лефакс капки за колики състав
лефакс капки за колики прием

Кога започва да действа Лефакс? Странични ефекти

Има ли странични ефекти Лефакс? Кога започва да действа? Състав и мнения за най-ефикасното лекарство за колики. Дозировка.

Да започнем с това, което най-много интересува хората. По-долу ще продължим и с други средства против колики при бебета, както и с решения на проблема:

Капки за колики “Лефакс” (Lefax)

колики
Лефакс е средството, определено от много майки като ефикасно при колики

“Лефакс” са немски капки против колики – за бебета. Произведени са от Байер в Германия и се продават “на ръка”; опаковка от 100 мл струва около 35 лв, а от 50 – приблизително 20 лв. Капките се дозират със специална помпичка. Продуктът е от типа симетикони; достатъчни са 1-2 впръсквания с помпичката в бутилката с мляко или в лъжичка с кърма. Може да се приема в продължение на три месеца.

Това е продукт с немски произход, който съдържа като активна съставка симетикон.

Как действа Лефакс и кога започва ефектът му

Лефакс действа, като премахва газовете, които се образуват в бебешкия стомах и храносмилателна система. По този начин намалява натиска и подуването в корема, което води до облекчаване на болезнените колики. Ефектът на Лефакс обикновено настъпва бързо, в рамките на 1 до 2 часа след приемането му. Затова се препоръчва да се дава непосредствено преди хранене – до 6 пъти на ден.Lefax 02 Лефакс

Можете да го купите от ТУК: Лефакс на добра цена!

Липса на странични ефекти

Според проучванията Лефакс няма странични ефекти, тъй като съдържащата се в него активна съставка симетикон не се абсорбира в кръвоносната система. Може да се прилага спокойно и без риск при бебета от първия ден. Подходящ е и за възрастни с проблеми от рода на колики и подуване на корема.

Съставките и мненията за ефикасността на Лефакс

Освен основната съставка симетикон, Лефакс съдържа още помощни вещества като силициев диоксид и пропиленгликол. Мненията за продукта са предимно положителни. Много родители споделят, че при техните бебета Лефакс е действал добре и е облекчил болезнените колики. Разбира се, има и такива, при които този продукт не е показал кой знае какъв ефект.

Как се дозира Лефакс

Стандартната дозировка на Лефакс е 1 до 2 впръсквания с дозиращата помпичка преди всяко хранене на бебето. Може да се даде директно в устата с лъжичка или да се капне в млякото или във водата за хранене. При по-упорити случаи на колики дозата може да се увеличи до 2-3 пъти, след консултация с педиатър.

Изводът е, че Лефакс е сравнително безопасен и лесен за употреба продукт, който при много бебета помага за намаляване дискомфорта от колики. Макар че при някои не дава ефект, той си струва опита, преди да се търсят по-силни лекарства с повече странични действия.

Продължаваме нататък с темата, както и с другите средства против бебешки колики.

Съдържание:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Колики – това са внезапни спазматични болки с нетърпима интензивност; обикновено се коментират болезнените спазми в чревния тракт, т.е. чревни колики, при които болката засяга корема. причината за нея е нарушена функция или увреждане на червата.

Науката разпознава два типа чревни колики – патологични и младенчески или бебешки.
Патологичните колики винаги са свързани с нарушения при функционирането на чревния тракт. Те могат да се развият както при възрастни от двата пола, така и при деца над 8-месечна възраст. За бебешки колики може да се говори при мъниците на възраст от три седмици до 6 месеца. В този случай няма патология, а трудности на ранното детско развитие.

Как да помогнем на бебето при колики?

Бебешките колики не са заболяване или патологичен симптом, а особеност на нормалното функциониране на организма в ранна възраст. Описваните колики при бебета всъщност не са опасни, но без съмнение мъниците се измъчват от тях, а покрай ревящото или хленчещо бебе страдат и възрастните. Няма формулирани стандартни причини за бебешките колики, но според здравната статистика те засягат до 70% от децата на възраст от три седмици по 6 месеца. Най-приемлива като обяснение изглежда хипотезата за незрелост на храносмилателния тракт, който все още не работи пълноценно, “настройва се”, учи се да преработва храната, която постъпва по нов за организма път – т.е. през устата. Този вид колики и без помощ и лечение се израстват, утихват сами до около 6-месечната възраст на бебето.

Бебешките колики започват и спират внезапно. Обикновено продължават 2-3 часа, но може да достигнат и до 6; повтарят се и всеки път започват по едно и също време. Могат да тормозят мъника всеки ден, но внякои случаи се обаждат само от време на време. Дори когато не са всекидневни, те все пак нсе проявяват по 2-3 пъти седмично.

По време на пристъп детето едва ли може да бъде успокоено: то ще продължи да плаче или крещи, докато болката не престане.веднага след това лицето му грейва и то е готово да се забавлява, като че ли нищо не е било.

Симптоми на колики при новородено и при кърмачета
колики
И гушкането трудно помага при колики

Тъй като бебетата още не могат да говорят – те не могат да кажат, че имат болки в коремчето. Симптоматиката в този случай е свързана с поведението на мъника. Още в началото ще направим уговорката, че колики от типа “прояви на растежа” могат да се случат във възрастовия диапазон от 3 седмици до 6-8 месеца. По-рано или по-късно от този интервал коликите не са безопасни. Ако едно дете на възраст над 8 месеца го боли корем, това е патологична проява и по най-бърз начин трябва да се търси медицинска помощ.

Друг важен симптом: бебешките колики обикновено се появяват вечер или през нощта, малко след като детенцето е било нахранено или накърмено. Тези колики се повтарят по едно и също време, с еднаква продължителност. Така например ако едно бебе получи пристъпи на болка в дадена вечер от 20 до 22 часа, то със сигурност ще има рев и страдания по същото време и със същата продължителност и в други вечери след това. Според статистиката бебешките колики са с трайност около три седмици и времетраенето им всеки път е от час и половина до три часа, рядко повече – до 6.

Коликите се разпознават по безпричинния плач и мъчителното гърчене на бебето, което се опитва да свие крачета към коремчето си. този плач не подлежи на успокояване, каквито и фокуси да измислят родителите: нищо не помага. На практика бебето не би следвало да плаче, защото нито е гладно, нито е мокро. Стаята е проветрена, обстановката – приятна, самото то е здраво, няма признаци на простуда, хрема и пр.

Единствените обективни симптоми, които насочват към хипотезата за колики, са подутото коремче, напрегнатата коремна стена – усеща се при допир, зачервеното лице. Всичко това изчезва като с магия веднага след като коликите отминат. По този начин, анализирайки външните прояви на бебешките колики можем да направим извод, че основен техен симптом е безпричинният плач, когато липсват обективни основания за него. Така че ако родителите чуят бебето да плаче, не намират причини за този плач и не могат да успокоят детето в продължение на 15 минути, то става дума именно за бебешки колики. Извън тези епизоди бебето ще продължи да се развива нормално и съвсем няма да му липсва апетит.

Първа помощ. Масаж против колики

За жалост в днешно време липсват ефективни средства за неутрализиране на колики при новородени. Многобройните препарати, за които ще разкажем по-долу, не могат да са напълно ефикасни и по-скоро са за успокоение на родителите. Всъщност доколкото тези колики не са опасни и се израстват за няколко седмици/месеци, дори не е нужно да им се търси специално лечение. Опитните педиатри, а и немалко учени от медицината препоръчват на родителите просто да изтърпят периода с колики, който не след дълго сам ще приключи.

Още в текста: Колики при бебета: причини, продължителност, ефикасни начини за терапия. Прием на Лефакс. Кои храни трябва да избягваме при колики и превантивно. Народна медицина: домашно лечение, билки. Страдат ли възрастните от колики; бъбречни и жлъчни

Като първа помощ се препоръчва “бабешка терапия” – вземете детенцето на ръце и го прегърнете така, че коремчето му да се опира о вас. Ако в рамките на 15 минути детето не се успокои, може да го оставите в креватчето да си поплаче.

  • Едно от домашните средства за помощ при бебешки колики е масажът на коремчето. Важно е първо то да се затопли, като се постави върху него пелена, която сме подържали върху работещия радиатор или сме изгладили с топла ютия. Масажът се прави със сухи ръце – без кремове и масла; за избягване на овлажняването ръцете могат да се посипят с малко бебешка пудра. Движенията трябва да са леки и внимателни, без притискане; да се избягва зоната на черния дроб – дясно подребрие. Най-често се препоръчват и помагат леките движения по часовниковата стрелка, но може да се включат и леки насрещни движения, отгоре-надолу с лява и дясна ръка, които се разминават. Целта при масажните движения е да се освободят натрупани газове, които почти винаги са налице при болезнените колики.

Друго средство за облекчение е даването на вода, в която са сварени семена от копър или анасон. Някои специалисти препоръчват също прием на симетикони – като еспумизан, или ентерособренти – смекта.

Кога започват коликите?
колики
Лекият масаж редуцира болките в корема при колики

Вече споменахме, че бебешките колики могат да започнат да се проявяват, когато детето е на три седмици и могат да продължат около 20 дни. В рамките на този триседмичен период пристъпите могат да са всекидневни или два-три пъти седмично. Започват и приключват внезапно, по едно и също време, без видима причина. Относно причините за коликите – формулирани са няколко фактора, които могат да отключат болезнените напрежения в още недоразвитата храносмилателна система на бебето. Ето най-често споменаваните:

  • Събиране на газове в червата;
  • Преяждане – детето е поело повече храна, отколкото може да преработи;
  • Претопляне – ако въздухът в помещението е твърде сух и с висока температура;
  • Лактазна недостатъчност;
  • Поглъщане на въздух при храненето;
  • Алергична реакция към млечната смес;
  • Твърде емоционална и тревожна реакция на майката при бебешкия плач;
  • Пушене по време на бременността.
Колко време продължават?

Бебешките колики се проявяват “серийно”: веднъж започнали, те траят обикновено около три седмици. Колики от този вид, които не са сигнал за опасно болестно състояние, могат да се развиват до 6-8-месечна възраст на бебето.

Общо лечение на колики. В търсене на добро лекарство

Припомняме, че бебешките колики не са опасно явление и са преходни; но дали наистина става дума именно за тях, може да прецени единствено падиатърът. Тази преценка се прави по метода на изключването – т.е. специалистът преглежда бебето и установява, че не са налице други причини за неговия плач и безпокойство.

Ако споменатите методи не са в състояние да облекчат детето, може да се предприеме нещо по-действено, а именно прилагане на фармацевтични продукти. Най-ефикасни са лекарствата, които намаляват образуването на газове в червата: това са препарати със симетикон, които превръщат газовите мехурчета в течност  и това вече е облекчение за чувствителния чревен тракт. Ако проблемът е свързан с усвояването на млечните протеини, се добавят ферменти. В някои случаи, особено при по-големите деца, добра работа вършат пробиотиците. Не бива да игнорираме и билковите продукти; при всички случаи обаче изборът и прилагането на едно или друго средство трябва да се обсъди с педиатър.

Ефикасни капки против колики

В общи линии капките против колики се прилагат като симптоматично средство за редукция на чревните газове. Макар природата на бебешките колики да не е съвсем ясна, наличието на газове е водещ симптом при атаките им.

Капките като форма са удобни за малки деца: лесно се дозират и могат да се погълнат незабелязано с млякото.

Биогайа на капки

Биогайа е популярен пробиотик, съдържащ полезните бактерии Lactobacillus reuteri Protectis. Приемът на продукта възстановява баланса на чревната микрофлора и редуцира симптоми от рода на газове и болезнени спазми. Под формата на капки се препоръчва за кърмачета, като дневната доза е пет капки. Приема се в продължение на четири седмици и постига облекчаващ ефект. Много често състоянието с неспокойствие и плач се съкращава примерно от 4 часа дневно на един час.

Капките се продават във флакончета от 5 мл; цената е около 17 лв.

Капки за колики Infacol (“Инфакол”)

“Инфакол”  е още един симетиконов продукт – суспензия, с чийто прием се успокояват бебешки колики. Продуктът е на цена около 9 лв за 50 мл. Опаковката съдържа кпкомер с вместимост 0.5 мл. При проблеми се впръсква един пълен капкомер директно в устата на бебето, към задната част на езика. Тази процедура се изпълнява преди всяко хранене – действието на продукта предотвратява болезненото подуване на чревния тракт от образувани газове.

Капки “Саб Симплекс”

“Саб Симплекс” също е симетиконов продукт, препоръчван за деца и възрастни. Облекчава симптоми като подуване, спазми и болки в корема поради събиране на газове. Подходящ против бебешки колики. При колики се разрешава употребата му след третата седмица от раждането; 15 капки от разтвора се смесват с млякото в бутилка при всяко хранене, или се дават с лъжичка след всяко кърмене. Цената на шишенце от 30 мл е приблизително 13 лв.

Колийф, капки за бебета (Colief)

Основен компонент в капките колийф е ензимът лактаза. Те са подходящи в случаите, когато мъникът страда от лактазна недостатъчност, т.е. когато храносмилателната му система не може пълноценно да разгради и усвои млечните протеини. Капките колийф се дават с бутилката адаптирано мляко при всяко хранене, или преди кърменето с лъжичка кърма; единичната доза е 4 капки. Цената на продукта е 30 лв за опаковка от 7 мл.

Капки “Еспумизан L”

Бебешките колики са един от случаите, когато е уместно прилагането на еспумизан L. База за действие на продукта отново е симетиконът; в случая единичната доза за бебета е 25 капки, които се отброяват в шишето с мляко или в лъжичка с кърма; може да се даде преди или след кърмене. Цената на опаковка от 30 мл е към пет лева.

Гръцки капки за колики “Nopar”

Течна форма на симетикона; прилага се чрез капкомер, който се изцежда директно в устата на бебето – към задната част на езика. Единичната дозасуспензия  е 0.5 мг. Дава се преди хранене, не е необходимо да се разтваря в адаптирано мляко или кърма. Характеристиката на продукта съдържа забележката, че може да се използва по различни показатели още от първия ден след раждането на бебето. Цената е 9 лв за 50 мл.

Капки “Евитал Колик Стоп”

Този продукт е с активни компоненти – етерични масла от ким и от пшеничен зародиш. Насърчава секрецията в чревния тракт и редуцира образуването на газове; успокоява болезнените спазми, причиняващи въпросните бебешки колики. Цената на опаковка от 20 мл е към 17 лв.

Евитал Колик Стоп се дава на бебета по формулата 2 капки на кг телесно тегло, три пъти дневно; капките се дават чисти или с мляко.

Храна за кърмачки против колики, диета

Майките, които кърмят невръстните си бебета, трябва да спазват диета. Ако изключат някои храни от менюто си, те ще намалят риска от колики у децата. Става дума за храните, които провокират увеличено образуване на газове с чревния тракт на мъниците.

Кои храни предизвикват колики

За известно време кърмещите майки трябва да забравят следните продукти: пълномаслено мляко и някои киселомлечни продукти;  ръжен хляб; хляб от едро смялна пшеница – пълнозърнесто брашно; бобови култури; сурови зеленчуци – домат, бяло зеле, и туршии; пресни плодове; всякакви храни с високо съдържание на фибри; ядки и семки. Пикантните блюда, подлютените и пържените храни също се изключват за известно време. Изключваме също какао, сладкарски изделия с какао, кетчуп, майонеза, готови сосове, сладолед, газирани напитки. Трябва да се приемат достатъчно течности; позволен е слаб зелен чай.

С какво да се храним?

Чревната перисталтика на бебето се подобрява, ако майката изключи опасните храни от менюто си и в същото време добави продукти като сушени кайсии и сини сливи, банани и картофено пюре. Печените ябълки и варените на пара зеленчуци – без изрично споменатите, трябва да поддържат пълноценното хранене на майката. Тя трябва да приема храна на неголеми порции, 5-6 пъти дневно, около 40 минути преди храненето на детето.

Добър вариант за пълноценни постъпления на протеини са нетлъстото месо, изварата и нискомасленият йогурт.

Чай против колики и народна медицина

Народната медицина има решение и за проблема бебешки колики. Някои привърженици на този вид методи препоръчват преди всяко хранене на мъника да се дават по няколко глътки чай или отвара от лайка, мента, маточина, джинджифил, като общото количество в рамките на едно денонощие не бива да е повече от четвърт чашка. Поносимостта към билковите продукти обаче е индивидуална, затова подобни чайчета трябва да се дават предпазливо и след обсъждане с педиатър. По-популярни в практиката са отварите от семена на анасон или копър, които улесняват освобождаването от газове и успокояват чревния тракт от болезнените спазми.

Дайте мнение и Вие тук!
Чай от копър за колики, приготвяне

За приготвянето на този чай е необходимо да се набавят чисти семена от копър – такива, които не са предназначени за посев и не са обработвани с агрохимия. Има два варианта за приготвянето на лечебния чай:

  1. За основната рецепта се взема една чаена лъжичка семена, може и от фенел. Счукват се на брашно в хаванче или се смилат в кафемелачка; заливат се в емайлиран съд с чаша вряла вода и се варят на водна баня – на тих огън, 15 минути. Чаят се прецежда и се добавя преварена вода – така, че да се достигне първоначалният обем преди варенето. Оставя се  да се охлади.
  2. Бърз вариант: чаена лъжичка смлени семена се заливат с чаша вряла вода в термос; термосът се затваря и след половин час запарката се прецежда, готова за употреба. Същата процедура може да се направи и с цели семена, тогава запарването трябва да продължи един час.

Такъв цяр може да се дава на бебетата още след втората седмица от раждането. Най-добре е това да се прави преди хранене – достатъчна е една чаена лъжичка три пъти дневно. Граничната дневна доза за малките бебета е четири чаени лъжички.

След като приготвите чая от копър, задължително го опитайте. Ако вкусът ви се стори неприятен, смесете дозата с малко кърма или адаптирано мляко.

Чай от анасон (неподсладен)

Чаят от анасон се използва за лечение на бебешки колики от векове. Той въздейства меко на детския чревен тракт и облекчава болките, причинени от събрани газове. За получаването на домашна анасонова вода/чайот анасон са достатъчни половин чаена лъжичка семена и две чаши вода.

  • Ето и техниката на приготвяне: Както постъпихме със семената от копър, така и в случая с анасона трябва да ги смелим или счукаме. Получената маса се залива с две чаши вода и се вари 10 минути. Отварата се прецежда веднага и се оставя да се охлади, след което се прибира в хладилника; годна е в продължение на три денонощия. Дава се в малки количества на всеки три четири часа, най-добре с капкомер. За бебетата до 6-месечна възраст са достатъчни 2-3 капки в лъжичка кърма или адаптирано мляко, а за тези на 6-8 месеца може да се дава по половинка от обема на стандартен капкомер. За разлика от други фитопродукти, анасоновите семена не причиняват странични ефекти и могат да се дават спокойно на мъниците, но внимавайки с дозата. В голямо количество продуктите с анасон могат да упражнят невротоксично действие.
Чай за колики “Хип” (Hipp)
колики
Всяко пакетче от опаковката е достатъчно за 200 мл чай против колики

Чаят за колики от Hipp спестява търсенето на подходящи семена, както и приготвянето на една или друга запарка. Той е приготвен от копъров екстракт и е фабрично дозиран в пакетчета, които се разтварят с гореща вода; едно пакетче за 200 мл вода – или половин пакетче за 100 мл. Веднъж приготвен, чаят може да се дава през целия ден по лъжичка. Продуктът не е подсладен; подходящ при колики, както и за утоляване на жаждата при температура и обилно изпотяване (за по-големи бебета). Цената на една стандартна опаковка от 15 пакетчета е около 4 лв. Общото количество при дозирано лечение на колики е достатъчно за 127 “порции”.

Чай “Милупа” против колики

Този чай също разчита в действието си на екстракт от семена на фенел/копър и анасон; приготвя се чрез запарване, като дозата е половин чаена лъжичка прахообразна смес на 50-100 мл в зависимост от възрастта на бебето. Обикновено в рамките на едно денонощие бебето приема около 50-70 мл от чая. Дава се по лъжичка преди хранене. Потребителските форуми коментират, че продуктът може да се купи само онлайн или да се донесе от друга страна. Според някои бележки не е по-различен от този на Hipp.

От баба: с горяща борина

Методът за спиране на колики с горяща борина изглежда твърде старомоден и странен на фона на цялата модерна фармакология. Според споделено във форуми за родители обаче излиза, че върши работа!

Борината представлява тънки парченца от борови корени, клечки; материалът е изсушен и нацепен, продава се пакетиран онлайн. Пакетче от 150 г клечки от бял или чер бор струва 7 лв.

Такава клечица се запалва и се оставя да гори с ароматен пушек, като предварително се приготвя чиста лъжичка и се държи на пушека – да почернее. След като изстине, в лъжичката се пускат няколко капки кърма или адаптирно мляко и се разбъркват, докато опушеното се размие в млечните капки. Този бебешки “коктейл” съдържа специфичен въглен от боровите смоли, който пречиства чревния тракт и го освобождава от задържаните газове. “Боровото” млекце се дава преди всяко хранене. В етапа на коликите.

Индийско орехче

Отварата от индийско орехче също е образец от народната медицина. По-старото поколение я намира за ефикасно средство, докато младите майки – по мнения от форумите – са резервирани и не се доверяват на уверенията за безопасно действие на продукта. Коментират се и качества на индийското орехче като опиат.

  • Вижте тази примерна рецепта за отвара от индийско орехче, която е заслуга на zdravkablog.blogspot.bg: В 300 мл вряла вода се пуска малко количество прясно настъргано индийско орехче – само на върха на ножа. Ври 5 минути и веднага се прецежда – внимателно, да не останат никакви частички от орехчето във водата. Налива се в шише с биберон и се дава на бебето по малко, 1-2 “дръпвания” преди хранене или при болезнени спазми.

Сироп за колики

Още една възможност да се справите с упоритите бебешки колики е използването на специалните готови сиропи за тази цел. Тяхното действие отново разчита на биоактивните компоненти във вече споменаваните растения – копър, фенел, анасон, също така лайка и джинджифил. Обикновено популярните сиропчета се дават също и при други стомашни неразположения, при никнене на зъби и пр.

Нърс харвис

Това е сироп с история: фрагменти от състава му са познати на много европейски народи, но през 19 век започва стандартизираното му приготвяне и използване в Англия. Активните съставки в “Нърс харвис” са натурални: съдържа масла от ким и копър, натриев бикарбонат, захароза и вода. Дава се по една чаена лъжичка на бебета под 6 месеца, или по две – на тези над 6 и до 12 месеца. Единичната доза не може да се повтаря повече от 6 пъти в рамките на едно денонощие. Продуктът не се прилага в случаите с диабет или при бебета на възраст под 30 дни.

Сиропът се разпространява у нас, цената му е около 16 лв за 145 мл.

Gripe Water. Има ли го в България?
колики
Сиропчето Gripe Water

Gripe Water е бебешки сироп от Англия; там цената му е малко над три паунда за 150 мл. Действието му се дължи на маслото от копърови семена и сода бикарбонат. Дава се на бебета от месец до 6 по една лъжичка от 5 мл, а за тези до годинка – по две лъжички. Броят на дозите и тук е ограничен до 6 за 24 часа.

Сиропът не се продава в аптечната мрежа, но може да се намери  онлайн от частни лица, които са го донесли от чужбина. Цената му е около 11-12 лв за същото количество, т.е. 150 мл. Обобщено от коментарите в родителски форуми: реакциите на всяко бебе са индивидуални, някои се повлияват веднага от домашни отвари с копър и анасон или от купени разтворими чайчета. При други облекчението е слабо и за кратко и според родителите нещата очевидно трябва да се израстат търпеливо.

Хомеопатични лекарства за колики

Хомеопатичните продукти са в състояние да спасят страдащото бебе от болките и дискомфорта при колики, при това без риск за здравето му. Ето защо хомеопатичните средства си струват приложението:

  • Липсват странични ефекти. Те се произвеждат само от естествени компоненти, които не вредят на бебешкото здраве.
  • Хипоалергенни са, не водят до привикване или до реакции на свръхчувствителност.
  • Действат бързо – още в първите минути след приема неутрализират болката и плачещият мъник се успокоява.
Капки “Коликинд” на Мама натура

Продуктът комбинира въздействията на пет хомеопатични съставки:лайка, сантонинов пелин, суроватка от краве мляко, магнезиев хлорид и колоцинт – екстракт от специфично африканско растение с ефекти при стомашни спазми.  Комбинираният продукт на Мама натура се дава в малки дози, по 2-3 капки половин час преди или след хранене, до 6 пъти за 24 часа. При първите дози детето трябва да се следи за възможни алергични реакции (производителите уверяват, че те са много редки). Опаковката от 20 мл капки струва 9 лв.

