Мнения за Верутол, турско лекарство за папиломи и брадавици.
Лечение на разранена или възпалена брадавица с Верутол

Верутол за разранена или възпалена брадавица. Лечение и мнения. Други лекове

Мнения за Верутол, турско лекарство за папиломи и брадавици. Цена в Турция и откъде се взема у нас? Лечение на разранена или възпалена брадавица. При кокоши трън и за гъбички по ноктите. Инструкция, как се ползва, приложение

Брадавица – образувание на кожата в резултат от вирусно поражение на епидермиса. Представлява доброкачествена хиперплазия (разрастване) на повърхностния кожен слой.

Случва се брадавицата да се възпали или да се разрани поради пипане и търкане в дрехите.

Защо брадавицата се възпалява и боли?

Брадавицата е видима проява на човешкия папилома вирус. bradavica-05

Този вирусприсъства в тялото на 80-90% от населението на планетата, но не винаги се показва. Брадавици излизат при спад в имунитета, благоприятствани от микроскопични увреждания по кожата. Например търговците на риба и месо имат брадавици по ръцете.

Брадавиците рядко изчезват сами, но и не създават проблеми. Освен ако не се травмират, възпалят и разкървавят.

Причини за разраняване на брадавицата
вид увреждане на брадавицатакакво се случва в действителност
механично нарушаване на целосттабрадавицата е кръвоснабдена. При нарушаване на покритието се увреждат и намиращите се в нея капилярни съдове, започва кървене
отрязване/ откъсванедоброкачественото образувание има корен и способност за размножаване. Може да се откъсне само частта над повърхността, но от корена ще се появяват други образувания
преохлаждане или изгарянебрадавица се замразява (изгаря) с течен азот, лазер, ток. В останалите случаи тя просто се травмира
нарушаване на кръвообращениетобрадавиците на краче се пристягат в основата си, за да изсъхнат и да паднат. Ако не се получи, остава нарушено кръвообращение със съответните последствия
бактериално инфектиранемеханичното увреждане на брадавицата създава вход за проникване на бактерии и инфектиране, в резултат се получава възпаление с типичните за него зачервяване и отичане на тъкани

Обикновено брадавиците не се възпаляват, ако не се пипат. На практика проблеми възникват в два случая – поради случайно засягане (травма) и от самодейни опити за премахване.

Последното е безсмислено, защото вече има достатъчно ефективни и нескъпи лекарства. Например Верутол, по-известен като турско лекарство против брадавици, папиломи и кокоши тръни.

Как се използва Верутол

Verrutol е предназначен за лечение на различни видове брадавици – обикновени, плоски, папиломи, кокоши тръни. Представлява разтвор (понякога го изписват като лак), който се маже локално върху брадавица, без да се докосва околна здрава кожа.

Принципът на работа е следният: брадавицата се обработва с разтвора, докато падне. Процедурата отнема около 6 – 7 седмици. Дневната кратност е 2-3 пъти.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Капачката на шишенцето е снабдена с четка за по-точно нанасяне на субстанцията. Тя е изгаряща, затова не трябва да попада върху околните тъкани. За да ги предпазите, обработете ги с мазен крем.

bradavica-6
Турско лекарство Верутол

Миниатюрни брадавици се обработват с клечка за зъби, обвита с мъничко памук. Наистина е необходимо да сме точни, защото Верутол е силно лекарство и гори кожните клетки.

При обработване на брадавици по пръстите по същия начин се пази нокътната плочка. Тя също ще пострада, ако върху нея попадне Верутол.

Особеност в лечението на кокоши тръни (които също са вид папилома) е междинното отделяне на умъртвени слоеве от образуванието между поредните обработки. Причината е, че измененият слой клетки е дебел и се излющва на части.

Внимание! Площта за обработване с Верутол не трябва да надхвърля 25 см (което е примерно площ 5 см х 5 см).

Мнения за Верутол

Турското лекарство събира толкова положителни отзиви, че получава определението „вълшебно“. Не се продава в аптеките, но масово се поръчва от Турция и се купува от частни лица. Мнозина го препоръчват и разказват за бързото освобождаване от загрозяващите образувания.

Но! Има и отрицателни отзиви за Верутол и те съвсем не са единични. При някои се получава силно възпаление на брадавицата, други споделят за частично изменение на образуванието, което не пада, а остава на мястото си. Трети се оплакват от оставането на белег или тъмно петно. Копирахме няколко негативни мнения от форума БгМама, в който са открити две теми за Верутол.

bradavica-01 bradavica-02 bradavica-03

Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив или обява „Продавам Верутол“ ТУК в нашия форум! Може и да пишете директно най-долу във формата за коментари!

При брадавици

Британската асоциация на дерматолозите публикува през 2014 г. ръководство за лечение на брадавици. В него се визират десетина разновидности на лекарства, сред които и 5 – флуороурацил.

Ще разгледаме как работи това химическо съединение, защото то стои в основата на лекарството Верутол. Освен 5-FU, каквото е международното му означение, във Верутол има и салицилова к-на. 5 – флуороурацилът унищожава брадавичните клетки, а салицилът ги излющва (премахва).

Според брит. дерматолози 5 – флуороурацил дава изразен ефект при брадавици на ръцете и краката. Химикалът блокира синтеза на ДНК и поврежда клетките от базалния слой. Разбира се, той не различава изродена клетка от здрава, затова указанието е да не попада на околна кожа.

Но ето още какво отбелязват британците:

5 – флуороурацил понякога предизвиква възпаление и ерозия. При продължително използване причинява хиперпигментация (оставяне на тъмни петна) и по-рядко хипопигментация (обезцветяване).

Доколко е ефективен?

Брадавици по тялото: експериментални пациенти са лекувани 5% крем с 5-FU. С лекарството са обработвани брадавиците от едната страна на тялото, а от другата – с плацебо крем. След 4 седмици се отбелязва изчистване на 60% от брадавиците от страната на 5-FU крема, а от страната на плацебо-крема са се изчистили 17% от образуванията.

Кокоши тръни: при експериментално 12-седмично лечение с 5-FU кокошият трън напълно изчезва при 95% от пациентите. Същото се получава при 10% от пациентите в групата с плацебо-крем.

Трето изследване доказва, че 5-FU е по-ефективен заедно със салиц. киселина (както е във Верутол). Това съчетание се оказва много по-действено, отколкото само салицил (излекуват се 63% срещу 11% при мазане със SA).

мнения, отзиви, коментари, форум

Видео: показва се обработка на кокоши трън с Верутол. За 48 дни той изчезва.

Инструкция при разранена брадавица

Как да действаме с възпалени, разранени и кървящи брадавици? Дали моментът е подходящ за тяхното премахване или първо да ги излекуваме?

Не е препоръчително да се гори или премахва по друг начин травмирана и разранена брадавица. Много често след заздравяването й се предприема премахване, но преди това не е препоръчително. Ако се налага, то премахването се извършва от дерматолог.

При разраняване и зачервяване се препоръчва овладяване на възпалението с народни средства или традиционни лекарства. При разрастване и обширен възпалителен процес, при силна болка, продължително кървене и отделяне на гной незабавно се отнесете към специалист.

В момент на разраняване се използват противовирусни средства за лечение на възпалението, за укрепване на местния имунитет и за предпазване от размножаване на вируса.

Специално внимание да си обърнат бременните поради това, че защитната им с-ма е отслабена.

При възпалена брадавица

Разрешено е да се обработи възпалена брадавица със следните народни средства.

 • Чеснов крем: млян чесън и крем Здраве с пропорции 1:2. Намазва се на марля и се прилепва към кожата, фиксира се с лейкопласт за 3 часа. След премахване на марлята брадавицата се промива с топло;
 • Чаено дърво: маслото е отличен антисептик и агент против възпалявания. Нанася се чрез памуце по 3-4 пъти дневно;
 • Компрес с отвари: подходящи билки са лайка, невен, живовляк, корен от репей. Всички те имат успокояващо въздействие и лекуват възпалението.

Вътрешно приемайте билки за имунитет – шипка, ехинацея, елеутерокок.

Лекарства при възпалена брадавица

Прилагат се локални (местни) средства с противовъзпалителен и бактерициден ефект. Например Ихтиол, маз Вишневски, Бетадин унвент. Нанасят се неколкократно върху увредената повърхност, после се покрива с превръзка.

Друга група са противовирусни препарати, въздействащи на причината на възпалението – Ацикловир, Глизиген, Фенивир и др.

Неуспешните опити за самолечение носят риска от въвеждане на инфекция в разранената брадавица и начало на гноен процес.

Папиломни брадавици

Папиломата и брадавицата са последствия от вирусно поражение на тялото, просто са две разновидности на това поражение.

Папиломата се различава от останалите кожни образувание по три неща:

 1. Папиломата има краче, което винаги е по-тънко от горната й част;
 2. Като консистенция папиломата винаги е по-мека от околната кожа;
 3. По размер тя е малка – под 5 мм, по-често 1 – 3 мм.

Ето типична папилома:

bradavica-04
Папилома. Разлика с бенка (на малката снимка)

Как се действа с папиломи?

Дайте мнение и Вие тук!

Специалистите не харесват домашните методи за премахване на тези последствия от все пак опасния папилома вирус. Те препоръчват простите и ефективни методи за премахване чрез лазер, радиовълнова хирургия, електрокоагулация или изгаряне (замразяване) с течен азот. Обикновено еднократно пълно премахване на папиломите от цялото тяло е достатъчно.

ВАЖНО! Рисково е сами да си поставяме диагноза папилома и да обработваме самостоятелно папиломи, защото ако погрешно вземем за папилома пигментен невус или друго образувание с вътрешно натрупана течност, последствията са тежки и неприятни. Някои образувания трябва да се видят от онколог.

Още по темата ТУК: Домашно лечение и рецепти на Ванга за папиломи. Как се чисти папилома вирус?

Салицилова киселина при брадавици

Универсално средство против много дерматологични изменения е салицилът. Безопасно е да се прилага върху пъпки, акне, брадавици и др. при възрастни и деца над 2 г. Само локално!

Лечебен ефект: Оказва антибактериално, кератолично, антисептично, подсушаващо, противовъзпалително въздействие. Има силно въздействие върху нервните рецептори – снижава болевите усещания. Подобрява храненето на тъканите.

Във висока концентрация потиска бактериалните протеини. При ниска концентрация има слаб антибактериален ефект, но премахва отичането от тъканите, купира сърбежът, свива съдовете и спира кървене.

При брадавиците и кокошите тръни използваме и още едно качество на салициловата к-на – способността й деликатно да снема връхния слой на кожата и да подпомогне последстващата регенерация. Разрешено средство при изгаряния, рани и други нарушения на целостта на кожата.

При намазване ефектът се наблюдава след 3 до 5 часа.

 • Противопоказания: не се ползва върху бебета до 2-г. възраст, при кърмене и износване на дете.

Салициловата к-на може да е под формата на спиртен разтвор или на крем.

 • Като разтвор се нанася не по-често от 3 пъти дневно. Максималната доза е 10 мл за възрастен, 1 л за дете. Продължителност на терапията – 1 седмица.
 • Мехлемите със салицил са с концентрация от 1 или 2 %. Те са по-щадящи кожата, но все пак околните тъкани трябва да се предпазват.

Обработка със салицилова к-на на крем: измийте кожата, подсушете. Обработете с мазен крем около мястото и нанесете салициловия препарат върху самото образувание. Покрийте с марля и превръзка, която се сменя на 6 часа

Лечение на брадавици със салицилова киселина

Благодарение на антисептичния противомикробен ефект, салицилът се прилага за премахване на папиломи. Използват се разтвори и мехлеми с висока концентрация.

 • Разтвор 5 или 10%. Обработване на брадавицата веднъж дневно пред лягане, избягва се попадането на здрав участък. Сутринта се измива;
 • Мехлем. Използва се за папиломи с различни форми. Честота на мазане – веднъж на 2 дни. Продължителност на приема – 1 седмица.
Други лекове

Изборът на лекарствата зависи от мястото на образуване на брадавицата. За образувания на лицето и в интимната зона непременно се посещава дерматолог.

Висока ефективност се отбелязва при локалната употреба на антисептични и дезинфекциращи комбинирани препарати и противотуморни средства.

Срещу брадавици по ръцете и краката по-често се използват местни средства.

 • Кератолици – размекват и излющват. Такива са препаратите със салицилова киселина, салицилов спирт, Вартнер, Ворти, Силбен, Acetocaustin с оцетна к-на, пластири Урго, Септона, Салекс, Актив и др.;
 • Некротизиращи – изгарят брадавицата. Такива са Солкодерм, Верукацид, Кондилин;
 • Криосъстави – замразяване с лекарство. Такъв препарат е Вартнер крио;
 • Противовирусни препарати с местно прилагане – въздействат върху вируса на мястото на образуванието – Ацикловир, оксолинови мехлеми, Фенивир;
 • Имунни модулатори за усилване на отпора срещу патогенната флора. Има нужда от такива препарати дори след премахване на брадавицата с цел предотвратяване на рецидиви. Такива са препарати с инозин пранобекс (Изопринозин, Инозипранол), които имат мощен имуномодулиращ ефект, въздействат върху ДНК на вирусите и бързо потискат размножаването им. При употреба се наблюдават бъбреците и ч. дроб. Изопринозин се изписва при рецидиви с брадавици и при комплексни проблеми с имунния статус – комбинация със стрес или послеоперационен период.

Допълнително се използват средства с дезинфекциращ ефект, които са ключови след премахване на брадавици, било то механично или медикаментозно (при заздравяването). Такива асептични разтвори са с хлорхексидин и мирамистин, гелове за интимна хигиена и генитални брадавици, супозитории с висока противовирусна ефективност и др.

Приложение при папиломи

Премахването на папиломи с помощта на Верутол е показано – това е описано в листовката на лекарството. Но ние не препоръчваме да го правите, ако тези образувания са на нежна кожа и на лицето. Има риск от раздразване, зачервяване и възпаляване. Описани са достатъчно случаи с тежка реакция, когато брадавицата е на специфично място.

Друг сериозен риск възниква при опити да се горят с Верутол кондиломи. Кондиломите са сходни с папиломите, но излизат не върху кожа, а върху лигавица. Следователно околните тъкани са така нежни и фини, че изгарянето е гарантирано, каквито и мерки да вземем. Не мажете Верутол в интимната зона, по половите органи, в устата.

Непременно погледнете и този наш по-хубав материал по темата за лечението и премахването на брадавици, включително и възпалени:

Брадавици: Топ-начините за лечение. Кое лекарство е добро?

Като мазило при кокоши трън

Кокошите тръни са първо показание за избора на Верутол. Те се мажат с разтвора многократно, като между всяко намазване повърхността на брадавицата се изстъргва. Използвайте пила, която е купена специално за случай и не се докосва до друга кожа. След приключване изхвърлете пилата, тя е заразена с папилома вирус.

Важно при лечението на кокоши трън е да се достигне до корена и това най-дълбоко място също да се умъртви и премахне. При нужда използвайте инструменти за изрязване.

Верутол помага и при мазоли, които са подобни на кокошия трън, само че с вроговена повърхност. Мазолът няма корен и няма дълбочина, затова по-лесно се излющва с пила. Дебелите мазоли също се обработват на пластове, както кокошия трън.

Verutol за гъбички по ноктите

Верутол е противовирусно лекарство. Използва се спрямо брадавици, чийто причинител са различни разновидности на папилома вируса. Гъбичките по ноктите и кожата са нещо различно – те са друг вид причинител, който не се влияе от противовирусни лекарства. За гъбички се прилагат противогъбични средства като Екзодерил крем и разтвор, Ламизил крем, спрей и гел и др.

Възможно е да намажем Верутол и да забележим някакъв ефект. Това е поради салициловата к-на в лекарството, което е силен антисептик и дезинфектант. Тя ще подейства върху гъбичките и ще разстрои безметежното им съществуване. Киселината би имала и по-добър ефект, ако можеше да се задържи върху нокът. Но в случая лекарството е течно, затова работи само върху кожа.

Като лекарство за бенки

Мнозина не различават бенка от брадавица, още по-малко от пигментиран невус. Това създава проблем, защото Верутол и другите салицилови препарати не са подходящи за бенки. Въобще бенките не трябва да се третират, защото те са склонни да се трансформират в злокачествено образувание – тумор.

В този смисъл има риск да се обработва бенка с Верутол и ще има някакъв ефект, който може да ни заблуди, че лекарството работи, но не докрай. Причината е изгарящата салицилова к-на, която излющва всякакви клетки. Тя ще лющи и бенката, но нейната дълбочина е различна и бенката няма напълно да се изличи. Напротив, има риск от по-нататъшни проблеми.

Ако трябва да се маха бенка, това се прави със средствата на хирургията, а не с лекарства.

Цена и откъде се взема?

Верутол и неговия аналог Верумал не са регистрирани за продажба в България. Следователно тези лекарства не се откриват в аптеките. Те попадат в България, само когато бъдат внесени от частни лица, за собствени нужни.

От територията на България лекарството може да се купи по два начина – от частно лице, което е внесло Верутрол, и дистанционно по интернет.

Проблемът не е толкова в липсата на лекарството Верутол. Проблемът е, че поради липсата му то не се изписва от дерматолозите. Следователно, ако го ползвате, то е по собствена преценка. Както посочихме, има риск да се сгреши, затова една консултация с лекар не би била излишна.

bradavica-11
Работа с Верутол – обграждане на брадавицата с крем и точково нанасяне върху нея с четчица

Верутол представлява шишенце с разтвор, затворено със специална капачка с четка, подобна на четките за лакове за нокти. Обемът е 15 мл. Доскоро цената в частните обяви беше 15 лв, но сега с падането на турската лира се отбелязва лека редукция до 14 лв за брой.

Цена на Verutol в Турция

В турските аптеки и от аптечните сайтове може да се купи Верутол на цена между 19 и 24 турски лири (около 4 – 5 лв).

Още ТУК: За цената на Верутол в Турция, мнения и как се ползва!

Има ли го по аптеките и кои?

Има го в интернет базирани магазини за био стоки, тип дрогерия. Например в biomiray.eu Верутол е наличен на цена 14.50 лв. Отскоро се предлага и в eMAG, но към момента там не е наличен.

Верутол в интернет? Цена?

Сайт на адрес verrutol.com търгува с лекарството на българска територия. В момента там шишенцето е на цена 14 лв. На същото място се предлага турското лекарство, което работи против гъбички – то се казва Тросид.

Верутол се поръчва и от чужди сайтове, но в случая не е необходимо да си правим труда. След няколко годишен засилен интерес към турското лекарство, то вече се предлага и от български виртуални магазини.

Листовка/инструкция, най-важното

В някои частни обяви се цитират части от листовката на лекарството, преведени на български. Това, което се прескача, са противопоказанията и негативните реакции на лечението.

 • Противопоказания: Верутол и всяко лекарство с 5-флорурацил не се ползва след зачеване и при кърмене, при бъбречни болести и от деца. Не се комбинира с Бривудин и Соривудин. Пациентите, лекувани от херпес зостер, да се употребяват самоволно, а да се консултират. Пациенти с диабет и нарушения на сензорите и кръвообращението да се лекуват под контрол.
 • Предупреждения: избягвайте контакта с лигавици и очите. При случайно попадане в очите потърсете помощ.

При обработване на тънка кожа, дозата Верутол трябва да се намали. В противен случай има риск от поява на белези.

 • Verrutol е огнеопасен. Той е на спиртна основа и бързо съхне, затова се държи добре затворен.
 • Негативи при използването му: главоболие (често), сухота в очите, сълзене и сърбеж в очите, сухота на кожата, еритема, възпаление, парене, раздразнение, болка, кръвоизлив, ерозия, образуване на коричка. Рядко – дерматит, оток, язва.

Верутол съдържа салицилова к-на, затова пациенти с чувствителност могат да получат алергична реакция и дерматит.

 • Предозиране на Верутол се постига чрез обработване на повече от 25-сантиметрова площ от кожата. При често прилагане негативните реакции могат да се увеличат.

Собственик на лиценза на Верутол е ORVA İlaçSanVeTic.

Видео: как се премахва папилома

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на липом с Ихтиол. Предназначение и приложение.

Лечение на липом с ихтиол. Цирей, гной и подкожни пъпки

Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки? Как се ползва Ихтамол балсам. Ихтиол маз, цена и …

6 Мнения

 1. Василка

  Имам разранена и възпалена брадавица на врата, не успява да заздравее заради яките. Да я махна ли, като е червена и кърви?

 2. Даниела Боева

  Има супер мнения за Верутол турско лекарство за кокоши трън, но май не е много добре за меки брадавици. Поръчала съм, да видим!

 3. Абе... я!

  Добре, как може Верутол цена в Турция 4 лева, в България 15 лева! Срамота!!!

 4. Иванка Атанасова Димова

  Verrutol iskam 1 broi 15 гр

  • Лекар.БГ

   Здравейте г-жо Димова! Материалите на сайта са информативни, за четене. Не продаваме нищо.

 5. Катя Ивановска

  Здравейте! Мога ли да поръчам на някой този Верутол? Колко струва?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.