болки в ухото
Децата често страдат от болки в ухото

При болки в ухото – с олио, антибиотик, ракия, лекарства. Какво да правим?

Кога отит е причина за болки в ухото? Болки при дете и бебе. С и без температура. От настинка или от грип. От зъб (мъдрец). От гъбички. При ангина. При синузит. При бронхит. Кой антибиотик предписват. Обезболяващи. Ибупрофен. Парацетамол. Лечение с капки отипакс. Компрес. С алое вера. С топло олио или зехтин. С чесън. С лук. С шведска горчивка

Болки в ухото – това е мъчителна проява на инфекция и възпалителен процес в слуховия канал.

Подобно болестно състояние се нарича отит.

Ако това възпаление е във външната част на слуховия апарат, болката може да е постоянна или да се усеща при натиск или дърпане; външен отит. Опасното възпаление на средното ухо е среден отит, а на вътрешното – лабиринтит.

В практиката обикновено се говори за случаите на среден отит, като се използва за краткост само “отит”. За пациента, който е имал лошия късмет да се разболее от нещо такова, отит е синоним на болка в ухото.

Болки при дете и бебе

При деца и особено при бебета драмите с болка в ухото са особено мъчителни. Мъниците често боледуват от отит и това си има обяснение: анатомично слуховият апарат при тях е с по-различни пропорции, с по-къс и уширен слухов канал и лесен достъп за инфекции от носоглътката.

Не са редки случаите, в които едно дете с настинка и хрема два-три дни след успешното лечение изведнъж прави висока температура, става плачливо и отказва да се храни. Това може да означава възпаление на средното ухо и болка в ухото, която му създава дискомфорт особено при преглъщане.

Детският отит с болка в ухото е обичайно явление през зимните месеци (puls.bg), но не е изключен и през лятото, през ваканциите с море или басейни. Тогава “на ход” са влагата, високата температура и вероятността няколко капки вода да попаднат в детското ухо.

Задържайки се там, те създават великолепна среда за развитието на патогенни микроорганизми и така инфекцията и възпалението стават възможни.

С и без температура

болки в ухото, изследвания
Острите болки в ухото са повод да идете на лекар

При т.н. катарален среден отит или само катарален отит, болки в ухото могат да се почувстват от запушване на Евстахиевата тръба. Това може да се случи най-често при ринит или възпаление в носоглътката; последица е невъзможността за изравняване на налягането в ухото с атмосферното – а това причинява оток на кръвоносните съдове в средното ухо, отделяне на течност и задържането й в ушния канал.

Възпалителният процес протича сравнително слабо, без висока температура, симптомите са болка при опипване и влошаване на слуха, заглъхване. Такова състояние е възможно и при разрастване на трета сливица или тумор (pramed.com).

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако възпалението в средното ухо е причинено от патогенни микроби, заболяването протича със събиране на гной, влошаване на слуха и температура до 39 градуса. Чувстват се постоянни болки в ухото, които нощем се усилват. Пулсиращата болка и влошеният слух, главоболието и общата отпадналост са симптомите на гноен процес.

Той може да доведе до спонтанен пробив на тъпанчето, след което започва изтичане на гной и секрети с кръв от ухото. В някои случаи подобни състояния с болки в ухото могат да причинят трайно увреждане на слуха, особено ако възпалителният процес е следствие на грипно усложнение или последица от други заболявания като скарлатина, морбили или заушка.

От настинка или от грип

Болки в ухото могат да се появят като следствие от ангина, настинка и грип. Много хора са склонни да омаловажат това усложнение – но трябва да е ясно, че при пренебрегната гнойна инфекция следващата фаза на възпалението може да засегне мозъчната обвивка.

Грип и настинка са заболявания, причинени от определени вируси – същите, както и усложненията им при наличието на различни патогенни бактерии, причиняват остри гнойни възпаления на средното ухо (blitz.bg).

При болки в ухото 2-3 дни след началото на настинката или грипното заболяване е добре да се консултирате с оториноларинголог. Нещата не търпят отлагане, ако болките се усилват и обхващат слепоочията ви, ако вдигате температура, ако трудно запазвате равновесие и имате усещането, че ухото ви е “пълно”.

При някои видове инфекции с гноен процес може да се стигне до приложението на антибиотици и принудително пробиване на тъпанчето, за да се освободи слуховият апарат от събраните във вътрешността му секрети и гной.

Любопитното е, че подобни болки в ухото могат да се появят и ако сдържате кихането си!

От зъб (мъдрец)

болки в ухото от мъдрец
Проблемът с болки в ухото често е провокиран от общо възпаление на дихателните органи

Нерядко мъчителните болки в ухото са само част от една неприятна обща картина, в която могат да се диференцират и болки в челюстта и зъбите.

Боли зоната на последните кътници и по-точно мъдреца (blitz.bg). Този процес може да се развие остро, ускорено, но може да ви тормози от време на време и да сте убедени, че става дума за хроничен отит.

Всъщност първоизточникът на такива болки в ухото може да е зъб, по-точно проблемният последен зъб или мъдрец. Поникването на мъдрец е свързано с дискомфорт и болки, които затихват и се обострят периодично и които засягат средното ухо.

В такива случаи проблемът е в ръцете на зъболекаря, с когото на всяка цена трябва да се посъветвате. Болки в ухото ще ви тормозят и ако проблемният мъдрец боледува и е потенциално огнище на хронични инфекции.

От гъбички

Болки в ухото могат да се получат и при отомикоза, т.е. гъбична инфекция (medik.bg). Обичайните виновници за подобен вид инфекции са гъбички от рода на Aspergilus flavus, Asp. niger, Asp. fumigatus, Asp. Albus.

При често мокрене на външното ухо, ползване на басейни и пр. влажната повърхност на външното ухо лесно може да стане среда за заразяване с гъбички, които впоследствие колонизират терен все по-навътре. Опитите да се преодолее един от характерните симптоми на подобна зараза – сърбежът, създават още по-благоприятни условия за разрастването на колониите.

Човъркането с клечки за уши дразни и наранява вътрешните повърхности и към гъбичната инфекция нерядко се добавя бактериална. Макар гъбичната инфекция да е донякъде по-поносима поради липсата на остри болки в ухото, тя го прави податливо на по-сериозно възпаление със засягане на вътрешното ухо и задържане на гной.

При ангина

Боледуването от ангина нерядко дава усложнения и “по условие” съществува потенциален риск възпалителният процес от гърлото, по-точно сливиците, да премине към вътрешното ухо.

Най-голяма опасност в това отношение представлява възпалената трета сливица (puls.bg). Всяка инфекция в гърлото при нарушен имунитет или неадекватно лечение може да обхване тъкани и органи в съседство – например лимфните възли.

Особено податливи на такъв тип усложнения са децата поради по-лесния вътрешен път от носоглътката към средното ухо. Вторичната инфекция на средното ухо в резултат на усложнения от ангина се диагностицира най-напред по появата на остри болки в ухото 1-2 дни след началото на ангината, подобно на усложненията при настинка и грип.

Дайте мнение и Вие тук!

При синузит

При синузит инфекциозното огнище е в синусите и независимо дали става дума за остро или хронично състояние, рискът от усложнения винаги е налице. Т.н. максиларен синузит, който засяга кухините в зоната над горната челюст, нерядко се обърква със зъбобол (puls.bg). По правило е придружен с главоболие и висок риск от възпаление на зони от слуховия апарат.

Този риск е най-висок при бактериален причинител на синузита; към болките в лицето около челюстите, зъбите и ухото се прибавя и влошено поддържане на равновесие и заглъхване на ухото. Точната диагноза изисква обстоен преглед при оториноларинголог, за да се изясни природата на болестния проблем и да се назначи адекватно лечение.

При бронхит

Засягането на слуховите пътища от инфекция (отит) при бронхит е също толкова възможно, колкото при останалите заболявания на дихателната система като настинка, грип, ангина.

Бронхитът често е развитие на възпалителен процес, започнал в зоната на носоглътката; посоките на неговото разрастване са както надолу – към бронхите и белите дробове, така и към средното ухо с характерната симптоматика от дискомфорт, болки в ухото и температура (zdravnitza.com).

Кой антибиотик предписват

Възпаленията на ухото въпреки своята болезненост в 2/3 от случаите могат да се лекуват без антибиотици. Самите специалисти прилагат терапия с други лекарства и отлагат въвеждането на антибиотик с 1 до 3 дни, за да се опитат да овладеят инфекцията с различни от антибиотиците средства и медикаменти.

Важно е и това, че един отит с болки в ухото не се усложнява допълнително от подобно отлагане, а се спестяват негативните ефекти от антибиотичното лечение. Познати са случаи с проява на негативните им ефекти, които водят до рецидиви или до увреждане на слуха.

Ако все пак се реши въвеждането на антибиотик, той трябва да бъде избран от лекуващия (medik.bg). Когато се стигне до лечение с антибиотик, много е възможно да бъде препоръчан аугментин, амоксициклин или цефуроксим. Вариантът аугментин ES e доказано ефективен именно при отит (biberonbg.com).

Обезболяващи. Ибупрофен. Парацетамол

болки в ухото при деца
Децата често страдат от болки в ухото

Първо желание на всеки пациент с болки в ухото е болките да престанат. Най-често препоръчваните обезболяващи са парацетамол (панадол за децата) или ибупрофен, а възрастните могат да опитат и с аспирин или аналгин (pharmacy-bg.com). На деца аспирин не се дава!

Детският формат на ибупрофен – нурофен, съдейства за потискане на симптоматиката при болки в ухото (pramed.com). Продуктът освен това действа противовъзпалително и смъква температурата.

Компрес

Затоплянето е едно от сигурните средства за облекчаване при болки в ухото. Може да се направи обикновен сух компрес, при който натоплено парче вълнен плат се увива с памучна кърпа и се фиксира върху болното ухо (blitz.bg). Друг вариант е бутилка с топла вода, която се подпъхва под ухото, докато болният лежи и почива на страната с болното ухо.

Важно е да не се забравя, че при болни уши трябва да се почива повече и страдащият човек да остане вкъщи за 2-3 дни.

При болки в ухото помага и класическият компрес с топла извара, който успешно лекува болно гърло. Компресът се фиксира с мека кърпа върху болното ухо и се държи от 10 минути до два часа

Лечение с капки отипакс

Отипакс – това са популярни капки за уши с лидокаин, които облекчават болката и могат да се прилагат десетина дни до пълно излекуване. Основната им функция е анестетичната. В болното ухо се поставят 4 капки 2-3 пъти дневно, като през останалото време ухото се затопля по описаните по-горе начини.

Преди да вземете тези капки, специалист трябва да прецени дали са подходящи за вашия случай. Така например те са неприложими при гноен процес със спукано тъпанче (remedium.bg) .

При слаби болки в ушите инфекцията може да се овладее и чрез капки за нос. Приложението на капки за нос при болки в ухото дава възможност на носоглътката да снеме отока и напрежението, да освободи задържаните секрети и по този начин да се намали натискът върху тъканите на средното ухо, да се тушира и опасността от инфекция.

С алое вера

За безкрайните ползи на алое вера за човешкото здраве се знаят много неща; наистина помага при много от проблемите. Полезен е сокът от алое вера и при болки в ухото. Известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва лист от алое вера да се изцеди и получените капки пресен сок да се накапват по 1-2 три-четири пъти дневно в болното ухо. Сокът действа антисептично и обезболяващо (monitor.bg).

Полезни при болки в ухото са и други домашни растения като каланхое и здравец. Пресен лист от здравец, леко размачкан, се навива на тръбичка и внимателно се пъха в болното ухо за 10-15 минути. Ароматите на здравецовото масло действат болкоуспокояващо и съдействат за преодоляване на инфекцията.

С топло олио или зехтин

болки в ухото, хранене при деца
Топъл компрес най-сигурно помага при болки в ухото

Топло олио или зехтин – това е класическо лечение по бабешки при болки в ухото. Мазнината се затопля леко и се накапва в болното ухо. Достатъчни са две капки; болният трябва да полежи десетина минути – така, че страната с болното ухо да е отгоре.

След това ухото се “затваря” с памучно тампонче за половин час и накрая изтичащата мазнина се почиства внимателно. Обезболяващият ефект е от затоплянето, а зехтинът действа антисептично и възстановява възпалените тъкани (framar.bg).

С чесън. С лук

Кафена чашка зехтин може да се загрее на водна баня с 3-4 скилидки счукан чесън. След като изстине се прецежда и имаме на разположение чеснов зехтин за дълга употреба при болки в ухото. Съхраняваме в хладилника.

Чесънът и лукът са доказани природни антисептици и са подходящи за лечение на болки в ухото.
Ако нямате чесново олио, можете направо да обелите по-едра скилидка и да я разрежете по дължина. Поставете я в ушната мида, която предварително сте намазали с плътен крем – така, че да закрива слуховия канал, но без да влиза вътре. Подръжте така чесъна десетина минути и ще почувствате облекчение.

Друг вариант от народната медицина е да изпечете глава лук с люспата, след което да изцедите от него сок, колкото пусне. На болното ухо са му достатъчни две капки: поставете ги и полежете малко, болката ще намалее в рамките на пет минути. Друг вариант с лук – сварете цяла глава лук, разрежете я наполовина и още топла я поставете почти долепена до ушната мида. Дръжте така 10-15 минути, помага! (lekove.com).

С шведска горчивка

Популярната шведска горчивка се препоръчва при много заболявания, както и при болки в ухото. Практиката е болното ухо да се “затапи” с малък тампон, напоен в шведска горчивка (малка шведска горчивка) и добре изцеден. Държи се 15 минути; твърди се, че до три такива процедури потискат ефективно болката и действат противовъзпалително (zemianazaem.com).

Първоначално публикувано на:18.02.2015 @ 16:38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *