. Margarita TR.

  Zdraveite.Iskam da popitam moje li da se smesvat v edna sprincovka Millgamma i Voltaren ili tryabva sus smyana na posokata.

 3. Здравейте. Преди два месеца ми откриха протрузии между 3 от прешлените в областта на кръста, чрез скенер. Личният лекър ми постави инжекция флостерон, но нямах никакво подобрение. След две седмици трябваше пак да сложа инжекция,но отказах, защото нямах ефект от първата,а и забелязах,че областа в глутеуса,в която бе поставена инжекцията взе да хлътва,а кожата изсветляваше.
  Два месеца по-късно вече съм обедена,че флостеронът е виновен за изменението в мускула и тъкънта над него. Мускула сякъш се стопи в радиус 2 см от обождането,кожата изсветля и потъна. Притеснявам се,че дупката продължава да расте. Моля,ако някой знае как мога да спра този процес и да възтановя тъкънта, да пише… Благодаря

 4. С тежък РА съм и слагам по 3 инжекции дипрофос на месец. Държи ме 10-12 дни. Искам мнението на някой лекар, ако има тук. Лекуваха ме с МЕТОТРЕКСАТ, но се объркаха чернодробните ензими, хемоглобина ми падна малко и косата започна да пада доста. Само това ми помага. Ако мога да мина на 2 инжекции, ще си карам така. Моля за мнение, не за нравоучения и поуки! Благодаря ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!