Хомеопатия “Колоцинтис”

Препаратът е препоръчван за група болестни състояния на стомашно-чревния тракт, за деца и за възрастни. При бебешки колики коментар на framar.bg (от форума на сайта) уточнява, че е резонно да се дават по пет гранулки дневно, разтворени в лъжичка с вода. Някои уточнения добавят, че при много силни спазми гранулките могат да се дават 2-3 пъти през час. Добре е преди да започнете прилагането на този продукт да се консултирате със специалист хомеопат. Ако не сте уверени в точната схема на приложение, по-добре изберете друго средство против бебешки колики.

Цената на едно флаконче с гранули от този продукт е около 4 лв.

Други продукти и способи

В традициите на различните народи практиките за облекчаване на бебешки колики се организират около затоплянето на детското коремче – внимателно, с различни средства, и създаването на успокояваща среда около мъника. Сред съветите е внимателното хранене – така, че детето да не поглъща въздух, докато се храни с биберон или е кърмено; изправянето след хранене – за да оригне поетия въздух. Има и препоръки, които изглеждат абсурдни, но очевидно работят: например да се пусне тиха музика, тих домашен шум от пералня или прахосмукачка, шумът от течаща в някакъв съд вода.

Често препоръчвана мярка е полагането на затоплена пелена върху коремчето, продухването му със сешоар през сгъната на няколко пласта кърпа, внимателно притискане на детето към гърдите/корема на майката и пр.

Възглавничка против колики
колики
Затоплящата възглавничка със спелта е възможно решение при колики

Използването на възглавничка за затопляне на коремчето е един от практикуваните начини за облекчаване на болезнените усещания. Онлайн справка показва, че те могат да са различни по вид – водни, т.е. зареждат се с топла вода; електрически – към тях майките имат доста резерви. Има и възглавнички със соли, които са херметически затворени и са фабрично заредени със специален разтвор. Възглавничката има копче за включване, с което се задейства химическа реакция – при нея започва затопляне на вътрешността и температурата достига до 50 градуса, а самата възглавничка заема формата на тялото. При най-малките бебета не се поставя директно върху тялото, а близо до него и увита в кърпи.

Предпочитани като по-безопасни са възглавничките с пълнеж, които могат да се затоплят и да поддържат топлината известно време. Като пълнеж се използват естествени материали от рода на зърна или костилки. Напоследък е популярна възглавничката с люспи от спелта и просо, които са обработени със специална каучукова смес; не се трошат и гарантират продължително използване на предмета. Цената на такава възглавничка е около 20 лв.

Следващото видео показва как  “работи” възглавничката със соли:

Техниката боуен при колики на бебе

Боуен терапията най-общо казано е начин да се активират центрове в организма, които съдействат да се преодолеят различни болестни състояния. Доказано помага при бебешки колики: достатъчни са няколко масажни сеанса, при които се изпълняват специфични движения по коремчето и гърба на бебето. Това изпълнение може да се довери единствено на опитен терапевт, който владее техниката и е наясно върху кои точки по тялото да насочи внимателното си въздействие. Счита се, че боуен терапията е в състояние да облекчи качествено преживяванията на детето при колики, без да се използват някакви медикаменти или билки.

Играчка-грейка

Това е вариант на затоплящата възглавничка: състои се от торбичка с пълнеж, която се затопля в електрическа или микровълнова фурна, и калъф във формата на куче, слонче, агънце и пр. любими играчки.

Колик таблетки

Колик таблетките са продукт на натурална основа – съдържат екстракти от лайка, див ям и колоцинт, както и лактоза. Действат обезболяващо и подпомагат отделянето на газове. Таблетките се разтварят бързо във вода и разтворът се дава на детето при необходимост. При бебешки колики единичната доза е 2-3 таблетки в лъжичка с вода на всеки 15 минути – до постигането на облекчаване. Максималният прием за ден е 8 дози.

Други видове колики и при възрастни

Чревни колики могат да се наблюдават и у възрастни, както и при деца над 8-12 месеца; тогава иде реч за друг проблем и се коментират патологични състояния. Чревните колики извън вече коментираните бебешки, могат да бъдат провокирани от неправилно хранене, претоварване на стомашно-чревния тракт с мазна, пикантна, пържена грана или голямо количество трудна за преработка храна. Възможни са също възпалителни заболявания и сраствания в коремната кухина.

Друга група причини се свързват с гнилостни процеси и твърде активна ферментация, вследствие на което в чревния тракт се образуват много газове; това води до натиск и разтягане на чревните стени, състояние доволно болезнено. Причина могат да са още токсични наличности в чревния тракт, например при отравяне с олово.

Спастичните болки, обикновено назовавани колики, по принцип следват една след друга и са нетърпими до прилошаване. В зависимост от локализацията си те могат да са не само чревни, но също така жлъчни, бъбречни и колики на панкреаса.

Бъбречна колика

Бъбречните колики се проявяват, когато на пътя на урината – отделяна от бъбречното легенче – внезапно се появи някакво препятствие. Това може да са плътни кристали в уретрите, бъбречни камъни, прегъване на пикочопровод или възпалителен процес. За много хора бъбречните колики/кризи са особено заболяване – но всъщност те са проява на някое от вече споменатите болестни състояния, най-често на бъбречнокаменната болест.

Бъбречните колики започват рязко и изведнъж с режещи пристъпи в областта на кръста. След това болката се премества към долната част на корема, половите органи, слабините и бедрата. Позивите за уриниране зачестяват, но самото уриниране е затруднено. Често състоянието е придружено с повръщане, метеоризъм, диария.

Бъбречните колики обикновено се появяват след активно движение: бързо ходене, бягане, каране на автомобил или мотоциклет, активен спорт. Може да се случат и в състояние на покой .

Болките са толкова силни, че не могат да се търпят. Често те “отпускат” за кратко и после пак се появяват, вече проявени по-скоро към долната част на корема. След няколко силни спазъма е възможно уриниране, при което се отделят песъчинки и кръв.

Въпрос на преценка от страна на специалистите е какво лечение да се предприеме – естествено след поставянето на точна диагноза.

Жлъчна колика

Причина за жлъчните (чернодробни?) колики са заболявания на жлъчните пътища или нарушено оттичане на жлъчните сокове. Болките възникват поради съкращения на гладката мускулатура на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Така става, ако по пътя на жлъчните сокове има запушващи компоненти: жлъчни камъни, песъчинки, тампони от слуз при холецистит, туморни образувания или дискинезия, нарушени двигателни функции на жлъчните пътища. Неправилното хранене също може да причини такива колики, както и фактори от рода на физическо пренапрежение, стрес, аномалии в развитието.

Главен симптом за този вид колики е силната болка в дясното подребрие. Тя постепенно обхваща гърба, целия корем, шията. Пристъпите обикновено са нощем и се усещат най-силно при вдишване или ако болният лежи на лявата си страна. Допълнителни симптоми са пожълтяването на кожата, подуване на корема, повръщане. Урината потъмнява, а екскрементите побеляват. Коликите могат да преминат за пет минути, но това не означава да ги забравим, посещението при лекар е задължително. Често жлъчните колики продължават два три дни и изискват спешна медицинска помощ.

Обстойната диагностика, включително апаратна, помага да се изясни какъв е проблемът, след което се предприема адекватно лечение – включително оперативно до отстраняване на жлъчния мехур.

Колики и газове

Метеоризмът или повишеното газообразуване в чревния тракт практически винаги съпътства чревните колики. Това е така без значение какво заболяване е провокирало появата на спазмите. Обяснението не е трудно: при коликите е налице нарушение в преработването на храната, както и придвижването на хранителния “пакет” по чревния тракт. Вследствие на тези отклонения започва интензивно газообразуване; големият обем газове, които често се задържат в коремната кухина, буквално разпъват стените на червата, при това болезнено. Затова може да се каже, че въпросните колики и газовете са свързани едно с друго, при това коликите провокират метеоризма.

За още информация: На английски: Baby colic. На немски и турски: Kolik. На испански: Cólico del lactante. На руски: Младенческая колика. На гръцки: Βρεφικοί κολικοί.


Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

капки за разхлабване

Кои са най-ефективните капки за разхлабване? Добри ли са Дулколакс?

Добри капки ли са “Дулколакс”? Страдащите от запек все още предпочитат народната медицина пред използването …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *