Мнения за Верутол, турско лекарство за папиломи и брадавици.
Лечение на разранена или възпалена брадавица с Верутол

Верутол за разранена или възпалена брадавица. Лечение и мнения. Други лекове

Мнения за Верутол, турско лекарство за папиломи и брадавици. Цена в Турция и откъде се взема у нас? Лечение на разранена или възпалена брадавица. При кокоши трън и за гъбички по ноктите. Инструкция, как се ползва, приложение

Брадавица – образувание на кожата в резултат от вирусно поражение на епидермиса. Представлява доброкачествена хиперплазия (разрастване) на повърхностния кожен слой.

Случва се брадавицата да се възпали или да се разрани поради пипане и търкане в дрехите.

Защо брадавицата се възпалява и боли?

Брадавицата е видима проява на човешкия папилома вирус. bradavica-05

Този вирусприсъства в тялото на 80-90% от населението на планетата, но не винаги се показва. Брадавици излизат при спад в имунитета, благоприятствани от микроскопични увреждания по кожата. Например търговците на риба и месо имат брадавици по ръцете.

Брадавиците рядко изчезват сами, но и не създават проблеми. Освен ако не се травмират, възпалят и разкървавят.

Причини за разраняване на брадавицата
вид увреждане на брадавицатакакво се случва в действителност
механично нарушаване на целосттабрадавицата е кръвоснабдена. При нарушаване на покритието се увреждат и намиращите се в нея капилярни съдове, започва кървене
отрязване/ откъсванедоброкачественото образувание има корен и способност за размножаване. Може да се откъсне само частта над повърхността, но от корена ще се появяват други образувания
преохлаждане или изгарянебрадавица се замразява (изгаря) с течен азот, лазер, ток. В останалите случаи тя просто се травмира
нарушаване на кръвообращениетобрадавиците на краче се пристягат в основата си, за да изсъхнат и да паднат. Ако не се получи, остава нарушено кръвообращение със съответните последствия
бактериално инфектиранемеханичното увреждане на брадавицата създава вход за проникване на бактерии и инфектиране, в резултат се получава възпаление с типичните за него зачервяване и отичане на тъкани

Обикновено брадавиците не се възпаляват, ако не се пипат. На практика проблеми възникват в два случая – поради случайно засягане (травма) и от самодейни опити за премахване.

Последното е безсмислено, защото вече има достатъчно ефективни и нескъпи лекарства. Например Верутол, по-известен като турско лекарство против брадавици, папиломи и кокоши тръни.

Как се използва Верутол

Verrutol е предназначен за лечение на различни видове брадавици – обикновени, плоски, папиломи, кокоши тръни. Представлява разтвор (понякога го изписват като лак), който се маже локално върху брадавица, без да се докосва околна здрава кожа.

Принципът на работа е следният: брадавицата се обработва с разтвора, докато падне. Процедурата отнема около 6 – 7 седмици. Дневната кратност е 2-3 пъти.

“Демир

Капачката на шишенцето е снабдена с четка за по-точно нанасяне на субстанцията. Тя е изгаряща, затова не трябва да попада върху околните тъкани. За да ги предпазите, обработете ги с мазен крем.

bradavica-6
Турско лекарство Верутол

Миниатюрни брадавици се обработват с клечка за зъби, обвита с мъничко памук. Наистина е необходимо да сме точни, защото Верутол е силно лекарство и гори кожните клетки.

При обработване на брадавици по пръстите по същия начин се пази нокътната плочка. Тя също ще пострада, ако върху нея попадне Верутол.

Особеност в лечението на кокоши тръни (които също са вид папилома) е междинното отделяне на умъртвени слоеве от образуванието между поредните обработки. Причината е, че измененият слой клетки е дебел и се излющва на части.

Внимание! Площта за обработване с Верутол не трябва да надхвърля 25 см (което е примерно площ 5 см х 5 см).

Мнения за Верутол

Турското лекарство събира толкова положителни отзиви, че получава определението „вълшебно“. Не се продава в аптеките, но масово се поръчва от Турция и се купува от частни лица. Мнозина го препоръчват и разказват за бързото освобождаване от загрозяващите образувания.

