Чай от смрадлика за пиене. Тетра за рани.
Седяща баня със смрадлика. Как се прави отвара и гаргара с тетра?

Смрадлика. Как се вари тетра? Гаргара, чай, отвара

Как се вари тетра? Как се прави гаргара със смрадлика и сода? Чай от смрадлика за пиене. За рани. Седяща баня със смрадлика. Как се прави отвара? Отровна ли е смрадликата?

Смрадлика, тетра – растението представлява клонест храст или дърво, което при благоприятни условия може да достигне петметрова дължина. Не бихте му обърнали внимание, ако не сте наясно с лечебните му свойства. Ако пречупите млада клонка, от стъбълцето ще изтече млечен сок. Листата са гладки, овални, с добре очертани жилки. Цветовете са събрани в големи съцветия, има плодове с неголеми костилки. Видът обитава райони с умерен климат както в равнинни, така и в планински области с височина до 1500 м надморско равнище.

Какво лекува, за какво се използва (приложение), лечебни свойства накратко

От дълбока древност хората са били наясно с лечебните качества на коментираната смрадлика. На практика е било използвано цялото растение за различни цели: кората била събирана за приготвянето на жълта боя, младите клонки – за обработка на кожи, от твърдата дървесина изработвали различни изделия и инструменти.

Най-интересно е използването на нашата смрадлика за медицински цели. Народната медицина цени цялото растение – корени, клончета, листа. Те съдържат много биологично активни вещества като танини, флавоноиди, етерично масло. Листата съдържат много каротин, органични киселини, токофероли. Най-популярно е прилагането на отвари и настойки със смрадлика/тетра за лечение на различни кожни заболявания. Продуктите имат стягащ и противовъзпалителен ефект.

При външно прилагане на отвари и настойки със смрадлика съдържащите се в тях биокомпоненти причиняват частично коагулиране на болестния секрет или на възпалената повърхност. В резултат на това се образува филм, който защитава наранената тъкан от външни въздействия. Намалява се чувствителността към болка, овладяват се възпалителните процеси, свиват се кръвоносните съдове.

Препаратите със смрадлика са полезни при потене на краката и отоците на крайници при измръзване; средствата се използват при хемороиди и вагинални течения при жените, при гнойни рани, зъбобол и възпаление на венците. Това уникално растение спира кървенето при пародонтит и язвени възпаления в устната кухина. Биоактивните компоненти от смрадлика са действен фактор в билковите продукти, предназначени за лечение на белодробни заболявания.

Как се вари тетра? Отвара от смрадлика

Приготвянето на отвара от смрадлика е съобразено с точното предназначение на лековитата течност. Така например при разстройство, киселини и проблеми с бъбреците се прилага следната рецепта:

смрадлика
Сушената листна маса от смрадлика се използва за отвари и настойки

В половин литър вряща вода се сипва една супена лъжица наситнени сухи листа от смрадлика. Вари се пет минути, после се оставя да изстине и се прецежда. Пие се по половин чашка прди хранене четири пъти на ден.

Ето още един вариант на отвара от смрадлика, който се използва за жабурене при болки в зъбите, за гаргара при фарингит или при стоматит. Същата отвара може да се прилага за промивки на рани, компреси при кожни възпаления и обриви, както и при обработка на диабетно стъпало:

Кипват се два литра вода и в нея се сипват четири супени лъжици сухи листа от смрадлика. Варим 15 минути на тих огън, отдръпваме и оставяме да изстине. Прецеждаме.

Бани със смрадлика
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Народната медицина препоръчва вани със смрадлика при потене на краката и при хемороиди. Използва се листната маса, като листата трябва да се изсушат на клончета. Непосредствено преди употреба 75 г листа се натрошават, заливат се с три литра студена вода, кипват се и се варят на умерен огън 20 минути. Отварата се оставя да изстине под капак до стайна температура, след което се прецежда. Течността не се разрежда, а се използва директно за накисване на потните крака, хладна. Ако накиснете краката в затоплена отвара от описания вид, това би помогнало при лечението на мазоли и напукани пети. Ваните трябва да са най-малко по една в три последователни дни.

При хемороиди са подходящи седящите ванички; приготвената течност се затопля до температурата на тялото и се налива в подходящ съд – да е удобно за сядане. Продължителността на една процедура е 12-12 минути.

Компрес със смрадлика

Компреси и лечебни тампони със смрадлика могат да се приготвят с прясна отвара от сухи листа. За целта е необходимо 100 г листна маса да се вари на слаб огън 10 минути, а 20 минути след това да се прецеди. В тази отвара се накисват специално приготвени компреси, изцеждат се и се поставят върху проблемните участъци на кожата – с обриви, възпалени драскотини, рани. Течността не бива да е топла.

Смрадлика при хемороиди

Вълшебната смрадлика е незаменима при лечението на хемороиди – включително кървящи. Може да се използва в разтвори за седяща вана, както описахме по-горе, или за напояване на компрес, който се държи върху проблемната зона в продължение на един час. В случаи като споменатия процедура със смрадлика трябва да се изпълнява всеки ден – самостоятелно или като част от комплексна терапия. Смрадликата има съдосвиващ ефект, от което неприятното кървене намалява; облекчават се болките и се контролира оздравителният процес.

  • За цяла вана може да се направи разтвор от 5 л вода и 5 супени лъжици сухи листа. Сместа се кипва и след 5 минути се отдръпва от огън; оставя се да се охлади до 35-37 градуса, прецежда се и се добавя в приготвената вана. Частичните и цели вани се вземат в продължение на 15-20 минути.
Отвара от смрадлика за рани

За лечението на рани най-често се използва класическата универсална отвара от смрадлика: една супена лъжица сухи листа, половин литър вода, пет минути на огъня и изстиване до стайна температура, прецеждане. С тази отвара се правят промивки и/или компреси.

  • За лечение на рани може да се приложат и други продукти със смрадлика (от bgbilka.com). Помага и терапията с масло от смрадлика – една капка масло от смрадлика се смесва с 50 мл зехтин или базово бадемово масло. Нараненият участък се маже внимателно 2-3 пъти дневно и се оставя открит. Помагат и лечебните вани с прясно мляко: в приготвената вана се добавя литър затоплено прясно мляко, в което предварително са добавени 4-5 капки масло от смрадлика.
смрадлика
Билката е високо ценена и от официалната медицина

Освен етеричното масло от смрадлика – от аптеката, в домашни условия може да се приготви лечебна маслена смес за рани и обриви. За нея обаче са необходими пресни листа от смрадлика. 100 г пресни листа, измити и подсушени, се счукват в порцеланов или дървен хаван до кашичка; към тази маса се добавя разтопено – но не запържено! – безсолно краве масло. Двете съставки трябва да са в равни количества. Сместа се оставя да престои на стайна температура три денонощия, след което леко се затопля на водна баня и се прецежда. Получената маслена смес има лечебните качества на смрадликата. Съхранява се в стъклено бурканче в хладилника и се прилага 2-3 пъти дневно; наранените места се мажат обилно. Действа противовъзпалително, обезболява и предотвратява неприятните усещания от дърпане и свиване при зарастването на наранения участък от кожата. Предотвратява образуването на белези.

Още в текста: Смрадлика, тетра: какви свойства има лековитото растение. Заболявания, при които помага вълшебната смрадлика. Бани и компреси със смрадлика; промивки с тетра: кога, как. Как се приготвят продукти със смрадлика за вътрешен прием – проверени рецепти. Смрадлика в козметични продукти. Как да се снабдим със смрадлика; може ли да се отглежда

За зарастване на шевове след операция

По-голяма част от препоръките горе се отнасят и за следоперативните процедури, които предпазват увредените участъци на кожата и по-дълбоките слоеве на тъканите от възпаление и образуване на гной. Компреси, промивки се препоръчват и от хирурзи и гинеколози; смрадликата и лайката са сред билките, които официалната медицина редовно препоръчва при наранена цялост на кожата и подкожните тъкани.

За лечение на незарастващи рани

Освен вече описаните продукти със смрадлика за лечение на рани, при трудно зарастващи, рани от диабет или декубитални Петър Дънов препоръчва парен компрес със смрадлика. За него вземате 4 супени лъжици сух лист от билката и ги запарваме 10 минути с литър вряла вода. Прецеждаме и накисваме компреса, след което го поставяме върху раната за 10-15 минути. Веднага след това раната се намазва с мехлем, приготвен по следния начин:

  • 50 г заешка мас се смесват с 5 г пчелен восък и пет зърна бяла дъвка. Сместа се бърка на водна баня, докато стане хомогенна; образуваната при варенето пяна се отстранява и след охлаждане мехлемът е готов за употреба.
За акне, за лице

Смрадликата е едно от лековитите растения с широко приложение в козметиката. Разчита се на противовъзпалителния ефект на биоактивния компонент от смрадлика, влаган в някои тоалетни млека, сапуни и лосиони за тяло.

В домашни условия универсалната отвара от супена лъжица сух лист и половин литър вода, сварени за пет минути, може да се използва по най-различни начини. Така например с отварата може да се почиства лицето – достатъчно е да се изтрие с тампон, напоен в течността. Може да се използва за успокояваща марлена маска, ако кожата на лицето е раздразнена, възпалена, със слънчево изгаряне или обрив. Маската с отвори за очите и устата се оставя да подейства за 15-20 минути.

При парна баня за почистване на лицето пуснете във водата няколко листа от смрадлика; лечебните съставки отчасти проникват през разширените пори и предпазват от възпаляване при процедурите за почистване.

  • Козметолозите препоръчват лечение на акне с маска от бяла хума и смрадлика – глината се приготвя за употреба под формата на кашичка, като се разтваря с отвара вместо с вода. Маската се оставя за 15 минути да подейства, но ако усетите, че е изсъхнала и стяга, отмийте и по-рано с хладка вода. Друга лечебна маска при акне се прави с пресни листа от смрадлика, които се счукват и смесват с пчелен мед в съотношение 1:2. оставя се върху лицето за 15-20 минути (bgbilka.com).

Ако смесите 15 г отвара от смрадлика с 30 г овесени трици, ще получите чудесна пилинг маска. Оставете я да подейства върху кожата на лицето за 15 минути, след което отмийте, разтривайки леко плътните частици.

За коса

При косопад или слаба и изтощена коса върши работа подхранващата маска с масло от смрадлика. Няколко капки от него се добавят в две супени лъжици зехтин. За по-изявен ефект може да се добави и малко масло от розмарин или репей. С маслената смес внимателно се намазва скалпът и се втрива с леки движения. Оставя се да действа поне един час, след което се измива обилно с вода и мек шампоан. Може да се потърси шампоан със смрадлика, или след измиване косата да се изплакне с познатата отвара от смрадлика, за блясък и еластичност на косъма.

Процедурите са подходящи при прекалено омазняване на косата и себорея.

За интимни части

Смрадликата е препоръчвана редовно от гинеколозите като средство, което подпомага заздравяването на белези от хирургична интервенция при раждане, при оперативно лечение и при терапия на възпаления в интимната зона с различен причинител.

Дамски душ за промивки със смрадлика

Вагиналните промивки с отвара от смрадлика са изпитан начин за лечение в интимната зона. По принцип външните промивки се препоръчват винаги, когато съществува риск от възпаление, при травмирани тъкани – при раждане или различни медицински манипулации. Разбира се, след раждане промивките с дамски душ са противопоказани, но външни могат да се правят два пъти дневно и действат чудесно за прибиране на тъканите от отоци, за по-бързо заздравяване и избягване на бактериални инфекции и образуване на гной.

За дамски душ се приготвя универсалната отвара от смрадлика, като течността при употреба се затопля до телесна температура. Неутрализира неприятните усещания от рода на парене и сърбеж и е добро решение при влагалищни възпаления. Разбира се, до тази терапия се прибягва след консултация с гинеколог. Най-често вътрешните промивки са допълнителна мярка в комплексно лечение.

При гъбички със сода. Вагинални гъбички

Един от случаите, когато смрадликата може да подпомогне лечението на гинекологичен проблем, е терапията при кандидоза, срещу заразата от гъбички. Обичайната практика е при сърбеж да се търси облекчение с популярни средства, каквато е промивката с отвара от лайка, лайка и сода или смрадлика, смрадлика и сода бикарбонат. Тези промивки наистина облекчават, но не може да се очаква пълно излекуване поради упоритата инвазия на гъбичките. Най-често при такъв проблем се препоръчва приемът на противогъбични средства по схема, комбинирано с промивки със сода и смрадлика за облекчаване на симптомите. Добавя се и спазването на диета с ограничен прием на захари и храни с дрожди.

При цистит, с лайка

Едно изпитано средство при цистит са седящите вани с билкови отвари. Ако залагате на този вид терапия, трябва да се въоръжите с търпение, защото е необходимо да се изпълнява всекидневно процедура в продължение на 12-15 дни. Процедурата се изразява с частично потапяне на проблемната зона от тялото в съд, зареден с топла вода – с добавена отвара от смрадлика  или запарка от смрадлика и лайка. Може да се направи и букет от билки за обогатяване на биоактивните компоненти, като се прибавят и други растителни продукти с противовъзпалително действие – невен, мащерка, полски хвощ, брезови листа. Седалищните части и коремът трябва да са потопени в топлата вода с добавена отвара в продължение на 12-15 минути на процедура.

При бременност, подмиване

Отварата от смрадлика може да се използва и по време на бременност, при необходимост – и дори е за предпочитане пред различните синтетични продукти. Разчита се на антимикробното и противовъзпалително действие на продукта. В този случай, както и след раждане, вагиналните промивки с дамски душ са противопоказани, но е безопасно да се използва отварата за интимен тоалет, подмиване.

За лечение на подсичане при възрастни и при жените

Слабата отвара от смрадлика е подходящо средство за поддържане на добра хигиена и за предпазване от инфекции и възпаления, свързани с подсичане в интимната зона, при възрастни и трудно подвижни хора. Правят се всекидневни промивки или обтриване с тампони, потопени в отварата. При продължително използване е възможно кожата в проблемните места да се изсуши, затова според състоянието й и след консултация с дерматолог промивките със смрадлика се комбинират с полагане на пудра или на мехлем с противовъзпалително действие – според конкретното състояние.

При бяло течение

Смрадликата може да е полезна при бяло течение – но не си въобразявайте, че можете изцяло да решите проблема само чрез промивки със смрадлика. Те наистина неутрализират неприятните симптоми като зачервяване и сърбеж в интимната зона, при влагалищни промивки с отвара дори може за известно време интензивното отделяне на секрети да намалее. Правилното поведение е при такъв проблем да бъде посетен гинеколог, защото течението може да е сигнал за сериозно заболяване в горните “етажи” на репродуктивната система. Възможно е източникът на течението да не е влагалището, а маточната шийка или, по-рядко, маточните тръби. Освен това причинител на проблема може да са гъбички или бактерии, или да се касае за трихономоза. При всеки от тези случаи лечението на бяло течение означава лечение на основния проблем, избират се различни медикаменти и пр.

смрадлика
Биоактивни компоненти от смрадлика се вграждат в много козметични продукти

Медиците съветват в такива случаи да се отиде при лекаря, без да са правени влагалищни промивки, било то със сода или отвара от смрадлика. Това би замъглило картината на проблема и би дало неточни ориентири за заболяването.

В хода на терапията с медикаменти, приемани перорално или като вагинален вариант, или в съчетание, промивките със смрадлика вече могат да бъдат полезни като добавъчен терапевтичен компонент.

За зъби, при зъбобол и за кървящи венци

Отварата от смрадлика е препоръчвана и от стоматолозите. Тя е работещо и безопасно средство за жабурене след различни манипулации в зъболекарския кабинет; при вадене на зъб намалява кървенето и предпазва от вторични инфекции, също така успокоява травмираната тъкан и намалява риска от оток.

Билката е добро средство и за вече възникнали по различни причини възпалителни процеси в устната кухина. Без значение дали това са възпалени венци, стоматит, болен зъб, жабуренето със смрадлика стопира опасното възпаление и неутрализира мъчителната болка. При афти и язви по лигавицата на устната кухина подпомага заздравяването.

Има два варианта за приготвяне на билковата отвара за жабурене при някои от тези проблеми. Ето ги:

  • 5 г сух лист смрадлика се сипват в 150 мл вряща вода; сместа се оставя да се топли на водна баня десетина минути, след което се оставя да изстине напълно. Прецежда се и три пъти дневно от нея се взема за жабурене.
  • Четири супени лъжици сухи листа от смрадлика се заливат с гореща вода и се варят на слаб огън 15 минути. Отварата изстива под капак, след което се прецежда; могат да се правят процедури до 4-5 пъти дневно.
Гаргара със смрадлика. Жабурене с тетра

Гаргарата и жабуренето с отвара от смрадлика (тетра) са изпитани терапии от народната медицина. Споменахме за способността на билката да действа противовъзпалително и антисептично, да потиска болката и да свива кръвоносните съдове. Тези качества я правят много полезна при лечението на болно гърло. Гаргарата със смрадлика е още по-успешна, ако комбинираме билковото въздействие с това на содата бикарбонат и готварската сол.

При необходимост от гаргара – имате фарингит, ангина, гърлото ви е раздразнено – пригответе по описаните начини отвара от смрадлика и след като изстине добавете по една супена лъжица сода и сол. Още по-добре ще е, ако солта е морска – предварително я счукайте или смелете, ако е на едри кристали. Правете процедурите 4-5 пъти на ден; след всяка от тях не яжте и не пийте нищо в продължение на 30 минути. Внимавайте да не погълнете течността!

Дайте мнение и Вие тук!
Чай от смрадлика за пиене

При някои вътрешни здравословни проблеми запарка, настойка или чай от смрадлика се пие като допълнителна терапия, след като специалистът е препоръчал основното медикаментозно лечение и – при необходимост – диета.

Ето как да си приготвим чай от смрадлика:

  • Ако ни мъчи разстройство, трябва да запарим за половин час една чаена лъжичка сух лист от смрадлика в чаша вода. След като мине определеното време, прецеждаме и разделяме получения чай на равни части за 3-4 приема преди хранене в рамките на един ден.
  • При киселини и проблеми с бъбреците се приготвя цяр от една супена лъжица наситнен сух лист и половин литър вряла вода. Оставяме да заври за пет минути, отдръпваме от огъня и оставяме да изстине под капак. Прецеждаме; пие се по половин чаша преди хранене четири пъти на ден
  • При настинка с висока температура, с треска помага напитка от кората на растението. Чаена лъжичка натрошена суха кора се залива с 200 мл вряла вода, похлупва се и се оставя за един час. Прецежда се; пие се преди хранене по четвърт чаша, предварително затоплено до температурата на тялото.
Как да познаем самата билка, растение
смрадлика
Растението е разпознаваемо по ефирния облак на цветовете

Вълшебната смрадлика/тетра има няколко разновидности, но листата й са разпознаваеми сред много други широколистни видове. Те са овални, с ясно изразени релефни жилки и гладка повърхност. Рано напролет и през есента зеленият им цвят се променя, някои по-ниски клонки изсветляват, а към върховете започват да стават червени или виолетови. Най-забележително е растението в етапа на цъфтене; тогава смрадликовите храсти и дървета се окичват с красиви въздушни топки от бели до розови съцветия.

Кога се бере тетра и къде?

Основно приложение като лекарствено средство имат листата на смрадликата. Те трябва да се събират тогава, когато растението е във фаза на цъфтеж – това се случва два пъти в годината. В този момент листата съдържат всички полезни компоненти на растението в най-висока концентрация. Ако сами си правите заготовка – избирайте листа със запазен овал, цели, ненаядени от насекоми или повредени от външни въздействия. Не трябва да се оставят за сушене на слънце, а в сухо, проветриво помещение, на сянка. Ако сте решили да ползвате рецепта, която се изпълнява с кора от смрадлика, вместо кората може да нарежете и изсушите младите клончета, от които предварително сте обрали листата.

Най-добре е смрадлика да се бере от естествените й находища, в “диво” състояние. В последно време на много места в Европа започва отглеждането й в плантации, тъй като лечебното растение все по-широко се използва като една от суровините в различни продукти на биокозметиката.

Отровна ли е?

В такива случаи се казва – всичко зависи от дозата. Основното прилагане на смрадлика/тетра като лечебно средство е външното – за различни промивки, компреси и вани. Препоръчват се и продукти за пиене, но сравнително по-рядко и винаги в слаба концентрация и малки дози. Не рискувайте да проверявате дали растението е отровно, а само спазвайте препоръките при дозиране на този лек. Ако приемете по-голямо количество, ще последва повръщане и ще се почувствате зле.

Известно е например, че продукти със смрадлика за вътрешен прием не се прилагат при пациенти с болен черен дроб и жлъчка. Отвари и настойки не се използват за клизми, тъй като при увреждания по чревната лигавица могат да причинят опасни тромбози.

Отглеждане

Лековитата смрадлика не е капризно растение, но все пак си има предпочитания и би избрала къде да се развива. Обича сухи, топли почви и се радва на слънцето. Плантациите за смрадлика разчитат да развъждат растението от семена или от разсад. За лечебни цели се използва обикновената или зеленолистна смрадлика, докато обагрените и с по-дребни листа видове се отглеждат в разсадниците като декоративни храсти.

Отглеждането на растения от семена предполага посев през есента – той е по-успешен от пролетния; успешното отглеждане на разсад не е от най-лесните градинарски задачи и изисква доста познания и опит. За любителите е по-добре да си купят за градината фиданка; зелената смрадлика е по-устойчива на температурните амплитуди и издържа на студ.

В промишлен мащаб може да се спомене и отглеждането на посадъчен материал от “пръчка”, т.е. резци – нарязаният материал се топи за 12 часа в специален хранителен разтвор, след което се засажда в специално отредено място в парник. Вкореняването е трудна работа, грижливо се следи за влажността на почвата и пр. Тази фаза от развитието на растението е рискова; веднъж снабдило се с корени, то започва да се развива самостоятелно и понася без особени затруднения въздействията на външните сили. Като по-устойчиви се квалифицират растенията, които известно време са се развивали като издънки от главния корен на смрадликово дърво, формирали са собствена коренова система и могат да бъдат отделени от “майката” и засадени за самостоятелно развитие, без да преживяват особен стрес.

смрадлика
Смрадликата може да се отглежда и по този начин

В имоти с двор храстите смрадлика не само украсяват, но също могат да стабилизират неустойчиви пластове и да подпомагат терасирането на наклонени терени.

Продукти със смрадлика, цена, приложение

Пазарът предлага множество продукти, в които присъстват биоактивни компоненти от смрадлика. Използват се екстракти, съдържащи флавоноиди, етерично масло с противовъзпалителен ефект, галова киселина. В повечето случаи козметичните изделия се препоръчват като осигуряващи антисептично и противовъзпалително действие.

Масло от смрадлика (етерично, “Етерика”)

Етеричното масло от смрадлика се използва в препарати с противогъбично, антибактериално и противовъзпалително действие. Смрадликата е добър дезинфектант и това свойство се упражнява от билковото масло, приготвено от листа и млади клонки. То е само за външно приложение; дори тогава не се прилага в чист вид, а трябва да се смеси с базово масло – олио, бадемово или студено пресован зехтин. Не се препоръчва при хипертония, епилепсия, не е подходящо за бременни, малки деца и хора с алергия към компонентите на маслото.

Ето как да използваме масло от смрадлика (по framar.bg):

  • За масаж: Масажно масло при проблеми с мускулите или простуда се приготвя от 100 г олио с добавени три капки смрадликово масло;
  • За инхалации: при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица и хрема помагат инхалациите с 2-3 капки масло в два литра вряща вода. Парите се вдишват не повече от десетина минути;
  • Аромалампа за релакс: С 5-6 капки въздухът в помещението се ароматизира и дезинфекцира; ароматните компоненти прогонват насекомите и прочистват от патогенни микроорганизми;
  • При потни крака: Три капки масло от смрадлика и 4 капки лавандулово масло се накапват върху супена лъжица сол и се сипват в съд с топла вода за накисване на ходилата. Правете го всеки ден в продължение на 10-12 дни за по 15 минути;
  • Срещу възпалени венци, пародонтоза, лош дъх: към пастата за зъби вечер се добавя една капка масло от смрадлика. Изплаквайте обилно!

Цената на стандартна опаковка от 5 мл масло от смрадлика е около пет лева.

Смрадлика на листа

Това е най-често използваният продукт от лековитото растение. Стандартната опаковка от 100 г на различни фирми струва около левче. Обикновено изсушените листа са натрошени и готови за приготвянето на запарки, настойки и отвари. Важно е билката да е в добро състояние, което се установява при разхерметизирането на опаковката. След използването на част от нея останалото се съхранява в добре затворен плик или кутия на сухо място.

Ето и някои полезни съвети за използването на продуктите от сух лист смрадлика: готовата отвара има напълно съхранени качества в продължение на 12 часа, ако се държи в хладилник. Процедурите със смрадлика за външно приложение се правят два пъти на ден при остри състояния, а жабурене и гаргара – до четири пъти. Поддържащата терапия изисква по една процедура дневно.

Сапун смрадлика

Сапуните със смрадлика са предназначени за измиване на мазна и възпалена кожа; препоръчват се при акне и себорея. Рекламират се като съдържащи танини и етерични масла, упражняват стягащ и антисептичен ефект. Успокояват. Цените от различни производители се движат от 0.60 до 1.20 лв.

Тинктура от смрадлика и невен

Тинктурата от смрадлика обикновено комбинира и еквивалентна съставка от невен – тази билка също има противовъзпалителен и антисептичен ефект, ускорява регенерацията на тъкани. Препоръчва се при пародонтоза – препоръчва се жабурене с разтвор от 100 мл вода и 20 до 30 капки от комбинираната тинктура. Процедурата се изпълнява внимателно, течността не трябва да се поглъща!

Същата тинктура се използва външно при лечението на рани, акне и розацея. Цената з едно шишенце от 50 мл е около пет лева.

Сапун “Бебо” със смрадлика

Сапунът е с меко измиващо действие, подходящ за малки деца и хора с чувствителна кожа, кожа с възпаления, екземи и акне. Екстрактът от смрадлика е важен компонент, комбинацията от съставки предпазва кожата от действието на патогенни микроорганизми, зачервяване и обриви. Цените на тези сапунчета са около 60-80 стотинки, популярните марки са от производители “Ния” и “Милва”.

Тинктура от смрадлика при пародонтоза

Смрадликовата тинктура помага при кървящи венци и пародонтоза: свива кръвоносните съдове и спира кървенето, действа антисептично и противовъзпалително, обезболява и ускорява заздравяването. Промивки с тази тинктура се правят при проблеми с венците, стоматит, афти, акне и екземи, гнойни рани, възпаления в интимната зона. Продуктът е само за външна употреба. При пародонтоза се препоръчва два-три пъти дневно жабурене с разтвор от 30 мл вода и 10 до 30 капки смрадликова тинктура. Процедурата трябва да продължи 1-2 минути. Шишенце от 50 мл на производителя “Българска билка” струва 3.70 лв.

Мокри кърпички “Бочко” със смрадлика
смрадлика
Фамилията “Бочко” има цяла поредица продукти с екстракт от смрадлика

Хигиенните влажни кърпи “Бочко” имат няколко варианта и този с екстракт от смрадлика е един от най-предпочитаните. Действат противомикробно, което е удобно при разходки и пътувания, без достъп до течаща вода. Кърпичката със смрадлика почиства, овлажнява без изсушаване (не съдържа спирт), предотвратява възпаления.

Течността за напояване е предназначена за нежната бебешка кожа и е с неутрално pH 5.5.

Опаковка от 90 кърпички струва между 2.50 и 3.00 лв.

Спрей за гърло с прополис

Този спрей е предназначен за лечение на болестни проблеми в устната кухина и гърлото. Действа антисептично и противовъзпалително; успокоява и обезболява, подпомага оздравителните процеси в болните лигавици, предотвратява образуването на гной. При остри състояния се препоръчват по две впръсквания в устата или гърлото на всеки час. Може да се използва и за профилактика при режим 2-3 апликации дневно.

Спрей ампулата на “Биохерба” от 50 мл може да се купи за 4.00 – 4.50 лв.

Вода за уста

Водата за уста на БИОдент съдържа екстракт от смрадлика и натриев флуорид. Течността е готов разтвор; с 10-15 мл от него се плакне продължително устната кухина два пъти на ден. Подходящо средство за лесно поддържане на устната хигиена. Действа заздравяващо на венците, предпазва от кариес и зъбна плака. Предпазва от пародонтоза и гингивит. Освежава и предотвратява възпаления.

Бутилка от 300 мл се купува за 4.50 до 5 лв.

Паста за зъби

Подобен ефект имат и пастите за зъби с добавен екстракт от смрадлика. От БИОдент предлагат вариант на течна паста за зъби със смрадлика и натриев флуорид; препоръчвана е като продукт за терапия и профилактика с противовъзпалително, антисептично и кръвоспиращо действие; средство за активна защита срещу пародонтоза. Използва се 2-3 пъти дневно след хранене. Има избелващ ефект Цената на продукта е 2 лв за опаковка от 75 мл.

Детски шампоан “Кря-кря”

Детският шампоан “Па-па” на “Ален мак”, познат повече с руското название “Кря-кря”, също съдържа биоактивен компонент от смрадлика. Миещо средство за всекидневна употреба, което подпомага заздравяването на скалпа и кожата и успокояване на зачервена и сърбяща кожа. Смрадликата в този продукт осигурява противовъзпалителното и антисептично действие на шампоана. Комплексният състав на продукта позволява след измиване кожата да остане мека и еластична, да не се изсушава прекалено и да не страда от раздразнения. Цената на един флакон от 250 мл е 2 – 2.50 лв.

Крем за ръце

На добра популярност се радва кремът за ръце със смрадлика на “Лавена”. Комбинацията от смрадлика и силиконови масла успокоява кожата, неутрализира дразнения от типа на сърбеж и зачервяване и предпазва кожата на ръцете от въздействията на външната среда.

Кремът се полага върху измита и подсушена кожа 2-3 пъти дневно.

За ползата от лечебното растение

Продуктите с екстракт или масло от смрадлика се прилагат обикновено външно под формата на разтвори и мазила при възпалителни заболявания на устната кухина, носа, гърлото, при изгаряния, трудно зарастващи рани, драскотини и рани от залежаване –  декубитус. Има случаи, при които се препоръчва вътрешен прием – при възпаления в храносмилателния тракт или при отравяния със соли на  тежки метали и алкалоиди (танинът от смрадликата образува с тях водно неразтворими съединения, които се изхвърлят от организма). Този вид терапия обаче трябва да е под лекарски контрол, тъй като предозирането може да въздейства негативно върху функциите на черния дроб.

Източници на руски: Приложение на билката смрадлика в народната медицина. Рецепти; * Ботанически характеристики и полезни свойства на смрадликата.

В комбинация с други лечебни растения смрадликата помага при хеморагични васкулити и капиляротоксикози, пиодермия и невродерматоза. Комбинира се с билки като липа, маточина, бъзов цвят, мащерка, невен, ленено семе, хвойна, лайка. Народната медицина използва билкови смеси с участието на малки дози смрадлика за лечение на белодробни заболявания.

За още информация: На латински: Cotinus. На английски: Smoketree или Smoke bush. На испански: Árboles del Humo. На руски: Скумпия.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хемороиди, шоколад, забранени и разрешени храни

Шоколад при хемороиди. Диета, забранени и задължителни храни

Шоколад при хемороиди – помага или вреди? Забранени и разрешени храни. Действие на Хеморрел, Детралекс, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *