Геломиртол + форте, Синупрет, Ердомед
С геломиртол успешно се лекуват бронхити

Геломиртол + Форте, Ердомед или Синупрет? За деца. На спрей.

Приложение на известния медикамент. Геломиртол форте. На сироп. За инхалации. На капки. За смучене. За деца. При синузит. При хрема. При астма. При бронхит. При кашлица въобще. При ларингит.

Още в текста: При кърмене. Геломиртол и цинабсин. И синупрет. Взаимодействие с тавипек. С алкохол. Аналог. Странични ефекти и противопоказания. Алергия към геломиртол. Какво смята д-р Михайлов.

Геломиртол е лекарство на растителна основа, което успешно повлиява възпаления на дихателните органи и синусите. Активните компоненти са съставки на етеричното масло от мирта.

Екстрактът миртол, миртовото масло е познато и прилагано в традиционната медицина на много народи. Използва се за ароматерапия при стрес, в смеси и композиции за локално външно и вътрешно приложение. Извлича се от плодовете и листата на вечно зелено тропическо растение (puls.bg).

Лекарственият продукт геломиртол е съвременен вариант за въздействие при бронхити и синузити; няма страничните въздействия на синтетичните медикаменти и може да се приема продължително. Действа противовъзпалително, бактерицидно, упражнява качествата си на мощен антиоксидант.

Геломиртол форте

Ако сте резервирани към бързото приложение на антибиотици при първите признаци на настинка с кашлица, този продукт е най-добрият вариант за лечение.

Геломиртол представлява лекарство под формата на желатинови капсули, които се разтварят в тънките черва и активното им съдържание въздейства по кръвен път. Въздействието се изразява във втечняване на секретите в носоглътката, бронхите или синусите, за по-лесно отделяне и изхвърляне, като в същото време се постига овладяване на възпалителния процес.

Миртолът насърчава организма да се справи сам с инфекцията и в същото време действа потискащо върху растежа на патогенните микроорганизми. Въздействайки по този начин, геломиртол успокоява кашлицата и освобождава задържаните в синусите секрети. Вариантът геломиртол е подходящ и за деца на възраст от 4 до 10 години при спазване на адекватни дозировки (framar.bg).

Геломиртол форте е продукт с по-високо съдържание на биоактивния компонент (капсули от 300 мг; съдържа и рафинирано масло от рапица). Не бива да се използва при деца под 10-годишна възраст.

На сироп

Миртовото масло е активен компонент в сиропа против кашлица Абока Гринтус (framar.bg). Подходящ е при суха и при влажна кашлица, подпомага освобождаването от секрети и успокоява лигавиците на дихателните органи. Препоръчван за деца.

Сироп за суха кашлица. Как да изберем? Лечение с хапчета и др. начини

За инхалации

Демир бозан за безсъние

Миртолът – основен компонент в геломиртол и геломиртол форте, е достъпен и при инхалации с етерично масло от мирта. Инхалациите са препоръчителни при остри и хронични бронхити, трахеит, при кашлицата на пушача, при професионални кашлици от химически дразнители и дишане на въздух, замърсен с механични частици. Инхалациите се правят по класическата технология с гореща вода и етерично масло; за парата, която ще облекчи кашлицата и ще успокои дихателните органи е достатъчна една капка масло от мирта. Вдишва се в продължение на 5-7 минути (bilki.bg).

На капки

С миртово масло могат да се приготвят домашни капки за нос, но е важно най-напред да проверите поносимостта си – в редки случаи има алергични реакции. Капки за нос тип “миртол” се приготвят, като на 2-3 чаени лъжички масло от жълт кантарион се добавят 1-2 капки миртово масло.

От получения продукт се накапват по 3-4 капки в ноздра на всеки час-час и половина. Тези капки имат бактерицидно действие, действат противовъзпалително, успокояват лигавицата и я предпазват от изсушаване (bilki.bg).

За смучене

геломиртол
И ситузитът се повлиява добре от геломиртол

Миртолът е съставка в таблетките за смучене абока салвигол (заедно с екстракти от салвия и алое вера). Препоръчват се при възпалено гърло, действат като отхрачващ, болкоуспокояващ и противовъзпалителен продукт (framar.bg).

Освен това с малко количество миртово масло може да се приготви домашен продукт за прочистване на гърлото. Ето как: 4-5 капки миртово масло се смесват със 100 мл мед, за предпочитане захаросан. Разбива се много добре и от тази смес се взема и смуче по една чаена лъжичка 1-4 пъти дневно. След всеки прием трябва да се изпие една чаша вода с лимон или айрян (bilki.bg).

За деца

Подходящата форма геломиртол за деца са капсулите от 120 мг. Те могат да се дават във възрастовата група 4-10 години, като оптималната доза е по една капсула 4-5 пъти дневно при остри възпаления, или 3 – при хронични.

Всяка капсула се приема половин час преди хранене, с голямо количество вода. Капсулите трябва да се поглъщат цели – идеята е те да достигнат до тънките черва, където желатиновата обвивка се разтваря и лекарственият компонент се всмуква (framar.bg). Последната планирана за деня капсула се поглъща вечер преди лягане.

При синузит

Геломиртол втечнява гъстите секрети, успокоява отока на лигавиците и по този начин облекчава болестните симптоми при синузит. Счита се, че действието на лекарствения продукт е по-ясно изразено при проблеми на дихателните органи, но е успешно също при остри или хронични синузити (framar.bg). По-ефективен при възрастни е продуктът геломиртол форте.

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

При хрема

Това е едно от обичайните приложения на продукта геломиртол. При това се разчита на втечняването и по-лесното освобождаване на секрета, успокояване и оздравяване на лигавицата в носоглътката при ринити от различен характер. Бактерицидното действие на продукта предпазва разпространението на инфекцията към гърлото и бронхите (framar.bg).

При астма

Геломиртол и геломиртол форте са продукти с типично противовъзпалително действие; основното въздействие на биоактивния компонент от миртово етерично масло се отнася до втечняване на секрети в синусите, носа и бронхите, улеснено отделяне, успокояващо въздействие върху лигавиците.

Дали продуктите с миртол са подходящи за лечение на астма, трябва да прецени специалист пулмолог за всеки конкретен случай. По принцип миртоловите продукти могат да съпътстват лечението на остри и хронични състояния, свързани с дихателни проблеми, включително астма. Важно е да се прецени дали един пациент няма алергия към миртоловите компоненти, което би провокирало влошаване (framar.bg).

При бронхит

Бронхит – това е типичният здравословен проблем, който се нуждае от въздействието на геломиртол или геломиртол форте. Успокояването на кашлицата е резултат от насърченото освобождаване от секрети, потискане растежа на патогенни микроорганизми и овладяване на лигавичното възпаление. При упорити бронхити е за предпочитане геломиртол форте.

Препоръчва се възрастните потребители да приемат капсулите при остри състояния – по схемата 1 капсула 3-4 пъти дневно преди хранене, с много течности. При хронични състояния се препоръчват две капсули дневно, включително за продължителна поддържаща терапия (framar.bg). При хроничен бронхит с трудности при сутрешното отхрачване се препоръчва допълнителен прием на една капсула вечер, преди лягане.

Продуктите с миртол не дават негативни странични ефекти при продължителна употреба. Правени са успешни лабораторни изпитания с непрекъсната миртолова терапия в продължение на 26 седмици.

мнения, отзиви, коментари, форум

При кашлица въобще

Като продукти с растителни компоненти геломиртол и геломиртол форте могат да бъдат избирани и прилагани при всеки тип кашлица. При кашлица със секрети улеснява отхрачването, при суха успокоява лигавицата и потиска кашличните рефлекси.

Подходящи при остри и хронични състояния, повлияват успешно и облекчават упорити, продължителни кашлици. Продуктите се продават без рецепта, но е добре да ги препоръча лекар, след като изясни причините за дадена кашлица.

Дайте мнение и Вие тук!

При ларингит

геломиртол
Кой вариант на геломиртол да приложите, ще реши лекарят

Описаните въздействия на продуктите с миртол се отнасят и за възпаления на ларинкса. Бактерицидно и противовъзпалително действие, което ограничава инфекцията и разпространението й към бронхите (pharmacy-bg.com).

Геломиртол или Ердомед?

По единодушното разбиране на лекарите Ердомед се дава най-вече при остра кашлшца, докато Геломиртол е по-подходящ при хронична кашлица. Други добри лекарства при хроничната са ЕнТиТус и АСС. За остра също така изписват Либексин и различни антихистамини, защото може кашлицата да е на алергична основа. Иначе и Ердомед, и Геломиртол оправят отделянето на секрети и превръщат по-гъстите секрети в чиста течност. По този начин те по-лесно се отделят от тялото и го напускат. Но Геломиртолът е може би за предпочитане, защото се акцентира повече върху съчетаването на етерични масла, чийто ефект на противовъзпалителни е значително предимство.

При кърмене

Пациентските листовки за геломиртол и геломиртол форте съдържат бележки за безопасността на продуктите, но и признания за това, че въздействието им не е докрай изследвано при бременни в първия триместър и при кърмачки.

По тази причина препоръка на производителя е тези потребителски групи да се въздържат от самолечение и да предприемат терапия само по лекарско предписание. В подобни случаи важи правилото да се прецени възможната полза, която трябва да превишава потенциалния риск.

Освен това в името на безопасността е препоръчително да се използват минимални ефективни дози за кратко време и да се избягват форте-продуктите и продукти с удължено освобождаване (gelomyrtol.bg).

Геломиртол и цинабсин

Цинабсин е хомеопатичен продукт с комплексно действие, който действа успешно при остър и хроничен синузит (framar.bg). Четирите му компонента въздействат последователно и в комплекс при споменатия здравословен проблем, така че се ограничава възпалението на лигавиците в околоносните кухини, намалява секрецията и се овладяват неприятните симптоми от рода на главоболие, сънливост, общ дискомфорт.

Действа укрепващо на имунната система. Същевременно има ограничения за прием от някои пациентски групи – болни от СПИН, с възпалителни заболявания на съединителната тъкан. Цинабсин не е подходящ при непоносимост към продукти с екстракти от ехинацея.

За тези потребители вариантът е само геломиртол. Добре е да се знае, че по лекарска препоръка лечението на синузит в останалите случаи може да комбинира двата продукта; да се приемат едновременно или последователно по схема, както прецени лекуващият.

Геломиртол и Синупрет

Синупрет, подобно на геломиртол, е лекарствен продукт на растителна основа. Съдържа биоактивни компоненти от тинтява, иглика, киселец, черен бъз и върбинка (framar.bg). Препоръчан е за лечение на остри или хронични синузити, самостоятелно или в комбинация с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни. Прилага се по преценка на специалист за срок от 7-14 дни. Приемът на синупрет облекчава симптоматиката, характерна за това заболяване – запушен нос, главоболие, болки в лицето, сънливост и замайване. Съдейства за отпушване и освобождаване на синусите и за отбъбване и успокояване на лигавиците. Не е подходящ за деца под 6-годишна възраст!

Някои специалисти отоларинголози обаче са предпазливи в препоръките си за синупрет и смятат, че полезното му въздействие при синузит се преекспонира (loronline.ru).

Лечението със синупрет причинява по-слаба секреция, но и изсушаване на лигавиците в носа и е полезно не толкова при синузит, колкото в началната фаза на ринит при настинка или грип. Изглежда все пак при случаи със синузит е по-надеждно да се заложи на геломиртол.

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Взаимодействие с тавипек

геломиртол
Мирта – дървото, от което се прави геломиртол, може да се отгледа и в саксия на балкона

Тавипек е продукт, разчитащ на противомикробното действие на лавандуловото масло. Препоръчван е като съпътстващ продукт при антибиотично лечение на бронхит, синузит и кашлица на пушача.

Действа антибактериално, антисептично и облекчаващо възпалението. Съдейства за укрепването на имунната система (framar.bg). Както тавипек, така и геломиртол нямат регистрирани лекарствени взаимодействия с негативни последици за потребителя.

Това на практика означава, че могат да се вземат комбинирано или съвместно с редуване по схема. Коментари във форумите за лекарствени потребления обаче не крият недоумението си – защо трябва да се вземат едновременно два различни продукта с един и същ очакван ефект.

Най-разумното очевидно е да се опитат и двата и да се заложи на този, който се понася по-добре и в конкретния случай дава по-изявен оздравителен ефект.

С алкохол

По принцип приемът на лекарства от всеки вид изисква подходящо хранене и отказ от алкохола; за някои медикаменти има изрично предупреждение да не се съвместяват с алкохол. При геломиртол тази препоръка е валидна за лечението на остри състояния. При хроничните, когато приемът на геломиртол е в по-малки дози, но по-продължително, се допускат ограничени количества, но не всеки ден (форумът на framar.bg).

Аналог на геломиртол

Освен цитираните синупрет и тавипек, действие като аналози на геломиртол могат да имат продукти, съдържащи активни биокомпоненти от мащерка, евкалипт, бръшлян, риган или техни комбинации.
При синузит – хроничен, и ринит сполучливо действа назалният спрей еуфорбиум (framar.bg).

За лечение на кашлица е добър сиропът примуле, който съдържа екстракти от иглика и мащерка, ментол и натриев бензоат.

Странични ефекти на геломиртол и противопоказания

Геломиртол дава странични ефекти сравнително рядко, но все пак те не са изключени – особено при продължителен прием или лечение с по-високи дози при остри състояния. На първо място са алергичните реакции към миртол или друг компонент на продукта – касае се за зачервяване, сърбеж и обриви по кожата, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане (framar.bg).

Има единични съобщения за дискомфорт и болки в стомаха, гадене и повръщане, подуване на корема, диария.

По-добре е потенциалните потребители с камъни в жлъчката или бъбреците да се въздържат от приложението на този продукт или да не го избират за продължителна терапия. Има данни, че в такива случаи се увеличава рискът от раздвижване на камъните и провокиране на кризи.

Продуктът не е подходящ за деца под 4-годишна възраст. Бременни и кърмачки могат да се лекуват с геломиртол само след консултация и по препоръка на лекар.

Алергия към геломиртол

Добре е геломиртол да не се препоръчва на пациенти с алергичен ринит и произтичащи от него усложнения, тъй като компонентите на лекарството сами по себе си могат да причинят алергични реакции (bg-mamma.com).

геломиртол
С геломиртол успешно се лекуват бронхити

Алергичните реакции от геломиртол са свързани с кожни обриви, оток на лицето, затруднено дишане. Ако лечението с геломиртол причинява подобна симптоматика, то трябва да се прекрати и да се направи консултация с лекар.

Какво смята д-р Михайлов

Корифеят на родната хомеопатия и фитотерапия, д-р Атанас Михайлов, навярно одобрява лечението с геломиртол, тъй като този лекарствен продукт разчита основно на действието на растителен компонент. Но както е известно, особена популярност има неговата рецепта за билков чай БРОНХОЗАН, който съдържа слез, риган, корени от иглика и сладник.

Подходящ е при бронхити и принципно при кашлици, като се препоръчва подслаждане с мед или захар за по-изразено въздействие. Едновременно с това се припомня условието лечението на бронхити да е подсигурено с прием на много течности, инхалации и овлажняване на въздуха в помещението.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Едно мнение

  1. Здравейте, търся рецепта за приготвяне компрес от тамян, мирта и сусамово олио, при болки в мускулите. Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.