Но! Има и отрицателни отзиви за Верутол и те съвсем не са единични. При някои се получава силно възпаление на брадавицата, други споделят за частично изменение на образуванието, което не пада, а остава на мястото си. Трети се оплакват от оставането на белег или тъмно петно. Копирахме няколко негативни мнения от форума БгМама, в който са открити две теми за Верутол.

bradavica-01 bradavica-02 bradavica-03

Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив или обява „Продавам Верутол“ ТУК в нашия форум! Може и да пишете директно най-долу във формата за коментари!

При брадавици

Британската асоциация на дерматолозите публикува през 2014 г. ръководство за лечение на брадавици. В него се визират десетина разновидности на лекарства, сред които и 5 – флуороурацил.

Ще разгледаме как работи това химическо съединение, защото то стои в основата на лекарството Верутол. Освен 5-FU, каквото е международното му означение, във Верутол има и салицилова к-на. 5 – флуороурацилът унищожава брадавичните клетки, а салицилът ги излющва (премахва).

Според брит. дерматолози 5 – флуороурацил дава изразен ефект при брадавици на ръцете и краката. Химикалът блокира синтеза на ДНК и поврежда клетките от базалния слой. Разбира се, той не различава изродена клетка от здрава, затова указанието е да не попада на околна кожа.

Но ето още какво отбелязват британците:

5 – флуороурацил понякога предизвиква възпаление и ерозия. При продължително използване причинява хиперпигментация (оставяне на тъмни петна) и по-рядко хипопигментация (обезцветяване).

Доколко е ефективен?

Брадавици по тялото: експериментални пациенти са лекувани 5% крем с 5-FU. С лекарството са обработвани брадавиците от едната страна на тялото, а от другата – с плацебо крем. След 4 седмици се отбелязва изчистване на 60% от брадавиците от страната на 5-FU крема, а от страната на плацебо-крема са се изчистили 17% от образуванията.

Кокоши тръни: при експериментално 12-седмично лечение с 5-FU кокошият трън напълно изчезва при 95% от пациентите. Същото се получава при 10% от пациентите в групата с плацебо-крем.

Трето изследване доказва, че 5-FU е по-ефективен заедно със салиц. киселина (както е във Верутол). Това съчетание се оказва много по-действено, отколкото само салицил (излекуват се 63% срещу 11% при мазане със SA).

мнения, отзиви, коментари, форум

Видео: показва се обработка на кокоши трън с Верутол. За 48 дни той изчезва.

Инструкция при разранена брадавица

Как да действаме с възпалени, разранени и кървящи брадавици? Дали моментът е подходящ за тяхното премахване или първо да ги излекуваме?

Не е препоръчително да се гори или премахва по друг начин травмирана и разранена брадавица. Много често след заздравяването й се предприема премахване, но преди това не е препоръчително. Ако се налага, то премахването се извършва от дерматолог.

При разраняване и зачервяване се препоръчва овладяване на възпалението с народни средства или традиционни лекарства. При разрастване и обширен възпалителен процес, при силна болка, продължително кървене и отделяне на гной незабавно се отнесете към специалист.

В момент на разраняване се използват противовирусни средства за лечение на възпалението, за укрепване на местния имунитет и за предпазване от размножаване на вируса.

Специално внимание да си обърнат бременните поради това, че защитната им с-ма е отслабена.

При възпалена брадавица

Разрешено е да се обработи възпалена брадавица със следните народни средства.

 • Чеснов крем: млян чесън и крем Здраве с пропорции 1:2. Намазва се на марля и се прилепва към кожата, фиксира се с лейкопласт за 3 часа. След премахване на марлята брадавицата се промива с топло;
 • Чаено дърво: маслото е отличен антисептик и агент против възпалявания. Нанася се чрез памуце по 3-4 пъти дневно;
 • Компрес с отвари: подходящи билки са лайка, невен, живовляк, корен от репей. Всички те имат успокояващо въздействие и лекуват възпалението.

Вътрешно приемайте билки за имунитет – шипка, ехинацея, елеутерокок.

Лекарства при възпалена брадавица

Прилагат се локални (местни) средства с противовъзпалителен и бактерициден ефект. Например Ихтиол, маз Вишневски, Бетадин унвент. Нанасят се неколкократно върху увредената повърхност, после се покрива с превръзка.

Друга група са противовирусни препарати, въздействащи на причината на възпалението – Ацикловир, Глизиген, Фенивир и др.

Неуспешните опити за самолечение носят риска от въвеждане на инфекция в разранената брадавица и начало на гноен процес.

Папиломни брадавици

Папиломата и брадавицата са последствия от вирусно поражение на тялото, просто са две разновидности на това поражение.

Папиломата се различава от останалите кожни образувание по три неща:

 1. Папиломата има краче, което винаги е по-тънко от горната й част;
 2. Като консистенция папиломата винаги е по-мека от околната кожа;
 3. По размер тя е малка – под 5 мм, по-често 1 – 3 мм.

Ето типична папилома:

bradavica-04
Папилома. Разлика с бенка (на малката снимка)

Как се действа с папиломи?

Дайте мнение и Вие тук!

Специалистите не харесват домашните методи за премахване на тези последствия от все пак опасния папилома вирус. Те препоръчват простите и ефективни методи за премахване чрез лазер, радиовълнова хирургия, електрокоагулация или изгаряне (замразяване) с течен азот. Обикновено еднократно пълно премахване на папиломите от цялото тяло е достатъчно.

ВАЖНО! Рисково е сами да си поставяме диагноза папилома и да обработваме самостоятелно папиломи, защото ако погрешно вземем за папилома пигментен невус или друго образувание с вътрешно натрупана течност, последствията са тежки и неприятни. Някои образувания трябва да се видят от онколог.

Още по темата ТУК: Домашно лечение и рецепти на Ванга за папиломи. Как се чисти папилома вирус?

Салицилова киселина при брадавици

Универсално средство против много дерматологични изменения е салицилът. Безопасно е да се прилага върху пъпки, акне, брадавици и др. при възрастни и деца над 2 г. Само локално!

Лечебен ефект: Оказва антибактериално, кератолично, антисептично, подсушаващо, противовъзпалително въздействие. Има силно въздействие върху нервните рецептори – снижава болевите усещания. Подобрява храненето на тъканите.

Във висока концентрация потиска бактериалните протеини. При ниска концентрация има слаб антибактериален ефект, но премахва отичането от тъканите, купира сърбежът, свива съдовете и спира кървене.

При брадавиците и кокошите тръни използваме и още едно качество на салициловата к-на – способността й деликатно да снема връхния слой на кожата и да подпомогне последстващата регенерация. Разрешено средство при изгаряния, рани и други нарушения на целостта на кожата.

При намазване ефектът се наблюдава след 3 до 5 часа.

 • Противопоказания: не се ползва върху бебета до 2-г. възраст, при кърмене и износване на дете.

Салициловата к-на може да е под формата на спиртен разтвор или на крем.

 • Като разтвор се нанася не по-често от 3 пъти дневно. Максималната доза е 10 мл за възрастен, 1 л за дете. Продължителност на терапията – 1 седмица.
 • Мехлемите със салицил са с концентрация от 1 или 2 %. Те са по-щадящи кожата, но все пак околните тъкани трябва да се предпазват.

Обработка със салицилова к-на на крем: измийте кожата, подсушете. Обработете с мазен крем около мястото и нанесете салициловия препарат върху самото образувание. Покрийте с марля и превръзка, която се сменя на 6 часа

Лечение на брадавици със салицилова киселина

Благодарение на антисептичния противомикробен ефект, салицилът се прилага за премахване на папиломи. Използват се разтвори и мехлеми с висока концентрация.

 • Разтвор 5 или 10%. Обработване на брадавицата веднъж дневно пред лягане, избягва се попадането на здрав участък. Сутринта се измива;
 • Мехлем. Използва се за папиломи с различни форми. Честота на мазане – веднъж на 2 дни. Продължителност на приема – 1 седмица.
Други лекове

Изборът на лекарствата зависи от мястото на образуване на брадавицата. За образувания на лицето и в интимната зона непременно се посещава дерматолог.

Висока ефективност се отбелязва при локалната употреба на антисептични и дезинфекциращи комбинирани препарати и противотуморни средства.

Срещу брадавици по ръцете и краката по-често се използват местни средства.

 • Кератолици – размекват и излющват. Такива са препаратите със салицилова киселина, салицилов спирт, Вартнер, Ворти, Силбен, Acetocaustin с оцетна к-на, пластири Урго, Септона, Салекс, Актив и др.;
 • Некротизиращи – изгарят брадавицата. Такива са Солкодерм, Верукацид, Кондилин;
 • Криосъстави – замразяване с лекарство. Такъв препарат е Вартнер крио;
 • Противовирусни препарати с местно прилагане – въздействат върху вируса на мястото на образуванието – Ацикловир, оксолинови мехлеми, Фенивир;
 • Имунни модулатори за усилване на отпора срещу патогенната флора. Има нужда от такива препарати дори след премахване на брадавицата с цел предотвратяване на рецидиви. Такива са препарати с инозин пранобекс (Изопринозин, Инозипранол), които имат мощен имуномодулиращ ефект, въздействат върху ДНК на вирусите и бързо потискат размножаването им. При употреба се наблюдават бъбреците и ч. дроб. Изопринозин се изписва при рецидиви с брадавици и при комплексни проблеми с имунния статус – комбинация със стрес или послеоперационен период.

Допълнително се използват средства с дезинфекциращ ефект, които са ключови след премахване на брадавици, било то механично или медикаментозно (при заздравяването). Такива асептични разтвори са с хлорхексидин и мирамистин, гелове за интимна хигиена и генитални брадавици, супозитории с висока противовирусна ефективност и др.

Приложение при папиломи

Премахването на папиломи с помощта на Верутол е показано – това е описано в листовката на лекарството. Но ние не препоръчваме да го правите, ако тези образувания са на нежна кожа и на лицето. Има риск от раздразване, зачервяване и възпаляване. Описани са достатъчно случаи с тежка реакция, когато брадавицата е на специфично място.

Друг сериозен риск възниква при опити да се горят с Верутол кондиломи. Кондиломите са сходни с папиломите, но излизат не върху кожа, а върху лигавица. Следователно околните тъкани са така нежни и фини, че изгарянето е гарантирано, каквито и мерки да вземем. Не мажете Верутол в интимната зона, по половите органи, в устата.

Непременно погледнете и този наш по-хубав материал по темата за лечението и премахването на брадавици, включително и възпалени:

Брадавици: Топ-начините за лечение. Кое лекарство е добро?

Като мазило при кокоши трън

Кокошите тръни са първо показание за избора на Верутол. Те се мажат с разтвора многократно, като между всяко намазване повърхността на брадавицата се изстъргва. Използвайте пила, която е купена специално за случай и не се докосва до друга кожа. След приключване изхвърлете пилата, тя е заразена с папилома вирус.

Важно при лечението на кокоши трън е да се достигне до корена и това най-дълбоко място също да се умъртви и премахне. При нужда използвайте инструменти за изрязване.

Верутол помага и при мазоли, които са подобни на кокошия трън, само че с вроговена повърхност. Мазолът няма корен и няма дълбочина, затова по-лесно се излющва с пила. Дебелите мазоли също се обработват на пластове, както кокошия трън.

Verutol за гъбички по ноктите

Верутол е противовирусно лекарство. Използва се спрямо брадавици, чийто причинител са различни разновидности на папилома вируса. Гъбичките по ноктите и кожата са нещо различно – те са друг вид причинител, който не се влияе от противовирусни лекарства. За гъбички се прилагат противогъбични средства като Екзодерил крем и разтвор, Ламизил крем, спрей и гел и др.

Възможно е да намажем Верутол и да забележим някакъв ефект. Това е поради салициловата к-на в лекарството, което е силен антисептик и дезинфектант. Тя ще подейства върху гъбичките и ще разстрои безметежното им съществуване. Киселината би имала и по-добър ефект, ако можеше да се задържи върху нокът. Но в случая лекарството е течно, затова работи само върху кожа.

Като лекарство за бенки

Мнозина не различават бенка от брадавица, още по-малко от пигментиран невус. Това създава проблем, защото Верутол и другите салицилови препарати не са подходящи за бенки. Въобще бенките не трябва да се третират, защото те са склонни да се трансформират в злокачествено образувание – тумор.

В този смисъл има риск да се обработва бенка с Верутол и ще има някакъв ефект, който може да ни заблуди, че лекарството работи, но не докрай. Причината е изгарящата салицилова к-на, която излющва всякакви клетки. Тя ще лющи и бенката, но нейната дълбочина е различна и бенката няма напълно да се изличи. Напротив, има риск от по-нататъшни проблеми.

Ако трябва да се маха бенка, това се прави със средствата на хирургията, а не с лекарства.

Цена и откъде се взема?

Верутол и неговия аналог Верумал не са регистрирани за продажба в България. Следователно тези лекарства не се откриват в аптеките. Те попадат в България, само когато бъдат внесени от частни лица, за собствени нужни.

От територията на България лекарството може да се купи по два начина – от частно лице, което е внесло Верутрол, и дистанционно по интернет.

Проблемът не е толкова в липсата на лекарството Верутол. Проблемът е, че поради липсата му то не се изписва от дерматолозите. Следователно, ако го ползвате, то е по собствена преценка. Както посочихме, има риск да се сгреши, затова една консултация с лекар не би била излишна.

bradavica-11
Работа с Верутол – обграждане на брадавицата с крем и точково нанасяне върху нея с четчица

Верутол представлява шишенце с разтвор, затворено със специална капачка с четка, подобна на четките за лакове за нокти. Обемът е 15 мл. Доскоро цената в частните обяви беше 15 лв, но сега с падането на турската лира се отбелязва лека редукция до 14 лв за брой.

Цена на Verutol в Турция

В турските аптеки и от аптечните сайтове може да се купи Верутол на цена между 19 и 24 турски лири (около 4 – 5 лв).

Още ТУК: За цената на Верутол в Турция, мнения и как се ползва!

Има ли го по аптеките и кои?

Има го в интернет базирани магазини за био стоки, тип дрогерия. Например в biomiray.eu Верутол е наличен на цена 14.50 лв. Отскоро се предлага и в eMAG, но към момента там не е наличен.

Верутол в интернет? Цена?

Сайт на адрес verrutol.com търгува с лекарството на българска територия. В момента там шишенцето е на цена 14 лв. На същото място се предлага турското лекарство, което работи против гъбички – то се казва Тросид.

Верутол се поръчва и от чужди сайтове, но в случая не е необходимо да си правим труда. След няколко годишен засилен интерес към турското лекарство, то вече се предлага и от български виртуални магазини.

Листовка/инструкция, най-важното

В някои частни обяви се цитират части от листовката на лекарството, преведени на български. Това, което се прескача, са противопоказанията и негативните реакции на лечението.

 • Противопоказания: Верутол и всяко лекарство с 5-флорурацил не се ползва след зачеване и при кърмене, при бъбречни болести и от деца. Не се комбинира с Бривудин и Соривудин. Пациентите, лекувани от херпес зостер, да се употребяват самоволно, а да се консултират. Пациенти с диабет и нарушения на сензорите и кръвообращението да се лекуват под контрол.
 • Предупреждения: избягвайте контакта с лигавици и очите. При случайно попадане в очите потърсете помощ.

При обработване на тънка кожа, дозата Верутол трябва да се намали. В противен случай има риск от поява на белези.

 • Verrutol е огнеопасен. Той е на спиртна основа и бързо съхне, затова се държи добре затворен.
 • Негативи при използването му: главоболие (често), сухота в очите, сълзене и сърбеж в очите, сухота на кожата, еритема, възпаление, парене, раздразнение, болка, кръвоизлив, ерозия, образуване на коричка. Рядко – дерматит, оток, язва.

Верутол съдържа салицилова к-на, затова пациенти с чувствителност могат да получат алергична реакция и дерматит.

 • Предозиране на Верутол се постига чрез обработване на повече от 25-сантиметрова площ от кожата. При често прилагане негативните реакции могат да се увеличат.

Собственик на лиценза на Верутол е ORVA İlaçSanVeTic.

Видео: как се премахва папилома

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на липом с Ихтиол. Предназначение и приложение.

Лечение на липом с ихтиол. Цирей, гной и подкожни пъпки

Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки? Как се ползва Ихтамол балсам. Ихтиол маз, цена и …

3 Мнения

 1. Василка

  Имам разранена и възпалена брадавица на врата, не успява да заздравее заради яките. Да я махна ли, като е червена и кърви?

 2. Даниела Боева

  Има супер мнения за Верутол турско лекарство за кокоши трън, но май не е много добре за меки брадавици. Поръчала съм, да видим!

 3. Абе... я!

  Добре, как може Верутол цена в Турция 4 лева, в България 15 лева! Срамота!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *