Живот с хемороиди. Всичко обяснено достъпно и ясно!

Най-подробната и достъпна статия на тема симптоми и лечение на хемороиди. Кои са причините за болестта? Как да я предотвратим или да живеем с нея? Вътрешни и външни хемороиди. Кървящи хемороиди. Всичко, което трябва да знаете!

Хемороидите представляват варици в най-крайната част на правото черво – аналната област. (Варици, това е трайно ограничено разширение и нагъване на вените в дадена област, което обикновено се придружава и с изменения в стената им.)

Причини и обяснения за появата на хемороиди.

Правото черво е кух, тръбест орган, разположен в малкия таз и завършващ със заднопроходното отвърстие — ануса. В малкия таз се намират и други важни органи – пикочният мехур, матката у жените и пр. Работата на тези органи е взаимно свързана и те оказват влияние един на друг по отношение на функциите си.

Стената на правото черво в основата си се състои от два слоя мускулни влакна, разположени перпендикулярно един на друг — външен надлъжен и вътрешен кръгов слой. Непосредствено пред края на правото черво кръговият слой е значително задебелен и образува мускулен пръстен — сфинктер, който затваря червото и предотвратява произволното изпускане на газове и изпражнения през ануса.

Неговата функция може да се регулира и волево от човека и даже дава възможност за приучване към изпразване на червото в определено време на деня. Отвътре червото е постлано с нежна лигавица.

Откъде се взимат тези разширени вени?

Непосредствено над ануса лигавицата образува многобройни гънки в надлъжно направление, в които именно са заложени богати венозни разклонения.

Вените на правото черво, разклонявайки се в стената му и съединявайки се богато помежду си, образуват мощни венозни сплитове, разположени между описаните по-горе гънки на лигавицата и външната повърхност на мускулния слой. Те могат да достигнат значителни размери и да образуват цели конгломерати от разширени вени.

дефекация хемороиди
Това е нормалната поза за дефекация. Седейки на клекалото, ние каним хемороидите да заповядат!

Според това, дали са покрити с лигавица или с кожа, различаваме вътрешни и външни хемороиди. Вътрешните хемороиди са разположени навътре от мускулния сфинктер, а външните са под него. В областта на самия анус венозните възли лежат съвсем повърхностно, непосредствено под кожата.

Причини и развитие на хемороидалната болест.

Въпреки че болестта е позната много отдавна, причините и точният механизъм за възникването й остават и до днес ненапълно уяснени.

Като основна причина за възникване на хемороидите сега се приема нарушеното равновесие между повишеното налягане във венозните сплитове на правото черво и съпротивата на техните стени. Повишеното венозно налягане води до застой на кръвта в хемороидалните вени.

Застоят се благоприятствува от факта, че тези вени нямат клапи, които да пречат на връщането на кръвния поток обратно. Кръвта се връща назад, препълва вените в аналната област и предизвиква кръвен застой. Последният допринася за развитието на хемороидите.

Можете да премахнете хемороидите с продуктите “Хеморрел”.

продукти хеморрел за лечение на хемороиди
За да разгледате продуктите “Хеморрел” кликнете върху картинката по-горе!

Става дума за синергично действие на мехлем с това име за локално директно приложение и също тинктура за перорален прием.

Уникалните формули на “Хеморрел” гарантират бързи резултати.

Спират възпалителния процес, а мехлемът подхранва тъканите на увредената лигавица и деформиралите се стени на кръвоносните съдове.

И двете са билкови, приготвени единствено от естествени съставки. Можете да намерите подробности за тях ТУК: Продукти “Хеморрел” за лечение на хемороиди!

Запек и хемороиди.

упражнение запек хемороиди
Това упражнение помага срещу запек и респективно срещу хемороиди.

Редица заболявания и състояния протичат с повишено венозно налягане и застой. Така хроничният запек води до задръжка на изпражнения в правото черво, вследствие на което се нарушава кръвообращението му и се получава застой. От друга страна, свързаното със запека напъване при всяко изхождане повишава налягането в корема и напрежението в хемороидалните вени.

При наличност на цепнатини (фисури) и разязвявания по лигавицата в аналната област, които са много болезнени, страхът от болки води до съзнателно въздържане от ходене по голяма нужда, а това довежда до развитието на тежък запек, в резултат на което в крайна сметка може да се развият хемороиди. От всичко това става ясно голямото значение, което има отстраняването на запека в профилактиката на хемороидите.

Рискови професии и състояния.

хемороиди заседнал живот
Компютърджиите са перманентно застрашени от появата на хемороиди.

Продължителното стоене или седене на едно място води до препълване на тазовите органи с кръв и застой в аналната област с последващо развитие на хемороиди. Затова хемороидите се смятат за професионално заболяване при хора, чиято професия е свързана с продължително стоене на едно място (зъболекари, бръснари и пр.), или които водят заседнал живот (чиновници и хора, чиято работа е свързана с продължително седене пред компютъра).

Употребата на алкохол, подправки и силно дразнещи храни води до активно препълване на тазовите органи с кръв, до застой и поява на хемороиди.

Туморите в малкия таз, увеличената простатна жлеза нарушават нормалното кръвообращение в малкия таз и способствуват за развитието на хемороиди по пътя на венозния застой.

При бременност освен механичната пречка за кръвообращението вследствие притискане от увеличената матка има и активно препълване на тазовите органи с кръв, което съчетание също води до поява на хемороиди.

Полученият по различни причини застой във венозните сплитове след време води до възпалителни изменения в стените им, последвани от развитие на склероза (втвърдяване), намалена еластичност, пукане и кръвоизливи.

Особено внимание трябва да се обръща на т. нар. вторични или симптоматични хемороиди.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Те са последица на друго, обикновено тежко заболяване, например рак на правото черво, който притиска отводящите му вени, или чернодробна цироза с повишено венозно налягане. Точното им разпознаване е необходимо, за да се избегнат фатални грешки при лечението.

При това заболяване съществува известно фамилно предразположение — няколко члена на едно семейство боледуват от хемороиди, понякога съчетани с разширение на вените на крайниците и пр. В такива случаи съществува вродена склонност на стените на вените към разтягане поради дефекти в структурата им. Заболяването е много често в англосаксонските народи, у египтяните, турците, евреите и пр.

Болестта се среща най-често във възрастта между 30 и 40 г. предимно у мъжете.

Признаци и симптоми на болестта.

Признаците на хемороидите зависят от степента на развитие на хемороидалните възли и от наличността на усложнения.

Значително изразени хемороиди може дълго време да не причиняват никакви оплаквания. Обикновено те започват да безпокоят болния едва когато се получат усложнения, които са доста чести и разнообразни.

мнения, отзиви, коментари, форум

В много случаи дълги години болните се оплакват само от парене и леко подмокряне в областта на ануса. Нерядко сърбежът е единственият признак, който сочи наличността на хемороиди. При приемане на алкохол или дразнещи храни се получава чувство на тежест и напрежение в ануса. Обикновено в неусложнените случаи болки няма.

Често явление е отделянето на малки количества ясна кръв при ходене по голяма нужда, която не е размесена с изпражненията, а стои като полепена по повърхността им.

Външни и вътрешни хемороиди.

Външните хемороиди протичат обикновено много по-леко, отколкото вътрешните. Те не причиняват особени оплаквания и много по-рядко дават усложнения. Разполагат се съвсем подкожно и образуват венец, съставен от различни по големина възли около аналния отвор.

Обикновено са слабо очертани и набъбват при напъване. Кожата, която ги покрива, има леко синкав оттенък, тъй като вените прозират под нея. Понякога хемороидите имат форма на брадавица или гънки. Меки са и при натиск се изпразват, като намаляват обема си.

При външните хемороиди има често кървене, но то е слабо и не води до загуба на големи количества кръв или до развитие на анемия.

Понеже са разположени повърхностно и са покрити с тънка кожа, те са постоянно изложени на нараняване и се инфектират лесно. Съвсем незначителни травми, дори триенето на дрехите, могат да доведат до възпаляването им и до възникване на тромбофлебит (възпаление на стената на вените с последващото им запушване от съсирена кръв).

Вътрешните хемороиди са разположени на 1,5—2 см навътре от аналния отвор.

Те могат да се видят само при разтваряне на ануса със специален инструмент или когато сфинктерът му е разхлабен и недостатъчно плътно затваря аналния отвор. Те представляват добре оформени, с различна големина възли, със синкавочервен цвят. Повърхността им е леко неравна и приличат на ягода.

Лигавицата, която ги покрива, е изтънена, понякога кървяща или разязвена. Разположени са на широка основа или висят на тънко краче. Те са неболезнени при пипане, меки и при натиск се изпразват лесно. След прекаран тромбофлебит обаче или след възпалителни процеси на лигавицата на правото черво (проктити) може да станат твърди и болезнени.

Вътрешните хемороиди кървят много по-често от външните. Кръвоизливите са по-масивни и по-продължителни. Количеството на загубената кръв е различно — от няколко капки до кафена чашка. Понякога малките кръвотечения, дължащи се на пукване на набъбналите венозни възли, облекчават болния, понеже намаляват напрежението и болката.

Постоянното и упорито, макар и малко кръвотечение от разранената повърхност на хемороидалните възли води до тежка, мъчно поддаваща се на лечение анемия.

Свличане и изпадане на хемороидите.

С увеличаване обема на възлите с течение на времето и поради рехавата основа, на която се разполагат, понякога те започват да се свличат постепенно надолу и може да изпаднат навън от аналния отвор. Отначало изпадането става само при ходене по голяма нужда и напъване, след което те сами се прибират обратно в ануса. По-късно изпадат лесно и при по-малко напрежение и връщането им обратно трябва да бъде подпомогнато с ръка.

Обаче те може да останат и трайно изпаднали извън аналния отвор и опитът за връщането им обратно да бъде безрезултатен. Това дава възможност за развитие на проктит и тромбофлебит, а при спазъм на сфинктера и за заклещване на възлите.

Изпадането на възлите, даже и без заклещване, запушва ануса и пречи на изпразването на правото черво. Застоят на изпражненията дава редица неприятни общи явления, (намаление на апетита, главоболие, сърцебиене и пр.)

Заклещване на хемороидите.

Особено място в развитието на болестта заема заклещването. То е крайно неприятно, много мъчително и същевременно опасно усложнение. Обикновено възпалени вътрешни хемороиди изпадат навън от аналния отвор и биват притиснати от еластично свития поради болката анален сфинктер. Първоначално притискането води до венозен застой и оток с разязвяване на лигавицата, а когато кръвообращението е напълно прекъснато — и до умъртвяване на хемороидалните възли.

Заклещването се придружава с жестоки болки, които понякога причиняват спиране на ходенето по голяма нужда. Температурата може да се повиши с втрисане. Общото състояние се влошава. Възлите може да се умъртвят напълно и да отпаднат.

Възпалени хемороиди.

Протичането на болестта често се усложнява и от избухване на възпалителен процес. Покритите само с кожа външни хемороиди се инфектират лесно даже и при незначителни наранявания. Развива се проктит с последващ тромбофлебит на хемороидалиите вени. Възлите се увеличават по обем, стават напрегнати, блестящи, силно болезнени и топли при пипане. Болният усеща остри болки в ануса. Температурата се повишава.

В продължение на няколко дни обикновено възпалителният процес стихва, тромбите във венозните съдове се заместват със съединителна тъкан, възлите стават плътни, твърди. Възпалителният процес обаче може да продължи да се развива и да доведе до нагнояване на хемороидалните възли.

Нещо повече, нагноилите хемороиди могат да станат източник на развитие на възпалителни огнища в далечни области на тялото. Общото състояние на болните е много тежко, температурата достига високи стойности.

При намиращите се често по лигавицата на правото черво цепнатини и язвички инфекцията може да премине в стената на червото или в рехавата тъкан около него. Развиват се възпалителни процеси в самата стена на червото (проктит) или в обкръжаващата го тъкан (парапроктит).

Те протичат много тежко — със силни болки, висока температура и лошо общо състояние и водят до образуване на тежки абсцеси, които след изпразването си дават много упорити, дълготрайни и мъчно поддаващи се на лечение фистули.

Прогнозата на хемороидите е, общо взето, благоприятна. От всичко споменато по-горе е ясно, че неусложнените хемороиди могат да съществуват дълги години, без да предизвикват някакви оплаквания, освен известно неудобство за болния. Обратно, усложненията им довеждат до тежки състояния, намаляват работоспособността на болния и носят известни рискове.

Предпазване от хемороиди. 1. Фаталното действие на запека.

И при хемороидите е в сила правилото, че по-добре е едно заболяване да бъде избегнато, отколкото лекувано, особено тогава, когато настъпят усложнения.

Както вече бе споменато, за възникването на хемороидите огромна роля играе запекът. В това отношение той заслужава най-голямо внимание. Запекът е привично явление за средната и напредналата възраст. Обикновено той се дължи на недостатъчна перисталтика на червата, резултат на застоял живот и на употребата на недразнеща червата храна.

В последния случай огромната част от хранителните материи се всмуква обратно от червата и остатъкът от тях по обем и състав не е в състояние да дразни стените на червата и да предизвиква перисталтични движения.

2. Как да действаме при запек.

Необходимо е, особено при хора, предразположени към поява на запек, наред с вкусната, питателна и богата на различни вещества храна да се приема и достатъчно количество обемиста, недобре усвояваща се при смилането храна. Такива са богатите на целулоза храни. В това отношение грубият черен хляб е за предпочитане пред белия и препечения хляб.

