Бебешки колики

Около 25% от новородените внезапно започват да плачат и не могат да се успокоят. Състоянието се нарича колики.

Обикновено започват през първите седмици от живота на бебето и са най-силно изразени към 6 седмица. Често всичко отшумява за три месеца, като съществуват и средства за облекчаване на коликите.

Страдащото от колики бебе плаче по няколко часа на ден, често в късния следобед. То свива колене към корема, който е твърд и подут. Когато най-после заспи, бебето може след час-два внезапно да се събуди с плач.

Повечето страдащи от колики са иначе здрави. Бебетата плачат поради много причини, но при колики плачът е лесно различим, детето очевидно страда, а не е просто гладно или уморено. Смята се, че болката се появява поради спазъм на чревната стена, но първопричината е неизвестна.

Вероятни причини са:

♣ Газове.
♣ Грешки в храненето.
♣ Реакция към вдишан цигарен дим или наличие на никотин в кърмата.
♣ Чувствителност към адаптирано мляко или компонент в майчината кърма.
♣ Недоразвити нерви на храносмилателния тракт.
♣ Прием на твърди храни преди навършване на 3 месеца.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

ЛЕЧЕНИЕ

Ако кърмите, дайте на бебето достатъчно време да приеме същинското мляко (отделяно от гърдата само след първите няколко минути на кърменето). Ако прекалено бързо му предложите другата гърда и след малко го отстраните, то може да изглежда доволно, но всъщност се е нахранило единствено с първото мляко (което е с ниско маслено съдържание).

Успокояваща прегръдка

Когато бебето страда от колики, го прегърнете здраво и се разхождайте наоколо. Топлината от вашето тяло ще го успокои и то ще се почувства добре и на сигурно място.

Без наличието на същинското мляко първото мляко бързо преминава от стомаха в червата. Лактозата (млечната захар) в него ферментира там и се образуват газове. Ако имате повече мляко, кърмете бебето само от едната си гърда на едно хранене.

Изключете от менюто си възможните дразнители, които попадат и в кърмата. Например млечните продукти причиняват проблеми при някои бебета, а други са чувствителни към вещества в яйцата, бананите, ябълките, портокалите, ягодите, доматите, шоколада, кафето, кока-колата или алкохола.

В майчиното мляко проникват и вещества от храни, предизвикващи газове в червата (карфиол, броколи, брюкселско зеле, чушки, лук, чесън, бобови, ревен и краставици). Ако консумирате някои от тези продукти и бебето ви плаче след следващите едно-две хранения, опитайте се да ги избягвате.

Вместо това използвайте успокояващи билки и подправки (джинджифил, кимион, анасон, мащерка, копър и кимион).

Ако бебето ви е на изкуствено хранене, не сменяйте адаптираното мляко, освен ако не ви е препоръчано от лекар.

Масаж за бебета

Всеки ден, когато бебето е спокойно, го поставяйте в скута си или върху хавлия на пода или леглото. Нежно масажирайте корема с бавни движения по посока на часовниковата стрелка. Предварително намажете кожата с 1 чаена лъжичка затоплен зехтин или масло от жожоба с добавени по 1 капка масло от майорана, благородна лайка или мандарина. При вдишване тези масла предизвикват успокояване на червата и стомаха.

Билколечение

Посъветвайте се с педиатър, преди да ползвате билки. Давайте на бебето преди всяко хранене топъл билков чай от чашка или с лъжичка на малки глътки. Резене, джинджифил, маточина и мента предпазват от болезнени спазми, които са вероятните причини за коликите. Не надвишавайте дозата от четвърт чаша дневно.

Хомеопатия

  • Ако бебето свива колене към коремчето си и се успокоява от топло и от лек масаж, опитайте с Magnesia phosphorica
  • Ако плаче неутешимо, ползвайте Chamomila или Colocynthis.

Други методи

На някои бебета им помага и краниалната остеопатия.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ако ви е трудно да се справите или чувствате, че се дразните от своето бебе.
  • Бебето продължава да плаче продължително след четвъртия месец.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Бебето повръща, има необичайни изпражнения или кръв в тях, вдига температура, обрива се или е с твърд корем.
  • Бебето е с намален апетит и е неконтактно.
Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *