Бебешки колики

Около 25% от новородените внезапно започват да плачат и не могат да се успокоят. Състоянието се нарича колики.

Обикновено започват през първите седмици от живота на бебето и са най-силно изразени към 6 седмица. Често всичко отшумява за три месеца, като съществуват и средства за облекчаване на коликите.

Страдащото от колики бебе плаче по няколко часа на ден, често в късния следобед. То свива колене към корема, който е твърд и подут. Когато най-после заспи, бебето може след час-два внезапно да се събуди с плач.

Повечето страдащи от колики са иначе здрави. Бебетата плачат поради много причини, но при колики плачът е лесно различим, детето очевидно страда, а не е просто гладно или уморено. Смята се, че болката се появява поради спазъм на чревната стена, но първопричината е неизвестна.

Вероятни причини са:

♣ Газове.
♣ Грешки в храненето.
♣ Реакция към вдишан цигарен дим или наличие на никотин в кърмата.
♣ Чувствителност към адаптирано мляко или компонент в майчината кърма.
♣ Недоразвити нерви на храносмилателния тракт.
♣ Прием на твърди храни преди навършване на 3 месеца.

ЛЕЧЕНИЕ

Ако кърмите, дайте на бебето достатъчно време да приеме същинското мляко (отделяно от гърдата само след първите няколко минути на кърменето). Ако прекалено бързо му предложите другата гърда и след малко го отстраните, то може да изглежда доволно, но всъщност се е нахранило единствено с първото мляко (което е с ниско маслено съдържание).

Успокояваща прегръдка

Когато бебето страда от колики, го прегърнете здраво и се разхождайте наоколо. Топлината от вашето тяло ще го успокои и то ще се почувства добре и на сигурно място.

Без наличието на същинското мляко първото мляко бързо преминава от стомаха в червата. Лактозата (млечната захар) в него ферментира там и се образуват газове. Ако имате повече мляко, кърмете бебето само от едната си гърда на едно хранене.

Изключете от менюто си възможните дразнители, които попадат и в кърмата. Например млечните продукти причиняват проблеми при някои бебета, а други са чувствителни към вещества в яйцата, бананите, ябълките, портокалите, ягодите, доматите, шоколада, кафето, кока-колата или алкохола.

В майчиното мляко проникват и вещества от храни, предизвикващи газове в червата (карфиол, броколи, брюкселско зеле, чушки, лук, чесън, бобови, ревен и краставици). Ако консумирате някои от тези продукти и бебето ви плаче след следващите едно-две хранения, опитайте се да ги избягвате.

“Фигурин

Вместо това използвайте успокояващи билки и подправки (джинджифил, кимион, анасон, мащерка, копър и кимион).

Дайте мнение и Вие тук!

Ако бебето ви е на изкуствено хранене, не сменяйте адаптираното мляко, освен ако не ви е препоръчано от лекар.

Масаж за бебета

Всеки ден, когато бебето е спокойно, го поставяйте в скута си или върху хавлия на пода или леглото. Нежно масажирайте корема с бавни движения по посока на часовниковата стрелка. Предварително намажете кожата с 1 чаена лъжичка затоплен зехтин или масло от жожоба с добавени по 1 капка масло от майорана, благородна лайка или мандарина. При вдишване тези масла предизвикват успокояване на червата и стомаха.

Билколечение

Посъветвайте се с педиатър, преди да ползвате билки. Давайте на бебето преди всяко хранене топъл билков чай от чашка или с лъжичка на малки глътки. Резене, джинджифил, маточина и мента предпазват от болезнени спазми, които са вероятните причини за коликите. Не надвишавайте дозата от четвърт чаша дневно.

Хомеопатия

  • Ако бебето свива колене към коремчето си и се успокоява от топло и от лек масаж, опитайте с Magnesia phosphorica
  • Ако плаче неутешимо, ползвайте Chamomila или Colocynthis.

Други методи

На някои бебета им помага и краниалната остеопатия.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ако ви е трудно да се справите или чувствате, че се дразните от своето бебе.
  • Бебето продължава да плаче продължително след четвъртия месец.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Бебето повръща, има необичайни изпражнения или кръв в тях, вдига температура, обрива се или е с твърд корем.
  • Бебето е с намален апетит и е неконтактно.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!