До запек води и приемането на различни каши. Широко се препоръчва приемането и на плодове, особено на сини сливи, които имат и леко слабително действие, на кисели ябълки и на зеленчуци. Благоприятно действие в борбата срещу запека имат ферментиралите млечни продукти, които засилват дейността на чревните бактерии: сметана, кисело мляко, ацидофилни млека и пр.

Препоръчват се алкалните минерални води, газираните питиета, плодовите сокове и пр., както и поемането изобщо на много течности. На хора, които не са предразположени към затлъстяване, се препоръчват повече мазнини и сладки храни — мед, сладка, тестени сладкиши.

3. Забранени храни и напитки при запек.

Консумирането на месо, колбаси и яйца по начало се ограничава.

Забранена е употребата на алкохола, на подправките — червен и черен пипер, хрян, както и на кафето и шоколада. Тези храни предизвикват силно дразнене в аналната област и препълване на тазовите органи с кръв. По същите причини се ограничава и приемането на стар фасул, лук и зеле и се забранява сухоежбината.

От особено значение е самият начин на хранене. Обилното нахранване до пресищане е вредно. То обременява храносмилателните органи, а води и до затлъстяване. Има значение редовното в смисъл на през точно определени интервали хранене. То спомага за правилната функция на червата и за редовното им изпразване.

Храненето трябва да става З—4 пъти дневно, никога непосредствено преди лягане. По-голямото количество от храната трябва да се приема на обяд, а вечерята трябва да бъде обезателно по-лека. За избягване на запека е много полезно сутрешната закуска да се състои от парче черен хляб и чаша млечно питие.

4. Други подходи към профилактиката на хемороидите.

Много важно за профилактиката на хемороидите е и редовното ходене по голяма нужда. То трябва да става по едно и също време, най-добре сутрин след ставане от сън. При ходенето по голяма нужда трябва да се избягва напъването, защото то води до увеличаване на налягането във венозните възли на аналната област.

При необходимост изхождането по голяма нужда може да бъде подпомогнато с назначаване на нежни слабителни средства — течен парафин (1—3 супени лъжици), лаксативен прах от рози и пр. Системното им даване обаче е крайно вредно и затова основното средство в това отношение си остава диетата. Организмът привиква с очистителните средства, в резултат на което запекът се задълбочава.

Движение: Труд, разходки, упражнения.

Голяма роля в борбата срещу запека играе движението, особено при хора, които водят застоял живот. Това най-лесно се постига с ежедневни разходки, независимо от сезона в продължение на 1—2 часа, на неголеми разстояния — 1—2 км, най- добре вечер преди лягане.

Добре действа и лекият физически труд на открито — работа из двора, в градината и пр.

Особено добри резултати се получават с различните физкултурни упражнения. Тяхното въздействие не се ограничава само върху червата. Те имат и общ благотворен и стимулиращ ефект върху целия организъм, като тонизират всичките му функции. Те обаче трябва да бъдат съобразени с възможностите на дадена възраст. Най-подходяща е утринната гимнастика, траеща 5—10 мин, лете на открито, зиме в проветрено помещение.

Спортните игри са също много полезни, стига да не се прекалява с тях. Препоръчват се волейбол, тенис, плуване, ски и др.

Както става ясно, в основата си това са съвсем прости, лесно и напълно приложими в ежедневния живот мероприятия, които обаче имат голямо значение и при старателно съблюдаване могат да предотвратят появата на запек и свързаното с него развитие на хемороиди.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДИТЕ

Неоперативното, консервативното лечение в ранните стадии на заболяването може да даде добър ефект за дълго време. То включва описаните по-горе в раздела за предпазването методи на диетолечение, умерени движения и лек физически труд, както и спортни упражнения. Консервативното леченние включва и разнообразни физиотерапевтични процедури.

Лесно приложими и много полезни са седящите вани.

Те могат лесно да се правят и в домашна обстановка с помощта на леген, полунапълнен с вода с температура около 40 градуса по Целзий, която се поддържа постоянно чрез доливане на топла вода.

Към нея е уместна идея да се добавят и няколко кристалчета калиев перманганат. Баните се правят два пъти дневно, обикновено след изхождане по голяма нужда. От полза ще ви бъде, ако във ваната добавите и отвара от смрадлика и лайка, действат прекрасно!

Дарсонвализация – ток в ануса.

Широко разпространен метод е и тъй наречената дарсонвализация, при която се използва ток с висока честота и напрежение, но с малка сила. Токът се прилага локално, като в ануса се вкарва специален металически електрод дарсонвал, част от уред, наречен на името на неговия изобретател Jacques-Arsène d’Arsonval.

Болният усеща леко загряване в областта на ануса. Един курс лечение се състои от 15 до 20 сеанса от по 5-10 минути всеки ден или през ден. В резултат на лечението се постигат свиване и запушване на възлите.

Смяна на професията.

Към консервативните мероприятия трябва да се причисли и смяната на професията. При някои болни хемороидите са професионално заболяване. В случаите, когато останалите консервативни мероприятия са без лечебен ефект, а този момент има ясно подчертано отрицателно влияние, по предписание на лекаря може да се наложи смяна на професията.

Хигиена.

Особено важен е въпросът за хигиената на аналната област. Трябва да се забрани употребата на тоалетна хартия след изхождане по голяма нужда и да се препоръча всеки път да се прави измиване с хладка вода и внимателно подсушаване с мека кърпа.

Поддържането на чистотата на областта на ануса играе голяма роля за предотвратяване на възпалителни процеси в хемороидалните възли и лигавицата на правото черво.

Лечение със свещички и лечебни клизми.

Обстоятелството, че хемороидалните възли са лесно достъпни за местно приложение на лекарства през ануса, е довело до широка употреба на свещички и лечебни клизми, които имат обезболяващо и противовъзпалително действие.

След поставяне на свещичките в ануса маслото им се разтопява и облепя лигавицата на правото черво с тънък слой мазнина, който я омекотява и защитава от нараняване от твърди изпражнения, а лечебните вещества се всмукват от стената на червото и преминават в кръвообращението.

Клизмите се правят с малки количества течности – половин до една чаена чаша слаб (розов) разтвор от калиев перманганат или отвара от лайка при температура на водата между 38 и 39 градуса по Целзий. Вкараната в ануса течност трябва да се задържи известно време волево, за да може частично да се всмукне от стените.

Лечение на сърбеж при хемороиди.

Сърбежът в аналната област, който може да бъде единственият признак на болестта, понякога е много силен и измъчва болния. В такива случаи се поставят влажни компреси с 10-процентен оцетен разтвор (най-добре да ползваме истински ябълков оцет, не менте!), или се намазва цялата област с ментолов спирт 1:200 или максимум 1-процентен разтвор.

При упорит сърбеж се препоръчват мехлеми с анестезин. В особено тежки случаи може да се прибегне и до рентгеново облъчване на тази област.

Кървящи хемороиди. Кръв в изпражненията.

При кървене от хемороидалните възли лечебните мероприятия са различни в зависимост от количеството на изтеклата кръв. Малките, незначителни кръвозагуби спират обикновено от само себе си. Те не изискват някакво особено лечение, освен поддържане на хигиена. При по-силно кръвотечение болният се поставя на легло, назначава се лека, даже млечна диета.

За да се избегне дразненето на червата от изпражненията и да не се засили кървенето, изкуствено се предизвиква запек с даването на опий. Освен това се правят инжекции с кръвоспиращи средства – калций, витамин С и др.

В ануса може да се поставят свещички с кокаин, които предизвикват свиване на кръвоносните съдове, или пък се поставя тънка гумена тръба, обвита с марля, която е напоена с кръвоспиращи вещества.

В редки случаи масивните кръвоизливи налагат преливане на кръв или операция по спешност.

Хроничната анемия, причинена от малки, но продължителни и упорити кръвотечения, се лекува с антианемични средства – желязо, арсен, витамин В12 и др.

Дайте мнение и Вие тук!

Възпалени хемороиди.

При възпалени хемороидални възли или при поява на тромбофлебит в хемороидалните вени болният се оставя на легло, назначава се недразнеща диета. За размекване на изпражненията с цел да не се дразнят възпалените възли се препоръчва течен парафин.

Локално се поставят компреси със студена вода, 30-процентен спиртен разтвор, буровин или най-добре марли, напоени с маста на Вишневски. Последните имат особено благоприятно действие и може да се сменят по-рядко, през няколко дни. При силни болки възлите се намазват с 10-процентен анестезинов мехлем.

Остър възпалителен процес на хемороидите с температура.

При остър възпалителен процес с повишаване на температурата или с тенденция към нагнояване на възлите се предписват антибиотици или комбинирани сулфамиди – мадрибон, супронал и прочие.

В последните години при възпалителни процеси и тромбофлебит все повече се налагат бутацолидиновите препарати – иргапирин, реопирин и прочие. Резултатите, получени при лечението с тези препарати, са повече от задоволителни.

След преминаването на острите възпалителни явления за разнасяне на остатъците от процеса се препоръчват топли седящи бани с калиев перманганат.

Заклещени вътрешни хемороиди.

При заклещване на изпадналите от ануса навън вътрешни хемороидални възли болният също трябва да остане на легло. Връщането обратно на възлите става само от лекар, като се намазват предварително с мазнина. Насилственото връщане, особено на силно възпалени възли, се забранява, защото те се травматизират още повече и може да се откъснат парчета съсирена кръв и да запушат някой кръвоносен съд (емболия).

За премахване на силните болки при манипулацията и за отпускане на сфинктера предварително се прави инжекция с морфин.

Връщането обратно на възпалени външни хемороиди е безцелно и опасно. То обикновено се извършва от неопитни лица, които погрешно ги взимат за заклещени вътрешни хемороиди.

Лечение на хемороиди чрез склерозираща терапия.

Особено място в лечението на хемороидите заема т.нар. склерозираща терапия. Тя се състои в инжектиране в хемороидалните възли на втвърдяващи вещества, които предизвикват неинфекциозен възпалителен процес в стените на вените, за запушване на възлите, свиването им и разрастване на съединителната тъкан в тях.

Някои разтвори могат да бъдат впръскани под лигавицата, по която се намират хемороидалните възли.

Резултатите от склерозиращата терапия при хемороидите не са така задоволителни, както при лечението на вариците на крайниците. При последните обикновено се получава запушване на вените, докато при хемороидите често пъти ефектът се състои само в съсирване на кръвта във вените, без разрушаване на ендотела на стените им, в резултат на което могат да се откъснат малки съсиреци кръв и да се получат емболии.

Хирургично лечение на хемороиди чрез операция.

Към хирургично лечение се прибягва при дълго траещи хемороиди, които силно безпокоят болния и намаляват работоспособността му, в напреднали случаи с усложнения и при случаите, които не се поддават на системно консервативно лечение. Подходящи за операция са и хемороидите, които довеждат до чести обилни кръвоизливи, водещи до значителна анемия.

Често повтарящите се възпаления на възлите, тромбофлебитът и заклещванията също изискват хирургично лечение. На хирургично лечение подлежат и болните със склонност към често повтарящо се изпадане на червото след всяко напъване или неголямо усилие.

Операционното лечение на хемороидите обикновено не е свързано с тежки, рисковани и заплашващи живота на болния интервенции. Съществуват много оперативни методи на лечение на хемороидите, обаче най-ефикасни си остават най-простите от тях.

Операцията на Уайтхед.

Операцията на Уайтхед се състои в следното: Лигавицата на правото черво, като се почне от границата ѝ с кожата в аналната област, се отделя кръгово от подлежащия ѝ слой и постепенно се смъква през ануса надолу. Получава се цилиндър, съставен от лигавица, на който се намират и хемороидалните възли. Смъкването надолу продължава дотогава, докато се стигне в предела на здрава тъкан. След това се изрязва цилиндърът по цялата му обиколка и лигавицата му се зашива за кожата на ануса.

Операцията е напълно радикална, понеже се премахва изменената лигавица с всички венозни разклонения по нея, обаче нерядко дава усложнения, които намаляват стойността ѝ и са причина за отказване на много хирурзи от тази операция.

Такива усложнения от операцията на Уайтхед са:

 1. Нарушение на чувствителността на аналната област, поради изрязване на голяма зона от нея.
 2. Повреждане на сфинктера и незадържане на газове и изпражнения. Това е много тежко усложнение, което в някои случаи прави болните негодни за обществото, влияе отрицателно на психиката им, намалява работоспособността им. За коригиране на такива дефекти са предложени цял ред пластични операции. Никоя от тях обаче не дава достатъчно благоприятен ефект и тези състояния представляват и до днес проблем за хирурзите.
 3. В мястото на зашиване на лигавицата към кожата в зоната на ануса може да се получи разрастване на съединителната тъкан, която после се свива и в различна степен стеснява заднопроходното отвърстие. Силните стеснения представляват значителна пречка за изхождането по голяма нужда. Оперативната намеса в тези случаи, състояща се в разцепване на едно или на няколко места на пръстена на стеснението или в изрязването му изцяло, не е много ефикасна и в много случаи води до повторни, по-тежки разраствания на съединителната тъкан и до свивания.
 4. Много често след операция се нарушава храненето на лигавицата: тя става суха, цепи се, разязвява се или кърви. Това състояние е също много мъчително и се лекува много трудно.

Операция на хемороиди чрез превързване с копринен конец:

По тази причини по-голямата част от хирурзите днес практикуват превързване на възлите с копринен конец в основата (крачето) им. За тази цел болният се подготвя добре, като червата се изпразват с помощта на очистителни клизми.

Операцията се извършва под местно обезболяване с новокаин. То е достатъчно, за да снеме всякаква болка през време на операцията. След поставяне на упойката анусът се разширява с пръсти, при което хемороидалните възли изпадат навън. Поотделно всеки възел се изтегля леко, при което основата му се източва като краче, което се пристяга с копринен конец.

Някои хирурзи прекарват конеца с игла през самото краче и тогава го вързват. Самите възли след превързването им могат да бъдат оставени цели или отчасти изрязани.

Вследствие превързването на крачето кръвообращението и храненето на хемороидалните възли се прекъсват, те се умъртвяват и за няколко дни отпадат.

На мястото им остава малка раничка, която бързо оздравява. Пълно излекуване се получава обикновено за 2-3 седмици. В този период се полагат грижи за отстраняване на болките, правят се лечебни бани, които спомагат за по-бързото отделяне на умъртвените възли, полагат се грижи за редовно ходене по голяма нужда.

На първо време се назначава течна храна, която не образува много изпражнения. По такъв начин оперираната анална област се оставя в покой, раните заздравяват, възпалителните явления, ако е имало такива, стихват и напълно изчезват.

Подобен е и методът с изолирано цялостно изрязване на възлите.

При него след разтягане на ануса всеки възел се хваща поотделно с инструмент, потегля се надолу, за да се оформи крачето му и се прави кръгов разрез на лигавицата в основата му.

По такъв начин основната част на крачето на възела, състояща се от кръвоносните съдове, се завързва с конец, възелът се изрязва изцяло, а лигавицата се зашива отгоре.

И двата описани по-горе метода са достатъчно радикални и водят до оздравяване. Те са лесно изпълними, не дават усложнения и се понасят леко от болните.

Съществено предимство е, че се запазва чувствителността на аналаната област и не се поврежда сфинктерът.

Анални фисури.

Както по-горе бе споменато, много често хемороидите се придружават с цепнатини по лигавицата, които са много неприятно заболяване, предизвикващо силни болки в ануса при всяко изхождане, малки кръвоизливи и често водят до задръжка на изпражнения в самата цепнатина, до разлагането им и до развитие на възпалителни процеси.

Лечението на фисурите отстранява болките при всяко изхождане, спазмите на сфинктера и нормализира дейността на чревния канал.

Под местна анестезия се разтяга силно анусът, при което се разкъсват нямащите склонност към заздравяване мазолести ръбове на фисурата, цепнатините стават големи като рана и се оставят да заздравеят сами по принципа за заздравяване на раните.

По-радикален е методът на цялостно изсичане на фисурата заедно с основата й.

Хирургично отстраняване на засегнатите от тромбофлебит хемороидални възли не се прави.

То и абсолютно нецелесъобразно и крайно опасно, защото може да даде тласък за развитие на емболии.

Не се прилага хирургично лечение и при заклещване на хемороидалните възли. Това усложнение е индикация за оперативно лечение, но самата операция трябва да се извърши след стихване на възпалителните явления.

При проникване на възпалителния процес в окръжаващата червото тъкан се получава парапроктит с развитие впоследствие на гнойни абсцеси.

Единственият радикален начин за лечение на това усложнение е отварянето на възпалителните огнища още в най-ранните стадии на развитие и дренирането им.

Това подобрява състоянието на болните, премахва болките и понижава температурата и което е особено важно, предотвратява образуването на гнойни и мъчно поддаващи се на лечение фистули.

Оперираните по повод на хемороиди или техните усложнения болни трябва да пазят особено точно чистотата на аналната област, тъй като оздравяването на мястото, откъдето са отстранени възлите, фисурите, на раните и възпалителните процеси става бавно, в течение на няколко седмици.

Грижливият тоалет на тази област може да предпази от възникване на усложнения в непосредствения следоперативен период.

Бельото трябва винаги да бъде чисто и да се сменя при най-малко замърсяване. Полезни са и хладките бани след изхождане по голяма нужда.

Единствено оперативното лечение на хемороидите дава радикално и трайно излекуване. Повторното развитие на хемороиди в тези случаи е много рядко.

Заключение

Такива са в общи черти принципите на съвременното лечение на хемороидите.

Разбира се, за всеки отделен случай болният трябва да се обръща към лекаря, който единствен може да назначи правилно лечение съобразно особеностите на протичането на на заболяването.

Лекуването с подръчни, домашни средства, особено при болни в по-напреднала възраст, не е за препоръчване.

Не трябва да се забравя, че ракът на правото черво протича често с картината на хемороиди, поради което е е необходим периодичен лекарски контрол.

Лечението на хемороидите трябва да започне още в ранните стадии, преди да са се явили усложнения.

За голямо съжаление обаче все още се намират болни, които поради неоправдан срам или по други причини избягват да се обърнат към лекаря за помощ. Такова отношение е погрешно.

То е вредно и за самите болни, които години наред понасят стоически неудобствата и страданията на заболяването си.

Не трябва да се забравя и това, че хемороидите не са неизбежен спътник на напредналата възраст и че предпазването в по-голямата част от случаите е в състояние да предотврати или поне да спре развитието на болестта.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

антифлегмин за дискова херния

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Антифлегмин за хемороиди. Цена. Особености при вътрешни хемороиди. За разширени вени. Защо хората го предпочитат? …

7 коментара

 1. Атанас Илиев

  Благодаря за ценната статия. Особено ми хареса това, че давате ясно разграничение между вътрешни и външни хемороиди, разглеждате аналната фисура и класическата операция на Уайтхед. Това е най-хубавия материал по темата в българския интернет!

 2. ТОДОР СТОЯНОВ

  Страхотна статия!!!Искам от личен опит да кажа, че “Хеморрел” не работи!Мехлеми, тинктури…ала бала…Втора седмица се мъча с “Гъзарите”, мажа ги, охлаждам ги, топля ги, соля ги, подлучвам ги…Антифлегмини…никакъв резултат, от нищо!Ако някой наистина знае лек нека сподели!!!

  • Гъзи Бъзи

   За 2 седмици братле, не очаквай резултат! При мен резултат дава Апимед Хемопро (с прополис) но зависи от хемороидите и стадия.

  • При мене пък само Хеморел помогна, тук разбрах за него. Страдах повече от 4 години, мисля че няма нещо за хемороиди от аптеката, което да не съм пробвал и то сериозно, детралекс, масту, цикатридина, флебодия, престо гел, пайлекс, рувенор и какво ли още не – резултат или никакъв или за кратко.От операция ме беше страх. Мехлема е единственото нещо, след което съм имал периоди в месеци без да се обаждат!

 3. Хемороиди

  Cмecвaт ce paвни oбeмни чacти oт: cтpъĸoвe oт вoднo пипepичe, бялo пoдъбичe и пoлcĸи xвoщ, лиcтa и ĸopeни oт живoвлeĸ (шиpoĸoлиcт) и лиcтa oт мъpтвa ĸoпpивa. B 600 мл вoдa ce вapят двe cyпeни лъжици oт cмecтa в пpoдължeниe нa 8 минyти. Cмecтa ĸиcнe дoĸaтo изcтинe cлeд ĸoeтo ce пpeцeждa. Πиe ce чeтиpи пъти нa дeн пo 150 мл, eдин чac пpeди или двa чaca cлeд xpaнeнe. Πeт шecт пъти нa дeн ce гълтa пo eднo зъpнo плoд oт пoлcĸи бъзaĸ. Kypc нa лeчeниe тpи мeceцa.

 4. Хемороиди

  Cпeциaлнo зa xeмopoиди и cлyжи зa лeчeниe нa cилнитe бoлĸи, интeнзивнитe cъpбeжи, изcипвaнeтo нa peĸтyмa и зaпeĸ.

  ĸитaйcĸa пищялĸa – 6.0 г
  ypoĸa – 5.0 г
  бaйĸaлcĸa пpeвapa – 3.0 г
  ypaлcĸи cлaдниĸ – 2.0 г
  цимицифyгa – 1.2 г
  paвeн – 1.0

  Paвeнa тpябвa дa ce нaмaли или въoбщe дa ce изĸлючи, ĸoгaтo липcвa зaпeĸ.

 5. Виолина Иванова

  Съпругът ми ползваше какви ли не мазила от рода на проктогливенол , колонпротект, цикатридина и масту свещички т.н. от години, но проблема си стоеше и то жестао. Преди месец и нещо ходи в един частен медицински център, в който му премахнаха чрез пръстени вътрешни хемороиди срещу 800,00 лв. и УЖ проблема бил решен. НО! Дразненето, паренето и болката продължиха, от центъра му дадоха да се маже с някакво “кремче”, което изобщо не пишеше какво е и за какво е, и никакъв ефект. Проблема продължаваше да го има и то нетърпим. След много ровене в интернет и четене едва ли не на всичко написано за мазила и методи срещу това “заболяване”, попаднах на “ХEМОРРЕЛ” и реших да направя поръчка. Не мога да кажа, че на вторият ден съпругът ми е имал облекчение, но след вторият ден ефекта вече се усеща , оплакванията му изчезнаха и вече е добре! Препоръчвам го на всички с този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!