рициново масло
Използвайте чисто, студено пресовано рициново масло от аптеката

Мазане с рициново масло. Мнения и компреси

Мазане с рициново масло и компреси. Как да го използваме правилно? Видове приложение и ползи. Рициново масло за коса и за лице. Мнения и отслабване. Откъде да купя?

Рициново масло като лек и гориво за лампи се е използвало още в древността. Има редица исторически извори, в които се описва как се добива то от семената на отровното растение рицин, как да се използва безопасно и какво е действието му.

Отровното действие на рицина се дължи на съдържащите се в растението компоненти – протеина рицин и алкалоида рицинин. Токсично действие имат и семената, които външно напомнят на бобени зърна. До 60% от състава им се падат на въпросното рициново масло, заради което основно се отглежда тази техническа култура. В днешно време към нея има доста силен интерес като към възможност за добиване на биогориво (gotvach.bg).

Най-популярното приложение на рициново масло е като слабително. Същевременно медицината използва и други негови свойства – то има доказано антисептично, противовъзпалително, противовирусно и бактерицидно действие. Съдейства за изчистване и бързо зарастване на гнойни рани, лекува брадавици.

Помага при ставни възпаления, възпаления на очите и ушите, има приложение в козметиката – в маски за лице и коса, с подхранващ ефект. При всички случаи на прилагане на рициново масло е важно да се спазват дозировки и правила, за да не се проявяват токсични ефекти.

Компрес

Противовъзпалителното и обезболяващо действие на чистото рициново масло се използва за симптоматично лечение на болни стави, прилага се още при мускулни болки, проблеми с черния дроб, някои кожни заболявания. Позната форма е налагането на затоплящи компреси (biopogled.com). памучен плат, сгънат няколко пъти, се намазва обилно с рициново масло – продуктът трябва да е чист, от аптеката.

Поставя се върху кожата, става, зоната на черния дроб, с две думи – проблемното място. Маслото не бива да е прекалено много, за да не се разтече. Върху компреса се увива стреч фолио или се поставя парче найлон и придържаща превръзка. Може да се подсили ефектът с бутилка топла вода върху компреса. Достатъчно е този компрес да се държи един час, някои практикуващи го оставят за цяла нощ.

Лечението с компрес от рициново масло продължава всеки ден до отшумяване на болезнените симптоми. Лечители препоръчват да се работи със същия компрес няколко пъти, тъй като силното рициново масло съхранява дълго време лековитите си качества. След няколко сеанса, по лична преценка, компресът се изхвърля и се взема ново парче плат – невъзможно е старото да се изпере.

Мазане с рициново масло. При киста на яйчник

В народната медицина описаната по-горе технология на компреси с рициново масло се прилага при киста на яйчника. Терапията се счита за ефективна и безопасна (pharmacy-bg.com).

След като се държи един час компресът, поставен върху корема и с бутилка топла вода отгоре, останалото по кожата рициново масло се втрива; трябва да се полежи спокойно още час-два. Такива процедури се правят три пъти седмично в продължение на три последователни месеца, с изключение дните на цикъла.

Мазане при акне

рициново масло за пиене
Една-две лъжици рициново масло “включват” чревната перисталтика
“Демир

Антисептичното, бактерицидно и противовъзпалително действие на няколко капки рициново масло могат да стимулират оздравителни процеси върху лице с акне.

Вечер преди лягане лицето трябва да се измие хубаво с топла вода, след което малко рициново масло да се нанесе върху кожата на лицето – с по-голямо внимание върху проблемните точки (zajenata.bg). Работете със студено пресовано рициново масло от аптеката!

Възможни са алергични реакции – затова първо направете проверка за поносимост, като капнете една капка рициново масло в свивката на лакътя. Ако на другия ден не ви сърби и не е зачервено, започнете всекидневната терапия на акне с рициново масло.

Още в текста: Приложение и действие на великото рициново масло. При запек. Маска за коса. За мигли и вежди. Компрес. При киста на яйчник. При акне. За премахване на бенки, бръчки, белези и брадавици. Пречистване. Опасност от аборт. Рициново масло или английска сол. В спиралата. При глисти. При гъбички. При екзема. Странични ефекти. За стрии. При хемороиди. С тривитаминол за косопад. За нокти. За отслабване. При окосмяване. За черен дроб.

Мазане за премахване на бенки, бръчки, белези и брадавици

Има доста сведения за полезното въздействие на втривания с рициново масло за лечение на брадавици, бенки, петна и белези по кожата. Очевидно в такива случаи е необходимо постоянство, всекидневно прилагане на масажа с рициново масло (kak-da.com).

При наличие на брадавица образуванието се намазва и масажира сутрин и вечер в продължение на 20 минути. Терапията трябва да даде ефект след 4 седмици.

При петна по кожата е достатъчно няколкоминутно втриване сутрин и вечер, за около месец – месец и половина се забелязва промяна.

При бенки може да се действа с паста от сода бикарбонат и рициново масло: капват се 2-3 капки върху щипка сода и се намазва бенката вечер преди лягане. На сутринта се измива с топла вода; повтаря се до изчистване на бенката.

При рани и белези: при рани и пресни белези проблемното място се маже внимателно с малко количество рициново масло всеки ден. При стари белези се навлажнява с рициново масло парче плат и се поставя върху белега за 1-2 часа всеки ден (zoya.bg).

Маска за коса. За мигли и вежди

рициново масло за коса и кожа
Маските за коса с рициново масло вършат чудеса

Домашните маски за коса са предпочитани от немалко жени и нашето рициново масло заема достойно място в рецептурника им. Вижте и ТОВА: Домашни маски с рициново масло за коса! Рецепти и препоръки!

То има доказано силен подхранващ ефект и ускорява растежа, придава блясък и еластичност на косъма. Може да се действа по няколко начина: малки количества масло се втриват в корените, косата се разресва и след час се измива с мек шампоан и топла вода.

По-добре действа маската със затоплено рициново масло: отново втриваме, увиваме главата с хавлиена кърпа и след половин час измиваме (ezine.bg). Такава маска се прави веднъж седмично – достатъчно е да се поддържа около месец, за да проличи ефектът.

Трябва предварително да знаете обаче, че измиването не е лесно, ще ви трябва повече вода! По-лека е маската с рициново масло, лимонов сок и водка – равни части, внимателно втриване в корените на косата и след час хубаво измиване.

По същия начин с рициново масло може да се подобри визията на миглите и веждите. Рициново масло се нанася върху тези специални зони с малка четчица на всеки 7-10 дни. Подхранва космените фоликули и леко променя цвета на косъма към по-тъмен.

При запек

Рициново масло при запек – това е класика. Може да се дава на възрастни и деца над 6 години като средство за краткотрайна употреба. Системното му прилагане прави червата лениви и това не ликвидира хроничния запек. Процедурата е известна: 1-2 супени лъжици дневно с кафе или лимонов сок. При по-малки деца мярката е с чаени лъжички.

Вкусът е неприятен, затова е препоръчително да се смесва при детския вариант със захар или мед. Ефектът е сигурен, настъпва след два до 6 часа.

Рициново масло срещу запек не бива да се дава на бременни и кърмачки, деца под 6-годишна възраст, хора с възпалителни заболявания на стомаха и червата, заболявания на жлъчката и черния дроб, при повръщане и обезводняване, при температура, при анално кървене, по време на цикъл (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Пречистване с рициново масло

Програми с рициново масло успешно освобождават организма от токсини и слуз, овладяват възпалителните огнища и локални инфекции. Терапията с рициново масло не само спасява от запек например, но и подпомага освобождаването на тъканите от токсични натрупвания – под въздействието на рициновите компоненти те се изтеглят чрез лимфата и кръвта и по естествен път се изхвърлят от организма.

Съдейства и за изхвърляне на задържани течности. Програмите за пречистване на организма обикновено следват специална схема за прием на течности – вода, пресни зеленчукови и плодови сокове, зелен чай, но денят започва с лъжица рициново масло на гладно. В някои случаи се препоръчва за пречистване на дебелото черво и клизма с топла вода и рициново масло; тя обаче е противопоказна след химиотерапия (kulinaria.bg).

Опасност от аборт

Не случайно приемът на рициново масло при запек е противопоказен при бременност. Насърчената чревна перисталтика може да стимулира контракции на матката и това да доведе до проблеми, включително до спонтанен аборт. Вероятността това да се случи наистина е сериозна: тъкмо по тази причина при преносване на бременност се препоръчва прием на рициново с надеждата да се активират маточните контракции за раждане (medical.bg).

Рициново масло или английска сол

рициново масло за мазане, алергия
Как се проверява дали имате алергия към рициново масло?

Английската сол (магнезиев сулфат) също има слабително действие и може да се използва като алтернатива на коментираното рициново масло. Освен това на добра популярност се радват лунните диети с английска сол, които целят редукция на килограмите.

Докато прилагането на рициново масло е с по-изразен терапевтичен профил, английската сол по-скоро съдейства за цялостно тонизиране на организма и укрепване на нервната система. Това се постига чрез пълна или частична вана с английска сол – по този начин полезните компоненти от магнезиевия сулфат се възприемат трансдермално (ezine.bg).

В спиралата

рициново масло
Използвайте чисто, студено пресовано рициново масло от аптеката

Отново по темата красиви мигли: хитринка е да се почисти хубаво флаконче от маркова спирала и да се зареди с…рициново масло. Така по-лесно може да се полагат всекидневни грижи за миглите без риск от реакции към някой от синтетичните компоненти на козметиката (viewsofia.com).

При глисти

Рициново масло е част от терапията на стомашно-чревния тракт при вътрешни паразити, глисти. Обикновено се взема след продукт, чиято цел е да увищожи паразитите – например тиквени семки. Дозата рициново масло след това действа очистително и съдейства за изхвърляне на паразитите (blitz.bg).

При гъбички

Класическото локално външно приложение върху кожата има антибактериален и противогъбичен ефект (biopogled.com). Гъбичните инфекции са упорити и лечението им изисква постоянство, но не изисква особени усилия: 1-2 пъти дневно заразената зона се обработва чрез внимателно втриване на 1-2 капки рициново масло. Бъдете упорити и ефект ще има.

При екзема

Най-добре е за третиране на кожни зони с екзема да се използва смес от рициново масло и кокосово масло в равни части (zoya.bg). Не е лошо намерението за подобна терапия да се обсъди с дерматолог.

Странични ефекти

Локалното външно приложение на рициново масло може да причини алергични реакции; затова е добре преди употреба да се направи проба. Капка рициново масло се поставя от вътрешната страна на китката или сгъвката на лакътя – ако няма сърбеж или зачервяване, може спокойно да се прилага.

При вътрешно прилагане на рициново масло, особено ако се предозира, може да се получи гадене и повръщане, стимулираните спазми да са болезнени и да се развие диария.

За стрии

Както вече знаем, с рициново масло можем да подобрим състоянието на кожата си и да се избавим от някои нейни преходни несъвършенства. Такива са и стриите. Достатъчно е всеки ден в продължение на месец да масажираме с по няколко капки рициново масло засегнатите кожни участъци. След масажа върху мястото се поставя топъл компрес за половин час (aroma.bg).

Премахване на стрии със свинска мас и невен, с белтък, с крем и още 10+ рецепти

При хемороиди

Рициново масло може да се използва при запек – състояние, което провокира появата на хемороиди. Вътрешният прием на рициново масло все пак не трябва да е честа практика, за да не се прояви ефектът на ленивите черва.

При вече развити хемороиди помагат компреси и масаж с рициново масло. Компресът, поставен върху болното място, трябва да остане там цяла нощ (ezine.bg). Такива компреси могат да се правят редовно, докато се почувства подобрение. Добре се отразяват и масажите с рициново масло: препоръчват се от един до три пъти дневно, с малки количества рициново масло.

С тривитаминол за косопад

Тривитаминол е препарат от ветеринарната медицина – прилага се за ускорен растеж и добро качество на овчата вълна. Доста хора са преоткрили в триватимонала лек против косопад и за укрепване на косата. Ето рецептата на популярната маска за коса с тривитаминол и рициново масло: смесват се по две супени лъжици от двата продукта и една лъжица зехтин. Сместа се разбърква хубаво и с нея се мажат или само корените – за растеж, или корените и косата по дължина – за растеж, блясък и обем. След намазване се слага шапка за баня и голяма хавлиена кърпа. Така трябва да се престои поне два часа, може и цяла нощ. След това косата се измива хубаво. Прави се веднъж седмично в продължение на три месеца (ladyzone.bg).

За нокти

За здрави и лъскави нокти специалистите препоръчват всяка вечер ноктите и кожичките край тях да се намазват с грижливо втриване с чисто рициново масло. Това подобрява храненето на тъканта, ускорява регенерацията на клетките и предпазва от чупене (ladyzone.bg).

За отслабване

Рициново масло често се включва в програми за редукция на теглото: препоръчва се прием през 3-4 дни, следван от пиене на топла вода и сокове. Това съдейства за активиране на метаболизма, освобождаване от шлаки и токсини и стопяване на мастните депа (gotvach.bg).

При окосмяване

Твърди се, че рецепта за мазило с рициново масло може да помогне за премахването на всяко нежелано окосмяване. Четейки я, човек се позамисля дали с нейна помощ няма да се раздели не само с космите, ами и с кожата си. Но ето я въпросната рецепта, а дали да се приложи всеки решава сам:

35 г спирт, 1.5 г йод и по 5 г нишадър и рициново масло. Всичко се обърква хубаво и окосмените зони се мажат сутрин и вечер. Това е всичко – мажете и чакайте резултат! (framar.bg).

За черен дроб

Рициново масло е един от елементите за сезонно пречистване на черния дроб (monitor.bg). Точно сега е време да се направи нещо по въпроса: изкарайте три дни на чай и плодове, след което вземете рициново масло по стандартната рецепта. Следва прием на 100 г студено пресован зехтин – ако не може наведнъж, по 2-3 лъжици и с лимонов сок. Докато трае този прием, трябва да лежите обърнати на дясната страна, със свит в коляното крак. Върху зоната на дроба се поставя електрическа възглавница или бутилка с топла вода.

При процедурите за пречистване трябва да се пие много вода, пресни сокове и да се ядат домашно приготвени супи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

5 Мнения

  1. Искам да знам как хем рициновото масло помага за да си потхраниш косата, и в същото време да се обескосмяваш с негова помощ.Просто от лубопицво питам ,защото имам намерение да исползвам рициново масло за косата си.

    • Кремена

      “35 г спирт, 1.5 г йод и по 5 г нишадър и рициново масло”

    • Мадам Фреш

      Ключа се крие в комбинациите и пропорциите. Спокойно! Няма да останете без коса 🙂 Просто следвайте рецептите.
      Ако не настъпи желания ефект, винаги можете да си вземете ампули на Ауриметрия, каквито ползвам аз.

    • Виждам, че въпросът ти е с известна давност вече – от 2018 г. Бих искал да поитам дали вече се нучи да пишеш.

      • Лекар.БГ

        Сакън! Думата любопицво е супер оригинална! Така си е добре момичето 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *