премахване на стрии
свинска мас против стрии рецепта + невен, плюс кокосово масло, плюс какаово масло, плюс алое вера.

Премахване на стрии със свинска мас и невен, с белтък, с крем и още 10+ рецепти

Топ начини за премахване на стрии. Легендарната рецепта със свинска мас и невен. Заличаване на стрии с белтък. С кокосово масло. С алое вера. С какаово масло.

Още в текста: Топ 10 билки и домашни средства за премахване на стрии. Яйчен белтък за заличаване на белези. Сок от лимон. Захар. Сок от картофи. Люцерна. Зехтин. Хидратация с вода. Свинска мас. Домашен крем лавандулово масло и мед. Мумио. Хума. Мехлем с кафе. Витамин Е. Премахване с лазер и цени. Мустела. Масло “Икаров”.

Кошмарът стрии! Изпитвате ли страх от това, че един ден по кожата ви ще се появят онези грозни белезникави линии, които ще искате на всяка цена да премахнете?!

Неприятните стрии са доказателство за страданията на кожата ви, за екстремните изпитания, които лъчезарният доскоро епидермис е трябвало да преживее.

В стила на научно-популярните коментари може да се поясни, че стриите – това са зони с изтънял епидермис, където процесът на обновяване на най-горния слой на кожата е бил сбъркан по някаква причина.

Това може да е станало при рязко напълняване или отслабване от диети, при растеж, при бременност, в резултат на свръх натоварвания от спорт (bb-team.org). Стрии се получават също в периоди на депресии, при продължителен прием на някои медикаменти – кортикостероиди, и др.

Ако въпросните стрии са вече факт, най-естествената реакция е да се опитаме да се справим с тях дискретно, тайно – у дома, с билки и домашни средства. Ето кои са десетте най-често прилагани начина за лечение на стрии с домашни средства:

със сок от сурови картофи – 1; бяла захар – 2, алое вера – 3; яйчен белтък – 4; лимон – 5; зехтин – 6; люцерна – 7; лавандула – 8; зехтин – 9; хума – 10 (по framar.bg).

Със сигурност е по-добре да се предотврати появата на стрии, отколкото да се търси начин за премахването им. За това е необходимо да се грижим за доброто хидратиране на кожата – постоянно, да използваме подхранващи кремове и да си правим лечебни масажи например при бременност, да вземаме витамини, да не пропускаме подходящите физически упражнения.

Да започнем с най-ценната и най-търсената рецепта:

Свинска мас и невен против стрии

Ето я и легендарната рецепта за мехлем против стрии от свинска мас и невен. Взимаме невен, четири пълни догоре шепи с всичко от невена – цветове, стъбла, а също така и листа. Нарязваме ги на ситно.

“Демир

Взимаме също така половин кило мас от прасе и я загряваме сериозно, все едно ще пържим нещо в нея. В тази добре нагорещена мазнина се слага ситно нарязаната заготовка от невен и я пържим недълго време, да кажем около 3-4-5 минути. Бъркаме през това време и махаме от котлончето.

Това може да се остави в същия съд или да се прелее в нещо, което няма да се спука от горещината. Завиваме го с кърпа или го затваряме с капачка. Да седи така един ден.

На другия ден (това е вторият или направо третият ден реално, ако сте започнали да пържите вечерта) отново, но вече съвсем леко затопляме тази смес и я филтрираме през ленена кърпа. Като се разтопи, разливаме течността в малки бурканчета от лютеница или направо в стари кутийки от други кремове. Важното е да имат капачки.

Това помага за стрии, но също е хубаво и при всякакви люспи по кажата, за корички в носа, запичане и прочие. Кожата става супер гладка. Мажете се, когато ви е удобно, но не по-рядко от веднъж дневно, за да имате ефект в рамките на половин-един месец. Преди лягане е най-добре, разбира се.

Алое вера

Как да премахнем вече формираните стрии с алое вера?

Алое вера принципно е познат вариант за лечение на кожни проблеми. Компоненти от лековитото растение се използват за ликвидиране последиците от изгаряния, те са включвани в композиции на кремове и емулсии за забавяне на стареенето на епителните клетки, за регенерация и насърчаване на нормалния обмен в епителната тъкан (framar.bg).

Ето как да се погрижим за кожа със стрии с помощта на алое вера:

  • Натурален гел от алое вера се втрива директно в зоните със стрии и след десетина минути мястото се изплаква обилно с хладка вода;
  • Четвърт чаена чаша гел се смесва с 10 капсули маслен разтвор на витамин Е и пет ампули витамин А. Получената емулсия се разбърква, докато компонентите се смесят равномерно; втриваме в местата със стрии с леки движения – целта е сместа да попие изцяло. Тази процедура изисква постоянство, правете я всеки ден – докато станат видими промените в еластичността на кожата.

Яйчен белтък за заличаване на белези

премахване на стрии с белтък
Грижите за кожата могат да ни предпазят от стрии

Счита се, че протеинът в яйчения белтък се усвоява от травмираните клетки на кожата със стрии и им помага за рестарт на възстановяването. Специалистите съветват да се нанася тънък слой суров белтък върху стриите по 2-3 пъти на ден (framar.bg).

Белтъкът образува филм, който при засъхването стяга кожата. Усетите ли характерното опъване, измийте хубаво мястото с хладка вода и намажете с хидратиращ крем.

Друг вариант за премахване на стрии с яйчен белтък: смесваме един суров белтък с 30 г сок от алое и разбиваме сместа с вилица. В нея потапяме кръгчета суров картоф и ги поставяме за 15 минути върху зоната със стрии.

След това измиваме с хладка вода и полагаме хидратиращ крем.

Сок от лимон

Това е естествено средство за домашно лечение на стрии – действа прочистващо, подхранва и стяга деформираните от стрии зони. Терапията с лимонов сок е много лесна и за разлика от други начини не цапа! Може направо с прясно отрязан лимон да натъркате кожата и след 15 минути да изплакнете.

Внимавайте за драскотини и ранички, щипе! Малко повече усилия изисква съчетанието с краставица: изцеден сок от лимон и изстискана настъргана краставица 1:1 дават сок, в който потапяме тампон и нанасяме върху местата със стрии (framar.bg). Вижте и това, преди да продължите с четенето надолу:

Крем за белези: Кой е най-добър при заличаване на оперативни и др. щети

Захар

Как да се спасим от стрии със…захар? Този сладък вариант третира захарта като ексфолиант: добре е да си намерите нерафинирана захар и една лъжица от нея да смесите с малко бадемово масло и капки лимонов сок – толкова, че да се получи кашичка. Нанасяте я върху зоната със стрии с масажни движения в продължение на 10 минути, след което вземате душ. Операцията се повтаря всеки ден в продължение най-малко на месец (framar.bg).

Сок от картофи

Сокът от суров картоф може да помогне в преодоляването на състояния на кожата, свързани с опасност или проявени стрии. Той има балансиран състав от минерали и витамини и епителът е в състояние да поеме полезните компоненти трансдермално.

Третирането със сок от суров картоф активира клетъчната обмяна, подобрява храненето и създава условия за интензивно протичане на регенеративни процеси. Как се прави?

Моментът сега е изключително подходящ – на пазара има чудесни пресни, сочни картофи. Почистваме един картоф и режем от него шайби, с които масажираме кожата докато парчето видимо не пуска повече сок. Намазваме добре всички участъци със стрии и след десетина минути измиваме обилно.

Люцерна

крем за премахване на стрии, лечение
Премахването на стрии изисква постоянство

Използването на продукти от люцерна за премахване на стрии не е много популярно, но се оказва работещ вариант. Люцерната – стръкове и семена, е богата на калций и протеини, витамин А, витамини от В-групата, С, D, Е, К, на флавоноиди и фитоестрогени.

Народните лечители в Китай и Индия от векове са прилагали люцерна за терапии, свързани с храносмилането и черния дроб, за здравина на хрущяли и кости. С прах от изсушена люцерна са приготвяни мазила за лечение на кожни раздразнения и циреи – люцерната действа подхранващо и успокоява кожата.

Ето една рецепта за люцернов крем при стрии, който може да се приготви вкъщи:

* Смесете люцерна на прах с малко бадемово масло или масло от лайка – така, че да се получи кремообразна маса. Нанесете я върху кожата със стрии и изчакайте 10-15 минути. Измийте. Прах от люцерна може да се набави от биомагазините, опаковка от 250 г струва 15 – 16 лв (az-jenata.bg).

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа 90% сурови наситени мазнини – нещо много полезно за поддържането на еластичността. Именно еластичността предпазва кожата от белезите на разкъсване, каквото по същество са стриите (tialoto.bg).

Против стрии се работи със студено пресовано масло – с твърда консистенция и точка на топене 25 градуса. То има характерната миризма на кокос, лесно попива в кожата и изобщо е лесен вариант за поддържане на епидермиса.

Характеристиката му го прави удобно за употреба – няма нужда от друга подготовка, просто вземате от бурканчето и втривате, а то се стопява от телесната топлина и се резорбира. Тази операция трябва да се прави сутрин и вечер.

Здрави и красиви с кокосово масло

Дайте мнение и Вие тук!

Зехтин

Студено пресованият чист зехтин върши същата работа (tialoto.bg). Освен видимо омекотяващия ефект той буквално храни кожата чрез съдържащите се в него витамини и микроелементи. Известно неудобство създава фактът, че зехтинът попива малко по-трудно – просто е необходимо да улучите дозата и да сте по-търпеливи, да сте готови за по-продължително втриване.

Хидратация с вода

Процедурите с кокосово масло и/или зехтин няма да са напълно резултатни, ако не се погрижите клетките на кожата ви да получават достатъчно вода. Сухите клетки са крехки, трошливи, не реагират устойчиво на опъване и натоварване и това е причината за появата на стрии. Ако все пак те са вече факт, освен грижата за кремове, емулсии и всякакви мазила трябва да помните за хидратацията.

Пийте достатъчно вода, 6-10 чаши дневно е нормалното количество. Освен вътрешната хидратация не забравяйте и външната – овлажнявайте кожата, особено в горещите, сухи летни дни. Правете го чрез душ, вана или просто чрез наплискване на лицето.

Свинска мас

Свинската мас е била преди години едно от превантивните средства против стрии при бременност. Редовното мазане на корема със свинска мас предотвратявало появата на стрии при бременност (rozali.com).

Свинска мас срещу стрии в днешно време – това звучи странно. Свинската мас обаче е компонент в немалко мехлеми с подхранващ кожата ефект, против раздразнения и обриви. Разбира се – не става дума за пържена, а приготвена по някои народни технологии, преварена свинска мас с бял цвят и почти без миризма.

стрии
При стрии повърхностният слой на кожата се “напуква”

За козметични цели може да се използва вариантът, популярен като домашен крем против бебешко подсичане.

* В бурканче от детска храна се насипва желаното количество свинска мас и се добавя лимонова кора, парче настъргана ябълка, канела или ванилия, 1-2 капки лавандулово масло. Бурканчето се вари на водна баня десетина минути, съхранява се след това в хладилника. Помага срещу стрии и миризмата няма нищо общо с аромата на пържоли.

Домашен крем с какаово и лавандулово масло и мед

А ето и рецепта за още един домашен крем против стрии, белези и целулит:

* Трябват ни какаово масло, малко студено пресован зехтин, лавандулово масло и мед. Не е нужна строга пропорция, но какаовото масло и зехтинът обяснимо преобладават; какаовото масло е основата – набавете си 50 грама от магазин за здравословни храни или диетичен щанд . Какаовото масло е могъщ антиоксидант, действа противовъзпалително и съдейства за заличаването на стрии и белези.

Лавандуловото масло насърчава регенерацията. Анти-стрии ефект има и зехтинът (kulinar.bg). Медът подхранва кожата и я зарежда с витамини, има антисептичен ефект.

Кремът се вари на водна баня – първо се смесват какаовото масло и зехтинът, сместа се разбърква и се добавя чаена лъжичка мед и няколко капки лавандулово масло. Получената маслена композиция се съхранява в хладилник. Използвайте всеки ден, за да се предпазите от стрии или максимално да ги заличите!

Мумио

Екзотичната смола мумио може да се използва успешно и като средство за премахване на стрии. За целта трябва да си набавите таблетки от продукта – нужни са 5-6; детски крем – задължително, за да сме сигурни, че няма вредни добавки; малки количества канелено и портокалово етерично масло.

Таблетките се стриват на прах и се разбъркват в крема. Вълшебният продукт мумио действа подхранващо и регенериращо; двете ароматни масла имат същия ефект. Бурканчето с обогатения крем се затваря плътно за 8-10 часа, след което отново се разбърква кремът и продуктът е готов за употреба. Мазилото с мумио се използва след баня – прави се енергичен, продължителен масаж. Така приготвеният крем трае не повече от три седмици (doctorbg.net).

Хума

Хумата подхранва и стяга кожата, прави я мека и еластична, подпомага заличаването на обриви и стрии.

Най-добре е при стрии да се прави хумена каша: хумата се изпича на слънце за един час, след това се натрошава в дървено хаванче и се залива с вода – да шупне и при разбъркване да стане на кашичка. С тази каша се мажат проблемните места и се изчаква, докато изсъхнат. Следва измиване само с хладка вода.

Ефектът става видим след десетина дни, но трябва да се продължи с всекидневната глинена “маска” (cosmopolitan.bg).

Мехлем с кафе

Друг лесен и доказано работещ начин за справяне с досадните стрии дава кафето. Ситно смляно кафе или утайка се залива с малко вряла вода, похлупва се за 15 минути и се обогатява с една супена лъжица зехтин или бадемово масло. Използвайте също сусамово олио, масло от гроздови семки – всяка качествена растителна мазнина върши работа.

Получената маса се нанася върху кожата със стрии и се оставя да действа около 15 минути. Кафето тонизира клетките, а биокомпонентите от мазнината подхранват и подобряват пропускливостта на клетъчните мембрани, оптимизират еластичността на кожата. Още при нанасянето на тази маса разтривайте нежно местата със стрии, за да се изчистят мъртвите клетки и се насърчи развитието на нови (framar.bg).

Друга възможност за използване на кафето е домашният мехлем. За него трябва да си вземете неутрален крем за тяло, по възможност обогатен с витамин Е, и да добавите десетина ситно смлени кафени зърна. Масажирайте всеки ден кожата със стрии с този крем по 10-15 минути. Винаги полагайте маслен скраб или мехлем с кафе върху чиста и подсушена кожа! Измивайте първо с топла, а сетне с хладка вода, и нанасяйте внимателно хидратиращ крем. Бъдете постоянни и резултат ще има!

Витамин Е

Това е витаминът, заради чието наличие в организма кожата е здрава и еластична, неподвластна на изсъхване и сбръчкване, устойчива на инфекции и заболявания. Към всеки от домашните мехлеми и мазила могат да се добавят няколко капсули маслен разтвор на витамин Е. Вече споменахме как се прави това с гел от алое; за база на полезното мазило може да се избере и друг продукт, който кожата лесно поема (aroma.bg).

Премахване с лазер и цени

Лазерната епилация е един от модерните начини да се разделите с досадните стрии, ако искате това да се случи бързо срещу известна сума. Премахването на стрии с лазер става в специализирани клиники. Доскоро използвани методи като дермабразио и класически лазерен пилинг постепенно отстъпват пред по-нови и щадящи технологии. Причината за това е дългият възстановителен период и наличието на риск от остатъчни белези и променена пигментация (imcanto.center).

В момента актуално е т.н. фракциониране със специален апарат, при което буквално се изпаряват увредените клетки от повърхността, а чрез специфично топлинно въздействие се стимулира израстването на нови от по-дълбоките пластове на кожата.

Идеята е да се стимулира израстването на колагенови фибри и естествено заличаване на белезите от стрии. Процедурата се счита значително по-сигурна и щадяща, възстановяването е бързо. Базовата цена за една процедура върху площ от 5 на 5 см е 60 лв.

За цялостно премахване на стрии на площ 10 на 10 см са необходими 4 до 6 процедури. Обикновено според големината на проблемната площ пълното премахване струва между 800 и 1200 лв (magicline.bg).

Мустела

Мустела е специален крем, препоръчван за редовно прилагане по време на бременност и след раждане (mustela.bg). Едната му функция е да предотврати появата на стрии и за това се прилага още от първите месеци на бременността – съхранява еластичността на кожата и способността й да се разтяга, без да се получи характерното напукване.

Другата функция на крема е да подпомогне регенерацията на кожата и да намали стриите в продължение на месец след раждането. Мустела трябва да се полага два пъти дневно в проблемните зони на тялото, които са застрашени или по които вече има стрии. Действието на крема се определя от биоактивните съставки – компоненти от авокадо, масло от ший, витамин В5 и меден глюконат.

Познато е и олиото на Мустела против стрии; неговото действие се опира на съчетание от масла от шипка, боабаб, екстракти от авокадо и патентованата съставка лупеол.

Масло “Икаров”

Масажното масло против стрии “Икаров” е балансирана композиция, в която въздействието на всяка съставка допринася за предотвратяване или терапия на коментирания кожен дефект (framar.bg). Базата на продукта против стрии е кокосово и гроздово масло с пшеничен зародиш – подхранват повърхностния и по-дълбоките слоеве на кожата, подобряват клетъчното хранене на дермата.

Към базата са добавени четири етерични компонента – розово масло, пачули, бергамот и петигрен. Специална функция е възложена на розовото масло, което успокоява и насърчава регенеративните процеси.

Маслото против стрии се втрива в проблемната кожа десетина минути; ако кожата е тънка и суха това се прави всеки ден, в останалите случаи веднъж на 2-3 дни. Бременни могат да го използват след четвъртия месец.

Контрактубекс

Много добър е кремът Контрактубекс, за който имаме отделен материал:

Контрактубекс, или как да се опазим от белези

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

аминокиселини протеини Суроватка Суроватъчен протеин

Суроватъчен протеин: Кой е най-добър? Как се пие (СПРАВОЧНИК)

♠ Какво е? ♠ Какво съдържа? ♠ Действие и ползи ♠ Типове ♠ Какъв да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *